Ministry of Information & Broadcasting
PIB organises one-day media workshop Varta on "Creating a future ready workforce for India's Creative Economy"
India aims to leverage its rich storytelling tradition to establish itself as global leader of Orange Economy: Dr. Ashish Kulkarni, Board of Director, IICT, Mumbai
14 JUL 2026 5:44PM by PIB Mumbai
Nagpur, 14 July 2026
"Film makers, digital content creators and other creative professionals are producing cutting edge content are playing a significant role in India's preeminent position in the global orange economy. At present, India contributes around 3 per cent to the global Orange Economy, and the country aims to increase this share to 12–15 per cent over the next decade. The Indian Institute of Creative Technology (IICT) is working towards achieving this goal" , said Dr. Ashish Kulkarni, Member of the Board of Director, IICT, in Nagpur today.
On this occasion, Ms. Smita Vats Sharma briefed the participants about various initiatives of the Ministry of Information and Broadcasting.
Dr. Kulkarni was speaking at a one-day media workshop 'Varta' on "Creating a future ready workforce for India's Creative Economy", organised by the Press Information Bureau (PIB), Ministry of Information and Broadcasting, at Chitnavis Centre, Nagpur. The workshop, chaired by Smt. Smita Vats Sharma, Director General (West Zone), Ministry of Information and Broadcasting, was attended by senior editors and representatives of various media organizations.
Dr. Kulkarni informed that IICT, in collaboration with the National Council of Educational Research and Training (NCERT), will introduce the "Kaushal Bodh" curriculum to nurture creativity and develop skills among students from an early age. He also said that there is a proposal to establish AVGC Content Creator Labs in 500 colleges and 15,000 schools across the country.
He further stated that IICT has been functioning as the National Centre of Excellence for the AVGC-XR (Animation, Visual Effects, Gaming, Comics and Extended Reality) sector since July 2025 from the National Film Development Corporation (NFDC) complex in Mumbai. The institute will offer skill-based courses in Animation, Visual Effects, Gaming, Comics and Extended Reality through a Hub-and-Spoke model, making these programmes available not only at its Mumbai headquarters but also through regional and semi-urban centres.
Highlighting India's rich tradition of storytelling and indigenous knowledge systems, Dr. Kulkarni said that this knowledge is now being showcased globally through digital content across multiple platforms. Various Ministries of the Government of India, along with film and creative institutions, are developing customised courses to meet the evolving needs of the creative sector, thereby creating new opportunities for skill development and capacity building.
The welcome address was delivered by Smt. Jaydevi Pujari Swami, Deputy Director, Press Information Bureau, Mumbai. The programme was conducted by Sh. Saurabh Khekade, Media and Communication Officer, Press Information Bureau, while the vote of thanks was proposed by Sh. Dhananjay Wankhede, Media and Communication Officer (Additional Charge), Press Information Bureau.
8QYU.jpeg)

তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
পিআইবি-ৰ উদ্যোগত "ভাৰতৰ সৃষ্টিশীল অৰ্থনীতিৰ বাবে ভৱিষ্যত-প্ৰস্তুত কৰ্মবাহিনী সৃষ্টি" সম্পৰ্কীয় ‘বাৰ্তা’ শীৰ্ষক সংবাদ মাধ্যমৰ এদিনীয়া কৰ্মশালা
সমৃদ্ধ গল্প-কথন পৰম্পৰাৰ সহায় লৈ কমলা অৰ্থনীতি-ৰ বিশ্ব-নেতা হিচাপে নিজকে প্ৰতিষ্ঠা কৰাৰ লক্ষ্য গ্ৰহণ কৰিছে ভাৰতে: আইআইচিটি, মুম্বাই-ৰ সঞ্চালকমণ্ডলীৰ সদস্য ড° আশীষ কুলকাৰ্ণী
14 JUL 2026 5:44PM by PIB Guwahati
"চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতা, ডিজিটেল কন্টেন্ট ক্ৰিয়েটৰ আৰু অন্যান্য সৃষ্টিশীল পেছাদাৰীসকলে অত্যাধুনিক কন্টেন্ট প্ৰস্তুত কৰি আছে, যিয়ে বিশ্বৰ কমলা অৰ্থনীতি-ৰ প্ৰধান স্থানত ভাৰতক স্থলাভিষিক্ত কৰাৰ বাবে উল্লেখযোগ্য ভূমিকা পালন কৰি আছে। বৰ্তমান ভাৰতে বিশ্ব কমলা অৰ্থনীতিত প্ৰায় ৩ শতাংশ অৰিহণা যোগাইছে, আৰু অহা দশকটোত এই অংশ ১২–১৫ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰাৰ লক্ষ্য গ্ৰহণ কৰিছে দেশখনে। ইণ্ডিয়ান ইনষ্টিটিউট অব ক্ৰিয়েটিভ টেকন'লজী (আই আই চি টি)-য়ে এই লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ বাবে প্ৰয়াস অব্যাহত ৰাখিছে।" আজি নাগপুৰত আই আই চি টি-ৰ সঞ্চালক মণ্ডলীৰ সদস্য ড° আশীষ কুলকাৰ্ণীয়ে এই অভিমত ব্যক্ত কৰে।
এই উপলক্ষে শ্ৰীমতী স্মিতা বত্স শৰ্মাই অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ বিভিন্ন পদক্ষেপৰ বিষয়ে অৱগত কৰে।
তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ ‘প্ৰেছ ইনফৰ্মেশ্যন ব্যুৰো’ (পি আই বি)-ৰ উদ্যোগত নাগপুৰৰ ‘চিতনৱিশ চেণ্টাৰ’-ত আয়োজিত "ভাৰতৰ সৃষ্টিশীল অৰ্থনীতিৰ বাবে ভৱিষ্যত-প্ৰস্তুত কৰ্মবাহিনী সৃষ্টি" শীৰ্ষক এদিনীয়া সংবাদ মাধ্যমৰ কৰ্মশালা 'বাৰ্তা'ত এই মন্তব্য কৰে ড° কুলকাৰ্ণীয়ে। সঞ্চালক প্ৰধান (পশ্চিম মণ্ডল)শ্ৰীমতী স্মিতা বত্স শৰ্মাৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত এই কৰ্মশালাত বিভিন্ন সংবাদ মাধ্যমৰ জ্যেষ্ঠ সম্পাদক তথা প্ৰতিনিধিসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে।
ড° কুলকাৰ্ণীয়ে জনাই যে আই আই চি টি-য়ে ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা গৱেষণা আৰু প্ৰশিক্ষণ পৰিষদ-ৰ সহযোগত "কৌশল বোধ" পাঠ্যক্ৰমৰ প্ৰৱৰ্তন কৰি ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলৰ মাজত সৃষ্টিশীলতাক প্ৰতিপালন কৰা আৰু সৰুৰে পৰা দক্ষতা বিকাশৰ ব্যৱস্থা কৰিব। লগতে দেশৰ ৫০০ মহাবিদ্যালয় আৰু ১৫ হাজাৰ বিদ্যালয়ত এভিজিচি কন্টেন্ট ক্ৰিয়েটৰ লেব স্থাপনৰ প্ৰস্তাৱ আছে বুলিও তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে।
তেওঁ আৰু কয় যে আইআইচিটি-য়ে ২০২৫ চনৰ জুলাই মাহৰ পৰা মুম্বাইৰ নেশ্যনেল ফিল্ম ডেভেলপমেণ্ট কৰ্প’ৰেশ্যন (এনএফডিচি) চৌহদৰ পৰা এভিজিচি-এক্সআৰ (এনিমেশ্যন, ভিজুৱেল ইফেক্টছ, গেমিং, কমিক্স আৰু এক্সটেণ্ডেড ৰিয়েলিটী) খণ্ডৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় উৎকৰ্ষ কেন্দ্ৰ হিচাপে কাম কৰি আহিছে। প্ৰতিষ্ঠানটোৱে হাব-এণ্ড-স্পক মডেল-ৰ জৰিয়তে এনিমেশ্যন, ভিজুৱেল ইফেক্ট, গেমিং, কমিক্স আৰু এক্সটেণ্ডেড ৰিয়েলিটী-ৰ দক্ষতাভিত্তিক পাঠ্যক্ৰম আগবঢ়াব, যাৰ ফলত এই কাৰ্যসূচীসমূহ কেৱল মুম্বাই মুখ্য কাৰ্যালয়তে নহয়, আঞ্চলিক আৰু উপনগৰীয়া কেন্দ্ৰসমূহৰ জৰিয়তেও উপলব্ধ হ’ব।
ভাৰতৰ গল্প কথন আৰু থলুৱা জ্ঞান ব্যৱস্থাৰ চহকী পৰম্পৰাত আলোকপাত কৰি ড০ কুলকাৰ্ণীয়ে কয় যে এই জ্ঞান এতিয়া একাধিক মঞ্চত ডিজিটেল বিষয়বস্তুৰ জৰিয়তে বিশ্বজুৰি প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে। ভাৰত চৰকাৰৰ বিভিন্ন মন্ত্ৰালয়ে চলচ্চিত্ৰ আৰু সৃষ্টিশীল প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ লগতে সৃষ্টিশীল খণ্ডৰ বিকাশশীল প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে নিজৰ ইচ্ছানুযায়ী পাঠ্যক্ৰম প্ৰস্তুত কৰি আছে, যাৰ ফলত দক্ষতা বিকাশ আৰু সামৰ্থ্য বিকাশৰ নতুন সুযোগ সৃষ্টি হৈছে।
আদৰণি ভাষণ প্ৰদান কৰে প্ৰেছ ইনফৰ্মেশ্যন ব্যুৰো, মুম্বাইৰ উপ সঞ্চালক শ্ৰীমতী ড০ জয়দেৱী পূজাৰী স্বামীয়ে। অনুষ্ঠানটো পৰিচালনা কৰে প্ৰেছ ইনফৰ্মেশ্যন ব্যুৰোৰ সংবাদ মাধ্যম আৰু যোগাযোগ বিষয়া শ্ৰী সৌৰভ খেকাড়েৰ লগতে শলাগৰ শৰাই আগবঢ়ায় প্ৰেছ ইনফৰ্মেশ্যন ব্যুৰোৰ সংবাদ মাধ্যম আৰু যোগাযোগ বিষয়া(অতিৰিক্ত দায়িত্ব) শ্ৰী ধনঞ্জয় ৱানখেড়েই।
8QYU.jpeg)