Ministry of Railways
Railway Minister Ashwini Vaishnaw Unveils Eight More Structural Reforms under ‘Reform Express’ to Strengthen India's Freight Operations
New Policies to Reduce Logistics Costs, Improve Supply Chains, Encourage Private Investment and Promote Cleaner Freight Transportation
Reforms to Enable Faster Project Execution and Encourage Innovation across the Railway Ecosystem: Ashwini Vaishnaw
14 JUL 2026 5:50PM by PIB Delhi
Continuing the ‘Reform Express’, Union Minister for Railways Shri Ashwini Vaishnaw today announced eight more structural reforms to modernise Indian Railways. With this, the total number of reforms implemented under the initiative has reached 17. The new reforms will bring significant changes in freight transportation, logistics, construction practices, project execution, wagon design, skilling and ease of doing business.
Addressing the media in Rail Bhawan, New Delhi, Shri Vaishnaw said that Indian Railways is undertaking a series of reforms to build a future-ready railway system. These reforms are part of the Ministry’s target of implementing 52 reforms in 52 weeks to enhance efficiency, promote innovation and strengthen the railway ecosystem. Shri Vaishnaw said the reforms announced earlier under the Reform Express initiative have already started yielding encouraging results.
Reform 10: Fly Ash Transportation
Shri Vaishnaw said that India generates around 340 million tonnes of fly ash annually, of which nearly 96 million tonnes is utilised by the cement industry. Indian Railways transported about 13 million tonnes of fly ash during FY 2025-26, accounting for nearly four per cent of the country's total fly ash generation.
He said that fly ash has traditionally been transported through open wagons, resulting in dust pollution during loading, transportation and unloading. Fly ash also poses a significant environmental challenge when stored in large ash ponds at thermal power plants.
To address these issues, Indian Railways has introduced a new containerised transportation system for fly ash. Under the new policy, specially designed ISO-standard containers will be used for transportation. These containers can be loaded directly from the power plant through top-loading arrangements and unloaded using side-discharge or pneumatic systems without generating dust pollution.
Shri Vaishnaw said the closed-container system will enable pollution-free transportation, facilitate safe storage within cement plants until the material is required, and significantly improve logistics efficiency. The containers can be handled through reach stackers, allowing seamless end-to-end movement from power plants to cement plants. The reform is expected to increase rail movement of fly ash, reduce dependence on road transport and convert an environmental challenge into an economically productive resource.
Reform 11: Reforms in the Container Sector
The Union Minister said that diversification of railway freight beyond bulk commodities requires greater containerisation. To promote container traffic, Indian Railways has undertaken a major structural reform in the container train operator licensing framework.
He said that under the existing system, Container Train Operator (CTO) licences were issued under four categories (Category I–IV), with a registration fee of ₹50 crore for Category-I and ₹10 crore for each of the other categories, along with route-specific restrictions and different registration requirements. This has now been replaced by a single unified Pan-India Container Train Operator licence.
Under the new framework, operators will be able to run container trains across the entire Indian Railways network without category-based restrictions. The registration system has also been simplified through a uniform non-refundable registration fee of ₹25 crore applicable across all routes.
Shri Vaishnaw further said that permissions will continue to remain valid for twenty years and can thereafter be extended without payment of any renewal or extension fee, subject to successful operations. The simplified licensing framework is expected to improve ease of doing business, encourage greater private participation, increase containerisation, attract more non-bulk cargo to railways, reduce logistics costs and strengthen the country's freight ecosystem.
Reform 12: Fertilizer Transportation
Highlighting the importance of fertilizer movement for the agricultural sector, Shri Vaishnaw said Indian Railways currently handles nearly 85 per cent of fertilizer transportation in the country.
He said that the existing freight charging system comprised nearly fifty different slabs, making operations complex. Under the new reform, freight charges have been simplified to a per tonne per kilometre basis with a rationalised tariff structure comprising three variations.
The reform also permits transportation of fertilizers through containers. Unlike the earlier system, where an entire rake remained detained until complete unloading at a single destination, individual containers can now be unloaded and stored at rake points according to demand. This will enable phased distribution based on the requirements and lifting capacity of distributors.
The Minister said containerised movement will improve wagon turnaround, reduce detention of rakes, facilitate flexible distribution, protect fertilizers from rain and weather-related damage and improve overall logistics efficiency.
Reform 13: Policy for Skilling Artisans in Railway Projects and Works
Shri Vaishnaw said that railway infrastructure projects involve safety-sensitive operations requiring specialised skills, precision engineering and adherence to strict quality standards.
To ensure deployment of competent manpower, Indian Railways has introduced a comprehensive policy for skilling artisans engaged in railway projects and works. The policy establishes a structured framework for identification, assessment and certification of workers engaged in critical trades such as welding, fitting, masonry and other specialised construction activities.
Under the new framework, project-specific skill requirements will be defined and workers will undergo practical and oral assessments through designated testing authorities. Successful candidates will receive QR code-enabled skill certificates linked to a live verification database.
The Minister said implementation of the policy will commence with major and complex railway projects, including bridges and tunnels, and will be expanded across all Zonal Railways and Production Units over the next twenty-four months.
He said the initiative will ensure that only certified artisans and supervisors are deployed in specialised railway works, standardise skill assessment across Indian Railways, facilitate real-time verification of credentials, improve workmanship, strengthen quality assurance and promote skill upgradation across the country's infrastructure sector.
Reform 14: Construction Reforms
Shri Ashwini Vaishnaw said that following the success of the contractor qualification reforms introduced earlier this year, Indian Railways has now undertaken another major set of reforms to strengthen the construction ecosystem and improve project execution.
The Union Minister said the reforms are aimed at encouraging serious and capable contractors, improving quality of construction, reducing disputes and ensuring timely completion of railway infrastructure projects.
As part of the reforms, 10 per cent Performance Security will now be obtained at the commencement of the contract instead of being recovered through deductions from running bills. This will ensure that only serious contractors participate in railway projects and strengthen accountability during execution.
To discourage litigation-driven contracting practices, stricter eligibility criteria have also been introduced. Contractors having pending litigation exceeding 50 per cent of their net worth will not be eligible to participate in railway tenders.
The reforms further introduce Contractor's All Risk Insurance and Professional Indemnity Insurance to strengthen risk management during project execution and provide protection against construction-related risks.
Shri Vaishnaw said that Indian Railways has also established a clearly defined and sequential land handover mechanism to minimise disputes and facilitate timely commencement of projects.
The Minister also mentioned Rail Bhoomi, a web-based platform developed by CRIS for end-to-end management of land acquisition. The platform integrates various Railway applications, including IRPSM, IPAS and HRMS, enabling seamless exchange of information, online processing of major land acquisition stages, efficient workflow management and real-time monitoring through dashboards and management information systems. The portal is expected to accelerate land acquisition, improve project planning and facilitate timely execution of railway infrastructure works.
Reform 15: Policy for Wagon Design Approval
Highlighting another major structural reform, Shri Vaishnaw announced a new policy for wagon design approval aimed at promoting innovation and enabling industry participation in designing specialised freight wagons.
The Minister said that under the existing system, wagon designs were largely developed by the Research Designs and Standards Organisation (RDSO), with several critical components such as bogies, couplers and braking systems being restricted to prescribed standards. This limited design flexibility and constrained innovation.
Under the new policy, designers, manufacturers and industries will be able to develop and propose wagon designs suited to specific commodities and operational requirements.
RDSO will evaluate the proposed design and, upon in-principle approval, permit development of a prototype. After detailed design, prototype manufacturing and rigorous static and dynamic testing, a full rake will undergo field trials before safety certification, inspection by the Chief Commissioner of Railway Safety and approval by the Railway Board for induction into service.
Shri Vaishnaw said the new framework will facilitate development of specialised wagons for sectors such as steel, petroleum, chemicals, milk, plastics and other industries requiring customised transportation solutions. The reform is expected to create a new ecosystem for wagon design and manufacturing, encourage technological innovation and enhance freight efficiency across sectors.
Reform 16: Petroleum Products Transportation
Shri Ashwini Vaishnaw said transportation of petroleum, oil and lubricant (POL) products requires specialised tank wagons. He said the existing system, under which Indian Railways owned all tank wagons, restricted flexibility for oil companies to introduce specialised wagons suited to their operational requirements.
To address this, Indian Railways has removed the structural barriers governing design and induction of petroleum tank wagons. Oil companies will now be able to procure specialised wagons directly or lease them through leasing agencies and induct them on the Indian Railways network for specialised requirements.
The Minister said the reform will enable introduction of specialised tank wagons, improve logistics planning, reduce transportation costs, promote greater movement of petroleum products through rail and minimise risks associated with road transportation, including product losses and adulteration.
Reform 17: Foodgrains, Flour and Pulses Transportation
Shri Vaishnaw said Indian Railways has also introduced a major reform for transportation of foodgrains, flour and pulses by simplifying freight charges and promoting containerised movement.
Under the new policy, the earlier complex slab-based freight structure has been replaced with a simplified per tonne per kilometre rate structure. The reform permits transportation of foodgrains, flour and pulses through containers, enabling easier handling, flexible storage and phased distribution based on operational requirements.
The Minister said containers can be stored at the premises of sellers or buyers and distributed according to demand, without detaining an entire rake. Since the containers remain sealed, the possibility of contamination is significantly reduced, thereby improving the safety and quality of foodgrain transportation while enhancing logistics efficiency.
Under the Reform Express initiative, Indian Railways had earlier implemented nine major structural reforms, covering continuous on-board train cleaning, expansion of Gati Shakti Cargo Terminals, the RailTech policy and portal, digitisation of the Railway Claims Tribunal, specialised containers for salt and automobile transportation, seven construction-quality reforms, simplified ticket cancellation and refund rules, and digital change of boarding point.
Shri Vaishnaw said the new reforms will help shift a larger share of freight traffic from road to rail, reducing logistics costs and delivering substantial environmental benefits. He noted that rail transport generates nearly 90 per cent lower carbon emissions than road transport. The Minister said gradual containerisation of additional commodities will diversify Indian Railways' freight basket beyond traditional bulk cargo and further strengthen its freight business.

ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମାଲ ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ; ୮ଟି ଢାଞ୍ଚାଗତ ସଂସ୍କାରର ଉନ୍ମୋଚନ କଲେ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ
ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବଡ଼ ସଂସ୍କାର; ଖର୍ଚ୍ଚ କମାଇବା ଓ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ସୁଦୃଢ଼ ପାଇଁ ନୂଆ ନୀତି
ରେଳବାଇ ପ୍ରକଳ୍ପର ଗତି ବଢ଼ାଇବା ସହ ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ ସଂସ୍କାର: ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ
14 JUL 2026 5:50PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ 'ରିଫର୍ମ ଏକ୍ସପ୍ରେସ’ କୁ ଜାରି ରଖି ଆଜି ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ଆଧୁନିକୀକରଣ ଲାଗି ଆଉ ୮ଟି ଢାଞ୍ଚାଗତ ସଂସ୍କାର ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ଏହା ସହିତ, ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିବା ମୋଟ ସଂସ୍କାର ସଂଖ୍ୟା ୧୭ ରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଏହି ନୂତନ ସଂସ୍କାର ଦ୍ୱାରା ମାଲ ପରିବହନ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ, ନିର୍ମାଣ ଅଭ୍ୟାସ, ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀତା, ୱାଗନ ଡିଜାଇନ, କୌଶଳ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିବ।
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ରେଳ ଭବନରେ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଭବିଷ୍ୟତରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରେଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଅନେକ ସଂସ୍କାର କରୁଛି। ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି, ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ରେଳ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ୫୨ ସପ୍ତାହରେ ୫୨ଟି ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଲକ୍ଷ୍ୟର ଅଂଶବିଶେଷ ହେଉଛି ଏହି ସଂସ୍କାର। ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଥିଲେ ଯେ ରିଫର୍ମ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ ପୂର୍ବରୁ ଘୋଷିତ ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ଉତ୍ସାହଜନକ ଫଳାଫଳ ଦେବା ଆରମ୍ଭ କରିସାରିଛି।
ସଂସ୍କାର ୧୦ : ଫ୍ଲାଇ ଆସ୍ (ତାପଜ ପାଉଁଶ) ପରିବହନ
ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ବାର୍ଷିକ ପ୍ରାୟ ୩୪୦ ନିୟୁତ ଟନ୍ ଫ୍ଲାଇ ଆସ୍ (ତାପଜ ପାଉଁଶ) ଉତ୍ପାଦନ କରିଥାଏ, ଯେଉଁଥିରୁ ପ୍ରାୟ ୯୬ ନିୟୁତ ଟନ୍ ସିମେଣ୍ଟ ଶିଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇଥାଏ। ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ୨୦୨୫-୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ପ୍ରାୟ ୧୩ ନିୟୁତ ଟନ୍ ଫ୍ଲାଇ ଆସ୍ ପରିବହନ କରିଛି, ଯାହା ଦେଶର ମୋଟ ଫ୍ଲାଇ ଆଶ୍ ଉତ୍ପାଦନର ପ୍ରାୟ ଚାରି ପ୍ରତିଶତ ଅଟେ।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପାରମ୍ପରିକ ଭାବେ ଫ୍ଲାଏ ଆସକୁ ଖୋଲା ୱାଗନ ଜରିଆରେ ପରିବହନ କରାଯାଇଥାଏ, ଯାହାର ଫଳସ୍ୱରୂପ ଲୋଡିଂ, ପରିବହନ ଏବଂ ଅନଲୋଡିଂ ସମୟରେ ଧୂଳି ପ୍ରଦୂଷଣ ହୋଇଥାଏ। ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ କେନ୍ଦ୍ରରେ ବଡ଼ ପାଉଁଶ ପୋଖରୀରେ ଗଚ୍ଛିତ ଥିବାବେଳେ ଫ୍ଲାଇ ଆଶ୍ ମଧ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବେଶଗତ ଆହ୍ୱାନ ସୃଷ୍ଟି କରେ ।
ଏହି ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଫ୍ଲାଇ ଆସ୍ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ କଣ୍ଟେନରଯୁକ୍ତ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରିଛି। ନୂତନ ନୀତି ଅନୁଯାୟୀ, ପରିବହନ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭାବେ ଡିଜାଇନ କରାଯାଇଥିବା ଆଇଏସଓ-ମାନକ କଣ୍ଟେନର ବ୍ୟବହାର କରାଯିବ। ଏହି କଣ୍ଟେନରଗୁଡିକ ସିଧାସଳଖ ପାୱାର ପ୍ଲାଣ୍ଟରୁ ଟପ୍-ଲୋଡିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ଲୋଡ୍ କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ଧୂଳି ପ୍ରଦୂଷଣ ସୃଷ୍ଟି ନକରି ପାର୍ଶ୍ୱ-ଡିସଚାର୍ଜ କିମ୍ବା ନ୍ୟୁମେଟିକ୍ ସିଷ୍ଟମ୍ ବ୍ୟବହାର କରି ଅନଲୋଡ କରାଯାଇପାରିବ ।
ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଥିଲେ ଯେ ବନ୍ଦ କଣ୍ଟେନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଦୂଷଣ ମୁକ୍ତ ପରିବହନକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ, ସାମଗ୍ରୀର ଆବଶ୍ୟକତା ନ ହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସିମେଣ୍ଟ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ମଧ୍ୟରେ ସୁରକ୍ଷିତ ସଂରକ୍ଷଣକୁ ସୁଗମ କରିବ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଦକ୍ଷତାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ। କଣ୍ଟେନରଗୁଡ଼ିକୁ ରିଚ୍ ଷ୍ଟାକର୍ ମାଧ୍ୟମରେ ପରିଚାଳନା କରାଯାଇପାରିବ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ପାୱାର ପ୍ଲାଣ୍ଟରୁ ସିମେଣ୍ଟ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଏଣ୍ଡ-ଟୁ-ଏଣ୍ଡ ଗତିବିଧି ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ। ଏହି ସଂସ୍କାର ଦ୍ୱାରା ଫ୍ଲାଇ ଆଶର ରେଳ ଚଳାଚଳ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ସଡ଼କ ପରିବହନ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ ପାଇବ ଏବଂ ପରିବେଶ ଆହ୍ୱାନକୁ ଆର୍ଥିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଫଳପ୍ରଦ ସମ୍ବଳରେ ପରିଣତ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ସଂସ୍କାର ୧୧: କଣ୍ଟେନର କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂସ୍କାର
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବୃହତ୍ ସାମଗ୍ରୀ ବ୍ୟତୀତ ରେଳ ମାଲ ପରିବହନର ବିବିଧକରଣ ପାଇଁ ଅଧିକ କଣ୍ଟେନରକରଣର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। କଣ୍ଟେନର ଟ୍ରାଫିକକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ କଣ୍ଟେନର ଟ୍ରେନ୍ ଅପରେଟର ଲାଇସେନ୍ସିଂ ଢାଞ୍ଚାରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଢାଞ୍ଚାଗତ ସଂସ୍କାର କରିଛି।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଧୀନରେ କଣ୍ଟେନର୍ ଟ୍ରେନ୍ ଅପରେଟର (ସିଟିଓ) ଲାଇସେନ୍ସ ଚାରୋଟି ବର୍ଗ (ବର୍ଗ-୧-୪) ଅଧୀନରେ ଜାରି କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ବର୍ଗ-୧ ପାଇଁ ୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ ଅନ୍ୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗ ପାଇଁ ୧୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପଞ୍ଜୀକରଣ ଶୁଳ୍କ ସହିତ ମାର୍ଗ-ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଏହା ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକକ ୟୁନିଫାଏଡ୍ ପାନ୍-ଇଣ୍ଡିଆ କଣ୍ଟେନର ଟ୍ରେନ୍ ଅପରେଟର ଲାଇସେନ୍ସ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିସ୍ଥାପିତ ହୋଇଛି।
ନୂତନ ଢାଞ୍ଚା ଅନୁଯାୟୀ, ଅପରେଟରମାନେ ଶ୍ରେଣୀ-ଆଧାରିତ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ବିନା ସମଗ୍ର ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ନେଟୱାର୍କରେ କଣ୍ଟେନର ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଇବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବେ। ସମସ୍ତ ମାର୍ଗରେ ଲାଗୁ ହେଉଥିବା ୨୫ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ସମାନ ଅଣ-ଫେରସ୍ତଯୋଗ୍ୟ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଶୁଳ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମଧ୍ୟ ସରଳ କରାଯାଇଛି।
ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅନୁମତି କୋଡ଼ିଏ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୈଧ ରହିବ ଏବଂ ଏହା ପରେ ସଫଳ ପରିଚାଳନା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରି କୌଣସି ନବୀକରଣ କିମ୍ବା ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଶୁଳ୍କ ପ୍ରଦାନ ନକରି ଏହାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇପାରିବ। ଏହି ସରଳୀକୃତ ଲାଇସେନ୍ସ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତାରେ ସୁଧାର ଆସିବ, ଘରୋଇ ଭାଗିଦାରୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ, କଣ୍ଟେନରକରଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ରେଳବାଇକୁ ଅଧିକ ଅଣ-ବୃହତ୍ କାର୍ଗୋ ଆକୃଷ୍ଟ ହେବ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ ପାଇବ ଏବଂ ଦେଶର ମାଲ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ସଂସ୍କାର ୧୨: ସାର ପରିବହନ
କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାର ଆନ୍ଦୋଳନର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶର ପ୍ରାୟ ୮୫ ପ୍ରତିଶତ ସାର ପରିବହନ ପରିଚାଳନା କରୁଛି।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ମାଲ ପରିବହନ ଚାର୍ଜିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପାଖାପାଖି ୫୦ଟି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ସ୍ଲାବ୍ ରହିଛି, ଯାହା ପରିଚାଳନାକୁ ଜଟିଳ କରିଦେଇଛି। ନୂତନ ସଂସ୍କାର ଅଧୀନରେ, ତିନୋଟି ଭିନ୍ନତାକୁ ନେଇ ଯୁକ୍ତିସଙ୍ଗତ ଶୁଳ୍କ ଢାଞ୍ଚା ସହିତ କିଲୋମିଟର ପିଛା ଟନ୍ ପିଛା ମାଲ ପରିବହନ ଶୁଳ୍କକୁ ସରଳ କରାଯାଇଛି।
ଏହି ସଂସ୍କାର ଦ୍ୱାରା କଣ୍ଟେନର ଜରିଆରେ ସାର ପରିବହନ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଅନୁମତି ମିଳିଛି। ପୂର୍ବ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବିପରୀତ, ଯେଉଁଠାରେ ଗୋଟିଏ ଗନ୍ତବ୍ୟ ସ୍ଥଳରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅନଲୋଡିଂ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରେକ୍ ଅଟକାଇ ରଖାଯାଇଥିଲା, ବ୍ୟକ୍ତିଗତ କଣ୍ଟେନରଗୁଡିକ ବର୍ତ୍ତମାନ ଚାହିଦା ଅନୁଯାୟୀ ରେକ୍ ପଏଣ୍ଟରେ ଅନଲୋଡ ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ କରାଯାଇପାରିବ । ଏହା ବିତରକମାନଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ଉଠାଣ କ୍ଷମତା ଆଧାରରେ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ବିତରଣକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ।
ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କଣ୍ଟେନରଯୁକ୍ତ ପରିବହନ ଦ୍ୱାରା ୱାଗନର ଗତିପଥରେ ସୁଧାର ଆସିବ, ରେକଗୁଡ଼ିକର ଅଟକଳ ହ୍ରାସ ପାଇବ, ନମନୀୟ ବଣ୍ଟନ ସହଜ ହେବ, ସାରକୁ ବର୍ଷା ଏବଂ ପାଣିପାଗ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କ୍ଷତିକୁ ଏଡାଇ ଦିଆଯିବ ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଦକ୍ଷତାରେ ସୁଧାର ଆସିବ।
ସଂସ୍କାର ୧୩: ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟରେ କାରିଗରମାନଙ୍କୁ ଦକ୍ଷ କରିବା ପାଇଁ ନୀତି
ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଥିଲେ ଯେ ରେଳବାଇ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକରେ ସୁରକ୍ଷା-ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ପରିଚାଳନା ସାମିଲ ରହିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କୌଶଳ, ନିର୍ଭୁଲ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଏବଂ କଠୋର ଗୁଣବତ୍ତା ମାନର ପାଳନ ଆବଶ୍ୟକ।
ଦକ୍ଷ ମାନବ ସମ୍ବଳର ନିୟୋଜନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ କାରିଗରମାନଙ୍କୁ ଦକ୍ଷ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ନୀତି ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରିଛି। ଏହି ନୀତି ୱେଲ୍ଡିଂ, ଫିଟିଙ୍ଗ, ରାଜମିସ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପରି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବସାୟରେ ନିୟୋଜିତ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ଚିହ୍ନଟ, ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ଏବଂ ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ପାଇଁ ଏକ ସଂରଚିତ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରେ ।
ନୂତନ ଢାଞ୍ଚା ଅଧୀନରେ, ପ୍ରକଳ୍ପ-ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଦକ୍ଷତା ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପରିଭାଷିତ କରାଯିବ ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପରୀକ୍ଷଣ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଶ୍ରମିକମାନେ ବ୍ୟବହାରିକ ଏବଂ ମୌଖିକ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରିବେ। ସଫଳ ପ୍ରାର୍ଥୀମାନେ ଏକ ଲାଇଭ୍ ଭେରିଫିକେସନ୍ ଡାଟାବେସ୍ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ କ୍ୟୁଆର୍ କୋଡ୍-ସକ୍ଷମ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପାଇବେ।
ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ନୀତିର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ସେତୁ ଏବଂ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ସମେତ ପ୍ରମୁଖ ଏବଂ ଜଟିଳ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ସହିତ ଆରମ୍ଭ ହେବ ଏବଂ ଆସନ୍ତା ଚବିଶ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ସମସ୍ତ ଜୋନାଲ ରେଳ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟରେ ବିସ୍ତାର କରାଯିବ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ରେଳ କାର୍ଯ୍ୟରେ କେବଳ ସାର୍ଟିଫାଏଡ୍ କାରିଗର ଏବଂ ସୁପରଭାଇଜରମାନଙ୍କୁ ନିୟୋଜିତ କରାଯିବ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇରେ ଦକ୍ଷତା ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନକୁ ମାନକ କରାଯିବ, ପରିଚୟପତ୍ରର ବାସ୍ତବ ସମୟ ଯାଞ୍ଚ ସୁବିଧା, କାରିଗରିରେ ଉନ୍ନତି, ଗୁଣବତ୍ତା ଆଶ୍ୱସ୍ତିକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଏବଂ ଦେଶର ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦକ୍ଷତା ଉନ୍ନତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
ସଂସ୍କାର ୧୪: ନିର୍ମାଣ ସଂସ୍କାର
ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ପ୍ରବର୍ତ୍ତିତ ଠିକାଦାର ଯୋଗ୍ୟତା ସଂସ୍କାରର ସଫଳତା ପରେ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ବର୍ତ୍ତମାନ ନିର୍ମାଣ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଆଉ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସଂସ୍କାର ହାତକୁ ନେଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଗମ୍ଭୀର ଏବଂ ସକ୍ଷମ ଠିକାଦାରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ନିର୍ମାଣର ଗୁଣବତ୍ତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା, ବିବାଦ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା।
ଏହି ସଂସ୍କାରର ଅଂଶବିଶେଷ ସ୍ୱରୂପ, ବର୍ତ୍ତମାନ ୧୦ ପ୍ରତିଶତ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତା ସୁରକ୍ଷା, ନିୟମିତ ବିଲ ରୁ ଛାଡ଼ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଦାୟ କରାଯିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ, ଚୁକ୍ତି ଆରମ୍ଭ ହେବା ସମୟରେ ପ୍ରାପ୍ତ ହେବ। ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଯେ କେବଳ ଦକ୍ଷ ଠିକାଦାରମାନେ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ସମୟରେ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବେ।
ମକଦ୍ଦମା ପରିଚାଳିତ ଚୁକ୍ତି ଅଭ୍ୟାସକୁ ନିରୁତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ, କଠୋର ଯୋଗ୍ୟତା ମାନଦଣ୍ଡ ମଧ୍ୟ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇଛି। ଯେଉଁ ଠିକାଦାରମାନେ ସେମାନଙ୍କ ନିଟ୍ ମୂଲ୍ୟର ୫୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ବିଚାରାଧୀନ ମକଦ୍ଦମା ଦାୟର କରିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ରେଳ ଟେଣ୍ଡରରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ ହେବେ ନାହିଁ।
ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ସମୟରେ ବିପଦ ପରିଚାଳନାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ନିର୍ମାଣ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବିପଦରୁ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ଠିକାଦାରଙ୍କ ସମସ୍ତ ବିପଦ ବୀମା ଏବଂ ବୃତ୍ତିଗତ କ୍ଷତିପୂରଣ ବୀମା ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରିଛି।
ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ବିବାଦକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଆରମ୍ଭ କରିବା ଲାଗି ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ପରିଭାଷିତ ଏବଂ କ୍ରମିକ ଭାବେ ଜମି ହସ୍ତାନ୍ତର ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛି।
ମନ୍ତ୍ରୀ ରେଳ ଭୂମି ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଜମି ଅଧିଗ୍ରହଣର ଏଣ୍ଡ-ଟୁ-ଏଣ୍ଡ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ସିଆରଆଇଏସ ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ ଏକ ୱେବ-ଆଧାରିତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ। ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଆଇ. ଆର୍. ପି. ଏସ୍. ଏମ୍., ଆଇ. ପି. ଏ. ଏସ୍. ଏବଂ ଏଚ. ଆର୍. ଏମ୍. ଏସ୍. ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ରେଳବାଇ ଆପ୍ଲିକେସନକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିଥାଏ, ଯାହା ସୂଚନାର ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ବିନିମୟ, ପ୍ରମୁଖ ଜମି ଅଧିଗ୍ରହଣ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ଅନଲାଇନ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ଦକ୍ଷ କାର୍ଯ୍ୟପ୍ରବାହ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ଡାସବୋର୍ଡ଼ ଏବଂ ପରିଚାଳନା ସୂଚନା ପ୍ରଣାଳୀ ମାଧ୍ୟମରେ ବାସ୍ତବ-ସମୟ ନିରୀକ୍ଷଣକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ। ଏହି ପୋର୍ଟାଲ ଜମି ଅଧିଗ୍ରହଣକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ, ପ୍ରକଳ୍ପ ଯୋଜନାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ ଏବଂ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ସଂସ୍କାର ୧୫: ୱାଗନ ଡିଜାଇନ ଅନୁମୋଦନ ପାଇଁ ନୀତି
ଅନ୍ୟ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଢାଞ୍ଚାଗତ ସଂସ୍କାର ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ନୂତନତ୍ୱକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମାଲବାହୀ ୱାଗନ ଡିଜାଇନରେ ଶିଳ୍ପ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ୱାଗନ ଡିଜାଇନ ଅନୁମୋଦନ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ନୀତି ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ।
ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ୱାଗନ ଡିଜାଇନ ମୁଖ୍ୟତଃ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଡିଜାଇନ ଆଣ୍ଡ ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ ଅର୍ଗାନାଇଜେସନ୍ (ଆରଡିଏସଓ) ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ ହୋଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ବଗି, କପଲର ଏବଂ ବ୍ରେକିଂ ସିଷ୍ଟମ ଭଳି ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପାଦାନ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ମାନ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ରହିଛି। ଏହି ସୀମିତ ଡିଜାଇନ୍ ନମନୀୟତା ଏବଂ ସୀମିତ ନବସୃଜନ।
ନୂତନ ନୀତି ଅନୁଯାୟୀ, ଡିଜାଇନର୍, ନିର୍ମାତା ଏବଂ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଦ୍ରବ୍ୟ ଏବଂ ପରିଚାଳନା ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ୱାଗନ୍ ଡିଜାଇନ୍ ବିକଶିତ ଏବଂ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବେ।
ଆର୍. ଡି. ଏସ୍. ଓ. ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଡିଜାଇନର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରିବ ଏବଂ ନୀତିଗତ ଅନୁମୋଦନ ପରେ, ଏକ ପ୍ରୋଟୋଟାଇପର ବିକାଶ ପାଇଁ ଅନୁମତି ଦେବ। ବିସ୍ତୃତ ଡିଜାଇନ୍, ପ୍ରୋଟୋଟାଇପ୍ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ କଠୋର ସ୍ଥିର ଏବଂ ଗତିଶୀଳ ପରୀକ୍ଷା ପରେ, ସୁରକ୍ଷା ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ପୂର୍ବରୁ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରେକ୍ କ୍ଷେତ୍ର ପରୀକ୍ଷଣ, ରେଳ ସୁରକ୍ଷା ମୁଖ୍ୟ କମିଶନରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଯାଞ୍ଚ ଏବଂ ସେବାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବା ପାଇଁ ରେଳବାଇ ବୋର୍ଡ ଦ୍ୱାରା ଅନୁମୋଦନ କରାଯିବ।
ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ନୂତନ ଢାଞ୍ଚା ଇସ୍ପାତ, ପେଟ୍ରୋଲିୟମ, ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ, ଦୁଗ୍ଧ, ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପରିବହନ ସମାଧାନ ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ୱାଗନର ବିକାଶକୁ ସୁଗମ କରିବ। ଏହି ସଂସ୍କାର ୱାଗନ ଡିଜାଇନ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରିବ, ବୈଷୟିକ ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମାଲ ପରିବହନ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ସଂସ୍କାର ୧୬: ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଉତ୍ପାଦ ପରିବହନ
ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଥିଲେ ଯେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ, ତୈଳ ଏବଂ ଲୁବ୍ରିକାଣ୍ଟ (ପିଓଏଲ) ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ପରିବହନ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ୟାଙ୍କ ୱାଗନର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଯାହା ଅଧୀନରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ସମସ୍ତ ଟ୍ୟାଙ୍କ ୱାଗନର ମାଲିକ, ତୈଳ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ପରିଚାଳନା ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ୱାଗନ ପ୍ରଚଳନ ପାଇଁ ନମନୀୟତାକୁ ସୀମିତ କରିଥିଲା।
ଏହାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଟ୍ୟାଙ୍କ ୱାଗନର ଡିଜାଇନ ଏବଂ ପ୍ରେରଣକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରୁଥିବା ଢାଞ୍ଚାଗତ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ହଟାଇ ଦେଇଛି। ତୈଳ କମ୍ପାନୀମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସିଧାସଳଖ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ୱାଗନ କ୍ରୟ କରିପାରିବେ କିମ୍ବା ଲିଜିଂ ଏଜେନ୍ସି ମାଧ୍ୟମରେ ଲିଜ୍ ଦେଇପାରିବେ ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ନେଟୱାର୍କରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିପାରିବେ।
ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସଂସ୍କାର ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ୟାଙ୍କ ୱାଗନର ପ୍ରଚଳନ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ପ୍ଲାନିଂରେ ଉନ୍ନତି, ପରିବହନ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ, ରେଳ ମାଧ୍ୟମରେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ଅଧିକ ପରିବହନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦ କ୍ଷତି ଏବଂ ଅପମିଶ୍ରଣ ସମେତ ସଡ଼କ ପରିବହନ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ବିପଦକୁ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସହାୟତା ମିଳିବ।
ସଂସ୍କାର ୧୭: ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ, ଅଟା ଏବଂ ଡାଲି ପରିବହନ
ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ, ଅଟା ଏବଂ ଡାଲି ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ବଡ଼ ସଂସ୍କାର ଆଣିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ମାଲ ପରିବହନ ଶୁଳ୍କକୁ ସରଳ କରାଯାଇଛି ଏବଂ କଣ୍ଟେନରଯୁକ୍ତ ପରିବହନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯାଇଛି।
ନୂତନ ନୀତି ଅଧୀନରେ, ପୂର୍ବ ଜଟିଳ ସ୍ଲାବ୍-ଆଧାରିତ ମାଲ ପରିବହନ ଢାଞ୍ଚାକୁ ପ୍ରତି କିଲୋମିଟର ହାରରେ ଏକ ସରଳୀକୃତ ପ୍ରତି ଟନ୍ ଢାଞ୍ଚାରେ ବଦଳାଯାଇଛି। ଏହି ସଂସ୍କାର କଣ୍ଟେନର ମାଧ୍ୟମରେ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ, ଅଟା ଏବଂ ଡାଲି ପରିବହନକୁ ଅନୁମତି ଦେଇଥାଏ, ଯାହା ପରିଚାଳନା ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଆଧାର କରି ସହଜ ପରିଚାଳନା, ନମନୀୟ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ ବିତରଣକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ।
ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ କଣ୍ଟେନରଗୁଡ଼ିକୁ ବିକ୍ରେତା କିମ୍ବା କ୍ରେତାଙ୍କ ପରିସରରେ ଗଚ୍ଛିତ ରଖାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ଚାହିଦା ଅନୁଯାୟୀ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇପାରିବ, ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରେକକୁ ଅଟକାଇ ନ ରଖି। ଯେହେତୁ କଣ୍ଟେନରଗୁଡିକ ସିଲ୍ ହୋଇ ରହିଥାଏ, ତେଣୁ ପ୍ରଦୂଷଣର ସମ୍ଭାବନା ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ ପାଇଥାଏ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ପରିବହନର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଗୁଣବତ୍ତାରେ ଉନ୍ନତି ଘଟିଥାଏ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ।
ରିଫର୍ମ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ପୂର୍ବରୁ ନଅଟି ପ୍ରମୁଖ ଢାଞ୍ଚାଗତ ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ନିରନ୍ତର ଅନ୍-ବୋର୍ଡ ଟ୍ରେନ୍ ସଫେଇ, ଗତି ଶକ୍ତି କାର୍ଗୋ ଟର୍ମିନାଲର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ, ରେଲ୍ଟେକ୍ ନୀତି ଏବଂ ପୋର୍ଟାଲ୍, ରେଳବାଇ ଦାବି ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲର ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍, ଲୁଣ ଏବଂ ଅଟୋମୋବାଇଲ ପରିବହନ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କଣ୍ଟେନର, ସାତଟି ନିର୍ମାଣ-ଗୁଣବତ୍ତା ସଂସ୍କାର, ସରଳୀକୃତ ଟିକେଟ୍ ବାତିଲ ଏବଂ ଫେରସ୍ତ ନିୟମ ଏବଂ ବୋର୍ଡିଂ ପଏଣ୍ଟର ଡିଜିଟାଲ୍ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ନୂତନ ସଂସ୍କାର ଦ୍ୱାରା ମାଲ ପରିବହନର ଏକ ବୃହତ ଅଂଶକୁ ସଡ଼କରୁ ରେଳପଥକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିବାରେ ସହାୟତା ମିଳିବ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ ପାଇବ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟାବରଣକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ଲାଭ ମିଳିବ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସଡ଼କ ପରିବହନ ତୁଳନାରେ ରେଳ ପରିବହନ ପ୍ରାୟ ୯୦ ପ୍ରତିଶତ କମ୍ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ନିର୍ଗମନ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ। ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅତିରିକ୍ତ ସାମଗ୍ରୀର କ୍ରମିକ କଣ୍ଟେନରୀକରଣ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ମାଲ ପରିବହନକୁ ପାରମ୍ପରିକ ବୃହତ୍ ମାଲ ପରିବହନ ଠାରୁ ଅଧିକ ବିବିଧତା ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ଏହାର ମାଲ ପରିବହନ ବ୍ୟବସାୟକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବ।