Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves development of 6 lane Greenfield Elevated Corridor & Ramps/Loops & Foot Over Bridge between National Highway-19 and Varanasi Ring Road in Uttar Pradesh on Hybrid Annuity Model at total Capital Cost of Rs.14447.64 Crore under NH(O)
15 JUL 2026 3:07PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today has approved the development of a Link/Connector Corridor between National Highway-19 (NH-19) and the Varanasi Ring Road with riverbank connectivity along the River Ganga for the decongestion of Varanasi City in Uttar Pradesh. The 46.039 km project, comprising a six-lane elevated main carriageway, an iconic cable-stayed bridge, an extradosed Foot Over Bridge-cum-Major Bridge, loops, ramps, link roads and service roads, will be implemented under the Hybrid Annuity Model (HAM) at a total capital cost of Rs.14,447.64 crore including a civil construction cost of Rs.6,037.85 crore (including utility shifting, excluding GST) and a land acquisition cost of Rs.541.11 crore under NH(O).
The project will provide seamless connectivity between NH-19 and the Varanasi Ring Road, significantly decongesting the city’s road network and improving urban mobility. Designed for an operating speed of 80–100 km/h, it is expected to reduce the average travel time across the project influence area from approximately 60 minutes to 20 minutes, representing a reduction of nearly 67 per cent. Travel time between NH-19 and Kashi Railway Station will be reduced from approximately 50 minutes to about 25 minutes, resulting in a saving of about 25 minutes (nearly 50 per cent).
Aligned with the PM Gati Shakti National Master Plan, the corridor will strengthen multimodal connectivity by providing seamless access to major highways, railway stations, Lal Bahadur Shastri Airport and Ramnagar IWAI Port, while significantly improving connectivity to key religious, educational and cultural landmarks, including the Kashi Vishwanath Temple, Banaras Hindu University (BHU), Namo Ghat, Ramnagar Fort and the Ghats of Varanasi. By linking important economic, social and logistics nodes, the project will improve logistics efficiency, enhance road safety, facilitate tourism and pilgrimage, and support sustainable regional economic growth across eastern Uttar Pradesh.
The corridor has been conceived as a transformative urban mobility project to decongest the road network of Varanasi & Chandauli by providing a high-speed, access-controlled connection between NH-19, the Varanasi Ring Road (NH-135B), Ramnagar/ BHU and other major urban destinations. With more than 15 crore tourists and pilgrims visiting Varanasi every year, the project will significantly improve connectivity to major religious, educational and cultural landmarks, including the Kashi Vishwanath Temple, Banaras Hindu University (BHU), Namo Ghat, Ramnagar Fort, the Ghats of Varanasi, and Kashi Railway Station, while substantially reducing congestion on the existing city road network. An elevated spur between BHU/Lanka and Samne Ghat will further ease traffic congestion at the heavily trafficked Lanka Junction by separating through traffic from local traffic movements.
The project will improve road safety through controlled-access movement, reduce vehicle operating costs and emissions, enhance travel reliability, and facilitate the efficient movement of passenger and freight traffic. It will also decongest NH-19, the BHU-Ramnagar Corridor and NH-35 by diverting through traffic away from the densely developed urban core.
The project incorporates several landmark engineering features, including an iconic 910 m cable-stayed bridge across the River Ganga, a 1.32 km extradosed Foot Over Bridge-cum-Major Bridge with travelators providing seamless pedestrian connectivity to the Kashi Vishwanath Temple, a Rail Over Bridge over the existing/proposed Malviya Bridge, dedicated emergency parking bays, noise barriers, façade lighting and architectural elements inspired by the cultural heritage of Varanasi. These features will not only improve transportation efficiency but also enhance the city’s urban landscape, create an iconic addition to Varanasi’s skyline, and reinforce its position as one of India’s foremost religious and cultural destinations.
Planned in accordance with the PM Gati Shakti National Master Plan, the corridor will strengthen multimodal connectivity by linking one Economic Node (Chandauli SEZ), one Social Node (Chandauli Aspirational District) and six major Logistics Nodes, namely Lal Bahadur Shastri Airport, Kashi Railway Station, Banaras Railway Station, Varanasi City Railway Station, Pt. Deen Dayal Upadhyay Junction and Ramnagar IWAI Port. By providing seamless connectivity between these transport hubs and key destinations such as the Kashi Vishwanath Temple, Banaras Hindu University (BHU), Namo Ghat, Ramnagar Fort and the Ghats of Varanasi, the project will enhance multimodal integration, improve logistics efficiency, facilitate tourism and pilgrimage, and support sustainable regional economic development across eastern Uttar Pradesh.
Overall, the proposed Ganga Elevated Corridor will create a modern, high-capacity urban transport corridor that transforms mobility in Varanasi by providing faster, safer and more reliable connectivity, significantly reducing congestion, strengthening multimodal integration, enhancing tourism and pilgrimage infrastructure, and supporting sustainable economic growth in line with the vision of PM Gati Shakti and Viksit Bharat.
Map of Corridor:

ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି
ବାରାଣସୀରେ ₹୧୪,୪୪୭.୬୪କୋଟିର ୬-ଲେନ୍ ଏଲିଭେଟେଡ୍ କରିଡରକୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ମଞ୍ଜୁରୀ
ଏନ୍‌ଏଚ୍-୧୯ ଓ ବାରାଣସୀ ରିଙ୍ଗ୍ ରୋଡ୍ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ୬-ଲେନ୍ ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ କରିଡର ନିର୍ମାଣକୁ ସବୁଜ ସଙ୍କେତ
15 JUL 2026 3:07PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଅର୍ଥନୈତିକ ବ୍ୟାପାର କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି ଆଜି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବାରାଣସୀ ସହରର ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ ପାଇଁ ଗଙ୍ଗା ନଦୀ କୂଳରେ ନଦୀକୂଳ ସଂଯୋଗୀକରଣ ସହିତ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ-୧୯ ଏବଂ ବାରାଣସୀ ରିଙ୍ଗ ରୋଡ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଲିଙ୍କ/ସଂଯୋଜକ କରିଡର ବିକାଶକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ଦେଇଛି। ୪୬.୦୩୯ କିଲୋମିଟର ବ୍ୟାପ୍ତ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଏକ ଛଅ ଲେନ୍ ବିଶିଷ୍ଟ ଉଚ୍ଚ ମୁଖ୍ୟ ଗାଡ଼ି ଚଳାଚଳ, ଏକ ଚମତ୍କାର କେବୁଲ-ଷ୍ଟେଡ୍ ବ୍ରିଜ୍, ଏକ ଏକ୍ସଟ୍ରାଡୋଜ୍ଡ ଫୁଟ-ଓଭର-ବ୍ରିଜ୍-କମ୍-ମେଜର ବ୍ରିଜ୍, ଲୁପ୍ସ, ରାମ୍ପ, ଲିଙ୍କ୍ ରୋଡ୍ ଏବଂ ସର୍ଭିସ୍ ରୋଡ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହାକୁ ହାଇବ୍ରିଡ୍ ଆନୁଇଟି ମଡେଲ୍ (ଏଚଏଏମ୍) ବ୍ୟବହାର କରି ଏନଏଚ(ଓ) ମୋଡ୍ ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ, ଯାହାର ମୋଟ ମୂଲ୍ୟ ୧୪,୪୪୭.୬୪ କୋଟି ଟଙ୍କା। ଏହି ଖର୍ଚ୍ଚ ମଧ୍ୟରେ ସିଭିଲ୍ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ୬,୦୩୭.୮୫ କୋଟି ଟଙ୍କା (ୟୁଟିଲିଟି ସ୍ଥାନାନ୍ତରଣ ସହିତ କିନ୍ତୁ ଜିଏସଟି ବାଦ ଦେଇ) ଏବଂ ୫୪୧.୧୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ଜମି ଅଧିଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଏନଏଚ୍ - ୧୯ ଏବଂ ବାରାଣସୀ ରିଙ୍ଗ ରୋଡ୍ ମଧ୍ୟରେ ନିର୍ବିଘ୍ନ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଯାହା ସହରର ରାସ୍ତାଗୁଡିକରେ ଭିଡ଼କୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ଗତିଶୀଳତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ। ୮୦ - ୧୦୦ କିମି/ଘଣ୍ଟାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଗତି ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଥିବା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଏହା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେଉଥିବା ଅଞ୍ଚଳରେ ହାରାହାରି ଯାତ୍ରା ସମୟକୁ ପ୍ରାୟ ୬୦ ମିନିଟ୍ ରୁ ୨୦ ମିନିଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହ୍ରାସ କରିବ, ଅର୍ଥାତ୍ ଏଥିରେ ପ୍ରାୟ ୬୭ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ଘଟିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏନଏଚ୍ - ୧୯ ଏବଂ କାଶୀ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା ସମୟ ପ୍ରାୟ ୫୦ ମିନିଟରୁ ପ୍ରାୟ ୨୫ ମିନିଟକୁ ହ୍ରାସ ପାଇବ, ଯାହା ଫଳରେ ପ୍ରାୟ ୨୫ ମିନିଟ (ପ୍ରାୟ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ) ସମୟ ସଞ୍ଚୟ ହେବ।
ପିଏମ୍ ଗତି ଶକ୍ତି ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ୍ ଅଧୀନରେ, ଏହି କରିଡର ପ୍ରମୁଖ ରାଜପଥ, ରେଳ ଷ୍ଟେସନ, ଲାଲ ବାହାଦୁର ଶାସ୍ତ୍ରୀ ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ରାମନଗର ଆଇଡବ୍ଲୁ୍ଏଆଇ ବନ୍ଦରକୁ ସହଜ ପ୍ରବେଶ ପ୍ରଦାନ କରି ମଲ୍ଟିମୋଡାଲ୍ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ଏହା ସହିତ, ଏହା କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ ମନ୍ଦିର, ବାରାଣସୀ ହିନ୍ଦୁ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ (ବିଏଚୟୁ), ନମୋ ଘାଟ, ରାମନଗର ଦୁର୍ଗ ଏବଂ ବାରାଣସୀର ଘାଟ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ଧାର୍ମିକ, ଶିକ୍ଷାଗତ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ସ୍ଥଳଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗୀକରଣରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ। ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆର୍ଥିକ, ସାମାଜିକ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ହବ୍‌ଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରି, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ସଡ଼କ ସୁରକ୍ଷା ଉନ୍ନତ କରିବ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରାକୁ ସୁବିଧା ଦେବ ଏବଂ ପୂର୍ବ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ନିରନ୍ତର ଆଞ୍ଚଳିକ ଆର୍ଥିକ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
ଏହି କରିଡରକୁ ବାରାଣସୀ ଏବଂ ଚନ୍ଦୌଲିର ରାସ୍ତା ନେଟୱାର୍କରେ ଟ୍ରାଫିକ ଭିଡ଼ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଥିବା ଏକ କ୍ରାନ୍ତିକାରୀ ସହରାଞ୍ଚଳ ଗତିଶୀଳତା ପ୍ରକଳ୍ପ ଭାବରେ କଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି। ଏହା ଏନଏଚ୍ - ୧୯, ବାରାଣସୀ ରିଙ୍ଗ ରୋଡ୍ (ଏନଏଚ୍ – ୧୩୫ବି), ରାମନଗର/ ବିଏଚୟୁ, ଏବଂ ସହରର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରମୁଖ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରି ଏକ ଉଚ୍ଚ-ଗତି, ନିୟନ୍ତ୍ରିତ-ପ୍ରବେଶ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ବାର୍ଷିକ ୧୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଏବଂ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ବାରାଣସୀ ପରିଦର୍ଶନ କରୁଥିବାରୁ, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରମୁଖ ଧାର୍ମିକ, ଶିକ୍ଷାଗତ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ସ୍ଥାନ, ଯେପରିକି କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ ମନ୍ଦିର, ବିଏଚୟୁ, ନମୋ ଘାଟ, ରାମନଗର ଦୁର୍ଗ, ବାରାଣସୀର ଘାଟ ସମୂହ ଏବଂ କାଶୀ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ସହିତ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ଉନ୍ନତ କରିବ। ଏହା ସହରରେ ପୂର୍ବରୁ ରହିଥିବା ରାସ୍ତା ନେଟୱାର୍କରେ ଭିଡ଼କୁ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରିବ। ବିଏଚୟୁ /ଲଙ୍କା ଏବଂ ସାମନେ ଘାଟ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଉଚ୍ଚ ସ୍ପର୍ ସ୍ଥାନୀୟ ଟ୍ରାଫିକରୁ ଟ୍ରାଫିକକୁ ପୃଥକ କରି ଲଙ୍କା ଜଙ୍କସନରେ ଟ୍ରାଫିକ ଭିଡ଼କୁ ଆହୁରି ହ୍ରାସ କରିବ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ - ପ୍ରବେଶ ଗତିବିଧି ମାଧ୍ୟମରେ ସଡ଼କ ସୁରକ୍ଷାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ଯାନବାହାନ ପରିଚାଳନା ଖର୍ଚ୍ଚ ଏବଂ ନିର୍ଗମନକୁ ହ୍ରାସ କରିବ, ଯାତ୍ରା ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ ଏବଂ ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ମାଲ ପରିବହନକୁ ସହଜ କରିବ। ଜନବହୁଳ ସହରାଞ୍ଚଳ ଦେଇ ଯାଉଥିବା ଟ୍ରାଫିକକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରି, ଏହା ଏନଏଚ୍ - ୧୯, ବିଏଚୟୁ -ରାମନଗର କରିଡର ଏବଂ ଏନଏଚ୍ - ୩୫ ରେ ଭିଡ଼କୁ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଅନେକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯେଉଁଥିରେ ଗଙ୍ଗା ନଦୀ ଉପରେ ଏକ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ୯୧୦ ମିଟର କେବୁଲ-ଷ୍ଟେଡ୍ ବ୍ରିଜ୍, କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ ମନ୍ଦିରକୁ ନିର୍ବିଘ୍ନ ପଦଯାତ୍ରୀ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ୧.୩୨ କିଲୋମିଟରର ଏକ ଏକ୍ସଟ୍ରାଡୋଜ୍ଡ୍ ଫୁଟ୍ ଓଭର ବ୍ରିଜ୍-କମ୍-ମେଜର ବ୍ରିଜ୍, ପୂର୍ବରୁ ରହିଥିବା/ପ୍ରସ୍ତାବିତ ମାଲବ୍ୟ ସେତୁ ଉପରେ ଏକ ରେଳ ଓଭର ବ୍ରିଜ୍, ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପାର୍କିଂ ସ୍ଥାନ, ଶବ୍ଦ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ, କୋଠାର ବାହ୍ୟ ଆଲୋକୀକରଣ ଏବଂ ବାରାଣସୀର ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ସ୍ଥାପତ୍ୟ ଉପାଦାନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହି ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ପରିବହନ ଦକ୍ଷତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ସହରର ଦୃଶ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ବାରାଣସୀର ଆକାଶରେଖାରେ ଏକ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ପ୍ରତୀକକୁ ଯୋଡିବ ଏବଂ ଭାରତର ପ୍ରମୁଖ ଧାର୍ମିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ସ୍ଥଳ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଭାବରେ ଏହାର ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ।
ପିଏମ୍ ଗତି ଶକ୍ତି ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ୍ ଅନୁଯାୟୀ ପରିକଳ୍ପିତ କରିଡର ଗୋଟିଏ ଅର୍ଥନୈତିକ ନୋଡ୍ (ଚନ୍ଦୌଲି ସେଜ୍), ଗୋଟିଏ ସାମାଜିକ ନୋଡ୍ (ଚନ୍ଦୌଲି ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା) ଏବଂ ଛଅଟି ପ୍ରମୁଖ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ନୋଡ୍, ଯେପରିକି ଲାଲ ବାହାଦୁର ଶାସ୍ତ୍ରୀ ବିମାନବନ୍ଦର, କାଶୀ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ, ବାରାଣସୀ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ, ବାରାଣସୀ ସହର ରେଳ ଷ୍ଟେସନ, ପଣ୍ଡିତ ଦୀନ ଦୟାଲ ଉପାଧ୍ୟାୟ ଜଙ୍କସନ ଏବଂ ରାମନଗର ଆଇଡବ୍ଲୁଏଆଇ ବନ୍ଦର ମଲଟିମୋଡାଲ ସଂଯୋଗକୁ ଦୃଢ କରିବ। ଏହି ପରିବହନ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ ମନ୍ଦିର, ବାରାଣସୀ ହିନ୍ଦୁ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ (ବିଏଚୟୁ), ନମୋ ଘାଟ, ରାମନଗର ଦୁର୍ଗ ଏବଂ ବାରାଣସୀର ଘାଟ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ମଧ୍ୟରେ ସୁଗମ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରି, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ବହୁମୁଖୀ ସମନ୍ୱୟକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଦକ୍ଷତା ଉନ୍ନତ କରିବ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରାକୁ ସହଜ କରିବ ଏବଂ ପୂର୍ବ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ସ୍ଥାୟୀ ଆଞ୍ଚଳିକ ଆର୍ଥିକ ବିକାଶକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ।
ସାମଗ୍ରିକ ଭାବରେ, ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଗଙ୍ଗା ଏଲିଭେଟେଡ୍ କରିଡର ଏକ ଆଧୁନିକ, ଉଚ୍ଚ-କ୍ଷମତା ସମ୍ପନ୍ନ ସହରାଞ୍ଚଳ ପରିବହନ କରିଡର ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଯାହା ବାରାଣସୀରେ ଦ୍ରୁତ, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଅଧିକ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରି ଗତିଶୀଳତାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବ। ଏହା ସହିତ ଭିଡ଼କୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ହ୍ରାସ କରିବ, ବହୁମୁଖୀ ସମନ୍ୱୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତି ଶକ୍ତି ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ସ୍ଥାୟୀ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ।