Ministry of Youth Affairs and Sports
MY Bharat to Launch Nationwide 'Viksit Bharat Yuva Connect Programme' on the Theme 'Nasha Mukt Yuva for Viksit Bharat'
Youth Icons to lead awareness sessions, inspire youth to build a drug-free and Viksit Bharat during month long campaign
15 JUL 2026 4:01PM by PIB Delhi
In line with the vision of Prime Minister Shri Narendra Modi to build a Viksit Bharat@2047 and a Nasha Mukt Bharat, the Ministry of Youth Affairs & Sports, Government of India, through MY Bharat, will organise the Viksit Bharat Yuva Connect Programme (VBYCP) across universities and colleges from 16th July to 15th August 2026 under the special theme "Nasha Mukt Yuva for Viksit Bharat."
The month-long nationwide initiative aims to connect young citizens with the vision of a developed India while creating awareness about the harmful effects of substance abuse. By combining civic engagement with anti-drug awareness, the programme seeks to empower youth to become ambassadors of a healthy, responsible and drug-free India.
The programme will engage students through interactive sessions, presentations, awareness activities and digital participation on the MY Bharat platform. It seeks to encourage young people to actively contribute towards nation-building by understanding that a drug-free society is fundamental to achieving the vision of Viksit Bharat@2047.
As part of the programme, distinguished Youth Icons, including State Champions of the Viksit Bharat Young Leaders Dialogue (VBYLD), winners of the Viksit Bharat Youth Parliament, NSS Awardees, National Youth Awardees and other accomplished youth leaders, will visit educational institutions to interact with students. They will share insights on India's developmental journey and highlight how substance abuse poses a serious challenge to individual aspirations, social well-being and national progress.
Participants will also view a specially curated awareness film featuring experiences of individuals and families affected by substance abuse, followed by the Nasha Mukt Bharat Pledge, reaffirming their commitment towards leading healthy lives and contributing to the nation's development. Wherever feasible, personal testimonials from Recovery Warriors, in collaboration with NGOs and spiritual organisations, will also be incorporated to strengthen the campaign's impact.
To promote greater youth participation, MY Bharat facilitation desks will be established at programme venues to enable on-the-spot registration on the MY Bharat Portal and familiarise participants with various youth development initiatives of the organisation. Extensive outreach through banners, standees and digital publicity will further amplify the campaign across the country.
The programme will primarily engage youth in the 15–25 years age group from rural, urban and tribal communities. Participating institutions may subsequently establish MY Bharat Chapters to ensure sustained youth engagement and facilitate implementation of future MY Bharat initiatives. All registrations and programme-related activities will be carried out through the MY Bharat Portal.
The Viksit Bharat Yuva Connect Programme reflects MY Bharat's continued commitment to nurturing informed, responsible and socially conscious young citizens who will lead India's journey towards becoming a developed nation by 2047 while championing the cause of a drug-free society

যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰালয়
'বিকশিত ভাৰত যুৱ সংযোগ কাৰ্যসূচী' দেশজুৰি মুকলি কৰিব 'মাই ভাৰত'-এ; মূল বিষয়বস্তু হ'ল 'বিকশিত ভাৰতৰ বাবে নিচামুক্ত যুৱক-যুৱতী'
এমাহজোৰা এই অভিযানৰ সময়ছোৱাত যুৱ আইকনসকলে সজাগতা সভা পৰিচালনা কৰিব আৰু যুৱ প্ৰজন্মক এক ড্ৰাগছমুক্ত তথা বিকশিত ভাৰত গঢ়ি তুলিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিব
15 JUL 2026 4:01PM by PIB Guwahati
২০৪৭ চনৰ ভিতৰত এক ‘বিকশিত ভাৰত’ আৰু এক ‘নিচামুক্ত ভাৰত’ গঢ়ি তোলাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দূৰদৰ্শী চিন্তাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি, ভাৰত চৰকাৰৰ যুৱ পৰিক্ৰমা আৰু ক্ৰীড়া মন্ত্ৰালয়ে ‘মাই ভাৰত’ৰ জৰিয়তে ১৬ জুলাইৰ পৰা ১৫ আগষ্ট ২০২৬ লৈকে বিভিন্ন বিশ্ববিদ্যালয় আৰু মহাবিদ্যালয়সমূহত "বিকশিত ভাৰতৰ বাবে নিচামুক্ত যুৱক-যুৱতী" বিশেষ বিষয়বস্তুৰ অধীনত ‘বিকশিত ভাৰত যুৱ সংযোগ কাৰ্যসূচী’ৰ আয়োজন কৰিব।
এই এমাহজোৰা দেশজোৰা পদক্ষেপৰ উদ্দেশ্য হৈছে যুৱ নাগৰিকসকলক এক উন্নত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংযোগ কৰা আৰু একে সময়তে নিচাজাতীয় দ্ৰব্য সেৱনৰ ক্ষতিকাৰক প্ৰভাৱৰ বিষয়ে সজাগতা সৃষ্টি কৰা। নাগৰিক অংশগ্ৰহণ আৰু ড্ৰাগছবিৰোধী সজাগতাৰ সংমিশ্ৰণেৰে, এই কাৰ্যসূচীয়ে যুৱ প্ৰজন্মক এক সুস্থ, দায়িত্বশীল আৰু ড্ৰাগছমুক্ত ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰদূত হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ সৱলীকৰণ কৰাৰ লক্ষ্য ৰাখিছে।
এই কাৰ্যসূচীয়ে ইণ্টাৰেক্টিভ বা মত-বিনিময়মূলক অধিৱেশন, প্ৰেজেণ্টেশ্যন, সজাগতামূলক কাৰ্যকলাপ আৰু ‘মাই ভাৰত’ প্লেটফৰ্মত ডিজিটেল অংশগ্ৰহণৰ জৰিয়তে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক জড়িত কৰিব। এখন ড্ৰাগছমুক্ত সমাজ যে ‘বিকশিত ভাৰত@২০৪৭’ৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ বাবে মৌলিক ভেটি, সেই কথা বুজি পাই যুৱ প্ৰজন্মক দেশ গঠনৰ কাৰ্যত সক্ৰিয়ভাৱে অৰিহণা যোগাবলৈ উৎসাহিত কৰাটোৱেই এই কাৰ্যসূচীৰ মূল লক্ষ্য।
এই কাৰ্যসূচীৰ অংশ হিচাপে, 'বিকশিত ভাৰত যুৱ নেতা সংবাদ (VBYLD)-ৰ ৰাজ্যিক বিজয়ী, 'বিকশিত ভাৰত যুৱ সংসদ'ৰ বিজয়ী, এন.এছ.এছ. (NSS) বঁটা প্ৰাপক, ৰাষ্ট্ৰীয় যুৱ বঁটা প্ৰাপক আৰু অন্যান্য সফল যুৱ নেতাসকলক অন্তৰ্ভুক্ত কৰি বিশিষ্ট যুৱ আইকনসকলে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলৰ সৈতে মত-বিনিময় কৰিবলৈ শিক্ষানুষ্ঠানসমূহ পৰিদৰ্শন কৰিব। তেওঁলোকে ভাৰতৰ উন্নয়নৰ যাত্ৰাৰ বিষয়ে নিজৰ অভিজ্ঞতা আৰু দৃষ্টিভংগী ভগাই ল’ব আৰু কেনেকৈ নিচাজাতীয় দ্ৰব্যৰ সেৱনে ব্যক্তিগত আকাংক্ষা, সামাজিক কল্যাণ আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰগতিলৈ এক গুৰুতৰ প্ৰত্যাহ্বান কঢ়িয়াই আনিছে, সেই বিষয়ে আলোকপাত কৰিব।
অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে নিচাজাতীয় দ্ৰব্য সেৱনৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱিত ব্যক্তি আৰু পৰিয়ালসমূহৰ অভিজ্ঞতাৰ আধাৰত বিশেষভাৱে প্ৰস্তুত কৰা এখন সজাগতামূলক চলচ্চিত্ৰও দৰ্শন কৰিব। ইয়াৰ পিছতে ‘নিচামুক্ত ভাৰত শপত’ গ্ৰহণ কৰা হ’ব, যাৰ জৰিয়তে তেওঁলোকে এক সুস্থ জীৱন যাপন কৰা আৰু দেশৰ উন্নয়নত অৰিহণা যোগোৱাৰ প্ৰতি নিজৰ প্ৰতিবদ্ধতা পুনৰ দোহাৰিব। যিবোৰ ঠাইত সম্ভৱ হয়, তাত বেচৰকাৰী সংস্থা আৰু আধ্যাত্মিক সংগঠনসমূহৰ সহযোগত ড্ৰাগছ আসক্তিৰ পৰা মুক্ত হোৱা যুঁজাৰুসকলৰ ব্যক্তিগত অভিজ্ঞতাৰ কথাও অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হ’ব, যাতে এই অভিযানৰ প্ৰভাৱ অধিক সুদৃঢ় হয়।
যুৱ প্ৰজন্মৰ অধিক অংশগ্ৰহণক উদগনি যোগাবলৈ, কাৰ্যসূচীস্থলীসমূহত ‘মাই ভাৰত’ সাহায্য কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হ’ব, যাতে ‘মাই ভাৰত’ প’ৰ্টেলত থিতাতে পঞ্জীয়ন কৰিব পৰা যায় আৰু অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক এই সংগঠনটোৰ বিভিন্ন যুৱ উন্নয়নমূলক পদক্ষেপসমূহৰ বিষয়ে অৱগত কৰিব পৰা যায়। বেনাৰ, ষ্টেণ্ডী আৰু ডিজিটেল প্ৰচাৰৰ জৰিয়তে কৰা ব্যাপক জনসম্পৰ্কই সমগ্ৰ দেশতে এই অভিযানক আৰু অধিক প্ৰসাৰিত কৰিব।
এই কাৰ্যসূচীয়ে মূলতঃ গ্ৰাম্য, চহৰীয়া আৰু জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ ১৫–২৫ বছৰ বয়সৰ যুৱক-যুৱতীসকলক জড়িত কৰিব। অংশগ্ৰহণকাৰী প্ৰতিষ্ঠানসমূহে পৰৱৰ্তী সময়ত ধাৰাবাহিক যুৱ অংশগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰিবলৈ আৰু ভৱিষ্যতৰ ‘মাই ভাৰত’ পদক্ষেপসমূহৰ ৰূপায়ণ সহজসাধ্য কৰি তুলিবলৈ ‘মাই ভাৰত চেপ্টাৰ’ স্থাপন কৰিব পাৰে। সকলো পঞ্জীয়ন আৰু কাৰ্যসূচী সম্পৰ্কীয় কাৰ্যকলাপ ‘মাই ভাৰত’ প’ৰ্টেলৰ জৰিয়তে পৰিচালনা কৰা হ’ব।
‘বিকশিত ভাৰত যুৱ সংযোগ কাৰ্যসূচী’য়ে সজাগ, দায়িত্বশীল আৰু সামাজিকভাৱে সচেতন যুৱ নাগৰিকসকলক গঢ়ি তোলাৰ প্ৰতি ‘মাই ভাৰত’ৰ নিৰন্তৰ প্ৰতিবদ্ধতাকে প্ৰতিফলিত কৰে, যিসকলে এখন ড্ৰাগছমুক্ত সমাজৰ বাবে ওকালতি কৰাৰ লগতে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰতক এক উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ যাত্ৰাত নেতৃত্ব প্ৰদান কৰিব।