Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at the launch of multiple development projects in Chandigarh
17 JUL 2026 4:51PM by PIB Delhi
Mr. Gulab Chand Kataria ji, my colleague in the Union Cabinet J. P. Nadda ji, Ashwini Vaishnaw ji, my fellow parliamentarian Manish Tiwari ji, and here in the auditorium many legislators, ministers, and MPs are present. I also see many distinguished personalities today, familiar faces from long ago.
Brothers and sisters,
It is a special joy to be among you today.
Friends,
Chandigarh is not just a city - it has been a model of development for India. Chandigarh is known for planned growth, for its identity as a city of better lifestyle and ease of living. It is recognized for advanced medical facilities, and above all, for the blessings of Maa Chandi. That is why the development of Chandigarh has always been a priority for the NDA government. You may recall, about a year and a half ago, the country made a major reform in its justice system. We replaced the Penal Code with the Bharatiya Nyaya Sanhita - a justice-based legal framework instead of punishment-based laws. And the implementation of the Bharatiya Nyaya Sanhita began right here in Chandigarh.
Friends,
In recent years, projects like the Integrated Command and Control Centre, smart traffic management, smart parking, and digital governance have been undertaken to make Chandigarh hi-tech. More than ₹2,500 crore has been spent on this mission. Even today, several new projects related to health, education, and infrastructure are being launched here. I congratulate all residents of Chandigarh for these initiatives.
Friends,
Before coming here, I was in Jind, Haryana, and after this I will go to Jalandhar for Punjab’s development programs. Between these two, today’s program in Chandigarh is taking place. Because Chandigarh connects Haryana, Punjab, Himachal, and the entire region. The development of Chandigarh not only transforms the lives of its residents but also benefits the people of Haryana, Himachal, Punjab, and Jammu & Kashmir. In terms of medical services, Chandigarh is a major hub for this entire region.
Friends,
When I lived in Chandigarh, I often had to go to PGI. Why? Because someone from our colleagues or their families - whether from Jammu & Kashmir, Punjab, Himachal, or Haryana - would come here for treatment, and it was natural for me to visit them. That is why I know how important PGI has been for the health needs of people across this region.
Friends,
Today, advanced healthcare facilities at Chandigarh PGI are being expanded. The Advanced Neurosciences Centre, Advanced Mother and Child Centre, and Critical Care Hospital Block will provide better treatment to lakhs of people. I remember attending PGI’s convocation in 2015. I am glad that today I am virtually meeting many old colleagues there again. In this decade, PGI’s capacity has expanded greatly. I appreciate the management, professors, and young doctors of PGI Chandigarh and extend my best wishes to them.
Friends,
When we talk about health, we all know how important cleanliness is. That is why when our government was formed, we launched the Swachh Bharat Mission. Millions of toilets were built, India was freed from open defecation, campaigns were run for cleanliness in public places, and initiatives were started to make cleanliness a part of our lifestyle. The Swachh Bharat rankings of our cities are part of this effort, and Chandigarh has consistently worked to perform well in them.
Friends,
I also want to appreciate retired IPS officer Inderjit Singh Sidhu ji of Chandigarh. He is known as the “Broom Warrior.” He awakened a new consciousness about cleanliness in Chandigarh and inspired people. For this, our government honored him with the Padma award this year.
Friends,
Cleanliness is not a one-day task - it is a way of life. I am happy that cleanliness has been linked with today’s program as well. Under the Swachhata Se Swagat initiative, a special cleanliness campaign was carried out. I saw on social media that leaders and citizens alike were engaged in cleaning. It created a joyful atmosphere across the country. I proudly congratulate all residents of Chandigarh for this initiative.
Friends,
Such cleanliness campaigns have proven very helpful in preventing many diseases in the country.
Friends,
There was a time when the world expressed concern about India’s health sector. Whenever a major disaster was anticipated, people questioned what would happen in India. During the coronavirus pandemic, India was at the center of global concern. But our government changed India’s capacity and also changed the world’s perception. When the pandemic came, India was not a country asking for help - India was sending help to the world. Today, people from many countries come to India for treatment of serious illnesses. India is emerging as a major destination for medical tourism.
Friends,
This transformation is the result of 12 years of honest effort and policy. Twelve years ago, we resolved that our people would not live without healthcare services, that they would receive better treatment facilities at affordable prices. The success of the past 12 years is the outcome of that resolve. In recent years, India has rapidly expanded its healthcare infrastructure. Since 2014, approval has been given for 15 new AIIMS. Today, new AIIMS are functioning in different parts of the country. Hundreds of new medical colleges have been established across India. The number of specialty hospitals for treating serious diseases like cancer has also increased. Here in Chandigarh too, the Homi Bhabha Cancer Hospital was built nearby. In 2022, I had the opportunity to inaugurate it. Today, this hospital is serving thousands of patients.
Friends,
Primary healthcare facilities are being strengthened in villages across the country. To ensure that the health system is robust at every level, the Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission has been launched. Under this, a network of facilities like critical care blocks, integrated public health labs, and public health units has been created nationwide. Today, nearly 1.75 lakh Ayushman Arogya Mandirs are functioning in urban, rural, and tribal areas. These centers provide primary treatment facilities along with 12 different health package services. Millions of people have undergone screenings for diseases like blood pressure and diabetes here.
Friends,
Our government is also making treatment easier through technology. Through the e-Sanjeevani Mission, telemedicine services have been introduced. Under this, more than 480 million telemedicine consultations have already taken place. Even people from remote areas are able to consult doctors in major hospitals.
Friends,
Because of this expansion of healthcare services, today more than 90 percent of deliveries in India are institutional. Maternal mortality has declined by 86 percent, and infant mortality has also seen a sharp drop.
Friends,
Alongside treatment, equal focus is being given to preventive healthcare. Initiatives like the Poshan Abhiyan, Mission Indradhanush, yoga, HPV vaccination, and the U-WIN platform are securing the lives of millions.
Friends,
We have also resolved to make India TB-free. For this, the TB Mukt Bharat Abhiyan is being run. Public participation is raising awareness, timely screenings are being conducted, and patients are being provided treatment. As a result, TB treatment coverage has crossed 90 percent. According to last year’s WHO report, TB infection has reduced by 21 percent in just a decade. The greatest benefit of these efforts is reaching the poor, the middle class, and especially our mothers and sisters. Traditionally, women prioritize family work and endure illness silently. But proactive efforts have ensured screenings and care for them, and today, a large number of women are becoming TB-free. In India, healthcare is no longer a privilege - it is becoming the right of every citizen.
Friends,
The government’s focus on the health sector has greatly benefited India’s youth as well. Young doctors know how difficult it once was to pursue this dream. Opportunities were scarce because medical seats and colleges were very limited. We changed this situation. Today, the number of medical colleges has nearly doubled. MBBS and postgraduate seats have increased to record levels. And now, even Chandigarh PGI has received approval for an MBBS college. Soon admissions will begin here too, giving talented youth the chance to study in such a top institution. The nation will gain a large number of excellent doctors.
Friends,
Chandigarh is a city where major institutions of education, engineering, medical science, and research coexist. Very few cities have such strength. In the coming time, these institutions can become major centers for new technology, healthcare, startups, and innovation. Today, several important education-related projects are also giving new momentum to this journey. At Punjab Engineering College, the Kurukshetra Boys’ Hostel and Mess has been inaugurated. A new hostel has been prepared for Government College in Sector-46. The foundation stone of a Research Scholars Hostel has also been laid. Our effort is to provide better labs and faculty for research. When the research environment is strong, innovation will accelerate. In fields like artificial intelligence, semiconductors, advanced manufacturing, and deep-tech, India must move forward. I am confident that Chandigarh’s institutions, teachers, and youth will play a vital role in this direction.
Friends,
Infrastructure development is the roadmap of any nation’s economic progress. For the first time, infrastructure in India is being developed with a holistic approach. Today, several connectivity projects have also been launched in Chandigarh. The six-lane greenfield highway from IT City to Kurali has been inaugurated. This will reduce pressure on the airport road and ease traffic for residents of Mohali and Kharar. The foundation stone of the Ambala–Chandigarh Greenfield Highway’s PR-7 Spur has also been laid. Such projects will boost industry and trade, and improve ease of living in Chandigarh.
Friends,
Focusing on regional connectivity, railway projects are also being inaugurated today in Jalandhar. These will benefit Punjab and the entire region. At the same time, from Jind to Sonipat, the country’s first hydrogen train has started running. This clean-fuel train is a major beginning. I congratulate all of you and the people of India for this achievement.
Friends,
On the journey toward a developed India, we must move forward with modern thinking - focusing on future technologies, future transportation, and future healthcare services. We must take decisions that benefit not only the present generation but also future generations. We must build institutions that grow stronger with time. The BJP-NDA government is moving rapidly in this direction. I once again congratulate the people of Chandigarh, Punjab, Haryana, Himachal, and the entire region for these new projects. Thank you all very much. Say with me -
Bharat Mata ki Jai. Bharat Mata ki Jai. Bharat Mata ki Jai.
Thank you very much.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
চণ্ডীগড়ত একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগবঢ়োৱা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
17 JUL 2026 4:51PM by PIB Guwahati
শ্ৰীযুত গুলাব চান্দ কাটাৰিয়া জী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাত মোৰ সহকৰ্মী জে পি নাড্ডা জী, অশ্বিনী বৈষ্ণৱ জী, মোৰ সতীৰ্থ সাংসদ মনীষ তিৱাৰী জীৰ লগতে প্ৰেক্ষাগৃহত বহু বিধায়ক, মন্ত্ৰী আৰু সাংসদ উপস্থিত আছে। মই আজি বহু বিশিষ্ট ব্যক্তি আৰু পূৰ্বৰ বহু পৰিচিত মুখ দেখিছোঁ।
ভাই-ভনীসকল,
আজি আপোনালোকৰ মাজত উপস্থিত হৈ বিশেষ আনন্দ অনুভৱ কৰিছো।
বন্ধুসকল,
চণ্ডীগড় কেৱল এখন চহৰ নহয়-ই ভাৰতৰ বাবে উন্নয়নৰ এক আদৰ্শ হৈ আহিছে। চণ্ডীগড় পৰিকল্পিত বিকাশৰ বাবে, উন্নত জীৱনশৈলী আৰু জীৱন ধাৰণৰ সূচলতাৰ চহৰ হিচাপে ইয়াৰ পৰিচয়ৰ বাবে জনাজাত। ই উন্নত চিকিৎসা সুবিধাৰ বাবে স্বীকৃত আৰু সৰ্বোপৰি, মা চণ্ডীৰ আশীৰ্বাদৰ বাবে। সেয়েহে এন ডি এ চৰকাৰৰ বাবে চণ্ডীগড়ৰ উন্নয়ন সদায় অগ্ৰাধিকাৰৰ বিষয় হৈ আহিছে। আপোনালোকৰ মনত থাকিব পাৰে, প্ৰায় ডেৰ বছৰ পূৰ্বে দেশে ইয়াৰ ন্যায় ব্যৱস্থাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সংস্কাৰ সাধন কৰিছিল। আমি দণ্ডবিধিৰ ঠাইত শাস্তি-ভিত্তিক আইনৰ পৰিৱৰ্তে ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতা-এক ন্যায়-ভিত্তিক আইনী পৰিকাঠামো স্থাপন কৰিছিলো আৰু ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতাৰ ৰূপায়ণ ইয়াতেই চণ্ডীগড়ত আৰম্ভ হৈছিল।
বন্ধুসকল,
শেহতীয়া বছৰবোৰত চণ্ডীগড়ক হাই-টেক কৰি তুলিবলৈ ইন্টিগ্রেটেড কমাণ্ড এণ্ড কণ্ট্ৰল চেণ্টাৰ, স্মাৰ্ট ট্ৰেফিক মেনেজমেণ্ট, স্মাৰ্ট পাৰ্কিং আৰু ডিজিটেল গভৰ্নেন্সৰ দৰে প্ৰকল্প হাতত লোৱা হৈছে। এই অভিযানৰ বাবে ২,৫০০ কোটিৰো অধিক ব্যয় কৰা হৈছে। আজিও ইয়াত স্বাস্থ্য, শিক্ষা আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ সৈতে জড়িত কেইবাটাও নতুন প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ কৰা হৈছে। এই পদক্ষেপসমূহৰ বাবে মই চণ্ডীগড়ৰ সকলো বাসিন্দাক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
ইয়ালৈ অহাৰ আগতে মই হাৰিয়ানাৰ জিন্দত আছিলো আৰু ইয়াৰ পাছত মই পঞ্জাৱৰ উন্নয়নমূলক কাৰ্যসূচীৰ বাবে জলন্ধৰলৈ যাম। এই দুয়োটাৰ মাজত আজিৰ কাৰ্যসূচী চণ্ডীগড়ত অনুষ্ঠিত হৈছে। কিয়নো চণ্ডীগড়ে হাৰিয়ানা, পঞ্জাৱ, হিমাচল আৰু সমগ্ৰ অঞ্চলটো সংযোগ কৰিছে। চণ্ডীগড়ৰ বিকাশে কেৱল ইয়াৰ বাসিন্দাসকলৰ জীৱনেই সলনি নকৰে বৰঞ্চ হাৰিয়ানা, হিমাচল, পঞ্জাৱ আৰু জম্মু-কাশ্মীৰৰ জনসাধাৰণকো উপকৃত কৰে। চিকিৎসা সেৱাৰ ক্ষেত্ৰত চণ্ডীগড় এই সমগ্ৰ অঞ্চলটোৰ বাবে এক প্ৰধান কেন্দ্ৰ।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া মই চণ্ডীগড়ত বাস কৰিছিলোঁ, মই প্ৰায়ে পি জি আই লৈ যাব লগা হৈছিল। কিয়? কাৰণ আমাৰ সহকৰ্মী বা তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ কোনোবা-জম্মু-কাশ্মীৰ, পঞ্জাৱ, হিমাচল বা হাৰিয়ানাৰ পৰা-চিকিৎসাৰ বাবে ইয়ালৈ আহিব আৰু মই তেওঁলোকক সাক্ষাৎ কৰাটো স্বাভাৱিক আছিল। সেয়েহে মই জানো যে এই অঞ্চলৰ জনসাধাৰণৰ স্বাস্থ্যৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে পি জি আই কিমান গুৰুত্বপূৰ্ণ।
আজি চণ্ডীগড় পি জি আই-ত উন্নত স্বাস্থ্যসেৱা সুবিধাৰ সম্প্ৰসাৰণ কৰা হৈছে। উন্নত স্নায়ুবিজ্ঞান কেন্দ্ৰ, উন্নত মাতৃ আৰু শিশু কেন্দ্ৰ আৰু ক্ৰিটিকেল কেয়াৰ চিকিৎসালয় ব্লকে লাখ লাখ লোকক উন্নত চিকিৎসা প্ৰদান কৰিব। মোৰ ২০১৫ চনত পি জি আই-ৰ সমাৱৰ্তন অনুষ্ঠানত উপস্থিত থকাৰ কথা মনত পৰিছে। মই আনন্দিত যে আজি মই তাত বহু পুৰণি সহকৰ্মীক পুনৰ ভাৰ্চুৱেলভাৱে লগ পাইছো। এই দশকত পি জি আই-ৰ ক্ষমতা বহু পৰিমাণে বৃদ্ধি পাইছে। মই পি জি আই চণ্ডীগড়ৰ পৰিচালনা, অধ্যাপক আৰু যুৱ চিকিৎসকসকলক প্ৰশংসা কৰোঁ আৰু তেওঁলোকক মোৰ শুভেচ্ছা জনাইছো।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া আমি স্বাস্থ্যৰ কথা কওঁ, আমি সকলোৱে জানো যে পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা কিমান গুৰুত্বপূৰ্ণ। সেয়েহে যেতিয়া আমাৰ চৰকাৰ গঠন হৈছিল, আমি স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান আৰম্ভ কৰিছিলো। লাখ লাখ শৌচাগাৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল, ভাৰত মুকলি শৌচৰ পৰা মুক্ত হৈছিল, ৰাজহুৱা স্থানত পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ বাবে অভিযান চলোৱা হৈছিল আৰু পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাক আমাৰ জীৱনশৈলীৰ অংশ কৰি তুলিবলৈ পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰা হৈছিল। আমাৰ চহৰসমূহৰ স্বচ্ছ ভাৰত ৰেংকিং এই প্ৰচেষ্টাৰ অংশ আৰু চণ্ডীগড়ে সেইবোৰত উন্নত প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ নিৰন্তৰভাৱে কাম কৰি আহিছে।
বন্ধুসকল,
মই চণ্ডীগড়ৰ অৱসৰপ্ৰাপ্ত আই .এছ পি বিষয়া ইন্দৰজিৎ সিং সিদ্ধু জীকো প্ৰশংসা কৰিব বিচাৰো। তেওঁক "ব্ৰুম ৱাৰিয়ৰ" বুলি জনা যায়। তেওঁ চণ্ডীগড়ত পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ বিষয়ে এক নতুন চেতনা জাগ্ৰত কৰিছিল আৰু মানুহক অনুপ্ৰাণিত কৰিছিল। ইয়াৰ বাবে আমাৰ চৰকাৰে এই বছৰ তেওঁক পদ্ম বঁটাৰে সন্মানিত কৰিছে।
বন্ধুসকল,
পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা এদিনৰ কাম নহয়-ই এক জীৱনশৈলী। মই সুখী যে পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাক আজিৰ কাৰ্যসূচীৰ সৈতেও জড়িত কৰা হৈছে। স্বচ্ছতা ছে স্বাগত পদক্ষেপৰ অধীনত এক বিশেষ পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতা অভিযান চলোৱা হৈছে। মই ছ’চিয়েল মিডিয়াত দেখিছো যে নেতা আৰু নাগৰিকসকলে একেধৰণে পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ কামত নিয়োজিত হৈ আছিল। ই সমগ্ৰ দেশতে এক আনন্দময় পৰিৱেশৰ সৃষ্টি কৰিছে। এই পদক্ষেপৰ বাবে মই চণ্ডীগড়ৰ সকলো বাসিন্দাক গৌৰৱেৰে অভিনন্দন জনাইছো।
এনে ধৰণৰ পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা অভিযানে দেশত বহুতো ৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰাত অতি সহায়ক বুলি প্ৰমাণিত হৈছে।
বন্ধুসকল,
এটা সময় আছিল যেতিয়া বিশ্বই ভাৰতৰ স্বাস্থ্য খণ্ডক লৈ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰিছিল। যেতিয়াই এটা ডাঙৰ দুৰ্যোগৰ পূৰ্বানুমান কৰা হৈছিল, তেতিয়া মানুহে ভাৰতত কি হ'ব বুলি প্ৰশ্ন কৰিছিল। ক’ৰোনা ভাইৰাছ মহামাৰীৰ সময়ত ভাৰত বিশ্বৰ চিন্তাৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ আছিল। কিন্তু আমাৰ চৰকাৰে ভাৰতৰ সামৰ্থ্য সলনি কৰিছিল আৰু বিশ্বৰ ধাৰণাও সলনি কৰিছিল। যেতিয়া এই মহামাৰী আহিছিল, ভাৰত সহায় বিচৰা দেশ নাছিল-ভাৰতে বিশ্বলৈ সহায় প্ৰেৰণ কৰি আছিল। আজি বহু দেশৰ পৰা মানুহে গুৰুতৰ ৰোগৰ চিকিৎসাৰ বাবে ভাৰতলৈ আহে। চিকিৎসা পৰ্যটনৰ বাবে ভাৰত এক প্ৰধান গন্তব্যস্থান হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
এই পৰিৱৰ্তন হৈছে ১২ বছৰৰ সৎ প্ৰচেষ্টা আৰু নীতিৰ ফলাফল। বাৰ বছৰ আগতে আমি সংকল্প লৈছিলোঁ যে আমাৰ জনসাধাৰণে স্বাস্থ্যসেৱা অবিহনে জীয়াই থাকিব নোৱাৰিব, তেওঁলোকে সুলভ মূল্যত উন্নত চিকিৎসা সুবিধা লাভ কৰিব। বিগত ১২ বছৰৰ সফলতা সেই সংকল্পৰ ফলাফল। শেহতীয়া বছৰবোৰত ভাৰতে ইয়াৰ স্বাস্থ্যসেৱা আন্তঃগাঁথনি দ্ৰুতগতিত সম্প্ৰসাৰণ কৰিছে। ২০১৪ চনৰ পৰা ১৫ খন নতুন এইমছৰ বাবে অনুমোদন দিয়া হৈছে। আজি দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত নতুন এইমছে কাম কৰি আছে। সমগ্ৰ ভাৰতত শ শ নতুন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় স্থাপন কৰা হৈছে। কৰ্কট ৰোগৰ দৰে গুৰুতৰ ৰোগৰ চিকিৎসাৰ বাবে বিশেষ চিকিৎসালয়ৰ সংখ্যাও বৃদ্ধি পাইছে। চণ্ডীগড়তো হোমি ভাৱা কৰ্কট চিকিৎসালয় নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ২০২২ চনত মই ইয়াক উদ্বোধন কৰাৰ সুযোগ পাইছিলো। আজি এই চিকিৎসালয়ে হাজাৰ হাজাৰ ৰোগীক সেৱা আগবঢ়াই আছে।
বন্ধুসকল,
সমগ্ৰ দেশৰ গাঁওসমূহত প্ৰাথমিক স্বাস্থ্যসেৱা সুবিধাসমূহ শক্তিশালী কৰা হৈছে। প্ৰতিটো স্তৰতে স্বাস্থ্য ব্যৱস্থা শক্তিশালী হোৱাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ আয়ুষ্মান ভাৰত স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনি অভিযান আৰম্ভ কৰা হৈছে। ইয়াৰ অধীনত, দেশজুৰি ক্ৰিটিকেল কেয়াৰ ব্লক, সংহত জনস্বাস্থ্য পৰীক্ষাগাৰ, আৰু জনস্বাস্থ্য গোটৰ দৰে সুবিধাসমূহৰ এক নেটৱৰ্ক সৃষ্টি কৰা হৈছে। আজি চহৰ, গ্ৰাম্য আৰু জনজাতীয় অঞ্চলত প্ৰায় লাখ লাখ আয়ুষ্মান আৰোগ্য মন্দিৰ কাৰ্যক্ষম হৈ আছে। এই কেন্দ্ৰসমূহে ১২ টা বিভিন্ন স্বাস্থ্য পেকেজ সেৱাৰ লগতে প্ৰাথমিক চিকিৎসা সুবিধা প্ৰদান কৰে। ইয়াত ৰক্তচাপ আৰু মধুমেহৰ দৰে ৰোগৰ বাবে লাখ লাখ লোকৰ পৰীক্ষা কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰেও প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে চিকিৎসা সহজ কৰি তুলিছে। ই-সঞ্জীৱনী মিছনৰ জৰিয়তে টেলিমেডিচিন সেৱা আৰম্ভ কৰা হৈছে। ইয়াৰ অধীনত ইতিমধ্যে ৪৮০ নিযুতৰো অধিক টেলিমেডিচিন পৰামৰ্শ লোৱা হৈছে। আনকি দূৰৱৰ্তী অঞ্চলৰ লোকসকলেও মুখ্য চিকিৎসালয়সমূহৰ চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ ল’ব পাৰে।
বন্ধুসকল,
স্বাস্থ্যসেৱাৰ এই সম্প্ৰসাৰণৰ ফলত আজি ভাৰতত ৯০ শতাংশতকৈও অধিক প্ৰসৱ প্ৰতিষ্ঠানিক। মাতৃৰ মৃত্যুৰ হাৰ ৮৬ শতাংশ হ্ৰাস পাইছে আৰু শিশুৰ মৃত্যুৰ হাৰো হ্ৰাস পাইছে।
চিকিৎসাৰ লগতে প্ৰতিৰোধমূলক স্বাস্থ্যসেৱাৰ ওপৰতো সমানেই গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। পোষণ অভিযান, মিছন ইন্দ্ৰধনুষ, যোগ, এইচপিভি টিকাকৰণ, আৰু ইউ-ৱিন প্লেটফৰ্মৰ দৰে উদ্যোগসমূহে লাখ লোকৰ জীৱন সুৰক্ষিত কৰি তুলিছে।
বন্ধুসকল,
আমি ভাৰতক যক্ষ্মা মুক্ত কৰাৰ সংকল্পও লৈছো। ইয়াৰ বাবে যক্ষ্মা মুক্ত ভাৰত অভিযান চলোৱা হৈছে। জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণে সজাগতা বৃদ্ধি কৰিছে, সময়মতে পৰীক্ষা কৰি ৰোগীসকলক চিকিৎসা প্ৰদান কৰা হৈছে। ফলস্বৰূপে যক্ষ্মাৰোগৰ চিকিৎসাৰ পৰিমাণ ৯০ শতাংশ অতিক্ৰম কৰিছে। যোৱা বছৰৰ বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ প্ৰতিবেদন অনুসৰি মাত্ৰ এটা দশকত যক্ষ্মা সংক্ৰমণ ২১ শতাংশ হ্ৰাস পাইছে। এই প্ৰচেষ্টাৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ লাভ হৈছে দৰিদ্ৰ, মধ্যবিত্ত শ্ৰেণী আৰু বিশেষকৈ আমাৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলৰ। পৰম্পৰাগতভাৱে মহিলাসকলে পাৰিবাৰিক কামক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়ে আৰু নীৰৱে ৰোগ সহ্য কৰে। কিন্তু সক্ৰিয় প্ৰচেষ্টাই তেওঁলোকৰ পৰীক্ষা আৰু যত্ন নিশ্চিত কৰিছে আৰু আজি, বৃহৎ সংখ্যক মহিলা যক্ষ্মা মুক্ত হৈ পৰিছে। ভাৰতত স্বাস্থ্যসেৱা এতিয়া বিশেষ সুবিধা হৈ থকা নাই-ই প্ৰতিজন নাগৰিকৰ অধিকাৰ হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
স্বাস্থ্য খণ্ডৰ ওপৰত চৰকাৰৰ গুৰুত্বই ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলকো যথেষ্ট উপকৃত কৰিছে। যুৱ চিকিৎসকসকলে জানে যে এসময়ত এই সপোন পূৰণ কৰাটো কিমান কঠিন আছিল। চিকিৎসাৰ আসন আৰু মহাবিদ্যালয়সমূহ অতি সীমিত হোৱাৰ বাবে সুযোগৰ অভাৱ আছিল। আমি এই পৰিস্থিতি সলনি কৰিছো। আজি চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ সংখ্যা প্ৰায় দুগুণ হৈছে। এম বি বি এছ আৰু স্নাতকোত্তৰ আসনসমূহ অভিলেখ স্তৰলৈ বৃদ্ধি পাইছে। আৰু এতিয়া চণ্ডীগড় পি জি আই-য়েও এম বি বি এছ মহাবিদ্যালয় এখনৰ বাবে অনুমোদন লাভ কৰিছে। অতি সোনকালেই ইয়াতো নামভৰ্তি আৰম্ভ হ’ব, যাৰ ফলত প্ৰতিভাশালী যুৱক-যুৱতীসকলে এনে এখন শীৰ্ষ প্ৰতিষ্ঠানত অধ্যয়ন কৰাৰ সুযোগ পাব। ৰাষ্ট্ৰই বৃহৎ সংখ্যক উৎকৃষ্ট চিকিৎসক লাভ কৰিব।
বন্ধুসকল,
চণ্ডীগড় হৈছে এনে এখন চহৰ য'ত শিক্ষা, অভিযান্ত্ৰিক, চিকিৎসা বিজ্ঞান আৰু গৱেষণাৰ প্ৰধান প্ৰতিষ্ঠানসমূহ একেলগে আছে। খুব কম চহৰতে এনে সুবিধা আছে। অনাগত সময়ত এই প্ৰতিষ্ঠানসমূহ নতুন প্ৰযুক্তি, স্বাস্থ্যসেৱা, ষ্টাৰ্টআপ আৰু উদ্ভাৱনৰ মুখ্য কেন্দ্ৰ হ’ব পাৰে। আজি শিক্ষা সম্পৰ্কীয় কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্পই এই যাত্ৰাক নতুন গতি প্ৰদান কৰিছে। পঞ্জাৱ অভিযান্ত্ৰিক কলেজত, কুৰুক্ষেত্ৰ বালকৰ ছাত্রাবাস আৰু মেছ উদ্বোধন কৰা হৈছে। ছেক্টৰ-৪৬ত চৰকাৰী মহাবিদ্যালয়ৰ বাবে এটা নতুন ছাত্রাবাস নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। গৱেষণা স্কলাৰ্ছ আবাসৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰা হৈছে। আমাৰ প্ৰচেষ্টা হৈছে গৱেষণাৰ বাবে উন্নত পৰীক্ষাগাৰ আৰু শিক্ষক প্ৰদান কৰা। গৱেষণাৰ পৰিৱেশ শক্তিশালী হ’লে উদ্ভাৱন ত্বৰান্বিত হ’ব। কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, ছেমিকণ্ডাক্টৰ, উন্নত উৎপাদন আৰু গভীৰ প্ৰযুক্তিৰ দৰে ক্ষেত্ৰত ভাৰতে আগবাঢ়ি যাব লাগিব। মই আত্মবিশ্বাসী যে চণ্ডীগড়ৰ প্ৰতিষ্ঠান, শিক্ষক আৰু যুৱপ্ৰজন্মই এই দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব।
বন্ধুসকল,
আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন হৈছে যিকোনো দেশৰ অৰ্থনৈতিক প্ৰগতিৰ পথ প্ৰদৰ্শন। প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভাৰতত আন্তঃগাঁথনি এক সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগীৰে বিকশিত কৰা হৈছে। আজি চণ্ডীগড়ত কেইবাটাও সংযোগ প্ৰকল্পও আৰম্ভ কৰা হৈছে। আইটি চিটিৰ পৰা কুৰালিলৈ ছয় লেনৰ গ্ৰীণফিল্ড ঘাইপথ উদ্বোধন কৰা হৈছে। ই বিমানবন্দৰ পথৰ চাপ হ্ৰাস কৰিব আৰু মোহালি তথা খাৰাৰৰ বাসিন্দাসকলৰ বাবে যান-বাহন চলাচল সূচল কৰি তুলিব। আম্বালা-চণ্ডীগড় গ্ৰীণফিল্ড ঘাইপথৰ পি আৰ-৭ স্পাৰৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰা হৈছে। এনে প্ৰকল্পসমূহে উদ্যোগ আৰু বাণিজ্য বৃদ্ধি কৰিব আৰু চণ্ডীগড়ত জীৱন ধাৰণৰ মান উন্নত কৰিব।
বন্ধুসকল,
আঞ্চলিক সংযোগৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি আজি জলন্ধৰত ৰে’লপথ প্ৰকল্পসমূহৰো উদ্বোধন কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত পঞ্জাৱ আৰু সমগ্ৰ অঞ্চলটো উপকৃত হ’ব। একে সময়তে জিন্দৰ পৰা সোণিপথলৈ দেশৰ প্ৰথমখন হাইড্ৰ’জেন ৰে’ল চলাচল আৰম্ভ হৈছে। এই পৰিষ্কাৰ-ইন্ধনৰ ৰে’লখনে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰম্ভণি কৰিছে। এই সাফল্যৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোকে আৰু ভাৰতৰ জনসাধাৰণক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
উন্নত ভাৰতৰ দিশত যাত্ৰা কৰোঁতে আমি আধুনিক চিন্তাধাৰাৰে আগবাঢ়ি যাব লাগিব-ভৱিষ্যতৰ প্ৰযুক্তি, ভৱিষ্যতৰ পৰিবহণ আৰু ভৱিষ্যতৰ স্বাস্থ্যসেৱাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিব লাগিব। আমি এনে সিদ্ধান্ত ল 'ব লাগিব যি কেৱল বৰ্তমান প্ৰজন্মৰ বাবেই নহয়, ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবেও উপকাৰী হ'ব। আমি সময়ৰ লগে লগে শক্তিশালী হোৱা প্ৰতিষ্ঠানসমূহ গঢ়ি তুলিব লাগিব। বিজেপি-এনডিএ চৰকাৰে এই দিশত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। এই নতুন প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে মই পুনৰ এবাৰ চণ্ডীগড়, পঞ্জাৱ, হাৰিয়ানা, হিমাচল আৰু সমগ্ৰ অঞ্চলটোৰ জনসাধাৰণক অভিনন্দন জনাইছো। আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ। মোৰ সৈতে কওক-ভাৰত মাতা কি জয়।
ভাৰত মাতা কি জয়। ভাৰত মাতা কি জয়।
বহুত বহুত ধন্যবাদ।