Election Commission
ECI Organises first All India Media Conference
17 JUL 2026 9:01PM by PIB Delhi
1. Election Commission of India (ECI) organised the first All India Media Conference 2026, bringing together over 380 media professionals from States/UTs across the country under the theme “Connecting stakeholders, strengthening democracy: Role of media in elections.”
2. Chief Election Commissioner Shri Gyanesh Kumar addressed the participants during the conference. He also emphasized that elections in India are held according to the Constitution of India, Electoral Laws and instructions of the Election Commission of India issued from time to time. He added that the entire electoral process is concurrently audited by the stakeholders involved in the electoral processes in India.
3. CEC Gyanesh Kumar said that India’s Electoral Rolls with nearly 95 crore Indians is a living document which is dynamically evolving with time. Referring to the statutory safeguards that underlie the preparation of Electoral Rolls, he added that over 12 lakh Booth Level Officers (BLOs) and over 15 lakh Booth Level Agents (BLAs) are involved actively in the process as “concurrent auditors”.
4. Shri Gyanesh Kumar added that the highest-ever poll participation in the recent Assembly Elections is a proof of the trust the Indian electors have in the country’s electoral system and the vibrancy of the Indian democracy. He also expressed gratitude to all electors of India for their participation in the Special Intensive Revision (SIR) process.
5. The conference aims at promoting an informed understanding of the different aspects of the electoral processes and how elections in India are conducted with utmost transparency involving key stakeholders of political parties and candidates.
6. The conference began with a wide overview of the transparency measures provided for in the Constitution, Representation of the People Acts 1950 and 1951 and the instructions issued by ECI from time to time, ECINET platform and role of technology in elections, important constitutional provisions and laws relating to media matters during elections.
7. Participants were briefed on the roles and responsibilities of Booth Level Agents (BLAs), Polling Agents and Counting Agents, highlighting their role in ensuring transparency, facilitating political party participation and strengthening the electoral process at various stages of elections as concurrent auditors of elections in India.
8. As part of the programme, participants were also taken through a demonstration of the Electoral Roll Preparation, Polling Process and Counting Process in groups. The demonstrations provided an opportunity for the media professionals to get a hands-on experience of the various statutory forms which provided the basis for the concurrent audit by the various stakeholders.
9. The sessions were also followed by a Question and Answer (Q&A) session of the participants with CEC Shri Gyanesh Kumar.

ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ
ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগৰ উদ্যোগত প্ৰথমখন সৰ্বভাৰতীয় সংবাদ সন্মিলনৰ আয়োজন
17 JUL 2026 9:01PM by PIB Guwahati
1. ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগে সমগ্ৰ দেশৰ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ ৩৮০ গৰাকীতকৈয়ো অধিক সংবাদ মাধ্যমৰ পেছাদাৰী ব্যক্তিক একত্ৰিত কৰি "অংশীদাৰসকলক সংযোগ কৰা, গণতন্ত্ৰক শক্তিশালী কৰা: নিৰ্বাচনত সংবাদ মাধ্যমৰ ভূমিকা" বিষয়বস্তুৰ অধীনত প্ৰথমখন সৰ্বভাৰতীয় সংবাদ মাধ্যম সন্মিলন ২০২৬ আয়োজন কৰে।
2. মুখ্য নিৰ্বাচন আয়ুক্ত শ্ৰী জ্ঞানেশ কুমাৰে সন্মিলনৰ সময়ত অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক উদ্দেশ্যি ভাষণ দিয়ে। তেওঁ লগতে এই কথাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ভাৰতত নিৰ্বাচনসমূহ ভাৰতৰ সংবিধান, নিৰ্বাচনী আইন আৰু সময়ানুসৰি ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগে জাৰি কৰা নিৰ্দেশনাসমূহ অনুসৰি অনুষ্ঠিত কৰা হয়। তেওঁ লগতে কয় যে সমগ্ৰ নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াটো ভাৰতৰ নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াত জড়িত অংশীদাৰসকলৰ দ্বাৰা একে সময়তে নিৰীক্ষণ কৰা হয়।
3. মুখ্য নিৰ্বাচন আয়ুক্ত জ্ঞানেশ কুমাৰে কয় যে প্ৰায় ৯৫ কোটি ভাৰতীয় অন্তৰ্ভুক্ত থকা ভাৰতৰ ভোটাৰ তালিকা হৈছে এখন জীৱন্ত দলিল, যি সময়ৰ লগে লগে গতিশীলভাৱে বিকশিত হৈ আছে। ভোটাৰ তালিকা প্ৰস্তুতকৰণৰ আঁৰত থকা আইনী সুৰক্ষা ব্যৱস্থাসমূহৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ লগতে কয় যে ১২ লাখৰো অধিক বুথ পৰ্যায়ৰ বিষয়া (BLO) আৰু ১৫ লাখৰো অধিক বুথ পৰ্যায়ৰ এজেণ্ট (BLA) এই প্ৰক্ৰিয়াত 'সমান্তৰাল নিৰীক্ষক' হিচাপে সক্ৰিয়ভাৱে জড়িত হৈ আছে।
4. শ্ৰী জ্ঞানেশ কুমাৰে লগতে কয় যে শেহতীয়া বিধানসভা নিৰ্বাচনত সৰ্বাধিক হাৰত হোৱা ভোটদানেই হৈছে দেশৰ নিৰ্বাচনী ব্যৱস্থাৰ প্ৰতি ভাৰতীয় ভোটাৰৰ থকা বিশ্বাস আৰু ভাৰতীয় গণতন্ত্ৰৰ সজীৱতাৰ প্ৰমাণ। তেওঁ লগতে বিশেষ ঘনীভূত সংশোধন (SIR) প্ৰক্ৰিয়াত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ বাবে ভাৰতৰ সকলো ভোটাৰলৈ কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰে।
5. এই সন্মিলনৰ উদ্দেশ্য হৈছে নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াসমূহৰ বিভিন্ন দিশ আৰু ৰাজনৈতিক দল তথা প্ৰাৰ্থীৰ দৰে মুখ্য অংশীদাৰসকলক জড়িত কৰি ভাৰতত কেনেদৰে চৰম স্বচ্ছতাৰে নিৰ্বাচন পৰিচালনা কৰা হয়, সেই বিষয়ে এক সঠিক বুজাবুজি প্ৰসাৰিত কৰা।
6. সংবিধান, জনপ্ৰতিনিধিত্ব আইন ১৯৫০ আৰু ১৯৫১, আৰু ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগে সময়ে সময়ে জাৰি কৰা নিৰ্দেশনাসমূহত প্ৰদান কৰা স্বচ্ছতাৰ ব্যৱস্থাসমূহৰ লগতে ECINET প্লেটফৰ্ম আৰু নিৰ্বাচনত প্ৰযুক্তিৰ ভূমিকা, নিৰ্বাচনৰ সময়ত সংবাদ মাধ্যমৰ সৈতে জড়িত গুৰুত্বপূৰ্ণ সাংবিধানিক ব্যৱস্থা আৰু আইনসমূহৰ এক বিস্তৃত পৰ্যালোচনাৰে সন্মিলনখন আৰম্ভ হয়।
7. অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক বুথ পৰ্যায়ৰ এজেণ্ট (BLA), ভোটগ্ৰহণ এজেণ্ট আৰু ভোটগণনা এজেণ্টৰ ভূমিকা আৰু দায়িত্বৰ বিষয়ে অৱগত কৰা হয়। লগতে ভাৰতৰ নিৰ্বাচনৰ সমান্তৰাল নিৰীক্ষক হিচাপে নিৰ্বাচনৰ বিভিন্ন পৰ্যায়ত স্বচ্ছতা নিশ্চিত কৰা, ৰাজনৈতিক দলৰ অংশগ্ৰহণ সুচল কৰা আৰু নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াক শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকে গ্ৰহণ কৰা ভূমিকাৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰা হয়।
8. কাৰ্যসূচীৰ অংশ হিচাপে অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক বিভিন্ন গোটত বিভক্ত কৰি ভোটাৰ তালিকা প্ৰস্তুতকৰণ, ভোটগ্ৰহণ প্ৰক্ৰিয়া আৰু ভোটগণনা প্ৰক্ৰিয়াৰ এক প্ৰদৰ্শনীৰ মাজেৰেও লৈ যোৱা হয়। এই প্ৰদৰ্শনীসমূহে সংবাদ মাধ্যমৰ পেছাদাৰীসকলক বিভিন্ন আইনী প্ৰপত্ৰসমূহৰ এক ব্যৱহাৰিক অভিজ্ঞতা লাভ কৰাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰে, যিবোৰে বিভিন্ন অংশীদাৰৰ দ্বাৰা হোৱা সমান্তৰাল নিৰীক্ষণৰ ভিত্তি প্ৰদান কৰিছিল।
9. এই সত্ৰসমূহৰ পিছতে মুখ্য নিৰ্বাচন আয়ুক্ত শ্ৰী জ্ঞানেশ কুমাৰৰ সৈতে অংশগ্ৰহণকাৰীসকলৰ এক প্ৰশ্নোত্তৰ সত্ৰও অনুষ্ঠিত হয়।