AYUSH
All India Institute of Ayurveda Successfully Concludes Three-Day International Seminar ‘Saushrutam 2026’
Seminar brings together leading experts from India and abroad to celebrate and advance the surgical legacy of Acharya Sushruta
17 JUL 2026 10:22PM by PIB Delhi
The All India Institute of Ayurveda (AIIA), New Delhi, under the Ministry of Ayush, successfully concluded the three-day international seminar "Saushrutam 2026" with the valedictory session held on July 17, 2026. Organised from 15 to 17 July 2026, the seminar was preceded by a one-day pre-conference workshop on 14 July and was held on the auspicious occasion of Sushruta Jayanti.
Vd. Maneesha Kothekar, Chairperson, National Commission for Indian System of Medicine (NCISM), and Shri Ramvir Singh Bidhuri, Member of Parliament (Lok Sabha) from South Delhi, graced the valedictory session as Chief Guests. Dr. Sushrut Kanaujia, President, Board of Ethics and Registration, NCISM, and Padma Shri Prof. Manoranjan Sahu attended the programme as Guests of Honour.
Congratulating the organising team, Vd. Maneesha Kothekar said that seminars such as Saushrutam should be organised regularly as they provide valuable exposure to students and strengthen academic and professional engagement in the field of Ayurveda. She observed that such initiatives are helping society recognise Ayurvedacharyas not only as physicians but also as skilled surgeons. She further reaffirmed the Commission's support towards strengthening and promoting Ayurvedic education and practice.
Highlighting the vision behind Saushrutam 2026, Prof. (Vd.) P.K. Prajapati, Director, AIIA, stated that the seminar was conceived as a global platform to foster scientific dialogue, facilitate the exchange of evidence-based surgical practices, showcase emerging technological innovations, and celebrate the enduring surgical legacy of Acharya Sushruta. He noted that the initiative aimed to strengthen academic collaboration between Ayurveda and modern surgical sciences while promoting research, innovation, and excellence in surgical education.
Prof. (Dr.) Yogesh Badwe, Organising Chairman of the seminar, said that AIIA remains committed to improving the quality of surgical practices in Ayurveda and strengthening the Ayurvedic surgical fraternity. He added that international platforms such as Saushrutam play an important role in achieving excellence in Ayurvedic surgery.
During the valedictory session, the dignitaries felicitated international resource persons in recognition of their valuable contributions to the seminar.
On the occasion, AIIA renewed its Memorandum of Understanding (MoU) with IIT Delhi for another five years, reaffirming the commitment of both institutions towards collaborative research and innovation.
The event also witnessed the release of the third edition of Ayushvallari, the annual Hindi magazine of the Rajbhasha Department of AIIA. The dignitaries also released Neetra Rogya: Samanya Jankari aur Niwaran, a publication aimed at raising public awareness about eye diseases, dispelling misconceptions, and disseminating scientific information in simple and accessible language. A souvenir of Saushrutam 2026 was also unveiled during the programme.
The seminar witnessed the participation of eminent academicians and surgeons from Thailand, Israel, Austria, the United Kingdom, Sri Lanka, Indonesia, Nepal, Greece, and India, who shared their expertise and experiences in various domains of surgery and healthcare.
More than 30 eminent national experts, including Padma Shri Prof. M. Sahu and Padma Shri Prof. K.K. Thakral, along with distinguished faculty members from premier institutions such as AIIA, Institute of Medical Sciences, Banaras Hindu University (IMS-BHU), National Institute of Ayurveda (NIA), Jaipur, Institute of Teaching and Research in Ayurveda (ITRA), Jamnagar, and other leading surgical centres across the country, participated in the seminar.
Renowned modern surgical experts from AIIMS, Sanjay Gandhi Postgraduate Institute of Medical Sciences (SGPGI), Lucknow, Government Medical College Agartala, and Sir Ganga Ram Hospital, New Delhi, also contributed to the deliberations, facilitating a multidisciplinary exchange between Ayurveda and contemporary surgical sciences.
The valedictory session was also attended by Prof. (Dr.) Mahesh Vyas, Dean (Ph.D.); Prof. (Dr.) R.K. Yadav, Dean (PG); Dr. Vyasadeva Mahanta, Organising Secretary; and senior faculty members of AIIA.
Saushrutam 2026 marked another significant step towards strengthening the integration of traditional knowledge with modern scientific advancements and advancing the vision of the Ministry of Ayush for a holistic, evidence-based healthcare ecosystem.

আয়ুষ
সৰ্বভাৰতীয় আয়ুৰ্বেদ প্ৰতিষ্ঠানৰ তিনিদিনীয়া আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আলোচনাচক্ৰ ‘সৌশ্ৰুতম ২০২৬’ সফলতাৰে সমাপ্ত
আচাৰ্য্য সুশ্ৰুতৰ অস্ত্ৰোপচাৰৰ ঐতিহ্য উদযাপন আৰু আগুৱাই নিয়াৰ উদ্দেশ্যে ভাৰত তথা বিদেশৰ আগশাৰীৰ বিশেষজ্ঞসকল এই সল্মিলনৰ দ্বাৰা একত্ৰিত হয়
17 JUL 2026 10:22PM by PIB Guwahati
আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনত নতুন দিল্লীৰ সৰ্বভাৰতীয় আয়ুৰ্বেদ প্ৰতিষ্ঠানে (এ আই আই এ) ১৭ জুলাই, ২০২৬ ত অনুষ্ঠিত সামৰণি অধিৱেশনৰ সৈতে তিনিদিনীয়া আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আলোচনাচক্ৰ ‘সৌশ্ৰুতম ২০২৬’ সফলতাৰে সমাপ্ত কৰে। ২০২৬ চনৰ ১৫ জুলাইৰ পৰা ১৭ জুলাইলৈ আয়োজিত এই আলোচনাচক্ৰৰ পূৰ্বে ১৪ জুলাইত শুভ সুশ্ৰুত জয়ন্তী উপলক্ষে এদিনীয়া প্ৰাক-সন্মিলন কৰ্মশালা অনুষ্ঠিত হয়।
ভাৰতীয় চিকিৎসা পদ্ধতিৰ ৰাষ্ট্ৰীয় আয়োগৰ অধ্যক্ষ বৈদ্য মনীষা কোথেকাৰ আৰু দক্ষিণ দিল্লীৰ সাংসদ (লোকসভা) শ্ৰী ৰামবীৰ সিং বিধুৰীয়ে মুখ্য অতিথি হিচাপে সামৰণি অধিৱেশনত অংশগ্ৰহণ কৰে। এন চি আই এছ এম-ৰ ব’ৰ্ড অৱ এথিক্স এণ্ড ৰেজিষ্ট্ৰেশ্যনৰ সভাপতি ডাঃ সুশ্ৰুত কানৌজিয়া আৰু পদ্মশ্ৰী অধ্যাপক মনোৰঞ্জন সাহু এই অনুষ্ঠানত সন্মানীয় অতিথি হিচাপে উপস্থিত আছিল।
আয়োজক দলটোক অভিনন্দন জনাই বৈদ্য মনীষা কোথেকাৰে কয় যে সৌশ্ৰুতমৰ দৰে আলোচনাচক্ৰ নিয়মিতভাৱে আয়োজন কৰিব লাগে কিয়নো ই শিক্ষাৰ্থীসকলক মূল্যৱান অভিজ্ঞতা প্ৰদান কৰে আৰু আয়ুৰ্বেদৰ ক্ষেত্ৰত শৈক্ষিক আৰু পেছাদাৰী সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰে। তেওঁ লক্ষ্য কৰে যে এনে উদ্যোগসমূহে আয়ুৰ্বেদাচাৰ্য্যসকলক কেৱল চিকিৎসক হিচাপেই নহয়, দক্ষ শল্যচিকিৎসক হিচাপেও স্বীকৃতি প্ৰদান কৰাত সহায় কৰিছে। তেওঁ আয়ুৰ্বেদিক শিক্ষা আৰু অনুশীলনক শক্তিশালী কৰা আৰু প্ৰচাৰৰ দিশত আয়োগৰ সমৰ্থন পুনৰ নিশ্চিত কৰে।
সৌশ্ৰুতম ২০২৬-ৰ আঁৰৰ দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি এ আই আই এ-ৰ সঞ্চালক অধ্যাপক (বৈদ্য) পি কে প্ৰজাপতিয়ে কয় যে বৈজ্ঞানিক আলোচনাক উৎসাহিত কৰা, প্ৰমাণ-আধাৰিত অস্ত্ৰোপচাৰৰ অনুশীলনৰ আদান-প্ৰদানৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা, উদীয়মান প্ৰযুক্তিগত উদ্ভাৱন প্ৰদৰ্শন কৰা আৰু আচাৰ্য সুশ্ৰুতৰ স্থায়ী অস্ত্ৰোপচাৰৰ উত্তৰাধিকাৰ উদযাপন কৰাৰ বাবে এই আলোচনাচক্ৰখন এক বিশ্বব্যাপী মঞ্চ হিচাপে বিবেচনা কৰা হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই পদক্ষেপৰ লক্ষ্য হৈছে আয়ুৰ্বেদ আৰু আধুনিক অস্ত্ৰোপচাৰ বিজ্ঞানৰ মাজত শৈক্ষিক সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ লগতে অস্ত্ৰোপচাৰৰ শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত গৱেষণা, উদ্ভাৱন আৰু উৎকৃষ্টতা বৃদ্ধি কৰা।
আলোচনাচক্ৰৰ আয়োজক অধ্যক্ষ অধ্যাপক (ড০) যোগেশ বাদৱে কয় যে আয়ুৰ্বেদত অস্ত্ৰোপচাৰৰ মান উন্নত কৰা আৰু আয়ুৰ্বেদিক অস্ত্ৰোপচাৰৰ পদ্ধতি শক্তিশালী কৰাৰ বাবে এআইআইএ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হৈ আছে। তেওঁ লগতে কয় যে আয়ুৰ্বেদিক অস্ত্ৰোপচাৰত উৎকৃষ্টতা অৰ্জনত সৌশ্ৰুতমৰ দৰে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মঞ্চই এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে।
সামৰণি অধিৱেশনৰ সময়ত, বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলে আলোচনাচক্ৰ খনত তেওঁলোকৰ মূল্যৱান অৱদানৰ স্বীকৃতি স্বৰূপে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সমল ব্যক্তিসকলক সন্মানিত কৰে।
এই উপলক্ষে, এ আই আই এ-য়ে আই আই টি দিল্লীৰ সৈতে আৰু পাঁচ বছৰৰ বাবে ইয়াৰ বুজাবুজি চুক্তি (এম অ’ ইউ) নৱীকৰণ কৰি সহযোগী গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱনৰ প্ৰতি দুয়োটা প্ৰতিষ্ঠানৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ নিশ্চিত কৰে।
এই অনুষ্ঠানত এআইআইএৰ ৰাজভাষা বিভাগৰ বাৰ্ষিক হিন্দী আলোচনী আয়ুষৱাল্লাৰীৰ তৃতীয় সংস্কৰণ উন্মোচন কৰা হয়। বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলে চকুৰ ৰোগৰ বিষয়ে জনসাধাৰণৰ সজাগতা বৃদ্ধি কৰা, ভুল ধাৰণা দূৰ কৰা আৰু বৈজ্ঞানিক তথ্য সৰল তথা সহজ ভাষাত প্ৰচাৰ কৰাৰ লক্ষ্যৰে প্ৰকাশ কৰা প্ৰকাশন নেত্ৰ ৰোগ্যাঃ সামান্যা জাংকাৰী অৰ নিৱাৰণ উন্মোচন কৰে। কাৰ্যসূচীৰ সময়ত সৌশ্ৰুতম ২০২৬ৰ এটা স্মাৰকো উন্মোচন কৰা হয়।
এই আলোচনাচক্ৰখনত থাইলেণ্ড, ইজৰাইল, অষ্ট্ৰিয়া, যুক্তৰাজ্য, শ্ৰীলংকা, ইণ্ডোনেছিয়া, নেপাল, গ্ৰীচ আৰু ভাৰতৰ বিশিষ্ট শিক্ষাবিদ আৰু শল্যচিকিৎসকসকলে অংশগ্ৰহণ কৰি অস্ত্ৰোপচাৰ আৰু স্বাস্থ্যসেৱাৰ বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ দক্ষতা আৰু অভিজ্ঞতা শ্বেয়াৰ কৰে।
পদ্মশ্ৰী অধ্যাপক এম সাহু আৰু পদ্মশ্ৰী অধ্যাপক কে কে ঠাকৰালকে ধৰি ৩০ জনৰো অধিক বিশিষ্ট ৰাষ্ট্ৰীয় বিশেষজ্ঞৰ লগতে এআইআইএ, চিকিৎসা বিজ্ঞান প্ৰতিষ্ঠান, বেনাৰস হিন্দু বিশ্ববিদ্যালয় (আই এম এছ-বি এইচ ইউ), ৰাষ্ট্ৰীয় আয়ুৰ্বেদ প্ৰতিষ্ঠান (এন আই এ), জয়পুৰ, আয়ুৰ্বেদ শিক্ষণ আৰু গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান (আই টি আৰ এ), জামনগৰ আৰু দেশৰ অন্যান্য আগশাৰীৰ শল্যচিকিৎসা কেন্দ্ৰৰ বিশিষ্ট অধ্যাপকসকলে এই আলোচনাচক্ৰত অংশগ্ৰহণ কৰে।
এইমছ, লক্ষ্ণৌৰ সঞ্জয় গান্ধী স্নাতকোত্তৰ চিকিৎসা বিজ্ঞান প্ৰতিষ্ঠান (এছ জি পি জি আই), চৰকাৰী চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আগৰতলা আৰু নতুন দিল্লীৰ ছাৰ গংগা ৰাম চিকিৎসালয়ৰ প্ৰখ্যাত আধুনিক অস্ত্ৰোপচাৰ বিশেষজ্ঞসকলেও এই আলোচনাত অৰিহণা যোগাই আয়ুৰ্বেদ আৰু সমসাময়িক অস্ত্ৰোপচাৰ বিজ্ঞানৰ মাজত এক বহুবিষয়ক বিনিময়ৰ সুবিধা প্ৰদান কৰে।
সামৰণি অধিৱেশনত অধ্যাপক (ড০) মহেশ ব্যাস, ডিন (পি এইচ ডি); অধ্যাপক (ড০) আৰ কে যাদৱ, ডিন (পি জি); ড০ ব্যাসদেৱ মহন্ত, সাংগঠনিক সম্পাদক আৰু এ আই আই এ-ৰ জ্যেষ্ঠ অধ্যাপকসকলেও অংশগ্ৰহণ কৰে।
সৌশ্ৰুতম ২০২৬-এ আধুনিক বৈজ্ঞানিক অগ্ৰগতিৰ সৈতে পৰম্পৰাগত জ্ঞানৰ একত্ৰীকৰণ শক্তিশালী কৰা আৰু এক সামগ্ৰিক, প্ৰমাণ-আধাৰিত স্বাস্থ্যসেৱা পৰিৱেশতন্ত্ৰৰ বাবে আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ৰ দৃষ্টিভংগীক আগুৱাই নিয়াৰ দিশত আন এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ চিহ্নিত কৰিছে।