Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah inaugurates the first phase of the 'Museum of Word' in Kolkata
Today, this Museum of Words is giving concrete shape to Prime Minister Shri Narendra Modi Ji's resolve for the cultural renaissance of the nation
This Museum of Words will serve as a powerful medium to carry the journey of India's languages, culture, and cultural renaissance to future generations
Language is shaped by words, words are shaped by emotions, and culture is shaped by language, without understanding this journey, the cultural renaissance of India cannot be complete
We have never shied away from innovation and have always embraced all that is noble and auspicious, that is why, despite countless challenges and assaults, our cultural journey stands as steadfast as the Himalayas
The Museum of Words should be expanded to encompass digital technologies and Artificial Intelligence, enabling Indian languages to evolve in line with the technologies of the future
This Museum of Words chronicles the entire journey of language—from Omkar to grammar, the Shruti and Smriti traditions, palm-leaf manuscripts, stone inscriptions, and the printing press, all the way to Artificial Intelligence
This museum is an innovative initiative to preserve India's multilingual consciousness, knowledge traditions, and collective memory through visual, auditory, and immersive experiences
This museum has accomplished the significant task of transforming the invisible word into a visual, auditory, tactile, and immersive experience
Bengal has long been a global beacon of India's cultural consciousness, time has now come for it to once again assume the role of guiding the world
Let us resolve to build a Viksit Bharat by 2047 and restore India's position as a Vishwa Guru, drawing strength from our words, our culture, and our self-confidence
Our resolve for language should be that every family becomes the first school of learning, every university emerges as a centre of original thought, every language is empowered with digital and AI capabil
19 JUL 2026 7:36PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today inaugurated the first phase of the 'Museum of Word' in Kolkata, the capital of West Bengal. On the occasion, West Bengal Chief Minister Shri Suvendu Adhikari, Finance Minister Shri Swapan Dasgupta, Union Home Secretary, Union Culture Secretary, Director Intelligence Bureau (IB), and several other distinguished dignitaries were present.
Addressing the gathering, Union Home Minister Shri Amit Shah said that today is a momentous day for the languages and culture of the entire nation. Today, this Museum of Words is giving concrete shape to Prime Minister Shri Narendra Modi Ji's resolve for the cultural renaissance of the nation. Shri Shah said that the expression of the culture of any nation or region is impossible without language, and language itself cannot exist without words born out of human emotions and expression. He said that unless future generations understand that language is formed by words, words emerge from emotions, culture is shaped through language, and culture finds its expression through language, the cultural renaissance of the country cannot be achieved. Shri Shah expressed confidence that this Museum of Words would serve as a powerful medium for carrying the journey of India's languages, culture, and cultural renaissance to future generations.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that the Museum of Word beautifully depicts the entire journey of the composition of Panini's grammar. He said that the Rigveda states that noble and auspicious thoughts should continue to come to us from all directions—thoughts that are never suppressed, never obstructed, and on the basis of which we should shape and advance our social life. Shri Shah said that narrow-mindedness can never arise in our civilization because there is no place for narrowness in the very foundation of Indian thought. He added that whenever we perform Bhoomi Pujan or recite the Shanti Mantra, we pray for peace not only for humanity but also for animals, plants, and the entire universe. Therefore, he said, narrow-mindedness can never be a symbol of Indian culture.
Shri Amit Shah said that the Museum of Word will educate future generations about India's languages and culture for generations to come, introduce them to the country's rich cultural heritage, and also guide them in the way of life rooted in that heritage. He said that India has never imposed restrictions on ideas or thought. Shri Shah noted that the museum traces the entire journey of the written word—from the sacred Omkar to the origin of words and the development of grammar; from the Shrutis and Smritis to manuscripts and inscriptions; and from the printing press to the modern era. Union Home Minister said that the Museum of Words should be expanded to encompass digital technologies and Artificial Intelligence (AI), enabling Indian languages to evolve in line with the technologies of the future. He said that India has never shied away from innovation and has always embraced all that is noble and auspicious. That is why, despite countless challenges and assaults, the nation's cultural journey stands as steadfast as the Himalayas. He further said that the Museum of Words is an innovative initiative to preserve India's multilingual consciousness, knowledge traditions, and collective memory through visual, auditory, and immersive experiences.
Union Home Minister said that West Bengal is home to many museums, and he is confident that the Museum of Word will establish a prominent place for itself in a very short time. He said that every seeker of language and words who visits the museum will certainly leave with valuable knowledge and inspiration. Shri Shah said that introducing future generations to the science of words and linguistics was an extremely subtle and challenging task, but the Ministry of Culture has accomplished it successfully. He remarked that while words themselves cannot be confined, the Museum of Word has successfully captured and presented the science behind them. He said that words can be heard, spoken, lived, and passed on to future generations, and the Museum of Word will play a vital role in preserving and transmitting this legacy. Shri Amit Shah further said that through the Museum of Word, the Ministry of Culture has transformed India's intangible heritage into an experience that is visible, audible, tangible, and immersive.
Union Home Minister said that when the Museum of Word poses the question of what the world's first spoken word might have been, and the answer Omkar appears, one is naturally inclined to feel that Omkar was indeed the world's first word. He said that listening to a mother's lullabies in one's own language instantly evokes memories of one's mother. Shri Shah added that the museum houses a wide range of artefacts and manuscripts that offer a tangible and immersive experience to visitors. He said that the museum preserves numerous dialects, languages, and the folk traditions of every region of the country, narrating India's cultural journey through the medium of words. It also showcases inscriptions, copper plates, Bhojpatra manuscripts, handwritten manuscripts, and a rich collection of printed books. Union Home Minister said that after the journey from digital text to audio archives, the next milestone is to take this legacy into the era of Artificial Intelligence (AI).
Shri Amit Shah said that every gallery of the Museum of Word has been designed in a highly scientific manner. He said that the orientation space begins with the origin of language and attempts to explain its evolution through myths, lullabies, and sensory experiences. Shri Shah said that every individual has a deep emotional bond with their mother tongue. He emphasized that this attachment to one's mother tongue should become an integral part of one's character.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that linguistics is a science that has evolved naturally. He noted that while language is scientific in nature, it has developed in response to human needs. Languages have evolved organically over time, and it is this natural evolution that has led to their widespread acceptance in society. Shri Amit Shah said that numerous great personalities, poets, and writers have contributed to preserving and enriching every language of the country. To honour their invaluable contributions, a dedicated gallery has been created in the Museum of Word. Union Home Minister said that the future of the country does not depend on how crowded its colleges and universities are. Rather, it depends on how many young people and adolescents visit its libraries. He appealed to the youth to make libraries an integral part of shaping their personality and intellectual growth.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that West Bengal has long been a global beacon of India's civilizational consciousness. He said that there was a prolonged period during which attempts were made to detach Bengal from India's cultural consciousness, and that narrow and foreign ideologies diminished Bengal's ability to contribute to the nation and the world. Shri Shah said that Bengal is the land of Maharshi Aurobindo, Swami Vivekananda, Ramakrishna Paramahansa, and Chaitanya Mahaprabhu. He added that Bengal has also produced some of the country's finest scientists, eminent litterateurs, and one of India's greatest revolutionaries, Netaji Subhas Chandra Bose. He noted that Bengal had traditionally remained decades ahead of the rest of the country, guiding the nation with its intellectual and cultural leadership. Expressing confidence in Bengal's future, Shri Amit Shah said that the intellectual beacon of India's civilizational consciousness would once again awaken the world with its full strength. He said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and Shri Suvendu Adhikari, the ongoing transformation in Bengal gives him confidence that the state will soon re-emerge as a radiant beacon of Indian consciousness. Union Home Minister further said that India cannot be fully understood without studying Maharshi Aurobindo. He noted that Maharshi Aurobindo interpreted India's past, explained its present, and envisioned its future for the coming generations. Quoting Maharshi Aurobindo, Shri Shah said that one day Bharat Mata would undoubtedly reclaim her place as the Vishwa Guru and strive to offer her very best to humanity.
Shri Amit Shah urged the younger generation to understand the power of words and language, refine their pronunciation, and internalize the principles of grammar to make their expression more effective and impactful. He said that doing so would greatly enhance their acceptance, credibility, and influence in society.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that the entire nation is celebrating the 150th anniversary of Vande Mataram, and it is particularly significant that the Museum of Word is being inaugurated at such a historic moment. He said that when one stands on the stage and listens to the complete rendition of Vande Mataram, one truly realizes the depth of devotion and reverence that every citizen should have for Bharat Mata. Shri Shah remarked that despite the profound message embodied in the song, the country remained unaware of its full significance for nearly 76–77 years after Independence. He expressed satisfaction that today, Vande Mataram is sung in its entirety in schools across the country, describing it as a matter of great joy
Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi conferred Classical Language status on Bengali in 2024. He also noted that the nation recently commemorated the 125th birth anniversary of Dr. Syama Prasad Mookerjee. Shri Shah said that it was Dr. Syama Prasad Mookerjee who had invited Gurudev Rabindranath Tagore to deliver the convocation address in Bengali at the University of Calcutta. He noted that during British rule, this was the first time that a convocation address had been delivered in an Indian language at any university in the country. He said that today, Bengal is once again moving steadily towards becoming 'Sonar Bangla'.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that while human beings often believe they created language, he believes that it is language that has shaped humanity. He said that a person truly becomes human when emotions are awakened, and it is language that awakens those emotions. The foundation of every language lies in words—especially the words of one's own language—and the Museum of Word will play an important role in preserving and promoting this legacy. Shri Shah said that five principles are crucial for the preservation and development of languages. First, the language spoken within the family should become a child's first school. Second, a child's education should begin in the mother's tongue. Third, schools and universities should become centres of original thinking, because only then can society make meaningful contributions to innovation and creativity. He said that universities should lead the way in fostering original thought. He also emphasized that every Indian language should be made digitally and AI-enabled, thereby extending its vitality and relevance for another thousand years. Union Home Minister said that libraries and museums should not remain confined to their physical buildings. Instead, efforts should be made to ensure that the values, knowledge, and emotions they embody reach the country's youth and adolescents through dedicated outreach campaigns. Shri Amit Shah further urged every young person to learn at least one other Indian language alongside their mother tongue. He said that this would help not only in preserving one's own mother tongue but also in ensuring the long-term vitality of all Indian languages. He added that if governments, the education system, and, above all, the people of the country embrace and promote these five principles, it would make a significant contribution to the preservation, promotion, and service of India's languages.
Shri Amit Shah said that from the soil of Bengal, regarded as a beacon of Indian culture, the nation should resolve to strengthen its culture through the power of words. He said that a strong culture will inspire self-confidence, and with that self-confidence, India will realize the vision of a 'Viksit Bharat' by 2047 and fulfill its aspiration of re-establishing Bharat Mata as the Vishwa Guru. Shri Shah said that the Museum of Word will serve as the foundation for realizing this vision.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
কলকাতাত কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ ‘মিউজিয়াম অৱ ৱৰ্ড’ৰ প্ৰথম পৰ্যায় উদ্বোধন
আজি এই শব্দ সংগ্ৰহালয়খনে দেশৰ সাংস্কৃতিক নৱজাগৰণৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ সংকল্পক দৃঢ় ৰূপ দিছে
এই শব্দ সংগ্ৰহালয়খনে ভাৰতৰ ভাষা, সংস্কৃতি আৰু সাংস্কৃতিক নৱজাগৰণৰ যাত্ৰাক ভৱিষ্যত প্ৰজন্মলৈ লৈ যোৱাৰ এক শক্তিশালী মাধ্যম হিচাপে কাম কৰিব
ভাষা শব্দৰ দ্বাৰা গঠন কৰা হয়, শব্দ আৱেগৰ দ্বাৰা গঠন কৰা হয় আৰু সংস্কৃতি ভাষাৰ দ্বাৰা গঠন কৰা হয়, এই যাত্ৰাটো বুজি নোপোৱাকৈ ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক নৱজাগৰণ সম্পূৰ্ণ হ’ব নোৱাৰে
আমি কেতিয়াও উদ্ভাৱনৰ পৰা আঁতৰি যোৱা নাই আৰু সদায়ে মহৎ আৰু শুভ সকলো বস্তু গ্ৰহণ কৰি আহিছো, সেয়েহে, অগণিত প্ৰত্যাহ্বান আৰু আক্ৰমণ স্বত্বেও, আমাৰ সাংস্কৃতিক যাত্ৰা হিমালয়ৰ দৰে অটল হৈ আছে
ডিজিটেল প্ৰযুক্তি আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা অন্তৰ্ভুক্ত কৰিবলৈ শব্দৰ সংগ্ৰহালয়টো সম্প্ৰসাৰিত কৰিব লাগে, যাৰ ফলত ভাৰতীয় ভাষাসমূহ ভৱিষ্যতৰ প্ৰযুক্তিৰ সৈতে সংগতি ৰাখি বিকশিত হ'ব পাৰে
এই শব্দ সংগ্ৰহালয়ত ভাষাৰ সমগ্ৰ যাত্ৰা-ওমকাৰৰ পৰা ব্যাকৰণলৈ, শ্ৰুতি আৰু স্মৃতি পৰম্পৰা, তালপাতৰ পাণ্ডুলিপি, শিলালিপি আৰু প্ৰিণ্টিং প্ৰেছ, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তালৈকে বৰ্ণনা কৰা হৈছে
19 JUL 2026 7:36PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি পশ্চিম বংগৰ ৰাজধানী কলকাতাত 'মিউজিয়াম অৱ ৱৰ্ড’ৰ প্ৰথম পৰ্যায় উদ্বোধন কৰে। অনুষ্ঠানত পশ্চিম বংগৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী শুভেন্দু অধিকাৰী, বিত্ত মন্ত্ৰী শ্ৰী স্বপন দাসগুপ্তা, কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব, কেন্দ্ৰীয় সংস্কৃতি সচিব, নিৰ্দেশক চোৰাংচোৱা ব্যুৰো (আইবি), আৰু আন কেইবাগৰাকীও বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত আছিল।
সমাৱেশত ভাষণ দি কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আজি সমগ্ৰ দেশৰ ভাষা আৰু সংস্কৃতিৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ দিন। আজি এই শব্দ সংগ্ৰহালয়টোৱে দেশৰ সাংস্কৃতিক নৱজাগৰণৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী জীৰ সংকল্পক দৃঢ় ৰূপ প্ৰদান কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ভাষা অবিহনে যিকোনো ৰাষ্ট্ৰ বা অঞ্চলৰ সংস্কৃতিৰ অভিব্যক্তি অসম্ভৱ আৰু মানৱীয় আৱেগ তথা অভিব্যক্তিৰ পৰা জন্ম লোৱা শব্দ অবিহনে ভাষাৰ অস্তিত্ব থাকিব নোৱাৰে। তেওঁ কয় যে যেতিয়ালৈকে ভৱিষ্যত প্ৰজন্মই বুজি নাপায় যে ভাষা শব্দৰ দ্বাৰা গঠিত হয়, শব্দবোৰ আৱেগৰ পৰা উদ্ভৱ হয়, ভাষাৰ জৰিয়তে সংস্কৃতি গঠন হয় আৰু সংস্কৃতিয়ে ভাষাৰ জৰিয়তে ইয়াৰ অভিব্যক্তি বিচাৰি পায়, তেতিয়ালৈকে দেশৰ সাংস্কৃতিক নৱজাগৰণ সম্ভৱ নহয়। শ্ৰী শ্বাহে আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে এই শব্দ সংগ্ৰহালয়টোৱে ভাৰতৰ ভাষা, সংস্কৃতি আৰু সাংস্কৃতিক নৱজাগৰণৰ যাত্ৰাক ভৱিষ্যত প্ৰজন্মলৈ লৈ যোৱাৰ এক শক্তিশালী মাধ্যম হিচাপে কাম কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে শব্দ সংগ্ৰহালয়ত পাণিনিৰ ব্যাকৰণ ৰচনাৰ সমগ্ৰ যাত্ৰা সুন্দৰভাৱে বৰ্ণনা কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে ঋগবেদত কোৱা হৈছে যে সকলো দিশৰ পৰা মহান আৰু শুভ চিন্তা আমাৰ ওচৰলৈ অহা উচিত-এনে চিন্তাধাৰা যিবোৰ কেতিয়াও দমন কৰা নহয়, কেতিয়াও বাধা দিয়া নহয় আৰু যাৰ ভিত্তিত আমি আমাৰ সামাজিক জীৱনক গঢ় দিব লাগে তথা আগুৱাই নিব লাগে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আমাৰ সভ্যতাত কেতিয়াও সংকুচিত মানসিকতাৰ উদ্ভৱ হ’ব নোৱাৰে কাৰণ ভাৰতীয় চিন্তাধাৰাৰ বুনিয়াদত সংকুচিততাৰ কোনো স্থান নাই। তেওঁ লগতে কয় যে যেতিয়াই আমি পূজন কৰোঁ বা শান্তি মন্ত্ৰ পাঠ কৰোঁ, আমি কেৱল মানৱতাৰ বাবেই নহয়, জীৱ-জন্তু, উদ্ভিদ আৰু সমগ্ৰ বিশ্বব্ৰহ্মাণ্ডৰ শান্তিৰ বাবেও প্ৰাৰ্থনা কৰোঁ। সেয়েহে, তেওঁ কয় যে সংকীর্ণ মানসিকতা কেতিয়াও ভাৰতীয় সংস্কৃতিৰ প্ৰতীক হ’ব নোৱাৰে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে মিউজিয়াম অৱ ৱৰ্ডে ভৱিষ্যত প্ৰজন্মক ভাৰতৰ ভাষা আৰু সংস্কৃতিৰ বিষয়ে অনাগত প্ৰজন্মৰ বাবে শিক্ষিত কৰিব, তেওঁলোকক দেশৰ সমৃদ্ধ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ সৈতে পৰিচয় কৰাব আৰু লগতে সেই ঐতিহ্যৰ সৈতে জড়িত জীৱনশৈলীৰ পথ প্ৰদৰ্শন কৰিব। তেওঁ কয় যে ভাৰতে কেতিয়াও ধাৰণা বা চিন্তাধাৰাৰ ওপৰত নিষেধাজ্ঞা আৰোপ কৰা নাই। শ্ৰী শ্বাহে উল্লেখ কৰে যে সংগ্ৰহালয়টোৱে লিখিত শব্দৰ সমগ্ৰ যাত্ৰা অনুসৰণ কৰে-পবিত্ৰ ওমকাৰৰ পৰা শব্দৰ উৎপত্তি আৰু ব্যাকৰণৰ বিকাশলৈ; শ্ৰুতি আৰু স্মৃতিৰ পৰা পাণ্ডুলিপি আৰু শিলালিপিলৈকে আৰু প্ৰিণ্টিং প্ৰেছৰ পৰা আধুনিক যুগলৈ। কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ডিজিটেল প্ৰযুক্তি আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা (এ আই) অন্তৰ্ভুক্ত কৰিবলৈ শব্দ সংগ্ৰহালয়ৰ সম্প্ৰসাৰণ কৰিব লাগে, যাৰ ফলত ভাৰতীয় ভাষাসমূহ ভৱিষ্যতৰ প্ৰযুক্তিৰ সৈতে সংগতি ৰাখি বিকশিত হ'ব পাৰে। তেওঁ কয় যে ভাৰতে কেতিয়াও উদ্ভাৱনৰ পৰা আঁতৰি যোৱা নাই আৰু সদায়ে সকলো মহৎ আৰু শুভক গ্ৰহণ কৰি আহিছে। সেয়েহে, অগণিত প্ৰত্যাহ্বান আৰু আক্ৰমণ স্বত্বেও, ৰাষ্ট্ৰৰ সাংস্কৃতিক যাত্ৰা হিমালয়ৰ দৰে অটল হৈ আছে। তেওঁ লগতে কয় যে শব্দ সংগ্ৰহালয় হৈছে দৃশ্য, শ্ৰৱণ আৰু নিমজ্জনমূলক অভিজ্ঞতাৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ বহুভাষিক চেতনা, জ্ঞান পৰম্পৰা আৰু সামূহিক স্মৃতি সংৰক্ষণৰ বাবে এক উদ্ভাৱনীমূলক পদক্ষেপ।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে পশ্চিম বংগত বহুতো সংগ্ৰহালয় আছে আৰু তেওঁ আত্মবিশ্বাসী যে মিউজিয়াম অৱ ৱৰ্ডে অতি কম সময়ৰ ভিতৰতে নিজৰ বাবে এক বিশিষ্ট স্থান স্থাপন কৰিব। তেওঁ কয় যে সংগ্ৰহালয়টো ভ্ৰমণ কৰা ভাষা আৰু শব্দৰ প্ৰতিজন সন্ধানকাৰীয়ে নিশ্চিতভাৱে মূল্যৱান জ্ঞান আৰু অনুপ্ৰেৰণাৰে বিদায় ল’ব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ভৱিষ্যত প্ৰজন্মক শব্দ আৰু ভাষাবিজ্ঞানৰ সৈতে পৰিচয় কৰোৱাটো এক অত্যন্ত সূক্ষ্ম আৰু প্ৰত্যাহ্বানমূলক কাম আছিল, কিন্তু সংস্কৃতি মন্ত্ৰালয়ে ইয়াক সফলতাৰে সম্পন্ন কৰিছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে যদিও শব্দবোৰক সীমাবদ্ধ কৰিব নোৱাৰি, তথাপিও মিউজিয়াম অৱ ৱৰ্ডে সফলতাৰে সেইবোৰৰ আঁৰৰ বিজ্ঞানক বন্দী কৰি উপস্থাপন কৰিছে। তেওঁ কয় যে শব্দবোৰ শুনিব পাৰি, ক’ব পাৰি, জীয়াই ৰাখিব পাৰি আৰু ভৱিষ্যত প্ৰজন্মলৈ প্ৰেৰণ কৰিব পাৰি। এই ঐতিহ্য সংৰক্ষণ আৰু প্ৰেৰণ কৰাত মিউজিয়াম অৱ ৱৰ্ডে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব। শ্ৰী অমিত শ্বাহে লগতে কয় যে মিউজিয়াম অৱ ৱৰ্ডৰ জৰিয়তে সংস্কৃতি মন্ত্ৰালয়ে ভাৰতৰ অস্পৰ্শনীয় ঐতিহ্যক এনে এক অভিজ্ঞতালৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে যি দৃশ্যমান, শ্ৰৱণযোগ্য, স্পষ্ট আৰু নিমজ্জনশীল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে যেতিয়া মিউজিয়াম অৱ ৱৰ্ডে প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰে যে বিশ্বৰ প্ৰথমটো কথিত শব্দ কি হ’ব পাৰে আৰু ইয়াৰ উত্তৰত ওমকাৰ উপস্থিত হয়, তেতিয়া স্বাভাৱিকভাৱেই অনুভৱ হয় যে ওমকাৰ প্ৰকৃততে বিশ্বৰ প্ৰথম শব্দ আছিল। তেওঁ কয় যে নিজৰ ভাষাত এগৰাকী মাতৃৰ নিচুকণি গীত শুনাৰ লগে লগে এগৰাকী মাতৃৰ স্মৃতি জাগ্ৰত হয়। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে সংগ্ৰহালয়টোত বিভিন্ন ধৰণৰ শিল্পকলা আৰু পাণ্ডুলিপি আছে যিয়ে দৰ্শনাৰ্থীসকলক এক স্পষ্ট আৰু নিমজ্জিত অভিজ্ঞতা প্ৰদান কৰে। তেওঁ কয় যে সংগ্ৰহালয়খনে শব্দৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক যাত্ৰা বৰ্ণনা কৰি দেশৰ প্ৰতিটো অঞ্চলৰ অসংখ্য উপভাষা, ভাষা আৰু লোক পৰম্পৰা সংৰক্ষণ কৰে। ইয়াত শিলালিপি, তামৰ প্লেট, ভোজপত্ৰ পাণ্ডুলিপি, হাতেৰে লিখা পাণ্ডুলিপি আৰু ছপা কিতাপৰ এক সমৃদ্ধ সংগ্ৰহো প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে। কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ডিজিটেল টেক্সটৰ পৰা অডিঅ’ আৰ্কাইভলৈ যাত্ৰাৰ পাছত পৰৱৰ্তী মাইলৰ খুঁটি হ’ল এই উত্তৰাধিকাৰক কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা (এআই) যুগলৈ লৈ যোৱা।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে মিউজিয়াম অৱ ৱৰ্ডৰ প্ৰতিটো গেলেৰী অতি বৈজ্ঞানিক পদ্ধতিৰে ডিজাইন কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে অভিযোজন স্থান ভাষাৰ উৎপত্তিৰ পৰাই আৰম্ভ হয় আৰু পৌৰাণিক কাহিনী, নিচুকণি গীত আৰু সংবেদনশীল অভিজ্ঞতাৰ জৰিয়তে ইয়াৰ বিবর্তন ব্যাখ্যা কৰাৰ চেষ্টা কৰে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ নিজৰ মাতৃভাষাৰ সৈতে গভীৰ আৱেগিক সম্পৰ্ক থাকে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে নিজৰ মাতৃভাষাৰ প্ৰতি থকা এই আসক্তি নিজৰ চৰিত্ৰৰ এক অবিচ্ছেদ্য অংশ হৈ পৰিব লাগে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ভাষাবিজ্ঞান হৈছে এক প্ৰাকৃতিকভাৱে বিকশিত হোৱা বিজ্ঞান। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে যদিও ভাষা বৈজ্ঞানিক প্ৰকৃতিৰ, তথাপিও ই মানুহৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাই বিকশিত হৈছে। সময়ৰ লগে লগে ভাষাবোৰ জৈৱিকভাৱে বিকশিত হৈছে আৰু এই প্ৰাকৃতিক বিবর্তনেই সমাজত সেইবোৰৰ ব্যাপক গ্ৰহণযোগ্যতাৰ সৃষ্টি কৰিছে। শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে অসংখ্য মহান ব্যক্তিত্ব, কবি আৰু লেখকে দেশৰ প্ৰতিটো ভাষা সংৰক্ষণ আৰু সমৃদ্ধ কৰাত অৰিহণা যোগাইছে। তেওঁলোকৰ অমূল্য অৱদানক সন্মান জনোৱাৰ বাবে মিউজিয়াম অৱ ৱৰ্ডত এটা সমৰ্পিত গেলেৰী সৃষ্টি কৰা হৈছে। কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে দেশৰ ভৱিষ্যত ইয়াৰ মহাবিদ্যালয় আৰু বিশ্ববিদ্যালয়সমূহত কিমান ভিৰ আছে তাৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ নকৰে। ইয়াৰ পৰিৱৰ্তে, কিমানজন যুৱক-যুৱতীয়ে ইয়াৰ পুথিভঁৰালসমূহ ভ্ৰমণ কৰে তাৰ ওপৰতহে ই নিৰ্ভৰ কৰে । তেওঁ যুৱক-যুৱতীসকলক তেওঁলোকৰ ব্যক্তিত্ব আৰু বৌদ্ধিক বিকাশৰ বাবে পুথিভঁৰালক এক অবিচ্ছেদ্য অংগ হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ আহ্বান জনায়।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে পশ্চিম বংগ দীৰ্ঘদিন ধৰি ভাৰতৰ সভ্যতাৰ চেতনাৰ এক বিশ্বব্যাপী আলোকস্তম্ভ হৈ আহিছে। তেওঁ কয় যে এক দীঘলীয়া সময় আছিল য'ত বংগক ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক চেতনাৰ পৰা পৃথক কৰাৰ প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছিল আৰু সংকীর্ণ তথা বিদেশী আদৰ্শই বংগৰ ৰাষ্ট্ৰ আৰু বিশ্বলৈ অৰিহণা যোগোৱাৰ ক্ষমতাক হ্ৰাস কৰিছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে বংগ হৈছে মহৰ্ষি অৰবিন্দ, স্বামী বিবেকানন্দ, ৰামকৃষ্ণ পৰমহংস আৰু চৈতন্য মহাপ্রভুৰ ভূমি। তেওঁ লগতে কয় যে বংগই দেশৰ কেইবাজনো শ্ৰেষ্ঠ বিজ্ঞানী, বিশিষ্ট সাহিত্যিক আৰু ভাৰতৰ অন্যতম মহান বিপ্লৱী নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসুৰ জন্ম দিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বৌদ্ধিক আৰু সাংস্কৃতিক নেতৃত্বৰ জৰিয়তে ৰাষ্ট্ৰক পথ প্ৰদৰ্শন কৰি বংগ পৰম্পৰাগতভাৱে দেশৰ বাকী অংশৰ তুলনাত কেইবা দশক আগুৱাই আছে। বংগৰ ভৱিষ্যতৰ ওপৰত আস্থা প্ৰকাশ কৰি শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ভাৰতৰ সভ্যতাৰ চেতনাৰ বৌদ্ধিক আলোকস্তম্ভই নিজৰ সম্পূৰ্ণ শক্তিৰে বিশ্বক আকৌ এবাৰ জাগ্ৰত কৰিব। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী আৰু শ্ৰী সুভেন্দু অধিকাৰীৰ নেতৃত্বত বংগত চলি থকা পৰিৱৰ্তনে তেওঁক আত্মবিশ্বাস প্ৰদান কৰে যে ৰাজ্যখন অতি সোনকালেই ভাৰতীয় চেতনাৰ এক উজ্জ্বল আলোকস্তম্ভ হিচাপে পুনৰ উদ্ভৱ হ’ব। কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে মহৰ্ষি অৰবিন্দক অধ্যয়ন নকৰাকৈ ভাৰতক সম্পূৰ্ণৰূপে বুজিব নোৱাৰি। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে মহৰ্ষি অৰবিন্দই ভাৰতৰ অতীতক ব্যাখ্যা কৰিছিল, ইয়াৰ বৰ্তমানক ব্যাখ্যা কৰিছিল আৰু অনাগত প্ৰজন্মৰ বাবে ইয়াৰ ভৱিষ্যতৰ কল্পনা কৰিছিল। মহৰ্ষি অৰবিন্দৰ উদ্ধৃতি দি শ্ৰী শ্বাহে কয় যে এদিন ভাৰত মাতাই নিঃসন্দেহে বিশ্ব গুৰু হিচাপে নিজৰ স্থান পুনৰ লাভ কৰিব আৰু মানৱজাতিক নিজৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ প্ৰদান কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে যুৱ প্ৰজন্মক শব্দ আৰু ভাষাৰ শক্তি বুজিবলৈ, তেওঁলোকৰ উচ্চাৰণ সংশোধন কৰিবলৈ আৰু তেওঁলোকৰ অভিব্যক্তিক অধিক ফলপ্ৰসূ তথা প্ৰভাৱশালী কৰি তোলাৰ বাবে ব্যকৰণৰ নীতিবোৰ হৃদয়ঙ্গম কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ কয় যে এনে কৰিলে সমাজত তেওঁলোকৰ গ্ৰহণযোগ্যতা, বিশ্বাসযোগ্যতা আৰু প্ৰভাৱ বহু পৰিমাণে বৃদ্ধি পাব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে সমগ্ৰ ৰাষ্ট্ৰই বন্দে মাতৰমৰ ১৫০ সংখ্যক বাৰ্ষিকী উদযাপন কৰি আছে আৰু এনে এক ঐতিহাসিক মুহূৰ্তত মিউজিয়াম অৱ ৱৰ্ড উদ্বোধন কৰাটো বিশেষভাৱে গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেওঁ কয় যে যেতিয়া কোনোৱে মঞ্চত থিয় হয় আৰু বন্দে মাতৰমৰ সম্পূৰ্ণ প্ৰদৰ্শন শুনে, তেতিয়া প্ৰতিজন নাগৰিকে ভাৰত মাতাৰ প্ৰতি থকা ভক্তি আৰু শ্ৰদ্ধাৰ গভীৰতা প্ৰকৃততে উপলব্ধি কৰে। শ্ৰী শ্বাহে মন্তব্য কৰে যে গীতটোত অন্তৰ্ভুক্ত গভীৰ বাৰ্তা থকা স্বত্বেও, দেশখনে স্বাধীনতাৰ পাছত প্ৰায় ৭৬-৭৭ বছৰ ধৰি ইয়াৰ সম্পূৰ্ণ গুৰুত্বৰ বিষয়ে অজ্ঞাত হৈ আছিল। তেওঁ আজি সমগ্ৰ দেশৰ বিদ্যালয়সমূহত সম্পূৰ্ণৰূপে বন্দে মাতৰম গোৱা কাৰ্যত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰি ইয়াক অতি আনন্দৰ বিষয় বুলি অভিহিত কৰে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৪ চনত বাংলা ভাষাক ধ্ৰুপদী ভাষাৰ মৰ্যাদা প্ৰদান কৰিছিল। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে ৰাষ্ট্ৰই শেহতীয়াকৈ ড০ শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জীৰ ১২৫ সংখ্যক জয়ন্তী উদযাপন কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ড০ শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জীয়ে গুৰুদেৱ ৰবীন্দ্ৰনাথ ঠাকুৰক কলিকতা বিশ্ববিদ্যালয়ত বাংলা ভাষাত সমাৱৰ্তন ভাষণ দিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ব্ৰিটিছ শাসনকালত প্ৰথমবাৰৰ বাবে দেশৰ যিকোনো বিশ্ববিদ্যালয়ত ভাৰতীয় ভাষাত সমাৱৰ্তন ভাষণ প্ৰদান কৰা হৈছিল। তেওঁ কয় যে আজি বংগ পুনৰ ‘সোণাৰ বাংলা’ হোৱাৰ দিশত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে যদিও মানুহে প্ৰায়ে বিশ্বাস কৰে যে তেওঁলোকে ভাষা সৃষ্টি কৰিছে, তেওঁ বিশ্বাস কৰে যে ভাষাই মানৱতাক আকৃতি প্ৰদান কৰিছে। তেওঁ কয় যে এজন ব্যক্তি সঁচাকৈয়ে মানুহ হৈ পৰে যেতিয়া আৱেগবোৰ জাগ্ৰত হয় আৰু ভাষাই সেই আৱেগবোৰ জাগ্ৰত কৰে। প্ৰতিটো ভাষাৰ ভেটি শব্দৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰে-বিশেষকৈ নিজৰ ভাষাৰ শব্দ-আৰু এই ঐতিহ্য সংৰক্ষণ তথা প্ৰচাৰৰ ক্ষেত্ৰত মিউজিয়াম অৱ ৱৰ্ডে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ভাষাৰ সংৰক্ষণ আৰু বিকাশৰ বাবে পাঁচটা নীতি অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। প্ৰথমতে, পৰিয়ালৰ ভিতৰত ব্যৱহাৰ কৰা ভাষাটো শিশুৰ প্ৰথম বিদ্যালয় হ’ব লাগে। দ্বিতীয়তে, শিশুৰ শিক্ষা মাতৃ ভাষাত আৰম্ভ হ’ব লাগে। তৃতীয়তে, বিদ্যালয় আৰু বিশ্ববিদ্যালয়সমূহ মৌলিক চিন্তাধাৰাৰ কেন্দ্ৰ হ’ব লাগে, কিয়নো তেতিয়াহে সমাজে উদ্ভাৱন আৰু সৃষ্টিশীলতাৰ ক্ষেত্ৰত অৰ্থপূৰ্ণ অৱদান আগবঢ়াব পাৰে। তেওঁ কয় যে বিশ্ববিদ্যালয়সমূহে মৌলিক চিন্তাধাৰাক উৎসাহিত কৰাৰ দিশত নেতৃত্ব দিব লাগে। তেওঁ লগতে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে প্ৰতিটো ভাৰতীয় ভাষাক ডিজিটেল আৰু এআই-সক্ষম কৰিব লাগে, যাৰ ফলত ইয়াৰ জীৱনীশক্তি আৰু প্ৰাসংগিকতা আৰু হাজাৰ বছৰলৈ সম্প্ৰসাৰিত হয়। কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে পুথিভঁৰাল আৰু সংগ্ৰহালয়সমূহ তেওঁলোকৰ ভৌতিক অট্টালিকাত সীমাবদ্ধ থাকিব নালাগে। ইয়াৰ পৰিৱৰ্তে, তেওঁলোকে প্ৰকাশ কৰা মূল্যবোধ, জ্ঞান আৰু আৱেগ দেশৰ যুৱক-যুৱতী তথা কিশোৰ-কিশোৰীসকলৰ ওচৰলৈ নিৰ্দিষ্ট প্ৰচাৰ অভিযানৰ জৰিয়তে উপনীত হোৱাটো নিশ্চিত কৰাৰ প্ৰয়াস কৰা উচিত। শ্ৰী অমিত শ্বাহে লগতে প্ৰতিগৰাকী যুৱক-যুৱতীক নিজৰ মাতৃভাষাৰ লগতে কমেও আন এটা ভাৰতীয় ভাষা শিকিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ কয় যে ই কেৱল নিজৰ মাতৃভাষা সংৰক্ষণ কৰাই নহয়, লগতে সকলো ভাৰতীয় ভাষাৰ দীৰ্ঘম্যাদী জীৱনীশক্তি নিশ্চিত কৰাত সহায় কৰিব। তেওঁ লগতে কয় যে যদি চৰকাৰ, শিক্ষা ব্যৱস্থা আৰু সৰ্বোপৰি দেশৰ জনসাধাৰণে এই পাঁচটা নীতি গ্ৰহণ আৰু প্ৰচাৰ কৰে, ই ভাৰতৰ ভাষাসমূহৰ সংৰক্ষণ, প্ৰচাৰ তথা সেৱাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদান আগবঢ়াব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ভাৰতীয় সংস্কৃতিৰ পথপ্ৰদৰ্শক হিচাপে গণ্য কৰা বংগৰ মাটিৰ পৰা ৰাষ্ট্ৰই শব্দৰ শক্তিৰ জৰিয়তে নিজৰ সংস্কৃতিক শক্তিশালী কৰাৰ সংকল্প ল’ব লাগে। তেওঁ কয় যে এটা শক্তিশালী সংস্কৃতিয়ে আত্মবিশ্বাসক অনুপ্ৰাণিত কৰিব আৰু সেই আত্মবিশ্বাসৰ সৈতে, ভাৰতে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ‘বিকশিত ভাৰত’ ৰ দৃষ্টিভংগী উপলব্ধি কৰাৰ লগতে ভাৰত মাতাক বিশ্ব গুৰু হিচাপে পুনৰ প্ৰতিষ্ঠা কৰাৰ আকাংক্ষা পূৰণ কৰিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে মিউজিয়াম অৱ ৱৰ্ডে এই দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত কৰাৰ ভেটি হিচাপে কাম কৰিব।