Ministry of Rural Development
VB-GRAM-G SCHEME
21 JUL 2026 6:56PM by PIB Delhi
All States and Union Territories have notified their respective State Schemes in compliance of the Viksit Bharat–Guarantee for Rozgar and Ajeevika Mission (Gramin) (VB–G RAM–G) Act, 2025. The implementation of the Scheme has commenced in rural areas of the entire country w.e.f. 01.07.2026. State/UT-wise details of funds allocated and released under the Viksit Bharat–Guarantee for Rozgar and Ajeevika Mission (Gramin) (VB-G RAM-G) since its commencement on 01.07.2026 is given at Annexure. However, since the scheme has been operationalized only on July 1st, 2026 utilization of the fund and release of payments will be done by the States after closer of Muster Rolls and subsequent FTO generation.
The Central Government has been continuously reviewing the preparedness of the States and Union Territories for successful implementation of the VB–G RAM–G. In addition to Weekly Review Meetings, several review meetings were held under the chairpersonship of Minister for Rural Development and Secretary, Rural Development. As an outcome of these review meetings, hand holding and technical support continuously provided by the Ministry,
all States/UTs have been able to successfully start the implementation of the scheme w.e.f. 01.07.2026. The Ministry maintains continuous engagement with the States and Union Territories through regular review meetings, consultations and other appropriate fora to facilitate effective implementation of the Scheme. Suggestions given by States/UTs during various review meetings and written communication have duly been noted by the Ministry.
This information was given by the Minister of State for Rural Development SHRI KAMLESH PASWAN in a written reply in Lok Sabha today.

গ্ৰামোন্নয়ণ মন্ত্ৰালয়
ভিবি-জি-ৰাম-জি আঁচনি
21 JUL 2026 6:56PM by PIB Guwahati
সকলো ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে ৰোজগাৰ আৰু আজীৱিকা মিছন (গ্ৰামীণ) (ভিবি–জি ৰাম–জি) আইন, ২০২৫ মানি চলি নিজৰ নিজৰ ৰাজ্যিক আঁচনিসমূহৰ বিষয়ে অৱগত কৰিছে।
সমগ্ৰ দেশৰ গ্ৰাম্য অঞ্চলত আঁচনিখনৰ ৰূপায়ণ আৰম্ভ হৈছে ০১.০৭.২০২৬ তাৰিখৰ পৰা। ০১.০৭.২০২৬ তাৰিখে আৰম্ভ হোৱাৰে পৰা ৰোজগাৰ আৰু আজীৱিকা অভিযান (গ্ৰামীণ) (ভিবি-জি ৰাম-জি)ৰ বাবে বিকশিত ভাৰত–নিশ্চয়তাৰ অধীনত আবণ্টিত তথা মুকলি কৰা ধনৰ ৰাজ্যিক/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলভিত্তিক বিৱৰণ পৰিশিষ্টত উল্লেখ কৰা হৈছে।
কিন্তু যিহেতু আঁচনিখন ২০২৬ চনৰ ১ জুলাইতহে কাৰ্যকৰী কৰা হৈছে, সেয়েহে মাষ্টাৰ ৰোলছ আৰু পৰৱৰ্তী ফাণ্ড ট্ৰেন্সফাৰ অৰ্ডাৰ (এফটিঅ’ ) বন্ধ কৰাৰ পিছত ৰাজ্যসমূহে পুঁজিৰ ব্যৱহাৰ কৰাৰ লগতে পেমেণ্ট মুকলি কৰিব ।
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ভিবি–জি ৰাম–জিৰ সফল ৰূপায়ণৰ বাবে ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ প্ৰস্তুতিৰ বিষয়ত নিৰন্তৰ পৰ্যালোচনা কৰি আহিছে। সাপ্তাহিক পৰ্যালোচনা বৈঠকৰ উপৰি গ্ৰামোন্নয়ন মন্ত্ৰী আৰু গ্ৰামোন্নয়ন সচিবৰ অধ্যক্ষতাত কেইবাখনো পৰ্যালোচনা বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰা হৈছে। এই পৰ্যালোচনা বৈঠকসমূহৰ ফলস্বৰূপেমন্ত্ৰালয়ে অবিৰতভাৱে কাৰিকৰী সহায় প্ৰদান কৰি আহিছে।
সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে ০১.০৭.২০২৬ তাৰিখৰ পৰা আঁচনিখনৰ ৰূপায়ণ সফলতাৰে আৰম্ভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে ।
আঁচনিখনৰ ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণৰ সুবিধাৰ বাবে মন্ত্ৰালয়ে নিয়মীয়া পৰ্যালোচনা বৈঠক, আলোচনা আৰু অন্যান্য উপযুক্ত মঞ্চৰ জৰিয়তে ৰাজ্য তথা কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ সৈতে নিৰন্তৰ যোগাযোগ বজাই ৰাখিছে। বিভিন্ন পৰ্যালোচনা বৈঠক আৰু লিখিত যোগাযোগৰ সময়ত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহে দিয়া পৰামৰ্শসমূহ মন্ত্ৰালয়ে যথাযথভাৱে পৰ্যালোচনা কৰি আহিছে।
আজি লোকসভাত গ্ৰামোন্নয়ন ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত কমলেশ পাছোৱানে এক লিখিত উত্তৰত এই তথ্য প্ৰদান কৰে।