Prime Minister's Office
PM Chairs High-Level Meeting of Secretaries to Review Progress of Rural Development, Agriculture, Social Welfare and Allied Sectors towards Viksit Bharat Goals
PM emphasises that the welfare of citizens must remain at the heart of all reforms
PM Stresses the Need to Evolve Governance Processes in Line with Changing Times
PM Calls for a Whole-of-Government Approach and breaking silos to achieve the nation's development goals
PM says that dream to build a Viksit Bharat should become a Jan Andolan and Youth should be it’s foundation
PM underscores the Need for Coordinated Action to Combat Drug Abuse and Empower Youth
PM Stresses Integrated Approach to Position India as a Global Sports Hub
PM Highlights Transformative Potential of PM-KUSUM and Need for Global Skill Mapping
Secretaries share their experiences and perspectives on various initiatives and challenges in their respective domains
22 JUL 2026 7:37PM by PIB Delhi
Prime Minister today chaired a high-level meeting with Secretaries to review progress of rural development, agriculture, social welfare and allied sectors towards Viksit Bharat Goals, at his residence at 7, Lok Kalyan Marg earlier today.
Prime Minister emphasised that the welfare of citizens must remain at the heart of all reforms. He said that reforms designed around people's needs should gather real momentum and deliver meaningful transformation. He emphasised that the objective of reforms is not merely to improve the functioning of the Government, but to accelerate India's journey towards becoming a developed nation.
Prime Minister highlighted that governance systems are witnessing rapid changes and stressed the importance of adapting and strengthening governance processes to effectively meet the needs of a dynamic and evolving environment. He suggested undertaking a comprehensive mapping of emerging requirements across various Ministries and Departments.
Prime Minister stressed the need for a whole-of-government approach to achieve the nation's development goals. He further emphasised that the dream to build a Viksit Bharat should become a Jan Andolan and that India's youth should form the foundation of this vision.
Prime Minister underscored the importance of tackling the serious issue of drug abuse among youth. He suggested that efforts should be made to develop an institutional mechanism to break departmental silos and foster greater inter-departmental coordination and convergence in youth-centric initiatives.
Prime Minister further emphasized the need to adopt an integrated approach for the development of sports. He noted that, with sports tourism emerging as a key focus area, India should aspire to host major international sporting events to establish itself as a global sports hub. He stressed the importance of promoting technology and fostering innovation through startups in the sports sector.
Prime Minister highlighted that the widespread adoption of initiatives such as the PM KUSUM Scheme by farmers can bring transformative changes to the agriculture sector. He further stressed the need for a global mapping of skill requirements to ensure better alignment with international opportunities and future needs.
The Secretaries shared their experiences and perspectives on various initiatives and challenges in their respective domains. The Prime Minister shared his suggestions and his vision for the future course of action. The meeting was marked by comprehensive and productive discussions across the sectors, focusing on effective implementation, greater convergence and accelerated progress towards the goals of Viksit Bharat.
The meeting was attended by the Cabinet Secretary, Secretaries of key Ministries as well as senior officials from the Prime Minister's Office.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
'বিকশিত ভাৰত'ৰ লক্ষ্যত গ্ৰামোন্নয়ন, কৃষি, সমাজ কল্যাণ আৰু আনুষংগিক খণ্ডসমূহৰ প্ৰগতিৰ পৰ্যালোচনাৰ বাবে সচিবসকলৰ উচ্চস্তৰীয় বৈঠকত অধ্যক্ষতা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
সকলো সংস্কাৰৰ মূল কেন্দ্ৰবিন্দু নাগৰিকৰ কল্যাণ হ’ব লাগিব বুলি গুৰুত্ব আৰোপ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
পৰিৱৰ্তিত সময়ৰ সৈতে সংগতি ৰাখি প্ৰশাসন প্ৰক্ৰিয়াৰ বিকাশ সাধনৰ প্ৰয়োজনীয়তাত গুৰুত্ব প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
ৰাষ্ট্ৰৰ উন্নয়নমূলক লক্ষ্যসমূহত উপনীত হ’বলৈ 'সমগ্ৰ চৰকাৰী দৃষ্টিভংগী' গ্ৰহণ কৰা আৰু বিভাগীয় বিচ্ছিন্নতা আঁতৰাবলৈ আহ্বান প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
'বিকশিত ভাৰত' গঢ়াৰ সপোন এক 'জন আন্দোলন' হোৱাৰ লগতে যুৱ সমাজ ইয়াৰ আধাৰ হোৱা উচিত বুলি ক’লে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
মাদক দ্ৰব্যৰ ব্যৱহাৰ প্ৰতিৰোধ আৰু যুৱ সমাজৰ সবলীকৰণৰ বাবে সমন্বিত পদক্ষেপৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
ভাৰতক এক বিশ্ব ক্ৰীড়া কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ সংহত দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ গুৰুত্ব
পিএম-কুসুম আঁচনিৰ পৰিৱৰ্তনকাৰী সম্ভাৱনা আৰু গোলকীয় দক্ষতা নিৰ্ধাৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ আলোকপাত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
নিজ নিজ খণ্ডৰ বিভিন্ন পদক্ষেপ আৰু প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সন্দৰ্ভত অভিজ্ঞতা আৰু দৃষ্টিভংগী ব্যক্ত কৰিলে সচিবসকলে
22 JUL 2026 7:37PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আজি ৭, লোককল্যাণ মাৰ্গস্থিত তেওঁৰ চৰকাৰী বাসভবনত ‘বিকশিত ভাৰত’ৰ লক্ষ্যপ্ৰাপ্তিৰ দিশত গ্ৰামোন্নয়ন, কৃষি, সমাজ কল্যাণ আৰু আনুষংগিক খণ্ডসমূহৰ প্ৰগতিৰ পৰ্যালোচনাৰ বাবে সচিবসকলৰ সৈতে এক উচ্চস্তৰীয় বৈঠকত অধ্যক্ষতা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে সকলো সংস্কাৰৰ মূল কেন্দ্ৰবিন্দু নাগৰিকৰ কল্যাণ হোৱা উচিত। তেওঁ কয় যে জনসাধাৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি প্ৰস্তুত কৰা সংস্কাৰসমূহে আচল গতি লাভ কৰা উচিত আৰু সেইবোৰ অৰ্থপূৰ্ণ পৰিৱৰ্তন সাধন কৰিব লাগে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্পষ্ট কৰি দিয়ে যে সংস্কাৰসমূহৰ উদ্দেশ্য কেৱল চৰকাৰৰ কাৰ্যপ্ৰণালী উন্নত কৰাই নহয়, বৰঞ্চ এখন উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ ভাৰতৰ যাত্ৰাক ত্বৰান্বিত কৰা।
শাসন ব্যৱস্থাত দ্ৰুত পৰিৱৰ্তন ঘটিছে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এক গতিশীল আৰু সলনি হৈ থকা পৰিৱেশৰ প্ৰয়োজনীয়তা কাৰ্যকৰীভাৱে পূৰণ কৰিবলৈ প্ৰশাসন প্ৰক্ৰিয়াক খাপ খুৱাই লোৱা আৰু শক্তিশালী কৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত জোৰ দিয়ে। তেওঁ বিভিন্ন মন্ত্ৰালয় আৰু বিভাগৰ নতুনকৈ গঢ় লৈ উঠা প্ৰয়োজনীয়তাসমূহৰ এক ব্যাপক মেপিং কৰাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে।
দেশৰ উন্নয়নমূলক লক্ষ্যসমূহ অৰ্জনৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে 'সমগ্ৰ চৰকাৰী দৃষ্টিভংগী' গ্ৰহণৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে 'বিকশিত ভাৰত' গঢ়াৰ সপোনটো এক 'জন আন্দোলন'ত পৰিণত হোৱা উচিত আৰু ভাৰতৰ যুৱ সমাজে এই দৃষ্টিভংগীৰ মূল আধাৰ গঢ়া উচিত।
যুৱসমাজৰ মাজত ক্ৰমান্বয়ে বৃদ্ধি পোৱা মাদক দ্ৰব্যৰ ব্যৱহাৰৰ গম্ভীৰ সমস্যাটো সমাধান কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিশেষ জোৰ দিয়ে। বিভাগীয় বিচ্ছিন্নতা আঁতৰাই যুৱ-কেন্দ্ৰিক পদক্ষেপসমূহত আন্তঃবিভাগীয় সমন্বয় আৰু সংহতি বৃদ্ধি কৰিবলৈ এক প্ৰাতিষ্ঠানিক ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলাৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিবলৈ তেওঁ পৰামৰ্শ আগবঢ়ায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ক্ৰীড়াৰ সম্পূৰ্ণ বিকাশৰ বাবে এক সংহত দৃষ্টিভংগী গ্ৰহণৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ক্ৰীড়া পৰ্যটন এক মুখ্য গুৰুত্বপূৰ্ণ খণ্ড হিচাপে গঢ় লৈ উঠাৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে ভাৰতে নিজকে এক বিশ্ব ক্ৰীড়া কেন্দ্ৰ হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰিবলৈ বৃহৎ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া প্ৰতিযোগিতাসমূহ আয়োজন কৰাৰ লক্ষ্য লোৱা উচিত। তদুপৰি ক্ৰীড়া খণ্ডত প্ৰযুক্তিৰ সম্প্ৰসাৰণ আৰু ষ্টাৰ্টআপসমূহৰ জৰিয়তে উদ্ভাৱনক উদগনি দিয়াৰ গুৰুত্বৰ কথা তেওঁ উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে কৃষকসকলে 'পি-এম কুসুম'ৰ দৰে আঁচনিসমূহ ব্যাপকভাৱে গ্ৰহণ কৰিলে কৃষি খণ্ডত বৈপ্লৱিক পৰিৱৰ্তন আহিব। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সুযোগ আৰু ভৱিষ্যতৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ সৈতে উন্নত সংগতি ৰক্ষা কৰিবলৈ তেওঁ গোলকীয় পৰ্যায়ত দক্ষতা নিৰ্ধাৰণ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰতো জোৰ দিয়ে।
বৈঠকত উপস্থিত সচিবসকলে নিজ নিজ খণ্ডৰ বিভিন্ন উদ্যোগ আৰু প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্দৰ্ভত নিজৰ অভিজ্ঞতা আৰু দৃষ্টিভংগী ব্যক্ত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভৱিষ্যতৰ কাৰ্যপন্থাৰ বাবে তেওঁৰ পৰামৰ্শ আৰু দৃষ্টিভংগী দাঙি ধৰে। বৈঠকখনত ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণ, অধিক সমন্বয় আৰু বিকাশ প্ৰক্ৰিয়া ত্বৰান্বিত কৰি 'বিকশিত ভাৰত'ৰ লক্ষ্যপ্ৰাপ্তিৰ দিশত বিভিন্ন খণ্ড সন্দৰ্ভত ব্যাপক তথা গঠনমূলক আলোচনা কৰা হয়।
বৈঠকত কেবিনেট সচিব, মুখ্য মন্ত্ৰালয়সমূহৰ সচিবসকলৰ লগতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়ৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকল উপস্থিত থাকে।