Ministry of Home Affairs
Ministry of Home Affairs (MHA) proactively monitoring monsoon situation across the country
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and guidance of Union Home Minister Shri Amit Shah, MHA is providing all necessary support to affected States and Union Territories in managing challenges posed by heavy rains
MHA’s Integrated Control Room working closely with other central agencies including IMD, CWC and INCOIS for raising timely alerts to State Emergency Operation Centres and District Emergency Operation Centres
Besides disseminating Early Warnings up to States/UTs and Districts, Control Room monitoring all rescue activities round the clock
During last one week, 52 civilians rescued and 2206 evacuated to safer places across all the affected States/UTs
Under directions of Union Home Minister Shri Amit Shah, Inter-Ministerial Central Teams already visited affected areas of Arunachal Pradesh and Assam from 07th to 10th July 2026, for assessing extent of damage and to provide necessary financial assistance to these States from NDRF
Another Inter-Ministerial Central Team is scheduled to visit affected area of Assam from 25th July 2026 for assessing loss and damage caused due to incessant rains and floods
23 JUL 2026 6:08PM by PIB Delhi
The Ministry of Home Affairs (MHA) is proactively monitoring the monsoon situation across the country. Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and guidance of Union Home Minister Shri Amit Shah, MHA is providing all necessary support to affected States and Union Territories in managing challenges posed by heavy rains.
In the month of July, 2026, country has faced heavy rains and landslides in some parts like Nagaland, Arunachal Pradesh, West Bengal, Assam, Gujarat, Maharashtra, Dadar and Nagar Haveli, Daman, J& K etc.
The Ministry of Home Affairs Integrated Control Room (ICR-ER) is working in close coordination with other central agencies including India Meteorological Department (IMD), Central Water Commission (CWC) and Indian National Centre for Ocean Information Services (INCOIS) for raising timely alerts to State Emergency Operation Centres and District Emergency Operation Centres. Besides disseminating Early Warnings up to States/UTs and Districts, the Control Room monitoring all the rescue activities round the clock.
National Disaster Response Force (NDRF) has worked tirelessly with State Government Agencies, State police and SDRF in all these places for rescue and relief operations to save human lives. NDRF pre-positioned its teams at vulnerable places to reduce response time. During the last one week, 52 civilians have been rescued by NDRF teams whereas 2206 civilians were evacuated to safer places across all the affected States/UTs.
In coordination with MHA, the Ministry of Defence (MoD) also mobilized its resources within shortest possible time to save stranded people, to provide assistance to Rescue Agencies in transportation of men and material and distributing relief materials.
A review meeting regarding preparedness for pre-monsoon floods and heatwaves across the country, was chaired by Union Home Minister Shri Amit Shah on 10th May, 2026. In follow up, another meeting was held by MHA on 03rd June, 2026 to review the overall preparedness on heavy rain, cloudburst, floods and landslides in Jammu and Kashmir. Preparedness along the Char Dham yatra route was also reviewed by MHA regularly.
Under directions of Union Home Minister Shri Amit Shah, the Inter-Ministerial Central Teams have already visited the affected areas of Arunachal Pradesh and Assam from 07th to 10th July 2026, for assessing the extent of damage and to provide necessary financial assistance to these States from NDRF. Another Inter-Ministerial Central Team is scheduled to visit the affected area of Assam from 25.07.2026 for assessing loss and damage caused due to incessant rains and floods.
Though recent rains have caused difficulty to people in some states, overall it has reduced the earlier predicted rain deficit of approximately 30 percentage to about 15 percentage.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
গৃহ মন্ত্রালয়না লৈবাক পুম্বদা নোংজুগী ফীভম ইচঙ থৌনা য়েংশিল্লি
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিংবা মখাদা অমসুং কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত সাহগী লমজিং মখাদা গৃহ মন্ত্রালয়না নোংনা পীরিবা শিংনবশিং লাকশিন্নবগীদমক নোংজুনা শোকহল্লবা স্তেত অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতরীশিংদা মথৌ তাবা মতেঙ পুম্নমক পীরি
গৃহ মন্ত্রালয়গী ইন্তিগ্রেতেদ কন্ত্রোল রুমনা IMD, CWC অমসুং INCOIS য়াওনা কেন্দ্রগী এজেন্সী অতৈগা লোয়ননা স্তেত ইমর্জেন্সী ওপরেসন সেন্তরশিং অমসুং দিস্ত্রিক্ত ইমর্জেন্সী ওপরেসন সেন্তরশিংতা মতম চানা চেকশিনৱা পীননবা থবক তৌমিন্নরি
স্তেত./য়ু.তি. অমসুং দিস্ত্রিক্তশিংদা মতম চানা চেকশিনৱা পীবগী মথক্তা কন্ত্রোল রুম্না পুং কুনমরি চুপ্না মী কনবগী থবক য়েংশিল্লি
হৌখিবা চয়োল অসিদা, খুদোংথিবা নংলিবা স্তেত/য়ু.তি. পুম্নমক্তা মীচম ৫২ কনখ্রে অমসুং মীওই ২২০৬ শাফগদবা মফমদা পুথোকখ্রে
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত সাহগী পাউতাক মখাদা, ইন্তর-মিনিস্তরিএল সেন্ত্রেল তীমশিংনা শোকপগী চাং য়েংশিন্নবা অমসুং NDRF তগী স্তেতশিংদা মথৌ তাবা শেলগী তেংবাং ফংহন্নবগীদমক জুলাই ০৭ দগী ১০, ২০২৬ ফাওবদা অরুনাচল প্রদেশ অমসুং অসামগী শোক্লিবা মফমশিংদা চৎলুরে
অতোপ্পা ইন্তর-মিনিস্তরিএল সেন্ত্রেল তীম অমসু নোং লেপ্তনা চুবা অমসুং ইচাওনা শোকহনবগী অমসুং অমাঙ অতা থোকপগী চাং য়েংশিন্নবগীদমক জুলাই ২৫, ২০২৬ তগী অসামগী শোক্লিবা মফমশিংদা চৎকদৌরি
23 JUL 2026 6:08PM by PIB Imphal
গৃহ মন্ত্রালয়না লৈবাক পুম্বদা নোংজুগী ফীভম ইচঙ থৌনা য়েংশিল্লি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিংবা মখাদা অমসুং কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত সাহগী লমজিং মখাদা গৃহ মন্ত্রালয়না অকনবা নোংনা পীরিবা শিংনবশিং লাকশিন্নবগীদমক নোংজুনা শোকহল্লবা স্তেত অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতরীশিংদা মথৌ তাবা মতেঙ পুম্নমক পীরি।
জুলাই, ২০২৬ মনুংদা, লৈবাক অসিনা নগালেন্দ, অরুনাচল প্রদেশ, ৱেস্ত বেঙ্গল, অসাম, গুজরাত, মহারাস্ত্র, দদার অমসুং নগর হবেলী, দামন, জম্মু অমসুং কাস্মির অসিনচিংবা স্তেতশিংগী মফম খরদা অকনবা নোং অমসুং চীং নিংখায়বগী ফীভমশিং মায়োক্নরি।
মিনিস্ত্রী ওফ হোম এফ্যার্স ইন্তিগ্রেতেদ কন্ত্রোল রুম (ICR-ER) না ইন্দিয়া মেতিওরোলোজিকেল দিপার্তমেন্ত (IMD), সেন্ত্রেল ৱাতর কম্মিসন (CWC) অমসুং ইন্দিয়ন নেস্নেল সেন্তর ফোর ওসীন ইনফোর্মেসন সর্ভিসেস (INCOIS) য়াওনা অতৈ সেন্ত্রেল এজেন্সীশিংগা লোয়ননা স্তেত ইমর্জেন্সী ওপরেসন সেন্তরশিং অমসুং দিস্ত্রিক্ত ইমর্জেন্সী ওপরেসন সেন্তরশিংতা মতম চানা চেকশিনৱা পীননবা থবক তৌমিন্নরি। স্তেত./য়ু.তি. অমসুং দিস্ত্রিক্তশিংদা মতম চানা চেকশিনৱা পীবগী মথক্তা কন্ত্রোল রুম্না পুং কুনমরি চুপ্না মী কনবগী থবক য়েংশিল্লি।
নেস্নেল দিজাস্তর রেসপোন্স ফোর্স (NDRF) না খুদোংথিবা নংলবা মীওইশিংগী পুন্সি কন্নবগীদমক রেস্ক্যু অমসুং রীলিফ ওপরেসন পুম্নমক্তা স্তেত লৈঙাক্কী এজেন্সী, স্তেত পুলিস, অমসুং SDRF কা পুন্না থবক তৌমিন্নরি। NDRF না রেসপোন্স মতম হন্থহন্নবগীদমক খুদোংথিনিংঙাই ওইবা মফমশিংদা মাঙজৌননা তীমশিং থমখ্রে। হৌখিবা চয়োল অসিদা, খুদোংথিবা নংলিবা স্তেত/য়ু.তি. পুম্নমক্তা NDRF তীমশিংনা মীচম ৫২ কনখ্রে অমসুং মীওই ২২০৬ শাফগদবা মফমদা পুথোকখ্রে
MHA গা খুৎশম্নদুনা, মিনিস্ত্রী ওফ দিফেন্স (MoD) নসু পন্দুনা লৈরিবা মীওইশিং কন্নবগীদমক, মী অমসুং পোৎলমশিং পুথোক পুশিন তৌনবা অমসুং রিলীফ মচাকশিং য়েন্থোক্নবা রেস্ক্যু এজেন্সীশিংদা মতেঙ পীনবগীদমক মন্ত্রালয়গী মচাক মথুমশিং খ্বায়দগী তেনবা মতমগী মনুংদা শীজিন্নরি।
লৈবাক পুম্বদা নোংজু মমাঙগী ইচাও অমসুং হীতৱেবকীদমক শেম শাননবা য়েংশিন মীফম অমা মে ১০, ২০২৬ তা কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত সাহনা পাঙথোকখি। মতুং তারকপদা জম্মু অমসুং কাস্মিরদা থোক্লিবা অকনবা নোংজু, ক্লাউদবর্স্ত, ইচাও অমসুং চীং নিংখায়বগীদমক শেম শারিবশিং য়েংশিন্নবা জুন ৩, ২০২৬ তা অতোপ্পা মীফম অমা MHA পাঙথোকখি। চাদ ধাম য়াত্রা লম্বী পরিংদা শেম শাবগী থবক থৌরাংশিংসু MHA চাং নাইনা য়েংশিল্লি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত সাহগী পাউতাক মখাদা, ইন্তর-মিনিস্তরিএল সেন্ত্রেল তীমশিংনা শোকপগী চাং য়েংশিন্নবা অমসুং NDRF তগী স্তেতশিংদা মথৌ তাবা শেলগী তেংবাং ফংহন্নবগীদমক জুলাই ০৭ দগী ১০, ২০২৬ ফাওবদা অরুনাচল প্রদেশ অমসুং অসামগী শোক্লিবা মফমশিংদা চৎলুরে। অতোপ্পা ইন্তর-মিনিস্তরিএল সেন্ত্রেল তীম অমসু নোং লেপ্তনা চুবা অমসুং ইচাওনা শোকহনবগী অমসুং অমাঙ অতা থোকপগী চাং য়েংশিন্নবগীদমক জুলাই ২৫, ২০২৬ তগী অসামগী শোক্লিবা মফমশিংদা চৎকদৌরি।
হন্দক চুরিবা নোংজু অসিনা স্তেত খরগী মীওইশিংদা খুদোংথিবা নংহল্লবসু, মপুং ওইনা মসিনা হান্না পানরম্বা নোংজুগী চাং হন্থবগী ফীভম চাদা ৩০ দগী চাদা ১৫ দা হন্থহল্লে।