Prime Minister's Office
Prime Minister expresses delight as Sarnath is inscribed on the UNESCO World Heritage List
25 JUL 2026 7:05PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today expressed that it is a proud moment for every Indian, sharing his delight that Sarnath in Uttar Pradesh has been inscribed on the UNESCO World Heritage List.
He noted that Sarnath has a close association with Lord Buddha, whose timeless message of wisdom, compassion and harmony inspires the world.
Shri Modi highlighted that this recognition celebrates India’s profound civilisational and spiritual heritage. The Prime Minister observed that it will also inspire more people across the world to come to Sarnath and connect with the ideals of Lord Buddha.
In a post on X, the Prime Minister shared:
"A proud moment for every Indian!
Delighted that Sarnath in Uttar Pradesh has been inscribed on the UNESCO World Heritage List.
Sarnath has a close association with Lord Buddha, whose timeless message of wisdom, compassion and harmony inspires the world.
This recognition celebrates India’s profound civilisational and spiritual heritage. It will also inspire more people across the world to come to Sarnath and connect with the ideals of Lord Buddha.
@UNESCO"

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ୟୁନେସ୍କୋ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ତାଲିକାରେ ସାରନାଥ ସ୍ଥାନ ପାଇଥିବାରୁ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
25 JUL 2026 7:05PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଗର୍ବର ମୁହୂର୍ତ୍ତ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ସାରନାଥ ୟୁନେସ୍କୋ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ତାଲିକାରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି ବୋଲି କହି ସେ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି।
ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ସହିତ ସାରନାଥର ଘନିଷ୍ଠ ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି, ଯାହାଙ୍କ ଜ୍ଞାନ, କରୁଣା ଏବଂ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟର ସମୟୋଚିତ ବାର୍ତ୍ତା ବିଶ୍ୱକୁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ କରିଥାଏ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସ୍ୱୀକୃତି ଭାରତର ଗଭୀର ସଭ୍ୟତା ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ପାଳନ କରିଥାଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ସାରନାଥ ଆସିବାକୁ ଏବଂ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଆଦର୍ଶ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବ।
ଏକ୍ସ ରେ ଏକ ପୋଷ୍ଟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେୟାର କରିଛନ୍ତି:
"ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଗର୍ବର ମୁହୂର୍ତ୍ତ!
ଖୁସି ଲାଗୁଛି ଯେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ସାରନାଥ ୟୁନେସ୍କୋ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ତାଲିକାରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି।
ସାରନାଥର ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି, ଯାହାଙ୍କ ଜ୍ଞାନ, କରୁଣା ଏବଂ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟର ସମୟୋଚିତ ବାର୍ତ୍ତା ବିଶ୍ୱକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥାଏ।
ଏହି ସ୍ୱୀକୃତି ଭାରତର ଗଭୀର ସଭ୍ୟତା ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ଦର୍ଶାଉଛି । ଏହା ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ସାରନାଥ ଆସିବାକୁ ଏବଂ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କ ଆଦର୍ଶ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇବ।
@UNESCO"