Ministry of New and Renewable Energy
PM Surya Ghar: Muft Bijli Yojana Makes Rooftop Solar Accessible for All with Subsidy Support and Low-Interest Financing
28 JUL 2026 3:41PM by PIB Delhi
In order to ensure the affordability of rooftop solar (RTS) systems for middle-income and economically weaker households under PM Surya Ghar: Muft Bijli Yojana (PMSG: MBY), following provisions have been made:
1. Higher central financial assistance for the first two kWp of RTS capacity.
2. Availability of collateral-free loan from nationalized banks at a concessional interest rate of repo-rate plus 50 bps, i.e., 5.75% per annum for the present, with a tenure of 10 years.
3. Included RESCO/Utility-Led Aggregation (ULA) Models.
The year-wise budgetary allocation and funds released under the PMSG: MBY is given below: -
FY
Budget Estimates (Rs. Cr.)
Expenditure Incurred
(Rs. Cr.)
2024-25
6,250
7,822.92
2025-26
20,000
16,166.23
2026-27
22000
10,392.48
(as on 22.7.2026)
As a result of various the measures taken to accelerate the deployment of RTS systems under the scheme, a total of 39,72,447 RTS system has been installed covering 48,02,717 households as on 22.7.2026.
While the electricity bills of consumers installed RTS under the scheme have been largely reduced, over 18.93 households reported even zero electricity bills for some months, depending on their self-consumption of electricity.
This information was submitted by the Union Minister of State for Ministry of New & Renewable Energy, Shri Shripad Yesso Naik in a written reply to a question in the Rajya Sabha.

ন্যু অমসুং রিন্যুএবল মন্ত্রালয়
পি.এম.সুর্য ঘর: মুফ বিজলি য়োজনানা সবসিদিনা ঙাক্লৌ পীবা অমসুং লো-ইন্তরেস্ত ফাইনান্সিংগা কোন্ননা রুফতোপ সোলর ফংহল্লে
28 JUL 2026 3:41PM by PIB Imphal
পি.এম.সুর্য ঘর: মুফ বিজলি য়োজনা (পি.এম.এস.জি.: এম.বি.ৱাই.)গী মখাদা মিদল-ইনকম অমদি ইকোনোমিক ওইনা শোকহল্লবা য়ুমথোঙশিংগীদমক্তা রুফতোপ সোলর (আর.তি.এস.) সিস্তেমশিংগী মমল হোংদোকহনবা ঙম্নবা মখাদা পিরিবা প্রোবিজনশিং অসি শেমখ্রে:
1. আর.তি.এস.কি কেপাসিতিগী অহানবা কে.দব্লয়ু.পি.‌ অনিগী ওইনা হেন্না চাওবা সেন্ত্রেল ফাইনান্সিএল এসিস্তেন্স।
2. নেস্নেলাইজ তৌরবা বেঙ্কশিংদগী রেপো-রেৎ প্লস ৫০ বি.পি.এস.কি কন্সেসন ইন্তরেস্ত রেত্তা কোলাতেরেল ফ্রী লোন ফংহনবা, হায়বদি হৌজিক্কী ওইনা চহি ১০গী ওইনা চহি অমদা ৫.৭৫%।
3. রেস্কো/য়ুতিলিতি-লেদ এগ্রিগেসন (য়ু.এল.এ.) মোদেলশিং য়াওরি।
পি.এম.এস.জি.: এম.বি.ৱাই.গী মখাদা চহিগী ওইনা বজেৎকি এলোকেসন অমসুং ফন্দশিং অসি মখাদা পিরি: -
এফ.ৱাই.
বজেৎকি এশ্তিমেৎশিং (লুপা করোর)
চাদিং তৌখিবা
(লুপা করোর)
২০২৪-২৫
৬,২৫০
৭,৮২২.৯২
২০২৫-২৬
২০,০০০
১৬,১৬৬.২৩
২০২৬-২৭
২২০০০
১০,৩৯২.৪৮
(২২.৭.২০২৬ ফাওবদা)
স্কিম অসিগী মখাদা আর.তি.এস.সিস্তেমশিং খোঙজেল য়াংনা শিজিন্ননবা লৌখৎখিবা তোঙান তোঙানবা খোঙথাংশিংগী মহৈ ওইনা, ২২.৭.২০২৬ ফাওবদা ইমুং ৪৮,০২,৭১৭ কোনশিন্দুনা অপুনবা আর.তি.এস. সিস্তেম ৩৯,৭২,৪৪৭ ইন্সতোল তৌখ্রে।
স্কিম অসিগী মখাদা, আর.তি.এস.না ইন্সতোল তৌরবা কস্তমরশিংগী ইলেক্ত্রিসিতি বিল য়াম্না হন্থরে, অমসুং য়ুমথোঙ লাখ ১৮.৯৩ হেনবদা মখোয়গী মীওই অমমমগী মৈ চংবগী মতুং ইন্না থা খরগী মমাঙদগী মৈগী বিল অসি জিরোফাওবা ওইখি।
মসিগী ৱারোল অসি ন্যু & রিন্যুএবল ইনর্জি মন্ত্রালয়গী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী শ্রীপদ য়েসো নাইক্না রাজ্য সভাদা হংলকপা ৱাহং অমগী অইবা পাউখুম ওইনা পিখিবনি।