Ministry of Ports, Shipping and Waterways
India Emerges as World's Second-Largest Supplier of Seafarers
India's rise from FIFTH place in 2015 to the world's SECOND-largest pool of seafarers in 2026 is a result of the visionary leadership of PM Narendra Modi: Sarbananda Sonowal
India now Contributes 12.16% of the Global Maritime Workforce
Indian officers Constitute 13.41% of the World's officer workforce, reinforcing India's position as a global maritime talent hub
Mission 20% Aims to Make One in every Five Global Seafarers an Indian
28 JUL 2026 6:42PM by PIB Delhi
India has emerged as the world's second-largest supplier of seafarers, contributing 311,936 maritime professionals to the global shipping industry, according to the BIMCO-ICS Seafarer Workforce Report 2026. The report estimates that India now accounts for 12.16% of the global seafaring workforce, ranking behind only the Philippines and ahead of China, the Russian Federation and Indonesia.
The achievement marks one of the most remarkable transformations in the history of India's maritime sector. In 2015, India contributed only 5.2% of the world's seafarers and ranked fifth globally, behind China, the Philippines, Indonesia and the Russian Federation. Six years later, in 2021, India's share had grown modestly to 6%, though it continued to remain in fifth position. The latest BIMCO-ICS report for 2026, however, records a decisive breakthrough. India's global share has more than doubled over the past decade to 12.16%, propelling the country to second place worldwide and establishing it as one of the world's foremost providers of skilled maritime professionals.
India's strength is particularly evident in the officer cadre. The country now supplies 140,718 officers, accounting for 13.41% of the world's officer workforce, while 171,218 ratings represent 11.29% of the global ratings serving aboard merchant vessels. Overall, Indian seafarers today constitute one of the largest and most skilled maritime workforces supporting global trade.
The report estimates the global supply of seafarers at 2.57 million, while demand has reached 2.55 million, highlighting an increasingly tight global labour market. It also points to a continuing shortage of qualified officers worldwide, positioning India as a critical partner in meeting the shipping industry's future manpower requirements.
India's emergence as a global maritime manpower hub reflects more than a decade of sustained reforms under the leadership of Prime Minister Narendra Modi. Over the past twelve years, the Government has expanded maritime education and skilling, modernised training infrastructure, increased the capacity of maritime training institutes, digitised seafarer certification and regulatory services through the Directorate General of Shipping, strengthened compliance with international Standards of Training, Certification and Watch-keeping (STCW), and enhanced the employability and global competitiveness of Indian seafarers.
Since assuming charge of the Ministry of Ports, Shipping and Waterways in 2021, Union Minister Sarbananda Sonowal has accelerated the reform agenda through the most comprehensive overhaul of India's maritime legal framework in decades. Beginning with the Inland Vessels Act, 2021, the Government has subsequently enacted the Merchant Shipping Act, 2025, Indian Ports Act, 2025, Coastal Shipping Act, 2025, Bills of Lading Act, 2025, and the Carriage of Goods by Sea Act, 2025. Collectively, these landmark legislations have modernised maritime governance, strengthened seafarer welfare, aligned India's shipping laws with international conventions, simplified regulatory processes and enhanced ease of doing business across the maritime sector.
Welcoming the report, Union Minister of Ports, Shipping & Waterways (MoPSW), Sarbananda Sonowal said, ”India's rise from the fifth-largest supplier of seafarers in 2015 with just 5.2% of the global workforce to the world's second-largest maritime manpower nation with a 12.16% share in 2026 is a story of vision, resolve and transformative leadership. This remarkable turnaround has been made possible under the dynamic leadership of Hon'ble Prime Minister Shri Narendra Modi, whose unwavering commitment over the past twelve years has fundamentally reshaped India's maritime ecosystem. From investing in world-class maritime education and modern training infrastructure to digitising seafarer services, reforming maritime laws and creating globally benchmarked standards, his Government has empowered thousands of young Indians to compete and excel on the world stage. Today's achievement is not merely a statistical milestone, it is a reflection of New India's growing global credibility, the confidence that international shipping companies place in Indian talent, and our collective resolve to establish India as a leading maritime nation."
The Union Minister said the Government is now pursuing Mission 20%, an ambitious national vision to increase India's share of the global seafaring workforce from 12.16% to 20%. "Mission 20% is our next national milestone. We are expanding maritime training capacity, strengthening shipboard training opportunities, fostering deeper industry-academia partnerships, leveraging digital technologies and creating greater opportunities for young Indians, especially women, to pursue rewarding careers at sea. Our vision is clear, to ensure that one in every five seafarers serving aboard merchant ships anywhere in the world is an Indian, recognised globally for professionalism, competence and excellence,” Sonowal added.
With the global shipping industry continuing to face a shortage of qualified officers, India's expanding maritime education ecosystem, internationally recognised training standards and progressive policy framework place the country in a strong position to meet future global demand while advancing the vision of Maritime India Vision 2030 and Maritime Amrit Kaal Vision 2047.

নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
বিশ্বৰ দ্বিতীয় সৰ্ববৃহৎ নাবিক যোগানদাতা হিচাপে পৰিগণিত ভাৰত
২০১৫ চনত পঞ্চম স্থানৰ পৰা ২০২৬ চনত বিশ্বৰ দ্বিতীয় সৰ্ববৃহৎ নাবিক পুললৈ ভাৰতৰ উত্থান হৈছে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বৰ ফলাফলঃ সৰ্বানন্দ সোণোৱাল
ভাৰতে এতিয়া বিশ্ব সামুদ্ৰিক কৰ্মচাৰীৰ ১২.১৬ শতাংশ অৰিহণা যোগাইছে
ভাৰতীয় বিষয়াসকলে বিশ্বৰ বিষয়া কৰ্মচাৰীৰ ১৩.৪১ শতাংশ গঠন কৰে, যিয়ে গোলকীয় সামুদ্ৰিক প্ৰতিভা কেন্দ্ৰ হিচাপে ভাৰতৰ স্থিতি শক্তিশালী কৰে
বিশ্বৰ প্ৰত্যেক পাঁচজন নাবিকৰ ভিতৰত এজন ভাৰতীয় হোৱাটো হৈছে অভিযান ২০ শতাংশৰ লক্ষ্য
28 JUL 2026 6:42PM by PIB Guwahati
বিআইএমচিঅ’-আইচিএছ চিফেৰাৰ ৱৰ্কফ’ৰ্চ ৰিপ’ৰ্ট ২০২৬ অনুসৰি ভাৰত বিশ্বৰ দ্বিতীয় সৰ্ববৃহৎ সামুদ্ৰিক সৰবৰাহকাৰী হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে, যিয়ে বিশ্বৰ শ্বিপিং উদ্যোগলৈ ৩১১,৯৩৬ সামুদ্ৰিক পেছাদাৰীসকলৰ অৱদান আগবঢ়াইছে। প্ৰতিবেদনখনে অনুমান কৰিছে যে ভাৰত এতিয়া বিশ্বৰ সাগৰীয় কৰ্মচাৰীৰ ১২.১৬%, যি হৈছে ফিলিপাইনছৰ পাছত আৰু চীন, ৰাছিয়ান ফেডাৰেচন আৰু ইণ্ডোনেছিয়াতকৈ আগত।
এই সাফল্যই ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডৰ ইতিহাসত আটাইতকৈ উল্লেখযোগ্য পৰিৱৰ্তনক চিহ্নিত কৰিছে। ২০১৫ চনত, ভাৰতে বিশ্বৰ নাবিকসকলৰ মাত্ৰ ৫.২ শতাংশ অৰিহণা যোগাইছিল আৰু চীন, ফিলিপাইনছ, ইণ্ডোনেছিয়া তথা ৰাছিয়ান ফেডাৰেচনৰ পাছত বিশ্বব্যাপী পঞ্চম স্থানত আছিল। ছবছৰৰ পাছত, ২০২১ চনত ভাৰতৰ অংশ সামান্যভাৱে ৬ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছিল যদিও ই পঞ্চম স্থানতে অব্যাহত আছিল। অৱশ্যে ২০২৬ চনৰ শেহতীয়া বিমকো-আইচিএছ প্ৰতিবেদনত এক নিৰ্ণায়ক সফলতা লিপিবদ্ধ কৰা হৈছে। যোৱা দশকত ভাৰতৰ বিশ্বব্যাপী অংশ দুগুণতকৈও অধিক বৃদ্ধি হৈ ১২.১৬শতাংশ হৈছে, যিয়ে দেশক বিশ্বজুৰি দ্বিতীয় স্থানলৈ লৈ গৈছে আৰু ইয়াৰ দক্ষ সামুদ্ৰিক পেছাদাৰীসকলক বিশ্বৰ অন্যতম আগশাৰীৰ যোগানকৰ্তা হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে।
ভাৰতৰ শক্তি বিশেষভাৱে বিষয়া কেডাৰত স্পষ্ট হৈ পৰিছে। দেশখনে এতিয়া ১৪০,৭১৮ বিষয়া যোগান ধৰিছে, যি হৈছে বিশ্বৰ বিষয়া কৰ্মচাৰীৰ ১৩.৪১ শতাংশ, আনহাতে ১৭১,২১৮ ৰেটিঙে বাণিজ্যিক জাহাজত সেৱা আগবঢ়োৱা বিশ্বব্যাপী ৰেটিংৰ ১১.২৯ শতাংশ প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। সামগ্ৰিকভাৱে, ভাৰতীয় নাবিকসকলে আজি বিশ্ব বাণিজ্যক সমৰ্থন কৰা অন্যতম বৃহৎ আৰু আটাইতকৈ দক্ষ সামুদ্ৰিক কৰ্মচাৰী গঠন কৰিছে।
প্ৰতিবেদনত বিশ্বব্যাপী নাবিকৰ যোগানৰ পৰিমাণ ২.৫৭ মিলিয়ন অনুমান কৰা হৈছে, আনহাতে চাহিদা ২.৫৫ মিলিয়নত উপনীত হৈছে, যি ক্ৰমান্বয়ে বৃদ্ধি পোৱা বিশ্বৰ শ্ৰমিক বজাৰৰ ওপৰত আলোকপাত কৰিছে। ই বিশ্বজুৰি যোগ্য বিষয়াৰ নিৰন্তৰ অভাৱৰ কথাও আঙুলিয়াই দিয়ে, যাৰ ফলত ভাৰত জাহাজ উদ্যোগৰ ভৱিষ্যতৰ জনবলৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশীদাৰ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে।
গোলকীয় সামুদ্ৰিক মানৱশক্তিৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে ভাৰতৰ উত্থানে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত এটা দশকৰো অধিক সময় ধৰি অব্যাহত থকা সংস্কাৰক প্ৰতিফলিত কৰে। যোৱা বাৰ বছৰত, চৰকাৰে সামুদ্ৰিক শিক্ষা আৰু দক্ষতাৰ সম্প্ৰসাৰণ কৰিছে, প্ৰশিক্ষণ আন্তঃগাঁথনিৰ আধুনিকীকৰণ কৰিছে, সামুদ্ৰিক প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠানৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিছে, জাহাজ পৰিবহণ সঞ্চালকালয়ৰ জৰিয়তে ডিজিটেলাইজড সাগৰীয় প্ৰমাণপত্ৰ আৰু নিয়ন্ত্ৰক সেৱা প্ৰদান কৰিছে, প্ৰশিক্ষণ, প্ৰমাণপত্ৰ তথা চোৱাচিতাৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মানৰ সৈতে অনুপালন শক্তিশালী কৰিছে আৰু ভাৰতীয় সাগৰীয় কৰ্মীসকলৰ নিযুক্তি আৰু বিশ্বব্যাপী প্ৰতিযোগিতামূলকতা বৃদ্ধি কৰিছে।
২০২১ চনত বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ৰ দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰাৰ পাছৰে পৰা কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কেইবা দশকৰ ভিতৰত ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক আইনী পৰিকাঠামোৰ আটাইতকৈ ব্যাপক পৰিৱৰ্তনৰ জৰিয়তে সংস্কাৰৰ কাৰ্যসূচী ত্বৰান্বিত কৰিছে। আভ্যন্তৰীণ জাহাজ আইন, ২০২১ ৰ পৰা আৰম্ভ কৰি চৰকাৰে পৰৱৰ্তী সময়ত মাৰ্চেণ্ট শ্বিপিং আইন, ২০২৫, ভাৰতীয় বন্দৰ আইন,২০২৫ , উপকূলীয় শ্বিপিং আইন,২০২৫, বিল অৱ লেডিং আইন,২০২৫ সাগৰীয় সামগ্ৰী পৰিবহণ আইন,২০২৫ প্ৰণয়ন কৰিছে। সামূহিকভাৱে, এই যুগান্তকাৰী আইনসমূহে সামুদ্ৰিক শাসনক আধুনিকীকৰণ কৰিছে, সাগৰীয় কল্যাণক শক্তিশালী কৰিছে, ভাৰতৰ শ্বিপিং আইনসমূহক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চুক্তিৰ সৈতে সংলগ্ন কৰিছে, নিয়ামক প্ৰক্ৰিয়া সৰলীকৰণ কৰিছে আৰু সমগ্ৰ সামুদ্ৰিক খণ্ডত ব্যৱসায় কৰাৰ সূচলতা বৃদ্ধি কৰিছে।
এই প্ৰতিবেদনক আদৰণি জনাই কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে কয়, ‘২০১৫ চনত বিশ্বৰ মাত্ৰ ৫.২ শতাংশ কৰ্মচাৰীৰ সৈতে ভাৰতৰ পঞ্চম সৰ্ববৃহৎ সামুদ্ৰিক যোগানদাতাৰ স্থানৰ পৰা ২০২৬ চনত ১২.১৬ শতাংশ কৰ্মচাৰীৰ সৈতে বিশ্বৰ দ্বিতীয় সৰ্ববৃহৎ সামুদ্ৰিক মানৱশক্তিৰ দেশলৈ উত্থান হৈছে এক দৃষ্টি, সংকল্প আৰু পৰিৱৰ্তনশীল নেতৃত্বৰ কাহিনী। এই উল্লেখযোগ্য পৰিৱৰ্তন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ গতিশীল নেতৃত্বত সম্ভৱ হৈছে, যোৱা বাৰ বছৰত যাৰ অটল প্ৰতিশ্ৰুতিয়ে ভাৰতৰ সামুদ্ৰিক পৰিৱেশতন্ত্ৰক মৌলিকভাৱে পুনৰ গঠন কৰিছে। বিশ্বমানৰ সামুদ্ৰিক শিক্ষা আৰু আধুনিক প্ৰশিক্ষণ আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত বিনিয়োগৰ পৰা আৰম্ভ কৰি সামুদ্ৰিক সেৱাসমূহৰ ডিজিটেলীকৰণ, সামুদ্ৰিক আইনৰ সংস্কাৰ আৰু বিশ্বব্যাপী উচ্চ মান সৃষ্টি কৰালৈকে, তেওঁৰ চৰকাৰে হাজাৰ হাজাৰ যুৱ ভাৰতীয়ক বিশ্ব পৰ্যায়ত প্ৰতিযোগিতা আৰু উৎকৃষ্টতা অৰ্জন কৰিবলৈ ক্ষমতা প্ৰদান কৰিছে। আজিৰ সাফল্য কেৱল এক পৰিসাংখ্যিক মাইলৰ খুঁটি নহয়, ই নতুন ভাৰতৰ বৰ্ধিত বিশ্বজনীন বিশ্বাসযোগ্যতা, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় শ্বিপিং কোম্পানীসমূহে ভাৰতীয় প্ৰতিভাৰ ওপৰত ৰখা আস্থা আৰু ভাৰতক এক আগশাৰীৰ সামুদ্ৰিক ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে প্ৰতিষ্ঠা কৰাৰ আমাৰ সামূহিক সংকল্পৰ প্ৰতিফলন।’
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে চৰকাৰে এতিয়া মিছন ২০ শতাংশৰ অধীনত বিশ্বৰ সাগৰীয় কৰ্মচাৰীৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ অংশ ১২.১৬ শতাংশৰ পৰা ২০ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰাৰ এক উচ্চাভিলাষী ৰাষ্ট্ৰীয় দৃষ্টিভংগী অনুসৰণ কৰি আছে। ‘মিছন ২০ শতাংশ হৈছে আমাৰ পৰৱৰ্তী ৰাষ্ট্ৰীয় মাইলৰ খুঁটি। আমি সামুদ্ৰিক প্ৰশিক্ষণ ক্ষমতা সম্প্ৰসাৰণ কৰিছো, শ্বিপব’ৰ্ড প্ৰশিক্ষণৰ সুযোগ শক্তিশালী কৰিছো, গভীৰ উদ্যোগ-শৈক্ষিক অংশীদাৰিত্ব বৃদ্ধি কৰিছো, ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰিছো আৰু যুৱ ভাৰতীয়সকল, বিশেষকৈ মহিলাসকলৰ বাবে সাগৰত আত্মসন্তষ্টিদায়ক জীৱিকা অনুসৰণ কৰাৰ অধিক সুযোগ সৃষ্টি কৰিছো। আমাৰ দৃষ্টিভংগী স্পষ্ট, যাতে বিশ্বৰ যিকোনো স্থানত ব্যৱসায়িক জাহাজত সেৱা আগবঢ়োৱা প্ৰতি পাঁচজন নাবিকৰ ভিতৰত এজন ভাৰতীয় হয়, যি পেছাদাৰীত্ব, দক্ষতা আৰু উৎকৃষ্টতাৰ বাবে বিশ্বব্যাপী স্বীকৃতি লাভ কৰে’, সোণোৱালে লগতে কয়।
গোলকীয় শ্বিপিং উদ্যোগে যোগ্য বিষয়াৰ অভাৱৰ সন্মুখীন হোৱাৰ লগে লগে ভাৰতৰ সম্প্ৰসাৰিত সামুদ্ৰিক শিক্ষা পৰিৱেশ তন্ত্ৰ, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয়ভাৱে স্বীকৃত প্ৰশিক্ষণৰ মান আৰু প্ৰগতিশীল নীতিৰ পৰিকাঠামোৱে দেশখনক সামুদ্ৰিক ভাৰত ভিজন ২০৩০ আৰু সামুদ্ৰিক অমৃত কাল ভিজন ২০৪৭ ৰ দৃষ্টিভংগীক আগুৱাই লৈ যোৱাৰ সময়ত ভৱিষ্যতৰ বিশ্বব্যাপী চাহিদা পূৰণ কৰাৰ বাবে এক শক্তিশালী অৱস্থাত ৰাখিছে।