Ministry of Information & Broadcasting
President Droupadi Murmu's Four Years in Office Marked by Release of Five Commemorative Books at Rashtrapati Bhavan
Commemorative Books Reflect Nation's Faith in Inclusive Democracy and Inspire Citizens to Take Pride in India's Heritage: Smt. Droupadi Murmu
President Murmu has Enriched the Highest Constitutional Office with Grace, Humility, Wisdom and Unwavering Commitment to the Constitution: Vice-President
28 JUL 2026 8:47PM by PIB Delhi
The Vice-President of India, Shri C. P. Radhakrishnan, today released and presented the first set of five commemorative books, marking four years of the Presidency of the Hon’ble President of India, Smt. Droupadi Murmu, to the President at Rashtrapati Bhavan.
On completion of four years of the Presidency of Hon’ble President Smt. Droupdi Murmu, four books, Rashtrapati Bhavan: Rashtra Ka Bhavan, Seva aur Samvedana, Samaveshi Sahbhagita and Bharatiyata Ka Utsav, were released today at Rashtrapati Bhavan. These books are published by the Publications Division, Ministry of Information and Broadcasting. Besides these books, another book in odia, Ama Rastrapati Ama Gourav, was also released. Ama Rastrapati Ama Gourav is a collection of articles on the Hon’ble President of India.
The books were released in the august presence of the Hon’ble President of India, Smt. Droupadi Murmu, Hon’ble Vice-President of India, Shri C. P. Radhakrishnan, and Hon’ble Union Minister of State for Information and Broadcasting and Parliamentary Affairs, Dr. L. Murugan.
Speaking on the occasion, the President said that the titles of these books reflect our faith in inclusive democracy. She expressed confidence that these illustrated compilations will introduce readers to the traditions, functioning and multiple facets of Rashtrapati Bhavan. She stated that their true significance lies in their ability to inspire fellow citizens to move forward on the path of progress while taking pride in their heritage.
The President said that when she assumed the office of the President of India on July 25, 2022, it was a matter of responsibility for her, even more than an honour. She stated that over the past four years, she had discharged her duties with this very sense of obligation. She said that whenever she meets people, especially the youth, at Rashtrapati Bhavan or during her visits to various States, she encourages them to remain rooted in ethical values and to work towards the progress of the nation and society. She said that she urges women to become self-reliant and to move forward on the path of progress with self-confidence. When interacting with members of tribal communities, she requests them to preserve their cultural heritage while also joining the mainstream of development. Whenever she travels abroad, she meets the Indian community in those countries and encourages them to contribute to India's journey of development.
Addressing the gathering, the Vice-President said that the occasion held special personal significance for him, recalling his tenure as Governor of Jharkhand. He noted that during his extensive travels across the State, people from all walks of life spoke with great warmth and admiration about Smt. Droupadi Murmu’s tenure as Governor. He observed that citizens fondly remembered the dignity with which she discharged her constitutional responsibilities, her deep personal connect with the people, and her empathy and genuine concern for tribal communities, the underprivileged and the youth. “Such goodwill cannot be earned by office alone, it is earned through character, compassion and dedication to the people,” he said.
Highlighting several initiatives undertaken during President Murmu’s tenure, the Vice-President referred to the renaming of the historic Mughal Gardens as Amrit Udyan, the opening of Rashtrapati Niketan and Rashtrapati Tapovan in Dehradun to the public, efforts to make Rashtrapati Bhavan more Divyangjan-friendly, and the replacement of the bust of Sir Edwin Lutyens with that of Bharat Ratna Chakravarti Rajagopalachari, the last Governor-General of India. He said these initiatives reflected a conscious effort to free national institutions from the colonial mindset while bringing the institution of the Presidency closer to the people.
Referring to the publications, Shri Radhakrishnan said Seva aur Samvedana highlights the values of service and empathy that have characterised President Murmu’s public life, while Samaveshi Sahbhagita reflects her conviction that India’s development must be inclusive and participatory. He said Bharatiyata Ka Utsav celebrates the timeless values of India’s civilisation and its remarkable cultural diversity, adding that President Murmu has consistently highlighted India’s cultural richness, local traditions and spiritual heritage that unite the nation while celebrating its diversity.
Recalling the release of the Constitution of India in the Santhali language in the Ol Chiki script by the President, the Vice-President described it as a momentous occasion that filled members of the tribal community with pride and reaffirmed the nation’s commitment to preserving and promoting India’s linguistic and cultural diversity.
Union Minister of State for Information and Broadcasting and Parliamentary Affairs, Dr. L. Murugan, was present at the launch of the books at Rashtrapati Bhavan in New Delhi. On the occasion, he said that the books capture the cultural diversity of the country. He said these books will play an important role as reference books for future generations. He added that the publications launched today mark an important milestone in documenting the Presidential journey of Hon’ble President Droupadi Murmu.

ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
রাস্ত্রপতী দ্রৌপদি মুরমুনা চহি মরি ওফিস পায়রকপা থৌরম রাস্ত্রপতী ভবন্দা নীংশিং লাইরিক মঙা ফোঙদুনা পাঙথোকখ্রে
নীংশিং লাইরিকশিং অদুনা ইনক্লুজিব দিমোক্রেসীদা লৈবাক অসিনা থম্লিবা থাজবগী মমি তারি অমসুং ভারতকী পারী পুরীগী লন্দা চাউথোকচবা পোক্নবা মীয়ামবু পুক্নিং থৌগৎলি: শ্রীমতি দ্রৌপদি মুরমু
রাস্ত্রপতি মুরমুনা খ্বায়দগী ৱাংবা সংবিধানগী ওফিসবু মীনুংসি, অচম্বা মতৌ, লৌশিং অমসুং সংবিধানগীদমক হনবা লৈতনা লেপ্তুনা হেন্না মতিক লৈহল্লি: উপ-রাস্ত্রপতি
28 JUL 2026 8:47PM by PIB Imphal
ভারতকী উপ-রাস্ত্রপতি শ্রী সি.পি. রাধাকৃষ্ণন্না ঙসি নীংশিং লাইরিক মঙাগী অহানবা সেত ফোঙদুনা অমদি রাস্ত্রপতিদা খুদোল তমদুনা, রাস্ত্রপতি ভবন্দা ভারতকী ইকায়খুম্নরবা রাস্ত্রপতি শ্রীমতি দ্রৌপদি মুরমুনা রাস্ত্রপতিগী ওফিস পায়রকপা চহি মরি ফারকপগী থৌরম পাঙথোকখ্রে।
ইকায়খুম্নরবা রাস্ত্রপতি শ্রীমতি দ্রৌপদি মুরমুনা রাস্ত্রপতিগী ওফিস পায়রকপা চহি মরি ফারকপদা, লাইরিক মরি, রাস্ত্রপতি ভবন: রাস্ত্র কা ভবন, সেবা ঔর সম্বেদনা, সমাবেসি সহভগিতা এন্দ ভারতিয়তা কা উতসব, ঙসি রাস্ত্রপতি ভবন্দা ফোঙখ্রে। লাইরিকশিং অসি ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়গী পব্লিকেসন দিভিজন্না ফোঙবনি। লাইরিকশিং অসিগী মথক্তা, ওরিয়াদা ফোঙবা অতোপ্পা লাইরিক, অমা রাস্ত্রপতি অমা গৌরব সু ফোঙখি। অমা রাস্ত্রপতি অমা গৌরব অসি ইকায়খুম্নরবা ভারতকী রাস্ত্রপতিগী মতাঙদা ইবা আর্তিকলশিংগী খোমজিনবা লাইরিক অমনি।
লাইরিকশিং অসি ইকায়খুম্নরবা ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রীমতি দ্রৌপদি মুরমু, ইকায়খুম্নরবা ভারতকী উপ-রাস্ত্রপতি, শ্রী সি.পি. রাধাকৃষ্ণন, অমসুং ইনফোর্মেসন এন্দ ব্রোদকাস্তিং অমসুং পার্লিয়ামেন্তরী এফ্যার্সকী ইকায়খুম্নরবা কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রীী দোক্তর এল. মুরুগন শরুক য়াদুনা ফোঙখিবনি।
থৌরমদুদা ৱা ঙাংলদুনা, রাস্ত্রপতিনা হায়খি লাইরিকশিং অসিদা ইনক্লুজিব দিমোক্রেসীদা থম্লিবা ঐখোয়গী থাজবগী মমি তারি। ইলস্ত্রেতেদ কম্পাইলেসন অসিনা অপাবশিংদা রাস্ত্রপতি ভবনগী চৎনবী, মথৌ তৌবগী মওং অমসুং তোঙান তোঙানবা মশকশিং তাক্কনি হায়না মহাক্না থাজবা ফোঙদোকখি। মখোয়গী অশেঙবা মরুওইবা অসি মীয়ামবু মখোয়গী পারী পুরীগী লনশিংগীদমক চাউথোকচনবা পোকপগা লোয়ননা চাওখৎপগী লম্বীদা মাঙদা চঙশিন্নবগীদমক পুক্নিং থৌগৎপা ঙম্বা মতিংদা লৈ হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি মদুদি মহাক্না জুলাই ২৫, ২০২২ দা ভারতকী রাস্ত্রপতিগী ওফিস পায়রকপা মতমদা মহাক্কীদমক্তদি ফম অসি ইকায়খুম্নবা অমদগী হেন্না মহাক্কী থৌদাং অমা ওইনা লৌখি। হৌখিবা চহি মরিসিদা মহাক্না মহাক্কী থৌদাং পুকচেল শেংনা পাঙথোকখি। মহাক্না রাস্ত্রপতি ভবন নৎত্রগা তোঙান তোঙানবা স্তেতশিংদা মীয়ামগা, মরুওইনা নহাশিংগা উনবা খুদিংদা মহাক্না মখোয়বু অচুম্বা লম্বীদা চৎননবা অমসুং লৈবাক অমসুং খুন্নাইগী চাওখৎ থৌরাংগী মায়কৈদা চঙশিন্নবা পুক্নিং থৌগত্তুনা লাকখি। মহাক্না নুপীশিংবু মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা অমসুং মশাদা থাজবা থমদুনা চাওখৎ লম্বীদা মাঙদা চঙশিন্নবা ৱাফম থমখি। ত্রাইবেল ফুরুপকী মীওইশিংগা ৱারী শানবা মতমদা, মহাক্না মখোয়গী মফমদা চাওখৎ-থৌরাংগী চৎলিবা লম্বীদা শরুক য়াবগা লোয়ননা নাৎকী লনশিং য়োকখত্তুনা থম্নবা ৱাফম থমখি। মহাক্না মপান লৈবাক্তা চৎপা খুদিং, মহাক্না লৈবাকশিং অদুদা লৈবা ভারত মচাশিংগা উনখি অমসুং মখোয়বু ভারতকী চাওখৎ খোঙচত্তা থৌদাং য়াননবা পুক্নিং থৌগৎখি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
তিল্লিবা মীয়ামগী মফমদা ৱা ঙাংলদুনা, উপ-রাস্ত্রপতিনা ঝার্খন্দগী গভর্নর ওইনা লৈরিঙৈ মতম নীংশিংলদুনা থৌরম অসি মহাক্কী মফমদা য়াম্না মরুওইবা থৌরম অমনি হায়খি। স্তেত অদুদা মহাক্না চৎপা মতমদা, লম কয়াদা লৈবা মীওইশিংনা শ্রীমতি দ্রৌপদি মুরমুনা গভর্নর ওইনা লৈরিঙৈ মতমবু নুংশিনা অমসুং পাম্ননা মহাক্কী মরমদা ৱাফম কয়া ফোঙদোক্নরকখি। মীয়াম্না মহাকপু মহাক্কী সংবিধানগী থৌদাং ইকায়খুম্নবগা লোয়ননা পাঙথোকখিবা, মীয়ামগা অচেৎপা মরী থম্নবা, অমসুং ত্রাইবেল ফুরুপশিং, চাকথুং ফিথুংদ্রবা কাঙলুপ অমসুং নহাশিংগীদমক তশেংনা খনবিবা মতৌবু নুংশিনা ফোঙদোক্নরকখি। “অসিগুম্বা নুংশিবা মতৌ অসি ওফিস অমা পায়বখক্তনা ফংবা ঙম্লোই, মসি লীচৎ, মীনুংসি অমসুং মীয়ামগীদমক কত্থোকপনা ফংবনি,” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
রাস্ত্রপতি মুরমুগী মতমদা পায়খৎখিবা তোঙান তোঙানবা থৌশিলশিংগী মতাঙদা উপ-রাস্ত্রপতিনা পুৱারী ওইরবা মুঘল গার্দেনবু অমৃত উদয়ন হায়না মমিং ওনখিবা, দেহরাদুন্দা মীয়ামগীদমক রাস্ত্রপতি নিকেতন অমসুং রাস্ত্রপতি তপোবন হাংদোকখিবা, রাস্ত্রপতি ভবনবু দিব্যাংজনগা চুনবা ওইহন্নবা হোৎনখিবা, অমসুং সর ইদ্বিন লুতয়েনগী মীতমবু ভারতকী ইকোন কোনবা গভর্নর জেনেরেল ভারত রত্ন চক্রবর্তি রাজাগোপালচারিনা শিন্দোকপবু পনখি। থৌশিলশিং অসিদা লৈবাক্কী ইন্সতিত্যুসনশিংবু লোইলম লৈঙাক্কী ৱাখল্লোনশিংদগী নান্থোকহন্নবা হোৎনরিবা অমদি প্রেসিদেন্সীগী ইন্সতিত্যুসনবু মীয়ামগা হেন্না নকশিলহন্নবা হোৎনরিবশিংগী মমি তারি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
ফোঙলিবা লাইরিকশিং অদুগী মতাঙদা শ্রী রাধাকৃষ্ণন্না সেবা ঔর সম্বেদন্না রাস্ত্রপতি মুরমুগী মীয়ামগী পুন্সিবু মশক তাক্লিবা থৌগল অমসুং মীনুংশিগী মমল তাক্লি, অদুগা সমাবেসি সহভাগিতাদা ভারতকী চাওখৎ থৌরাং অসি পুম্নমক কোনশিনগদবনি অমসুং পুম্নমক্না শরুক য়াগদবনি হায়বা খোঙফমগী মমি তারি। ভারতিয়তা কা উতসবনা ভারতকী খুন্থোক্লোনগী মতম নাইদ্রবা মমল অমদি মাগী শিংথানিংঙাই ওইণবা নাৎকী খেন্নবা শক্তমবু সেলেব্রেত তৌরি হায়রদুনা রাস্ত্রপতি মুরমুনা লৈবাক অসিগী খেন্নবা শক্তমবু সেলেব্রেত তৌবগা লোয়ননা লৈবাক অসিবু পুনশিল্লিবা ভারতকী ইনাক খুল্লবা নাৎ, মফম মফমগী চৎনবী অমসুং লাইনিংগী লনবু লেপ্তনা পুখত্তুনা লাক্লি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
ভারত সংবিধানবু সন্থালি লোলদা ওল চিকি ময়েক্তা রাস্ত্রপতিনা হন্দোক্তুনা ফোঙখিববু নীংশিংলদুনা, উপ-রাস্ত্রপতিনা থৌরাং অদুবু ত্রাইবেল ফুরুপকী মীয়ামগী মফমদা চাউথোকচবা পোকহনখিবা অমসুং ভারতকী লোল অমসুং নাৎকী খেন্নবা শক্তম য়োকখৎনবা লৈঙাক্কী খোঙফম চেৎশিলহনখিবা নীংশিংনিংঙাই ওইরবা মীৎকুপ অমনি হায়খি।
ইনফোর্মেসন এন্দ ব্রোদকাস্তিং অমসুং পার্লিয়ামেন্তরী এফ্যার্সকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর এল. মুরুগন নই দিল্লীগী রাস্ত্রপতিদা লাইরিক ফোঙবগী থৌরমদা শরুক য়াখি। থৌরম অদুদা, লাইরিকশিং অসিনা লৈবাক অসিগী খেন্নবা নাৎকী শক্তম উৎলি হায়না মহাক্না হায়খি। লাইরিকশিং অসিনা তুংগী মীরোলগী রিফরেন্স লাইরিক ওইনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরক্কনি হায়না মহাক্না হায়খি। ঙসি ফোঙখিবা লাইরিকশিং অসিনা ইকায়খুম্নরবা রাস্ত্রপতি দ্রৌপদি মুরমুনা রাস্ত্রপতিগী খোঙচৎ দোকুমেন্ত তৌবগী মরুওইবা পন্দোল অমা ওইরি হায়খি।