Ministry of Information & Broadcasting
WAVES Digital Platforms Expand Business, Investment and Innovation Opportunities for the Media & Entertainment Sector
IICT Stimulates Global Collaboration for Capacity Building and Innovation in India's AVGC-XR Ecosystem
29 JUL 2026 3:56PM by PIB Delhi
The Ministry of Information and Broadcasting has established two digital platforms namely WAVES Bazaar and WaveX to strengthen the Animation, Visual Effects, Gaming, Comics and Extended Reality (AVGC-XR) ecosystem.
WAVES Bazaar functions as a year-round global marketplace and engagement platform for the Media & Entertainment sector, facilitating structured business discovery, business-tobusiness meetings, market access, investment facilitation and international collaboration across films, animation, VFX, gaming, XR, immersive media, music and digital content.
WaveX serves as a dedicated startup platform promoting innovation in the Media & Entertainment sector by facilitating access to funding through investor connect initiatives and a network of partners and incubators. While WaveX does not provide direct funding, it supports startups through incubation and pitching networking.
The Government has established the Indian Institute of Creative Technologies (IICT) as the National Centre of Excellence for AVGC-XR. IICT is in collaboration with the Government of Maharashtra and industry bodies.
IICT has established international partnerships with leading global technology companies and academic institutions to strengthen the AVGC-XR ecosystem. These partnerships focus on curriculum co-development, specialized skill development programmes, access to advanced technologies, research and development, internships, startup incubation, scholarships, industry mentorship and international skill exchange.
This information was provided by the Minister of State for Information and Broadcasting and Parliamentary Affairs, Dr. L. Murugan, in a written reply to an Unstarred Question in the Lok Sabha today.

তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
ৱেভছৰ ডিজিটেল প্লেটফৰ্মসমূহে মিডিয়া আৰু এণ্টাৰটেইনমেণ্ট খণ্ডৰ বাবে ব্যৱসায়, বিনিয়োগ আৰু উদ্ভাৱনৰ সুযোগ সম্প্ৰসাৰিত কৰিছে
আইআইচিটিয়ে ভাৰতৰ এভিজিচি-এক্সআৰ পৰিৱেশতন্ত্ৰত সক্ষমতা বিকাশ আৰু উদ্ভাৱনৰ বাবে বিশ্বজনীন সহযোগিতা উৎসাহিত কৰিছে
29 JUL 2026 3:56PM by PIB Guwahati
তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ে এনিমেচন, ভিজুৱেল ইফেক্টছ, গেমিং, কমিকছ আৰু এক্সটেণ্ডেড ৰিয়েলিটী (এভিজিচি-এক্সআৰ) পৰিৱেশতন্ত্ৰ শক্তিশালী কৰাৰ বাবে ৱেভছ বজাৰ আৰু ৱেভএক্স নামৰ দুটা ডিজিটেল প্লেটফৰ্ম স্থাপন কৰিছে।
ৱেভছ বজাৰে মিডিয়া আৰু এণ্টাৰটেইনমেণ্ট খণ্ডৰ বাবে বছৰজোৰা বিশ্বজনীন বজাৰ আৰু সংযোগ প্লেটফৰ্ম হিচাপে কাম কৰে। ই চলচ্চিত্ৰ, এনিমেচন, ভিএফএক্স, গেমিং, এক্সআৰ, ইমাৰ্চিভ মিডিয়া, সংগীত আৰু ডিজিটেল কনটেণ্টৰ ক্ষেত্ৰত সুসংগঠিত ব্যৱসায়িক সুযোগৰ সন্ধান, ব্যৱসায়ৰ পৰা ব্যৱসায়লৈ বৈঠক, বজাৰ প্ৰৱেশ, বিনিয়োগৰ সুবিধা প্ৰদান আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰে।
ৱেভএক্সে মিডিয়া আৰু এণ্টাৰটেইনমেণ্ট খণ্ডত উদ্ভাৱনক উৎসাহিত কৰা এক নিবেদিত ষ্টাৰ্টআপ প্লেটফৰ্ম হিচাপে কাম কৰে। ই বিনিয়োগকাৰীৰ সৈতে সংযোগ স্থাপনৰ পদক্ষেপ আৰু অংশীদাৰ তথা ইনকিউবেটৰৰ নেটৱৰ্কৰ জৰিয়তে পুঁজি লাভৰ সুবিধা প্ৰদান কৰে। ৱেভএক্সে প্ৰত্যক্ষভাৱে পুঁজি প্ৰদান নকৰে যদিও ইনকিউবেচন আৰু পিচিং নেটৱৰ্কিঙৰ জৰিয়তে ষ্টাৰ্টআপসমূহক সহায় কৰে।
চৰকাৰে ইণ্ডিয়ান ইনষ্টিটিউট অৱ ক্ৰিয়েটিভ টেকন’লজিছ (আইআইচিটি)ক এভিজিচি-এক্সআৰৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় উৎকৰ্ষ কেন্দ্ৰ হিচাপে স্থাপন কৰিছে। আইআইচিটিয়ে মহাৰাষ্ট্ৰ চৰকাৰ আৰু উদ্যোগ সংস্থাসমূহৰ সহযোগত কাম কৰি আছে।
এভিজিচি-এক্সআৰ পৰিৱেশতন্ত্ৰ শক্তিশালী কৰাৰ বাবে আইআইচিটিয়ে বিশ্বৰ আগশাৰীৰ প্ৰযুক্তি কোম্পানী আৰু শৈক্ষিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সৈতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অংশীদাৰিত্ব স্থাপন কৰিছে। এই অংশীদাৰিত্বসমূহৰ গুৰুত্ব হৈছে পাঠ্যক্ৰমৰ যুটীয়া বিকাশ, বিশেষ দক্ষতা বিকাশ কাৰ্যসূচী, উন্নত প্ৰযুক্তিৰ সুবিধা, গৱেষণা আৰু বিকাশ, ইণ্টাৰ্নশ্বিপ, ষ্টাৰ্টআপ ইনকিউবেচন, বৃত্তি, উদ্যোগখণ্ডৰ মেণ্টৰশ্বিপ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় দক্ষতা বিনিময়।
আজি লোকসভাত এক আনষ্টাৰড প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ তথা সংসদীয় পৰিক্ৰমা দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড০ এল মুৰুগানে এই তথ্য প্ৰদান কৰে।