Ministry of Information & Broadcasting
WAVES Digital Platforms Expand Business, Investment and Innovation Opportunities for the Media & Entertainment Sector
IICT Stimulates Global Collaboration for Capacity Building and Innovation in India's AVGC-XR Ecosystem
29 JUL 2026 3:56PM by PIB Delhi
The Ministry of Information and Broadcasting has established two digital platforms namely WAVES Bazaar and WaveX to strengthen the Animation, Visual Effects, Gaming, Comics and Extended Reality (AVGC-XR) ecosystem.
WAVES Bazaar functions as a year-round global marketplace and engagement platform for the Media & Entertainment sector, facilitating structured business discovery, business-tobusiness meetings, market access, investment facilitation and international collaboration across films, animation, VFX, gaming, XR, immersive media, music and digital content.
WaveX serves as a dedicated startup platform promoting innovation in the Media & Entertainment sector by facilitating access to funding through investor connect initiatives and a network of partners and incubators. While WaveX does not provide direct funding, it supports startups through incubation and pitching networking.
The Government has established the Indian Institute of Creative Technologies (IICT) as the National Centre of Excellence for AVGC-XR. IICT is in collaboration with the Government of Maharashtra and industry bodies.
IICT has established international partnerships with leading global technology companies and academic institutions to strengthen the AVGC-XR ecosystem. These partnerships focus on curriculum co-development, specialized skill development programmes, access to advanced technologies, research and development, internships, startup incubation, scholarships, industry mentorship and international skill exchange.
This information was provided by the Minister of State for Information and Broadcasting and Parliamentary Affairs, Dr. L. Murugan, in a written reply to an Unstarred Question in the Lok Sabha today.

ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
ৱেভস দিজিতেল প্লেৎফোর্মনা মীদিয়া অমসুং এন্তর্তেনমেন্ত সেক্তরগীদমক বিজিনেস, ইনভেস্তমেন্ত অমসুং ইন্নোভেসনগী খুদোংচাবশিং পাকথোক-চাউথোকহল্লি
ভারতকী এ.ভি.জি.সি.-এক্স.আর. ইকোসিস্তেমদা কেপাসিতী বিল্দিং অমসুং ইন্নোভেসনগীদমক আই.আই.সি.তি.না গ্লোবেল কোল্লাবোরেসন থৌগৎলি
29 JUL 2026 3:56PM by PIB Imphal
ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়না এনিমেসন, ভিজুএল ইফেক্স, গেমিং, কোমিক্স অমসুং এক্সতেন্দেদ রিএলিতী (এ.ভি.জি.সি.-এক্স.আর.) ইকোসিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা দিজিতেল প্লেৎফোর্ম অনি মমিং ওইনা পল্লবদা ৱেভস বজার অমসুং ৱেভ এক্স লিংখৎখ্রে।
ৱেভস বজার অসি মীদিয়া অমসুং এন্তর্তেনমেন্ত সেক্তরগী চহি চুপ্পগী ওইনা গ্লোবেল মার্কেৎপ্লেস অমসুং এঙ্গেজমেন্ত প্লেৎফোর্ম অমা ওইনা মথৌ তৌদুনা স্ত্রকচর তৌরবা বিজিনেস দিস্কোভরী, বিজিনেস-তু-বিজিনেস মীফমশিং, মার্কেৎ এক্সেস, ইনভেস্তমেন্ত লাকহনবা অমসুং ফিল্মশিং, এনিমেসন, ভি.এফ.এক্স., গেমিং, এক্স.আর., ইমর্সিব মীদিয়া, ম্যুজিক অমসুং দিজিতেল কন্তেন্তগী মরক্তা মালেমগী থাক্তা তেংবাং পীনবা খুদোংচাবা পীরি।
ৱেভএক্স অসি ইনভেস্তর কনেক্ত ইনিসিএতিবশিং অমসুং পার্তনরশিং অমসুং ইনক্যুবেতরশিংগী নেৎৱার্ক অমগী খুত্থাংদা ফন্দিং ফংহনবদা মতেং পাংদুনা মীদিয়া অমসুং এন্তর্তেনমেন্ত সেক্তরদা ইন্নোভেসন প্রমোৎ তৌনবা দেদিকেতেদ স্তার্তঅপ প্লেৎফোর্ম অমা ওইনা মথৌ তৌরি। অমরোমদা, ৱেভএক্সনা হকথেংননা ফন্দিং পীদ্রবসু, মসিনা ইনক্যুবেসন অমসুং পিৎচিং নেৎৱার্কিংগী খুত্থাংদা স্তার্তঅপশিংদা মতেং পাংই।
সরকারনা এ.ভি.জি.সি.-এক্স.আর.গীদমক নেস্নেল সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স ওইনা ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুৎ ওফ ক্রিএতিব তেক্নোলোজীস (আই.আই.সি.তি.) লিংখৎখি। আই.আই.সি.তি.না মহারাস্ত্রা সরকার অমসুং ইন্দস্ত্রী বোদীশিংগা খুৎশম্নদুনা থবক পায়খৎলি।
এ.ভি.জি.সি.-এক্স.আর. ইকোসিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা আই.আই.তি.তি.না মালেমগী মকোক থোংবা তেক্নোলোজী কম্পনীশিং অমসুং একাদেমিক ইন্সতিত্যুসনশিংগা লোয়ননা ইন্তর্নেস্নেল পার্তনরশিপশিং তৌখ্রে। অসিগুম্বা পার্তনরশিপশিং অসিনা করিক্যুলম পুন্না শেমগৎপা, অখন্নবা স্কিল দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রামশিং, এদভান্স তেক্নোলোজীশিং ফংহনবা, রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্ত, ইন্তর্নশিপ, স্তার্তঅপ ইনক্যুবেসন, স্কোলরশিপ, ইন্দস্ত্রী মেন্তরশিপ অমসুং ইন্তর্নেস্নেল স্কিল এক্সচেঞ্জদা মীৎয়েং থম্লি।
মসিগী ই-পাউ অসি ঙসি লোক সভাদা হংলকপা স্তার তৌদবা ৱাহং অমদা অইবা পাউখুম ওইনা ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং অমদি পার্লিয়ামেন্তরী এফিয়র্সকী রাজ্য মন্ত্রী, দা. এল. মুরুগননা পীখিবনি।