Ministry of Petroleum & Natural Gas
E20 ROLLOUT BASED ON SCIENTIFIC VALIDATION AND EXTENSIVE STAKEHOLDER CONSULTATION
30 JUL 2026 3:04PM by PIB Delhi
The Ethanol Blended Petrol (EBP) Programme has been implemented through a phased, scientifically validated and consultative process involving NITI Aayog, automobile manufacturers, Oil Marketing Companies (OMCs), Automotive Research Association of India (ARAI), Society of Indian Automobile Manufacturers (SIAM), Indian Institute of Petroleum (IIP) and other technical institutions.
The rollout of higher ethanol blends was undertaken only after extensive consultation with automobile manufacturers, SIAM, ARAI, component manufacturers, testing agencies and Oil Marketing Companies (OMCs).
Extensive laboratory studies and field trials conducted by ARAI, SIAM, IOCL, IIP and automobile manufacturers covering parameters such as engine durability, drivability, startability, corrosion resistance, material compatibility, emissions and fuel efficiency have confirmed that E20 is safe for use under prescribed standards.
These studies also established that legacy vehicles do not exhibit any significant variation in performance or abnormal wear and tear due to E20. These extensive laboratory studies, field validation and real-world operating experience have not established any widespread adverse impact on vehicle performance due to E20 fuel.
The Government's assessment is based not only on laboratory research but also on large-scale experience after nationwide implementation. India witnesses approximately 8 crore vehicles visiting retail outlets every day (around 80% petrol vehicles).
This is evident from the fact that E15+ blended petrol has been in widespread use for over three-and-a-half years and E19-E20 fuel for over two-and-a-half years. More than 20 crore two-wheelers and over 3 crore petrol cars have been operating on these blends without any verified evidence of widespread engine failure or vehicle breakdown attributable to ethanol blending. Manufacturer service data confirm that there is no abnormal corrosion, wear or reduction in vehicle life due to E20 fuel. Manufacturers continue to honour warranty obligations for vehicles using E20 fuel, providing further confidence in its safety and reliability.
A leading OEM serviced 2.84 crore vehicles during FY 2025-26, including approximately 1.5 crore vehicles that were not originally certified as E20-compatible, and reported no E20-linked corrosion, abnormal wear or reduction in component life. A leading 2-wheeler company has reported similar field experience. One OEM recently stated that data from 1.4 crore E20-operated vehicles tracked over an extended period showed no evidence of ethanol-induced corrosion. ARAI reaffirmed that vehicles undergo rigorous international-standard validation before reaching consumers.
Automobile manufacturers, component suppliers, SIAM, ARAI, testing agencies and Oil Marketing Companies were associated with every stage of the scientific evaluation and phased rollout of E20. E20 was introduced only after successful validation of fuel systems, engine durability, drivability, material compatibility and emissions performance. These studies did not reveal any significant adverse impact on performance, durability or material compatibility in legacy vehicles under the prescribed operating conditions. Had automobile manufacturers not been fully satisfied with the results, they would neither have validated E20 fuel for older vehicles nor honoured warranty obligations.
According to SIAM and ARAI, E20 improves acceleration and ride quality while reducing carbon emissions. Ethanol's higher-octane number supports modern high-compression engines and its higher heat of vaporisation improves combustion efficiency.
This information was given by the MINISTER OF STATE IN THE MINISTRY OF PETROLEUM AND NATURAL GAS SHRI SURESH GOPI, in a written reply in Lok Sabha today.

পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়
বৈজ্ঞানিক বৈধতা আৰু সম্প্ৰসাৰিত ষ্টেকহ'ল্ডাৰ পৰামৰ্শৰ ওপৰত আধাৰিত E20 প্ৰৱৰ্তন
30 JUL 2026 3:04PM by PIB Guwahati
নিটি আয়োগ, অটোমোবাইল নিৰ্মাতা, তেল বিপণন কোম্পানী (অ’এম চি), অটোমোটিভ ৰিচাৰ্চ এছ’চিয়েশ্যন অৱ ইণ্ডিয়া (এ আৰ এ আই), ছ’চাইটি অৱ ইণ্ডিয়ান অটোমোবাইল মেনুফেক্সাৰ্ছ (এছ আই এ এম), ইণ্ডিয়ান ইনষ্টিটিউট অৱ পেট্ৰ’লিয়াম (আই আই পি) আৰু অন্যান্য কাৰিকৰী প্ৰতিষ্ঠানসমূহক জড়িত কৰি পৰ্য্যায়ক্ৰমে, বৈজ্ঞানিকভাৱে বৈধ আৰু পৰামৰ্শমূলক প্ৰক্ৰিয়াৰ জৰিয়তে ইথানল ব্লেণ্ডেড পেট্ৰ’ল (ই বি পি) কাৰ্যসূচী ৰূপায়ণ কৰা হৈছে।
গাড়ী নিৰ্মাতা, এছ আই এ এম, এ আৰ এ আই, উপাদান নিৰ্মাতা, পৰীক্ষা সংস্থা আৰু তেল বিপণন কোম্পানীসমূহৰ (অ’ এম চি) সৈতে ব্যাপক আলোচনাৰ পাছতহে উচ্চ ইথানল মিশ্ৰণৰ ৰিলআউট হাতত লোৱা হৈছিল।
এ আৰ এ আই, এছ আই এ এম, আই অ’ চি এল, আই আই পি আৰু অটোমোবাইল নিৰ্মাতাসকলৰ দ্বাৰা কৰা বিস্তৃত পৰীক্ষাগাৰৰ অধ্যয়ন আৰু ক্ষেত্ৰ পৰীক্ষাসমূহত ইঞ্জিনৰ দীৰ্ঘস্থায়ীতা, ড্ৰাইভেবিলিটি, ষ্টাৰ্টেবিলিটি, জৰণ প্ৰতিৰোধ, সামগ্ৰীৰ সামঞ্জস্য, নিৰ্গমন আৰু ইন্ধন দক্ষতাৰ দৰে মাপকাঠি অন্তৰ্ভুক্ত কৰি নিশ্চিত কৰা হৈছে যে নিৰ্ধাৰিত মানৰ অধীনত ব্যৱহাৰৰ বাবে E20 নিৰাপদ।
এই অধ্যয়নসমূহে এইটোও প্ৰমাণ কৰিছে যে ঐতিহ্যমণ্ডিত বাহনসমূহে E20 -ৰ বাবে প্ৰদৰ্শনত কোনো গুৰুত্বপূৰ্ণ পাৰ্থক্য বা অস্বাভাৱিক ক্ষয়-ক্ষতি প্ৰদৰ্শন নকৰে। এই বিস্তৃত পৰীক্ষাগাৰৰ অধ্যয়ন, ক্ষেত্ৰৰ বৈধতা আৰু বাস্তৱ-জগতৰ পৰিচালনাৰ অভিজ্ঞতাই E20 ইন্ধনৰ বাবে বাহনৰ প্ৰদৰ্শনত কোনো ব্যাপক প্ৰতিকূল প্ৰভাৱ প্ৰতিষ্ঠা কৰা নাই।
চৰকাৰৰ মূল্যায়ন কেৱল পৰীক্ষাগাৰৰ গৱেষণাৰ ওপৰত আধাৰিত নহয়, দেশজোৰা ৰূপায়ণৰ পাছত বৃহৎ পৰিমাণৰ অভিজ্ঞতাৰ ওপৰতো আধাৰিত। ভাৰতত প্ৰতিদিনে প্ৰায় ৮ কোটি বাহন
(প্ৰায় ৮০ শতাংশ পেট্ৰ’ল বাহন) খুচুৰা বিক্ৰী কেন্দ্ৰলৈ যায়।
এইটো এই কথাৰ পৰা স্পষ্ট যে E15 + মিশ্ৰিত পেট্ৰ’ল চাৰে তিনি বছৰৰো অধিক সময় ধৰি আৰু E19 - E20 ইন্ধন আঢ়ৈ বছৰৰো অধিক সময় ধৰি ব্যাপকভাৱে ব্যৱহাৰ হৈ আহিছে। ২০ কোটিৰো অধিক দুচকীয়া বাহন আৰু ৩ কোটিৰো অধিক পেট্ৰ’ল গাড়ী এই মিশ্ৰণত চলি আছে আৰু ইথানল মিশ্ৰণৰ ফলত ব্যাপক ইঞ্জিন বিকল হোৱা বা বাহন ভাঙি যোৱাৰ কোনো প্ৰমাণ নাই। নিৰ্মাতাৰ সেৱাৰ তথ্যই নিশ্চিত কৰে যে E20 ইন্ধনৰ বাবে বাহনৰ জীৱনকালত কোনো অস্বাভাৱিক ক্ষয় বা হ্ৰাস হোৱা নাই। নিৰ্মাতাসকলে E20 ইন্ধন ব্যৱহাৰ কৰা বাহনৰ বাবে ৱাৰেণ্টি দায়বদ্ধতাক সন্মান কৰি আছে, যাৰ ফলত ইয়াৰ সুৰক্ষা আৰু নিৰ্ভৰযোগ্যতাৰ ওপৰত অধিক আস্থা প্ৰদান কৰে।
এটা আগশাৰীৰ ই ই এম-এ বিত্তীয় বৰ্ষত ২.৮৪ কোটি বাহনৰ সেৱা আগবঢ়াইছিল, যাৰ ভিতৰত আছে প্ৰায় ১.৫ কোটি বাহন যিবোৰ মূলতঃ E20- সংগত বুলি প্ৰমাণিত হোৱা নাছিল আৰু কোনো E20 -সংযোজিত ক্ষয়, অস্বাভাৱিক ক্ষয় বা উপাদানৰ জীৱনকাল হ্ৰাস হোৱাৰ বাতৰি দিয়া নাছিল। এটা আগশাৰীৰ দুচকীয়া কোম্পানীয়ে একেধৰণৰ ক্ষেত্ৰৰ অভিজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছে। এটা ই ই এম-এ শেহতীয়াকৈ উল্লেখ কৰিছে যে সম্প্ৰসাৰিত সময়ছোৱাত অনুসৰণ কৰা ১.৪ কোটি E20 -পৰিচালিত বাহনৰ তথ্যই ইথানল-প্ৰণোদিত ক্ষয়ৰ কোনো প্ৰমাণ দেখুৱাই নাই। এ আৰ এ আই-এ পুনৰ নিশ্চিত কৰে যে গ্ৰাহকৰ ওচৰলৈ যোৱাৰ আগতে বাহনবোৰে কঠোৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মানৰ বৈধতা লাভ কৰে।
অটোমোবাইল নিৰ্মাতা, উপাদান যোগান ধৰোঁতা, এছ আই এ এম, এ আৰ এ আই, পৰীক্ষা সংস্থা আৰু তেল বিপণন কোম্পানীসমূহ বৈজ্ঞানিক মূল্যায়নৰ প্ৰতিটো পৰ্যায় আৰু E20 ৰ পৰ্য্যায়ক্ৰমে ৰিলআউটৰ সৈতে জড়িত আছিল। E20 কেৱল ইন্ধন প্ৰণালী, ইঞ্জিনৰ দীৰ্ঘস্থায়ীতা, ড্ৰাইভেবিলিটি, সামগ্ৰীৰ সামঞ্জস্যতা আৰু নিৰ্গমন প্ৰদৰ্শনৰ সফল বৈধতাৰ পাছতহে প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছিল। এই অধ্যয়নসমূহে নিৰ্ধাৰিত অপাৰেটিং পৰিস্থিতিৰ অধীনত উত্তৰাধিকাৰী বাহনৰ প্ৰদৰ্শন, দীৰ্ঘস্থায়ীতা বা সামগ্ৰীৰ সামঞ্জস্যতাৰ ওপৰত কোনো গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰতিকূল প্ৰভাৱ প্ৰকাশ কৰা নাছিল। যদি অটোমোবাইল নিৰ্মাতাসকলে ফলাফলত সম্পূৰ্ণৰূপে সন্তুষ্ট নহ’লহেঁতেন, তেন্তে তেওঁলোকে পুৰণি বাহনৰ বাবে E20 ইন্ধন বৈধ নকৰিলেহেঁতেন বা ৱাৰেণ্টিৰ দায়বদ্ধতাক সন্মান নকৰিলেহেঁতেন।
এছ আই এ এম আৰু এ আৰ এ আই-ৰ মতে, E20 -এ কাৰ্বন নিৰ্গমন হ্ৰাস কৰাৰ লগতে ত্বৰণ আৰু যাত্ৰাৰ মান উন্নত কৰে। ইথানলৰ উচ্চ-অকটেন সংখ্যাই আধুনিক উচ্চ-সংকোচন ইঞ্জিনসমূহক সমৰ্থন কৰে আৰু ইয়াৰ বাষ্পীভৱনৰ উচ্চ তাপে দহন দক্ষতা উন্নত কৰে।
পেট্ৰ’ল আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়ৰ ৰাজ্য মন্ত্ৰী শ্ৰী সুৰেশ গোপীয়ে আজি লোকসভাত এটা লিখিত উত্তৰত এই তথ্য প্ৰদান কৰে।