Ministry of Information & Broadcasting
Ayodhya Transformed: City’s Spiritual Journey Takes Flight with Modernised Connectivity
19 JAN 2024 2:20PM by PIB Delhi
In the heart of Ayodhya, where history seamlessly intertwines with spirituality, a monumental transformation is underway, one that extends far beyond the sacred grounds of the Ram Mandir. As the majestic temple takes shape, the Government of India, in a visionary stride, had orchestrated a comprehensive overhaul of Ayodhya's connectivity, propelling the ancient city into a new era of accessibility.
PM flags off new Amrit Bharat trains and Vande Bharat trains at Ayodhya
At the forefront of this evolution stands the newly inaugurated and redeveloped railway station of Ayodhya, now renamed as Ayodhya Dham railway station. Developed at a cost exceeding Rs 240 crore, it symbolizes the government's commitment to modernising connectivity. The three-story marvel boasts lifts, escalators, food plazas, and shops catering to puja needs, blending spirituality with modern convenience. Beyond functionality, it prioritizes inclusivity with facilities like cloakrooms, child care rooms, and waiting halls, proudly holding 'accessible for all' and 'IGBC certified green station building' labels. The significance of this transformation was underscored when the Prime Minister himself graced Ayodhya with his presence, flagging off a groundbreaking development—the Amrit Bharat Express, a new category of superfast passenger trains in the country. In addition, during the event, the Prime Minister also inaugurated the Ayodhya-Anand Vihar Terminal Vande Bharat Express.
Ayodhya's transformation extends beyond railways with the inauguration of the Maharishi Valmiki International Airport in December 2023. Developed at a cost exceeding Rs 1450 crore, Phase 1 introduces a state-of-the-art terminal spanning 6500 sqm, set to serve 10 lakh passengers annually. The terminal, reflecting the upcoming Shri Ram Mandir, features temple-inspired architecture on its facade, while its interiors showcase local art and murals reflecting city’s cultural heritage. In the second phase, the airport aims to cater to 60 lakh commuters annually, fostering improved connectivity that is poised to stimulate tourism, boost business activities, and generate employment opportunities in the region.
Prime Minister inaugurates Maharishi Valmiki International Airport in Ayodhya
Ayodhya's transformation is not limited to just transportation infrastructure and extends to overall development of Ayodhya. A recent visit by the Prime Minister saw the inauguration of four newly redeveloped, widened, and beautified roads - Rampath, Bhaktipath, Dharampath, and Shri Ram Janmabhoomi Path - enhancing accessibility for pilgrims and tourists.
The redevelopment of Ayodhya's infrastructure and the investment in tourism sector demonstrate a holistic approach to the city's transformation. By improving connectivity, enhancing the visitor experience, and preserving its cultural heritage, Ayodhya is poised to become a thriving center of pilgrimage, tourism, and economic prosperity.
References:

ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବଦଳିଲା ଅଯୋଧ୍ୟା
ଆଧୁନିକ ଯୋଗାଯୋଗ ଓ ଗମନାଗମନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହ ଆହୁରି ଚମତ୍କାର ହେବ ସହରର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଯାତ୍ରା
19 JAN 2024 2:20PM by PIB Bhubaneswar
ଅଯୋଧ୍ୟାର କେନ୍ଦ୍ରସ୍ଥଳରେ, ଯେଉଁଠାରେ ଇତିହାସ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ସହିତ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବରେ ଜଡ଼ିତ ଅଛି, ସେଠାରେ ଏକ ସ୍ମରଣୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି, ଯାହା ରାମ ମନ୍ଦିରର ପବିତ୍ର ପରିସର ଠାରୁ ବହୁ ଦୂର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିସ୍ତାରିତ । ଭବ୍ୟ ଶ୍ରୀ ରାମ ମନ୍ଦିର ଆକାର ନେଉଥିବା ବେଳେ , ଭାରତ ସରକାର ଏକ ଦୂରଦର୍ଶୀ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇ ଅଯୋଧ୍ୟାର ଯୋଗାଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟାପକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛନ୍ତି, ଯାହା ପ୍ରାଚୀନ ସହରକୁ ଆହୁରି ଭବ୍ୟ ଓ ସୁନ୍ଦର କରିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ନୂତନ ଅମୃତ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ଏବଂ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ବିକାଶରେ ସବୁଠାରୁ ଆଗରେ ଅଯୋଧ୍ୟାର ନବନିର୍ମିତ ଓ ପୁନଃବିକଶିତ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ରହିଛି, ଯାହା ଏବେ ଅଯୋଧ୍ୟା ଧାମ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ନାମରେ ନାମିତ ହୋଇଛି । ୨୪୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟରେ ବିକଶିତ ଏହି ଷ୍ଟେସନ ଯୋଗାଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ପ୍ରତୀକ । ଏହି ତିନି ମହଲା ବିଶିଷ୍ଟ ଚମତ୍କାର ଷ୍ଟେସନରେ ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା ସହିତ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାର ମିଶ୍ରଣ ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ, ଯେଉଁଠାରେ ଲିଫ୍ଟ, ଏସ୍କେଲେଟର, ଫୁଡ୍ ପ୍ଲାଜା ଏବଂ ପୂଜା ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରୁଥିବା ଦୋକାନ ଇତ୍ୟାଦି ରହିଛି । କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ବ୍ୟତୀତ ଏହା କ୍ଲୋକ୍‌ରୁମ, ଶିଶୁ ଯତ୍ନ କକ୍ଷ ଏବଂ ଅପେକ୍ଷା ଗୃହ ଭଳି ସୁବିଧା ସହିତ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଥାଏ, ଗର୍ବର ସହ 'ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ' ଏବଂ 'ଆଇଜିବିସି ସାର୍ଟିଫାଏଡ୍ ଗ୍ରୀନ୍ ଷ୍ଟେସନ୍ ବିଲ୍ଡିଂ' ଲେବଲ୍ ଧାରଣ କରେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିଜେ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ପହଞ୍ଚି ଦେଶର ଏକ ନୂଆ ବର୍ଗର ସୁପରଫାଷ୍ଟ ପାସେଞ୍ଜର ଟ୍ରେନ୍ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବା ପରେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନର ମହତ୍ତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ ହୋଇଛି । ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଯୋଧ୍ୟା - ଆନନ୍ଦ ବିହାର ଟର୍ମିନାଲ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସକୁ ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ ।
ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୩ରେ ମହର୍ଷି ବାଲ୍ମୀକି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନ ବନ୍ଦର ଉଦ୍‌ଘାଟନ ପରେ ଅଯୋଧ୍ୟାର ପରିବର୍ତ୍ତିତ ରେଳ ସୁବିଧା ବାହାରେ ବ୍ୟାପକ ହୋଇଛି । ୧୪୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ୬୫୦୦ ବର୍ଗମିଟର ପରିମିତ ଏକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଟର୍ମିନାଲ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ବାର୍ଷିକ ୧୦ ଲକ୍ଷ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଆଗାମୀ ଶ୍ରୀରାମ ମନ୍ଦିରକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଥିବା ଏହି ଟର୍ମିନାଲର ଆଖପାଖରେ ମନ୍ଦିର ଅନୁପ୍ରାଣିତ ସ୍ଥାପତ୍ୟ ଥିବା ବେଳେ ଏହାର ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଭାଗରେ ସହରର ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଥିବା ସ୍ଥାନୀୟ କଳା ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି କୁ ଦର୍ଶାଯାଇଛି । ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଏହି ବିମାନ ବନ୍ଦର ବାର୍ଷିକ ୬୦ ଲକ୍ଷ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସେବା ଯୋଗାଇବା ସହ ଉନ୍ନତ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ବ୍ୟବସାୟିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ଅଧିକ କରିବା ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି ।
ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ମହର୍ଷି ବାଲ୍ମୀକି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନ ବନ୍ଦରର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଅଯୋଧ୍ୟାର ପରିବର୍ତ୍ତନ କେବଳ ପରିବହନ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ ଏବଂ ଏହା ଅଯୋଧ୍ୟାର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିସ୍ତାରିତ । ନିକଟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଗସ୍ତ କାଳରେ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ୪ଟି ନବବିକଶିତ, ପ୍ରଶସ୍ତ ଏବଂ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟମୟ ରାସ୍ତା – ରାମ ପଥ, ଭକ୍ତି ପଥ, ଧର୍ମ ପଥ ଏବଂ ଶ୍ରୀରାମ ଜନ୍ମଭୂମି ପଥର ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି, ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା ।
ଅଯୋଧ୍ୟାର ଭିତ୍ତିଭୂମିର ପୁନଃବିକାଶ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ସହରର ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରେ । ଯୋଗାଯୋଗରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା, ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଏହାର ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖିବା ଦ୍ୱାରା ଅଯୋଧ୍ୟା ତୀର୍ଥ ଯାତ୍ରା, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ସମୃଦ୍ଧିର ଏକ ସମୃଦ୍ଧ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ।
References:
https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1991755
https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1991757
https://pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=1991752