Ministry of Communications
Union Minister Shri Jyotiraditya M. Scindia Reviews BSNL’s Performance, Emphasizes Customer Experience and Revenue Generation
28 JUL 2025 2:44PM by PIB Delhi
Union Minister of Communications, Shri Jyotiraditya M. Scindia, chaired a review meeting with Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL)’s Chief General Managers (CGMs) in New Delhi. This high-level meeting, convened, reviewed BSNL’s operational progress, addressed regional challenges, and outlined the strategy ahead for the company’s network and service delivery. Also in attendance were Minister of State for Communications Shri Pemmasani Chandra Sekhar, and other senior DoT officials. In a media briefing between the sessions, Shri Scindia noted that the discussions focused on strengthening BSNL’s role in the telecom sector, accelerating infrastructure rollout, and enhancing citizen-centric service delivery.
R0SZ.jpeg)
Focus on Growth and Modernization
Wide-ranging discussions during the review focused on BSNL’s growth strategy, improving network performance, customer service delivery, and organizational modernization. This comprehensive dialogue reinforced BSNL’s positioning as a consumer-centric telecom service provider with a clear mandate of “Revenue First” targets across all business units. The forum helped align BSNL’s top management in driving these priorities at every level, emphasizing accountability for outcomes.
Customer-First Transformation
BSNL is undergoing a major service transformation across all its circles, business areas, and units. To underscore its “Customer First” ethos , BSNL is taking initiative emphasizes proactive customer engagement, improved service responsiveness, and prompt grievance redressal.
Key Focus Areas & Outcomes
During the CGM meeting, BSNL’s Circle Heads were briefed and aligned on several priority areas for customer outreach and service quality improvement.. The special focus areas identified included:
- Reconnecting with customers across rural, urban, enterprise, and retail segments
- Enhancing Quality of Service (QoS) in mobile networks and fiber-to-the-home (FTTH)
- Addressing customer grievances in billing, provisioning, and network uptime
- Driving accountability with “revenue-first” targets at every operational level
- Expanding enterprise services such as connectivity, VPN solutions, leased line services, and other new business opportunities.
Shri Scindia appreciated BSNL’s efforts and stressed the importance of achieving measurable improvements in customer experience and revenue generation.
New Service Initiatives
As part of the review, several new initiatives recently launched by BSNL were highlighted, aimed at enhancing service offerings and customer value. The initiatives include:
- 4G expansion and rollout in multiple telecom circles
- Introduction of IFTV for FTTH and BiTV for mobile customers platforms for next-generation infotainment
- BSNL National Wi-Fi Roaming (nationwide Wi-Fi roaming service for customers)
- Tailored BSNL VPN services and bundled packages for enterprise and government clients
- CNPN projects (private network initiatives) for high-reliability connectivity in mission-critical infrastructure
- A Spam-Free Network — a first-of-its-kind solution to eliminate scam and spam communications in real time
- Online portal for BBA ( BSNL Business associate) have been launched , enabling the educated youth to engage with the BSNL sales channel strengthening and earn on sales commissions .
Towards a Digitally Empowered Bharat
With a strong focus on execution, BSNL is now driving a renewed push to become a digitally empowered, service-oriented, and financially sustainable telecom operator. The company remains committed to connecting and empowering “Bharat” by extending modern telecommunication services and infrastructure across the nation
VAPC.jpeg)

ଯୋଗାଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ଏମ୍. ସିନ୍ଧିଆ ବିଏସଏନଏଲର ପ୍ରଦର୍ଶନ ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି; ଗ୍ରାହକ ଅଭିଜ୍ଞତା ଏବଂ ରାଜସ୍ୱ ସୃଷ୍ଟି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି
28 JUL 2025 2:44PM by PIB Bhubaneshwar
କେନ୍ଦ୍ର ଯୋଗାଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ଏମ୍. ସିନ୍ଧିଆ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଭାରତ ସଞ୍ଚାର ନିଗମ ଲିମିଟେଡ୍ (ବିଏସଏନଏଲ )ର ମୁଖ୍ୟ ମହାପ୍ରବନ୍ଧକ (CGMs)ଙ୍କ ସହିତ ଏକ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିଲେ। ଏହି ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ବୈଠକରେ ବିଏସଏନଏଲର କାର୍ଯ୍ୟ ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇଥିଲା, ଆଞ୍ଚଳିକ ଆହ୍ୱାନର ସମାଧାନ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ କମ୍ପାନୀର ନେଟୱାର୍କ ଏବଂ ସେବା ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଆଗାମୀ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିଲା। ଯୋଗାଯୋଗ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପେମ୍ମାସାନି ଚନ୍ଦ୍ରଶେଖର ଏବଂ ଡିଓଟିର ଅନ୍ୟ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। ଅଧିବେଶନ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଶ୍ରୀ ସିନ୍ଧିଆ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଟେଲିକମ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଏସଏନଏଲର ଭୂମିକାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଏବଂ ନାଗରିକ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ସେବା ପ୍ରଦାନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା।
ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଆଧୁନିକୀକରଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ବ
ସମୀକ୍ଷା ସମୟରେ ବିଏସଏନଏଲର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ରଣନୀତି, ନେଟୱାର୍କ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତାରେ ଉନ୍ନତି, ଗ୍ରାହକ ସେବା ବିତରଣ ଏବଂ ସାଂଗଠନିକ ଆଧୁନିକୀକରଣ ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା। ଏହି ବ୍ୟାପକ ଆଲୋଚନା ସମସ୍ତ ବ୍ୟବସାୟିକ ୟୁନିଟ୍ ପାଇଁ "ରାଜସ୍ୱ ପ୍ରଥମ" ଲକ୍ଷ୍ୟର ସ୍ପଷ୍ଟ ଆଦେଶ ସହିତ ଏକ ଗ୍ରାହକ-କେନ୍ଦ୍ରିକ ଟେଲିକମ୍ ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀ ଭାବରେ ବିଏସଏନଏଲର ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥିଲା। ଏହି ଫୋରମ୍ ଫଳାଫଳ ପାଇଁ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ଏହି ପ୍ରାଥମିକତାଗୁଡ଼ିକୁ ଚଳାଇବାରେ ବିଏସଏନଏଲର ଶୀର୍ଷ ପରିଚାଳନାକୁ ସମାନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା।
ଗ୍ରାହକ-ପ୍ରଥମ ପରିବର୍ତ୍ତନ
ବିଏସଏନଏଲ ଏହାର ସମସ୍ତ ସର୍କଲ୍, ବ୍ୟବସାୟ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ୟୁନିଟ୍‌ ଗୁଡ଼ିକରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସେବା ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦେଇ ଗତି କରୁଛି। ଏହାର "ଗ୍ରାହକ ପ୍ରଥମ" ନୀତିକୁ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିବା ପାଇଁ, ବିଏସଏନଏଲ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛି ଯାହା ସକ୍ରିୟ ଗ୍ରାହକ ସମ୍ପୃକ୍ତି, ଉନ୍ନତ ସେବା ପ୍ରତିକ୍ରିୟାଶୀଳତା ଏବଂ ତୁରନ୍ତ ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରୁଛି।
ପ୍ରମୁଖ ଧ୍ୟାନ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଫଳାଫଳ
ସିଜିଏମ ବୈଠକରେ ବିଏସଏନଏଲର ସର୍କଲ ମୁଖ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ସେବା ଗୁଣବତ୍ତାରେ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଅନେକ ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ର ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଥିଲା । ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଥିବା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଫୋକସ୍ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି:
-ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ, ସହରାଞ୍ଚଳ, ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ଖୁଚୁରା କ୍ଷେତ୍ରର ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କ ସହିତ ପୁନଃସଂଯୋଗ ସ୍ଥାପନ
-ମୋବାଇଲ୍ ନେଟୱାର୍କ ଏବଂ ଫାଇବର-ଟୁ-ଦି-ହୋମ୍ (FTTH) ରେ ସେବାର ଗୁଣବତ୍ତା (QoS) ବୃଦ୍ଧି କରିବା
-ବିଲିଂ, ପ୍ରୋଭିଜନିଂ ଏବଂ ନେଟୱାର୍କ ଅପଟାଇମରେ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ଅଭିଯୋଗର ସମାଧାନ କରିବା
-ପ୍ରତ୍ୟେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ସ୍ତରରେ "ରାଜସ୍ୱ-ପ୍ରଥମେ" ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ଉତ୍ତରଦାଯ଼ିତ୍ୱ ପରିଚାଳନା
-ସଂଯୋଗୀକରଣ, ଭିପିଏନ ସମାଧାନ, ଲିଜ ଲାଇନ ସେବା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ନୂତନ ବ୍ୟବସାୟ ସୁଯୋଗ ଭଳି ଉଦ୍ଯ଼ୋଗ ସେବାଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ।
-ଶ୍ରୀ ସିନ୍ଧିଆ ବିଏସ୍ଏନ୍ଏଲର ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତା ଏବଂ ରାଜସ୍ୱ ସୃଷ୍ଟିରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ହାସଲ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ନୂତନ ସେବା ପଦକ୍ଷେପ
ସମୀକ୍ଷାର ଅଂଶବିଶେଷ ସ୍ୱରୂପ, ସେବା ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଗ୍ରାହକ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ବିଏସଏନଏଲ ଦ୍ବାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ଅନେକ ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି:
-ଭିନ୍ନ ଟେଲିକମ୍ ସର୍କଲରେ 4Gର ବିସ୍ତାର ଏବଂ ପ୍ରଚଳନ
-ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ଇନଫୋଟେନମେଣ୍ଟ ପାଇଁ ମୋବାଇଲ୍ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କ ପାଇଁ FTTH ଏବଂ BITV ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପାଇଁ IFTVର ଶୁଭାରମ୍ଭ
-ବିଏସଏନଏଲ ନ୍ୟାସନାଲ ୱାଇ-ଫାଇ ରୋମିଂ (ବିଏସଏନଏଲ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ପାଇଁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ୱାଇ-ଫାଇ ରୋମିଂ ସେବା)
-ଏଣ୍ଟରପ୍ରାଇଜ୍ ଏବଂ ସରକାରୀ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ପାଇଁ କଷ୍ଟମାଇଜ୍ ହୋଇଥିବା ବିଏସଏନଏଲ VPN ସେବା ଏବଂ ବଣ୍ଡଲ୍ ପ୍ୟାକେଜ୍
-ମିଶନ-ସଙ୍କଟପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଉଚ୍ଚ-ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ CNPN ପ୍ରକଳ୍ପ (ଘରୋଇ ନେଟୱାର୍କ ପଦକ୍ଷେପ)
-ଏକ ସ୍ପାମ୍-ମୁକ୍ତ ନେଟୱାର୍କ - ଠକେଇ ଏବଂ ସ୍ପାମ୍ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ତୁରନ୍ତ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଏହାର ପ୍ରଥମ ପ୍ରକାରର ସମାଧାନ
-ବିବିଏ (ବିଏସଏନଏଲ ବ୍ୟବସାୟ ଆସୋସିଏଟ୍) ପାଇଁ ଅନଲାଇନ୍ ପୋର୍ଟାଲ୍ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ଯାହା ଶିକ୍ଷିତ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ BSNL ବିକ୍ରୟ ଚ୍ୟାନେଲକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ବିକ୍ରୟ କମିଶନ ରୋଜଗାର କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିବ।
ଏକ ଡିଜିଟାଲ୍ ସଶକ୍ତ ଭାରତ ଦିଗରେ
ଏକ ଡିଜିଟାଲ୍ ସଶକ୍ତ ଭାରତ ଆଡ଼କୁ ବିଏସଏନଏଲ ଏବେ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଏକ ଡିଜିଟାଲି ସଶକ୍ତ, ସେବା-ଭିତ୍ତିକ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଭାବରେ ସ୍ଥାୟୀ ଟେଲିକମ୍ ଅପରେଟର ହେବା ପାଇଁ ନୂତନ ପ୍ରୟାସ କରୁଛି। କମ୍ପାନୀ ସାରା ଦେଶରେ ଆଧୁନିକ ଦୂରସଂଚାର ସେବା ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ବିସ୍ତାର କରି "ଭାରତ"କୁ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ
sws