PIB Backgrounder
Securing Every Plate
India’s Multi-Faceted Mission to Ensure Food and Nutritional Equity for 81 Crore Citizens
15 OCT 2025 5:45PM by PIB Delhi
Introduction
Food security is ensuring that all people, at all times, have physical and economic access to sufficient safe and nutritious food that meets their dietary needs and food preferences for an active and healthy life. Achieving this requires not only adequate production of food but also its equitable distribution.
To strengthen production, the Government launched the National Food Security Mission (NFSM) in 2007–08. Its objectives were toincrease the production of rice, wheat and pulses through area expansion and productivity enhancement,restoring soil fertility and productivity, creating employment opportunities andenhancing farm level economy. In 2014–15, NFSM was expanded to include coarse cereals, continuing its focus on productivity, soil health, and farmer income. In 2024–25, it was renamed the National Food Security & Nutrition Mission (NFSNM), with a dual emphasis on food production and nutrition. Under NFSNM, States and Union Territories provide farmers with support such as crop production and protection technologies, cropping system based demonstrations, production & distribution of certified seeds of newly released varieties/hybrids, integrated nutrient and pest management techniques, capacity building of farmers through trainings during cropping season etc.
While NFSM/NFSNM ensures higher foodgrain production for the Central Pool, the National Food Security Act (NFSA), 2013 guarantees their equitable distribution. NFSA legally entitles up to 75% of the rural population and 50% of the urban population to subsidized (presently free of cost) food grains through the Targeted Public Distribution System (TPDS), ensuring that vulnerable households receive adequate food and nutrition.
Together, NFSM/NFSNM and NFSA form the backbone of India’s food security framework, one driving production, the other ensuring distribution, thereby combining productivity gains with inclusive growth, sustainability, and nutritional security.
National Food Security Act and TPDS
The National Food Security Act (NFSA), 2013, aims to supplement the food requirements of up to 75% of the rural and up to 50% of the urban population, which at Census 2011 comes to 81.35 crore persons.
While Antyodaya Anna Yojana (AAY) households, which constitute poorest of
the poor are entitled to 35 kg of foodgrains, per household per month, Priority Households (PHH) are entitled to 5 kg of foodgrains per person per month at uniform subsidized prices specified in Schedule-I prices (presently free of cost) of the Act.
The Central Government had decided to provide food grains free of cost to AAY households and PHH beneficiaries, beginning from 1st January 2023 under the NFSA. The period for distribution of free foodgrains has been extended for five years from 1stJanuary 2024, with an estimated financial outlay of Rs 11.80 lakh crore, fully funded by the Central Government.
As of October 2025, 78.90 crore beneficiaries are receiving free of cost foodgrains under the Act.
Under NFSA, the eligible households are entitled to receive foodgrains through the Targeted Public Distribution System (TPDS).
The Act provides food and nutritional security in human life cycle approach, by ensuring access to adequate quantity of quality food at affordable prices to people to live a life with dignity. The Act provides for coverage of up to 75% of the rural and up to 50% of the urban population, i.e. about two-thirds of the total population of the country, for receiving foodgrains i.e. rice/ wheat/ coarse grains at prices specified in Schedule-I of the Act. In addition to this, the Act provides that pregnant women and lactating mothers and children in the age group of 6 months to 14 years are entitled to meals as per prescribed nutritional norms under Integrated Child Development Services (ICDS) and PM-POSHAN schemes. Higher nutritional norms are prescribed for malnourished children up to 6 years of age. Pregnant women and lactating mothers are further entitled to receive cash maternity benefit of not less than Rs. 6,000 to partly compensate for the wage loss during the period of pregnancy and also to supplement nutrition. In order to improve the nutritional standards in targeted beneficiaries, the Government has revised the nutritional norms specified in Schedule-II of the Act, vide notification dated 25.01.2023.
Role of the Targeted Public Distribution System (TPDS)
To ensure that the benefits of the NFSA reach the intended population efficiently, the Targeted Public Distribution System (TPDS), serves as the primary delivery mechanism for subsidized foodgrains. It operates through the joint responsibility of the Central and State/UT governments:
• The Central Government is responsible for the procurement, allocation, and transportation of foodgrains to designated depots of the Food Corporation of India (FCI).
• The State and UT governments manage intra-state allocation and distribution, identify eligible beneficiaries, issue ration cards, and supervise the functioning of Fair Price Shops (FPSs) to ensure efficient delivery.
This framework ensures access to highly subsidized foodgrains for eligible households, particularly the poor and vulnerable, through the TPDS.
The Act recognizes two categories of households for entitlements:
• Antyodaya Anna Yojana (AAY) households: These households constitute the poorest of the poor. AAY households are entitled to 35 kg of food grains per household per month.
• Priority Households (PHH): These households are entitled to 5 kg of food grains per person per month.
The Central Government had decided to provide food grains free of cost to AAY households and PHH beneficiaries, beginning from 1st January 2023 under the NFSA. The period for distribution of free foodgrains has been extended for five years from 1stJanuary 2024, with an estimated financial outlay of Rs 11.80 lakh crore, fully funded by the Central Government.
Who are the Beneficiaries?
Antyodaya Anna Yojana (AAY) Households
• Identification: Chosen by States/UTs based on Central Government criteria, covering the poorest of the poor.
• Eligible Categories:
1. Households headed by widows, terminally ill persons, disabled persons, or elderly persons (60+) with no assured means of subsistence or societal support.
2. Widows or terminally ill persons or disabled persons or persons aged 60 years or more or single women or single men with no family or societal support or assured means of subsistence.
3. All primitive tribal households.
4. Landless agricultural labourers, marginal farmers, rural artisans/craftsmen, slum dwellers, and people earning a daily livelihood in the informal sector and other similar categories in both rural and urban areas.
5. All eligible Below Poverty Line (BPL) families of HIV-positive persons.
Priority Households
• Identification: Selected by State Governments/Union Territory Administrations as per their own criteria.
Process of Identification of Beneficiaries under TDPS
Under the TPDS Control Order, 2015, the identification of NFSA beneficiaries is a continuous process led by State and Union Territory governments. This involves removing ineligible, fake, or duplicate ration cards to ensure that only rightful households receive benefits. By maintaining an updated beneficiary list and regulating the supply of foodgrains, the NFSA ensures that vulnerable and needy populations are effectively supported. This process also strengthens food security, helps stabilize market prices, and improves the targeting of eligible beneficiaries across the country.
Key Government initiatives Ensuring Food Security
Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PMGKAY)
The PMGKAY was launched with the specific purpose of ameliorating the hardships faced by the poor and needy due to economic disruptions caused by the COVID-19 outbreak in the country. The scheme was operational in seven phases. Phase VII of the PMGKAY was in operation up to 31.12.2022.
The Central Government, in order to remove the financial burden of the poor beneficiaries and to ensure nationwide uniformity and effective implementation of the programme for support of the poor, had decided to provide food grains free of cost to Antyodaya Anna Yojana (AAY) households and Priority Households (PHH) beneficiaries, beginning from 1st January 2023 under the PMGKAY. The period for distribution of free of cost foodgrains has been extended for five years from 1st January, 2024, with an estimated financial outlay of Rs. 11.80 lakh crore totally to be borne by Central Government.
Rice Fortification Initiative
Ensuring food security and improving micronutrient intake for its people has always been a priority of the Government of India. The Department of Food & Public Distribution is committed to the cause and is putting efforts into improving the overall nutrition scenario.
• One of the key interventions initiated by the department includes the Rice Fortification Initiative
• Fortification of staples with essential micronutrients has been one of the globally recognized, safe, cost-effective, and evidence-based intervention that is a complementary strategy to reduce the burden of micronutrient deficiencies.
• Since rice is a staple to about 65% of India’s population, the Government of India launched a pilot program on Rice Fortification in 2019. On the occasion of India’s 75th Independence Day in 2021, Prime Minister Shri Narendra Modi announced the provision of fortified rice by 2024 to the poorest and most vulnerable sections of the population through the government’s food-based schemes in a phased manner.
• Fortified rice is made by blending extruded Fortified Rice Kernels (FRK) with rice in the ratio of 1% by weight. These FRK contain rice flour and three major micronutrients, namely Iron, Folic Acid, and Vitamin B12, they resemble milled rice in size, shape, and color and have the same aroma, taste, and texture as normal rice.
• The decision to implement rice fortification in India went through a complete project lifecycle involving piloting, standardizing, creating the required ecosystem, implementing, and then scaling up.
• The scheme was scaled up in a phased manner. Phase I (2021-22) covered ICDS and PM POSHAN Scheme, and Phase II (2022-23) covered ICDS, PM POSHAN, and TPDS in 269 aspirational and high-burden districts on stunting. Phase III (2023-24) further included the rest of the districts under TPDS.
• By March 2024, 100% of the rice supplied under all the central government schemes like PMGKAY, ICDS, PM-POSHAN, etc. in all states/UTs has been fortified.
• Recently the Cabinet has approved to continue the universal supply of fortified rice under all central government schemes until December 2028, with 100% funding (Rs 17082 Cr) by the Government of India as part of PMGKAY.
Direct Beneficiary Transfer (DBT)
The National Food Security Act (NFSA) introduced several key reforms in the Targeted Public Distribution System (TPDS), one such reform has been the implementation of Direct Benefit Transfer (DBT) for food entitlements. The government notified the 'Cash Transfer of Food Subsidy Rule, 2015' in August 2015, aiming to reduce the physical movement of food grains, provide beneficiaries with greater autonomy in food selection, enhance dietary diversity, minimize leakages, improve targeting, and promote financial inclusion.
Implementation of Cash Transfer Food Subsidy Rules, August, 2015
• Scheme is optional for States/UTs.
• Operates in "Identified areas" with written State Government consent.
• Traditional TPDS foodgrain distribution continues in non-covered areas.
Implementation of Direct Cash Transfer in Food
• September 2015: Chandigarh and Puducherry (UTs).
• March 2016: Part of DNH&DD.
• In these UTs, NFSA operates in cash transfer mode:
• Cash equivalent of subsidy transferred directly to bank accounts of beneficiaries.
• Enables eligible households to purchase foodgrains from the open market.
Integrated Child Development Schemes
• The scheme is run by the Ministry of Women and Child Development under Wheat-Based Nutrition Programme (WBNP) and Scheme for Adolescents Girls
• Supplementary Nutritious food to children aged 6 months to 59 months, pregnant & lactating women and adolescent girls aged 14-18 yrs is provided through ICDS in form of hot cooked meals and /or Take- home rations
• Allocation from DFPD for FY 24-25: 26.46 LMT of Rice, Wheat & Coarse Grains
PM POSHAN (POshan SHAkti Nirman) Scheme
• The PM POSHAN (POshan SHAkti Nirman) Scheme is a crucial national initiative designed to enhance education and combat hunger by improving the nutritional status of children in Government and Government-aided schools, thereby encouraging regular attendance among disadvantaged students. Under this scheme, one nutritious hot cooked mid-day meal is provided to all primary students up to age of 14 years. By ensuring mid-day meals that meet nutritional standards, it supports better health, enhances school attendance, and improves learning outcomes among children, while also promoting social equity and community participation.
• Allocation from DFPD for FY 24-25: 22.96 LMT of Rice & Wheat.
One Nation One Ration Card (ONORC)
The ONORC scheme, successfully implemented across all 36 States/UTs, empowers approximately 81 crore beneficiaries to lift their entitled food grains from any FPS in the country using their existing ration card/Aadhaar card with biometric authentication on an e-PoS device. ONORC is particularly beneficial for migrant labourers and prevents the duplication of ration cards. Since inception, around 191 Crore portability transactions (inter-State and intra-State) have been recorded as on October 2025.
Bottom of Form
Public Distribution System (PDS) and Open Market Sales Scheme (Domestic)
The Public Distribution System (PDS) evolved as a system of management of scarcity through distribution of foodgrains at affordable prices. Over the years, PDS has become an important part of Government’s policy for management of food economy in the country. Efficiency, transparency, and accountability in the PDS have been significantly enhanced through technology-driven reforms, resulting in 100% digitization of ration cards/beneficiary databases, 99.9% Aadhaar seeding of ration cards, and the automation of nearly 99.6% (5.41 Lakh out of 5.43 Lakh) Fair Price Shops (FPSs) using ePoS devices for transparent, biometric/Aadhaar-authenticated distribution of subsidized foodgrains. Furthermore, surplus food grains (Wheat & Rice) are sold through the Open Market Sales Scheme (Domestic) [OMSS(D)] to increase market availability, control inflation, and ensure affordability for the general public.
This helps to:
• Increase availability of foodgrains in the market
• Control inflation by stabilizing prices
• Ensure food security
• Make foodgrains more affordable for the general population
In addition, Bharat Atta and Bharat Rice were launched to provide wheat flour and rice to general consumers at subsidized rates under the Open Market Sale Scheme Domestic (OMSS-D) policy.
Procurement, Storage and Allocation of Food grains under NFSA
The procurement of wheat and rice is carried out by State Government agencies and the Food Corporation of India (FCI) at the Minimum Support Price (MSP), ensuring that grains meet Fair Average Quality (FAQ) standards. These procured grains are stored in the Central Pool and distributed under the National Food Security Act (NFSA) and other welfare schemes (OWS).
Before each marketing season, the Procurement takes place through two systems:
1. Decentralized Procurement System (DCP) – State Governments directly purchase, store, and distribute paddy/rice and wheat under NFSA and other welfare schemes. Any stocks exceeding State allocations are handed over to FCI.
2. Centralized Procurement System (Non-DCP) – FCI or State agencies procure foodgrains and hand them over to FCI for storage and distribution within the State or transfer to other States.
Both systems ensure adequate availability of foodgrains for public distribution while supporting farmers’ incomes.
To ensure food security and effective distribution across the country, the Government maintains a Central Pool of foodgrains that serves as the backbone of the Public Distribution System (PDS). As on 1stJuly 2025, the central pool had 377.83 Lakh metric tonne (LMT) of rice and 358.78 LMT of wheat against stocking norms of 135.40 LMT and 275.80 LMT respectively. These stocks first meet annual allocations under NFSA/PMGKAY, Other Welfare Schemes, and additional needs for calamities or festivals. Surplus foodgrains are disposed of through the Open Market Sale Scheme-Domestic (OMSS-D), while humanitarian aid to deserving countries is provided as full grant via the Ministry of External Affairs.
A person with his arms crossedAI-generated content may be incorrect.A person standing with his arms crossedAI-generated content may be incorrect.
The procurement of major food grains—paddy and wheat—under the Minimum Support Price (MSP) mechanism is a fundamental pillar supporting food security in India, primarily by ensuring physical availability and enhancing the stability and economic access for farmers and consumers. Up to October 13th, 2025, paddy procurement in KMS 2024-25 reached 813.88 Lakh Metric Tonnes (LMT) valued at Rs. 1.9 lakh crore at MSP benefiting 1.15 crore farmers. In RMS 2024-25, 266.05 LMT of wheat was procured, valued at ₹60,526.80 crore, benefiting 22.49 lakh farmers. In RMS 2025-26 (up to 11.08.2025), 300.35 LMT of wheat was procured, valued at ₹72,834.15 crore, benefiting 25.13 lakh farmers.
To support the implementation of the National Food Security Act (NFSA) and ensure timely delivery of foodgrains, total annual allocation of food grains under NFSA stood at 18,498.94 thousand tons as of July 2025 for FY 2025-26 and for FY 2024-25 it was 55,493.044 thousand tons.
Key Measures for Transparency and Efficiency in the Public Distribution System (PDS)
The Government has undertaken multiple interventions to enhance Public Distribution System (PDS) reforms: -
• Digitization: Ration cards and the beneficiaries’ database have been fully (100%) digitized across all States and Union Territories (UTs).
• Transparency & Grievance Redressal: A transparency portal, online grievance redressal facility, and toll-free number have been implemented nationwide.
• Online Allocation & Supply Chain Management: Online allocation has been implemented in all States/UTs, except the UTs of Chandigarh, Puducherry, and urban areas of Dadra & Nagar Haveli, which have adopted DBT Direct Benefit cash transfer schemes. On the other hand, the Supply chain management has been computerized in 31 States/UTs.
• Aadhaar Seeding: Approximately 99.9% of ration cards are seeded with Aadhaar numbers at the national level.
• Automation of Fair Price Shops (FPS): Almost all FPSs are now equipped with ePoS devices, enabling biometric/Aadhaar-based authentication for electronic and transparent distribution of foodgrains under NFSA.
• One Nation, One Ration Card (ONORC): This initiative allows beneficiaries to access PDS benefits anywhere in the country, ensuring portability and convenience.
• Helpline number 1967/1800-State series number is operational in all the States/ UTs for contacting and redressal of the complaints in Public Distribution System and filing any type of complaints by the intended beneficiaries. As and when complaints, including corruption and embezzlement in the PDS, are received in this Department from any source, they are sent to State/ UT Governments concerned for inquiry and appropriate action.
Digital Reforms in Public Distribution System (PDS)
Mera Ration 2.0: To enhance transparency and convenience for beneficiaries under the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PMGKAY), the Department of Food and Public Distribution (DFPD) launched the Mera Ration 2.0 mobile application on 20 August 2024. The upgraded app provides real-time information to beneficiaries on their entitlements, withdrawal details, and the location of the nearest Fair Price Shop (FPS), along with a suite of new value-added features for a seamless, user-friendly experience. More than 1 crore downloads have already been recorded.
The Anna Mitra mobile app: The app empowers Public Distribution System (PDS) field functionaries by providing secure access to critical operational data. It is designed to streamline field-level monitoring, stock management, and compliance reporting for Fair Price Shop (FPS) dealers, Food Inspectors, and District Food Supply Officers (DFSOs).
Key Design Features of Anna Mitra:
• Streamlines field-level operations, stock tracking, and compliance reporting.
• Provides transaction summaries of ration cards, beneficiary management, and other stakeholder information.
• Includes inspection modules, feedback, and rating features.
• Enables stock-level management from the district to FPS level.
Benefits:
• Reduces bottlenecks and eliminates manual paperwork.
• Enhances decision-making through real-time data access.
• Improves transparency, speed, and efficiency by bringing all key PDS stakeholders onto a single secure digital platform.
Currently, the Anna Mitra app is operational in15 states— Assam, Meghalaya, Manipur, Mizoram, Sikkim, Andaman & Nicobar Islands, Lakshadweep, Nagaland, Goa, Jammu & Kashmir, Daman & Diu, Ladakh, Maharashtra, Punjab and Tripura —and is available in English and Hindi. Its rollout to other States and Union Territories is being implemented in a phased manner.
SMART-PDS
To further build on these reforms, the Government of India is set to launch the SMART-PDS (Scheme for Modernisation and Reforms through Technology in PDS) initiative, in phases by December 2025, which aims to strengthen the technological backbone of PDS and bring transformative change by focusing on four key modules:
1.Food grains procurement
2.Supply chain management and allocation of grains
3.Ration card and Fair Price Shop management
4.Biometric-based grain distribution Module (e-KYC).
Conclusion
India’s food security architecture is anchored in a dual strategy of strengthening agricultural production and ensuring equitable distribution. At the same time, the National Food Security Act (NFSA), 2013, complemented by flagship programs like Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PMGKAY), the Decentralized Procurement Scheme (DCP), and the Open Market Sale Scheme – Domestic (OMSS-D), guarantees affordable and inclusive distribution to nearly 81 crore people ensuring that they receive affordable food grains, price stability is maintained, and vulnerable households are protected from hunger and malnutrition.
References
World Bank
https://www.worldbank.org/en/topic/agriculture/brief/food-security-update/what-is-food-security
Ministry of Food and Public Distribution
https://www.pib.gov.in/factsheetdetails.aspx?id=148563
https://www.pib.gov.in/PressNoteDetails.aspx?NoteId=151969&ModuleId=3
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1592269
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2098449
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2159013
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1988732.
https://www.pib.gov.in/PressNoteDetails.aspx?NoteId=151969&ModuleId=3
https://dfpd.gov.in/implementation-of-nfsa/en
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AU4518_ge2pFO.pdf?source=pqals
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AU602_TrQ8Qc.pdf?source=pqals
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AU4410_Jc3GA9.pdf?source=pqals
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AU1688_G6tfjV.pdf?source=pqals
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AU4141_ES2bf4.pdf?source=pqals
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AU4518_ge2pFO.pdf?source=pqals
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AU2834_fivpqa.pdf?source=pqals
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AS390_q5eZib.pdf?source=pqals
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AU1781_sGYRRs.pdf?source=pqals
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AS242_Qrobv3.pdf?source=pqals
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AU1763_1EKZjU.pdf?source=pqals
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AU2834_fivpqa.pdf?source=pqals
https://www.nfsm.gov.in/Guidelines/NFSNM%20GUIDELINES%20APPROVED%20FY%202025-2026.pdf
https://oilseeds.dac.gov.in/doddocuments/Nodalcropsduring.pdf
https://dfpd.gov.in/procurement-policy/en
https://www.nfsm.gov.in/Guidelines/Guideline_nfsmandoilseed201819to201920.pdf
https://nfsm.gov.in/Guidelines/NFSNM%20GUIDELINES%20APPROVED%20FY%202025-2026.pdf
https://www.pib.gov.in/PressReleseDetailm.aspx?PRID=2055957
Click here to see pdf

PIB Headquarters
प्रत्येक थालको सुरक्षा
81 करोड नागरिकका लागि खाद्य र पोषण समानता सुनिश्चित गर्न हेतु भारतको बहुआयामिक अभियान
15 OCT 2025 5:45PM by PIB Gangtok
परिचय
खाद्य सुरक्षाको अर्थ सबै मानिसलाई, हरेक समय, पर्याप्त सुरक्षित र पौष्टिक भोजनसम्म भौतिक र आर्थिक पहुँच सुनिश्चित गर्नु हो जसले उनीहरूको आहार सम्बन्धी आवश्यकता र सक्रिय एवं स्वस्थ जीवनको लागि खाद्य प्राथमिकताहरूलाई पूरा गर्न सकोस्। यसलाई प्राप्त गर्नका लागि खाद्यान्नको पर्याप्त उत्पादन मात्र होइन तर यसको समतामूलक वितरण पनि आवश्यक छ।
उत्पादनलाई मजबुत गर्नका लागि, सरकारले 2007-08 मा राष्ट्रिय खाद्य सुरक्षा अभियान (एनएफएसएम) शुरु गऱ्यो। यसको उद्देश्य क्षेत्र विस्तार र उत्पादकता वृद्धिको माध्यमद्वारा धान, गहुँ र दालको उत्पादन बढाउनु, माटोको उर्वरता र उत्पादकतालाई बहाल गर्नु, रोजगारीका अवसरहरू पैदा गर्नु र कृषि स्तरको अर्थतन्त्रलाई बढावा दिनु थियो। 2014-15 मा, एनएफएसएम विस्तार मोटो अन्नलाई सामेल गर्नका लागि गरिएको थियो, जसमा उत्पादकता, माटो स्वास्थ्य र किसानको आयमा ध्यान केन्द्रित गर्नु थियो। 2024-25 मा, यसको नाम परिवर्तन गरी राष्ट्रिय खाद्य सुरक्षा एवं पोषण मिशन (एनएफएसएनएम) दिइएको थियो, जसमा खाद्य उत्पादन र पोषणमा दोहोरो जोड़ दिइएको थियो। एनएफएसएनएम अन्तर्गत, राज्य र केन्द्र शासित प्रदेशहरूले किसानहरूलाई फसल उत्पादन र सुरक्षा प्रविधिहरू, फसल प्रणालीमा आधारित प्रदर्शन, नयाँ प्रजाति/हाइब्रिडहरूको प्रमाणित बीउहरूको उत्पादन र वितरण, एकीकृत पोषक तत्त्व र कीट प्रबन्धन प्रविधि, फसल लगाउने मौसममा तालिमको माध्यमद्वारा किसानहरूको क्षमता निर्माण आदि जस्ता सहयोग प्रदान गर्छन्।
एनएफएसएम/एनएफएसएनएमले केन्द्रीय भण्डारको लागि अधिक खाद्यान्न उत्पादन सुनिश्चित गर्दछ भने राष्ट्रिय खाद्य सुरक्षा अधिनियम (एनएफएसए), 2013 ले तिनीहरूको समान वितरणको ग्यारेन्टी गर्दछ। एनएफएसएले कानुनी रूपमा ग्रामीण आबादीको 75% र शहरी आबादीको 50% लाई लक्षित सार्वजनिक वितरण प्रणाली (टीपीडीएस) को माध्यमद्वारा सब्सिडी भएको (वर्तमानमा नि:शुल्क) खाद्यान्नको अधिकार दिन्छ, जसले गर्दा वञ्चित परिवारहरूले पर्याप्त भोजन र पोषण प्राप्त गर्छन् भन्ने कुरा सुनिश्चित गर्दछ।
एनएफएसएम/एनएफएसएनएम र एनएफएसए मिलेर भारतको खाद्य सुरक्षा ढाँचाको मेरुदण्ड बनाउँछन्, एउटाले उत्पादनलाई बढ़ावा दिन्छ र अर्कोले वितरण सुनिश्चित गर्छ, जसले गर्दा उत्पादकत्व वृद्धिलाई समावेशी विकास, स्थिरता र पोषण सुरक्षाका साथ जोड्दछ।
राष्ट्रिय खाद्य सुरक्षा अधिनियम र लक्षित सार्वजनिक वितरण प्रणाली
राष्ट्रिय खाद्य सुरक्षा अधिनियम (एफएफएसए), 2013 ले ग्रामीण आबादीको 75% र शहरी आबादीको 50% सम्मको खाद्य आवश्यकताहरू पूरा गर्ने लक्ष्य राखेको छ, जुन 2011 को जनगणना अनुसार 81.35 करोड व्यक्ति हुन्।
अन्त्योदय अन्न योजना (एएवाई) अन्तर्गत आउने परिवार, जो सबैभन्दा गरीब छन्
प्रति परिवार प्रति महिना 35 किलोग्राम खाद्यान्न पाउने हकदार हुन्, जबकि प्राथमिकता प्राप्त परिवार (पीएचएच) अधिनियमको अनुसूची-I मूल्य (वर्तमान नि:शुल्क) मा निर्दिष्ट समान अनुदानित मूल्यमा प्रति व्यक्ति प्रति महिना 5 किलोग्राम खाद्यान्न पाउनेको हकदार छ।
केन्द्र सरकारले राष्ट्रिय खाद्य सुरक्षा (एनएफएसए) अन्तर्गत 1 जनवरी 2023 देखि अन्त्योदय अन्न योजना (एएवाई) परिवार र विकलाङ्ग गृह (पीएचएच) लाभार्थीहरूलाई नि:शुल्क खाद्यान्न उपलब्ध गराउने निर्णय गरेको थियो। नि:शुल्क खाद्यान्न वितरणको अवधि 1 जनवरी 2024 देखि पाँच वर्षका लागि बढाइएको छ, जसको अनुमानित वित्तीय परिव्यय 11.80 लाख करोड रुपियाँ हुनेछ, जसको पूर्ण वित्तपोषण केन्द्र सरकारद्वारा गरिछ।
अक्टोबर 2025 सम्म यस अधिनियम अन्तर्गत 78.90 करोड लाभार्थीहरूले नि:शुल्क खाद्यान्न प्राप्त गरिरहेका छन्।
राष्ट्रिय खाद्य सुरक्षा अधिनियम (एफएफएसए) अन्तर्गत, योग्य परिवारहरू लक्षित सार्वजनिक वितरण प्रणाली (टीपीडीएस) को माध्यमद्वारा खाद्यान्न प्राप्त गर्न हकदार छन्।
यो अधिनियमले मानिसहरूलाई सम्मानपूर्वक जीवन बिताउनको लागि किफायती मूल्यमा पर्याप्त मात्रामा गुणवत्तापूर्ण भोजन उपलब्ध गराएर मानव जीवन चक्र दृष्टिकोणमा खाद्य र पोषण सुरक्षा प्रदान गर्दछ। अधिनियममा ग्रामीण क्षेत्रका 75% र शहरी क्षेत्रका 50% सम्म आबादी, अर्थात् देशको कुल आबादीको लगभग दुई तिहाइ हिस्सालाई अधिनियमको अनुसूची-I मा निर्दिष्ट मूल्यमा खाद्यान्न अर्थात् चामल/गहुँ/मोटा अन्न प्राप्त गर्नका लागि कभरेज प्रदान गर्दछ। यसका अतिरिक्त, अधिनियमले गर्भवती महिला र स्तनपान गराउने आमाहरू र 6 महिनादेखि 14 वर्ष उमेर समूहका बालबालिकाहरूलाई एकीकृत बाल विकास सेवा (आईसीडीएस) र पीएम-पोषण योजनाहरू अन्तर्गत निर्दिष्ट पोषण मापदण्ड अनुसार भोजनको हकदार हुने व्यवस्था गरेको छ। 6 वर्ष उमेरसम्मका कुपोषित बालबालिकाका लागि उच्च पोषण मापदण्ड निर्धारित गरिएको छ। गर्भवती महिला र स्तनपान गराउने आमाहरूले गर्भावस्थाको अवधिमा भएको मजदुरीको नोक्सानीको आंशिक भरपाइ गर्न र पोषण पूरकको लागि कम्तीमा 6,000 रुपियाँको नगद मातृत्व भत्ता प्राप्त गर्न पनि हकदार छन्। लक्षित लाभार्थीहरूमा पोषण मानकहरूलाई राम्रो बनाउनका लागि सरकारले 25.01.2023 को अधिसूचना अनुसार अधिनियमको अनुसूची-II मा निर्दिष्ट पोषण मानदण्डहरूलाई संशोधित गरेको छ।
लक्षित सार्वजनिक वितरण प्रणाली (टीपीडीएस) को भूमिका
एनएफएसएका लाभहरू लक्षित आबादीसम्म कुशलतापूर्वक पुगेको सुनिश्चित गर्नका लागि, लक्षित सार्वजनिक वितरण प्रणाली (टीपीडीएस), अनुदानित खाद्यान्नको लागि प्राथमिक वितरण संयन्त्रको रूपमा काम गर्दछ। यो केन्द्र र राज्य/केन्द्र शासित प्रदेश सरकारहरूको संयुक्त जिम्मेवारीको माध्यमद्वारा सञ्चालन हुन्छ:
• केन्द्र सरकार भारतीय खाद्य निगम (एफसीआई) को निर्दिष्ट डिपोसम्म खाद्यान्नको खरिद, आवन्टन र परिवहनको लागि जिम्मेवार छ।
• राज्य र केन्द्र शासित प्रदेश सरकारहरूले राज्यभित्र आवन्टन तथा वितरणको प्रबन्धन गर्दछन्, योग्य लाभार्थीहरू पहिचान गर्छन्, राशन कार्ड जारी गर्छन् र कुशल वितरण सुनिश्चित गर्नका लागि उचित मूल्य पसलहरू (एफपीएस) को कामकाजको निगरानी गर्छन्।
यो ढाँचाले टीपीडीएसको माध्यमद्वारा योग्य परिवारहरू, विशेष गरी गरीब र कमजोर वर्गका लागि अत्यधिक अनुदानित खाद्यान्नसम्म पहुँच सुनिश्चित गर्दछ।
यो अधिनियमले पात्रताको लागि परिवारहरूका दुई श्रेणीलाई मान्यता दिँदछ:
• अन्त्योदय अन्न योजना (एएवाई) परिवारहरू: यी परिवारहरू सबैभन्दा गरीब हुन्। एएवाई परिवार प्रति परिवार प्रति महिना 35 किलोग्राम खाद्यान्नका हकदार छन्।
• प्राथमिकता प्राप्त परिवार (पीएचएच): यी परिवारहरू प्रति व्यक्ति प्रति महिना 5 किलोग्राम खाद्यान्न पाउने हकदार छन्।
केन्द्र सरकारले एनएफएसए अन्तर्गत 1 जनवरी 2023 देखि अन्त्योदय अन्न योजना (एएवाई) परिवार र प्राथमिक स्वास्थ्य लाभार्थीहरूलाई नि:शुल्क खाद्यान्न उपलब्ध गराउने निर्णय गरेको थियो। नि:शुल्क खाद्यान्न वितरणको अवधि 1 जनवरी 2024 देखि पाँच वर्षका लागि बढाइएको छ, जसको अनुमानित वित्तीय परिव्यय 11.80 लाख करोड रुपियाँ हुनेछ, जसको पूर्ण वित्तपोषण केन्द्र सरकारद्वारा गरिनेछ।
लाभार्थीहरू को हुन्?
अन्त्योदय अन्न योजना (एएवाई) परिवार
• पहिचान: केन्द्र सरकारको मानदण्डको आधारमा राज्य/केन्द्र शासित प्रदेशहरूद्वारा छनोट गरिन्छ, जसले सबैभन्दा गरीब मानिसहरूलाई सामेल गरिन्छ।
• योग्य श्रेणीहरू:
1. विधवा, असाध्य रूपमा गम्भीर बिरामी व्यक्तिहरू, विकलाङ्गता भएका व्यक्तिहरू वा वृद्ध व्यक्तिहरू (60 वर्षभन्दा अधिक) द्वारा सञ्चालित परिवारहरू, जोसँग जीविका वा सामाजिक सहायताको कुनै सुनिश्चित साधन छैन।
2. विधवा वा असाध्य रूपमा गम्भीर बिरामी व्यक्तिहरू वा विकलाङ्गता भएका व्यक्तिहरू वा 60 वर्ष वा सोभन्दा अधिक उमेरका व्यक्तिहरू वा अविवाहित महिलाहरू वा अविवाहिक पुरुषहरू, जोसँग कुनै पारिवारिक वा सामाजिक सहायता वा जीविकाको कुनै सुनिश्चित साधन छैन।
3. सबै आदिम जनजाति परिवारहरू।
4. भूमिहीन कृषि मजदुर, सीमान्त किसान, ग्रामीण कारिगर/शिल्पकार, झुग्गी-झोपड़ीमा बस्ने मानिसहरू र ग्रामीण तथा शहरी दुवै क्षेत्रमा अनौपचारिक क्षेत्र र अन्य सामान श्रेणीमा दैनिक जीविकोपार्जन कमाउने मानिसहरू।
5. एचआईभी-पोजिटिभ व्यक्तिहरूका सबै योग्य गरीबी रेखामुनि (बीपीएल) परिवारहरू।
प्राथमिकता प्राप्त परिवारहरू
पहिचान: राज्य सरकार/केन्द्र शासित प्रदेशका प्रशासनहरूद्वारा आफ्नै मानदण्ड अनुसार चयनित।
टीपीडीएस अन्तर्गत लाभार्थीहरूको पहिचान प्रक्रिया
टीपीडीएस नियन्त्रण आदेश, 2015 अन्तर्गत, एनएफएसए लाभार्थीहरूको पहिचान राज्य र केन्द्र शासित प्रदेश सरकारहरूद्वारा सञ्चालित एक सतत प्रक्रिया हो। यसमा अयोग्य, नक्कली, वा नक्कली रासन कार्डहरूलाई हटाउने सामेल छ ताकि के सुनिश्चित गर्न सकियोस् भने योग्य परिवारहरूले मात्र लाभ प्राप्त गर्न सकुन्। लाभार्थीहरूको अद्यतन सूची कायम गरेर र खाद्यान्नको आपूर्तिलाई विनियमित गरेर, एनएफएसएले के सुनिश्चित गर्दछ भने कमजोर र आवश्यकतामा परेका आबादीलाई प्रभावकारी रूपमा सहायता प्राप्त होस्। यो प्रक्रियाले खाद्य सुरक्षालाई पनि मजबुत बनाउँछ, बजार मूल्यलाई स्थिर बनाउन मद्दत गर्छ र देशभरका योग्य लाभार्थीहरूको लक्ष्यीकरणमा सुधार गर्दछ।
खाद्य सुरक्षा सुनिश्चित गर्न हेतु प्रमुख सरकारी पहल
प्रधानमन्त्री गरीब कल्याण अन्न योजना (पीएमजीकेएवाई)
पीएमजीकेएवाईको शुरुआत देशमा कोभिड-19 महामारीको कारण उत्पन्न आर्थिक अवरोधका कारण गरीब र विपन्नहरूले सामना गर्नुपरेको कठिनाइलाई कम गर्ने विशिष्ट उद्देश्यका साथ गरिएको थियो। यो योजना सात चरणमा सञ्चालनमा थियो। पीएमजीकेएवाईको चरण-VII 31.12.2022 सम्म सञ्चालनमा थियो।
केन्द्र सरकारले गरीब लाभार्थीहरूको वित्तीय बोझलाई कम गर्न र गरीबहरूको समर्थन कार्यक्रमको राष्ट्रव्यापी एकरूपता तथा प्रभावकारी कार्यान्वयन सुनिश्चित गर्नका लागि, पीएमजीकेएवाई अन्तर्गत 1 जनवरी 2023 देखि अन्त्योदय अन्न योजना (एएवाई) परिवार र प्राथमिकता प्राप्त परिवार (पीएचएच) लाभार्थीहरूलाई नि:शुल्क खाद्यान्न उपलब्ध गराउने निर्णय गरेको थियो। नि:शुल्क खाद्यान्न वितरणको अवधि 1 जनवरी 2024 देखि पाँच वर्षको लागि बढाइएको छ, जसको अनुमानित वित्तीय परिव्यय 11.80 लाख करोड रुपियाँ हो, जसको वहन पूर्ण रूपमा केन्द्र सरकारद्वारा गरिनेछ।
चामल संवर्धन पहल
खाद्य सुरक्षा सुनिश्चित गर्नु र आफ्ना जनताको लागि सूक्ष्म पोषक तत्त्वको मात्रामा सुधार गर्नु भारत सरकारको सदैव प्राथमिकता रहेको छ। खाद्य तथा सार्वजनिक वितरण विभाग यस उद्देश्यका लागि प्रतिबद्ध छ र समग्र पोषण परिदृश्यमा सुधार गर्नका लागि प्रयासरत छ।
• विभागद्वारा शुरु गरिएका प्रमुख उपायहरू मध्ये एक चामलको फोर्टिफिकेशन पहल हो, जसमा आवश्यक सूक्ष्म पोषक तत्त्वहरूका साथ प्रमुख खाद्य पदार्थहरूको फोर्टिफिकेशन सामेल छ, विश्वमा मान्यता प्राप्त, सुरक्षित, लागत प्रभावी र साक्ष्य आधारित हस्तक्षेपहरू मध्ये एक हो, जुन सूक्ष्म पोषक तत्त्वको कमीको बोझलाई कम गर्नका लागि एक पूरक रणनीति हो।
• तथापि चामल भारतको लगभग 65% आबादीको लागि एक प्रमुख भोजन हो, यसैले भारत सरकारले 2019 मा चामल संवर्धनमाथि एक पाइलट कार्यक्रम शुरु गऱ्यो। 2021 मा भारतको 75 औँ स्वतन्त्रता दिवसको अवसरमा, प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले खाद्य-आधारित योजनाहरूको माध्यमद्वारा चरणबद्ध तरिकाले 2024 सम्ममा आबादीको सबैभन्दा गरीब र सबैभन्दा कमजोर वर्गलाई पोषणयुक्त चामल उपलब्ध गराउने घोषणा गरे।
• फोर्टिफाइड चामल, एक्सट्रुडेड फोर्टिफाइड राइस कर्नेल (एफआरके) लाई चामलसित 1% भारको अनुपातमा मिलाएर बनाइन्छ। यी एफआरकेमा चामलको आँटा र तीन प्रमुख सूक्ष्म पोषक तत्त्व, जस्तै फलाम, फोलिक एसिड र भिटामिन बी12 हुन्छन्। यी आकार, आकृति र रभमा पिसेको चामल जस्तै हुन्छन् र यसको सुगन्ध, स्वाद र बनावट सामान्य चामल जस्तै नै हुन्छ।
• भारतमा चामलको फोर्टिफिकेशनलाई लागू गर्ने निर्णयले एक सम्पूर्ण परियोजना चक्रबाट गुज्रिन्छ, जसमा पाइलट परीक्षण, मानकीकरण, आवश्यक पारिस्थितिक प्रणालीको निर्माण, कार्यान्वयन गर्ने र त्यसपछि विस्तार सामेल थिए।
• यो योजनालाई चरणबद्ध रूपमा विस्तार गरियो। चरण ख (2021-22) मा आईसीडीएस र पीएम पोषण योजनालाई सामेल गरिएको थियो अनि चरण II (2022-23) मा 269 आकांक्षी तथा बौनेपनको उच्च बोझ भएका जिल्लाहरूमा आईसीडीएस, पीएम पोषण र टीपीडीएसलाई सामेल गरिएको थियो। चरण III (2023-24) मा टीपीडीएस अन्तर्गत बाँकी जिल्लाहरूलाई पनि सामेल गरिएको थियो।
• मार्च 2024 सम्ममा, सबै राज्य/केन्द्र शासित प्रदेशहरूमा पीएमजीकेएवाई, आईसीडीएस, पीएम-पोषण आदि जस्ता केन्द्र सरकारका सबै योजनाहरू अन्तर्गत आपूर्ति गरिएको चामलको 100% फोर्टिफाइड भइसकेको छ।
• हालैमा मन्त्रिपरिषद्ले दिसम्बर 2028 सम्म सबै केन्द्र सरकारका योजनाहरू अन्तर्गत फोर्टिफाइड चामलको सार्वभौमिक आपूर्ति जारी राख्नलाई मञ्जुरी दिएको छ, जसको लागि पीएमजीकेएवाईको अन्तर्गत भारत सरकारद्वारा 100% वित्तपोषण (17082 करोड रुपियाँ) उपलब्ध गराइएको छ।
प्रत्यक्ष लाभार्थी हस्तान्तरण (डीबीटी)
राष्ट्रिय खाद्य सुरक्षा अधिनियम (एनएफएसए) ले लक्षित सार्वजनिक वितरण प्रणाली (टीपीडीएस) मा धेरै प्रमुख सुधारहरू पेश गरेको छ, त्यस्तै एउटा सुधार भनेको खाद्य अधिकारहरूको लागि प्रत्यक्ष लाभ हस्तान्तरण (डीबीटी) को कार्यान्वयन हो। सरकारले अगस्त 2015 मा ‘खाद्य अनुदानको नगद हस्तान्तरण नियम, 2015’ अधिसूचित गरेको थियो, जसको उद्देश्य खाद्यान्नको भौतिक आवागमनलाई कम गर्नु, लाभार्थीहरूलाई खाद्यान्न चयनमा अधिक स्वायत्तता प्रदान गर्नु, आहार विविधतालाई बढाउनु, चुहावटलाई कम गर्नु, लक्ष्यीकरणमा सुधार गर्नु र वित्तीय समावेशीकरणलाई प्रवर्द्धन गर्नु हो।
नगद हस्तान्तरण खाद्य अनुदान नियमहरूको कार्यान्वयन, अगस्त, 2015
• यो योजना राज्य/केन्द्र शासित प्रदेशहरूको लागि वैकल्पिक हो।
• यो राज्य सरकारको लिखित सहमतिमा पहिचान गरिएका क्षेत्रहरूमा सञ्चालन हुन्छ।
• गैर-आच्छादित क्षेत्रहरूमा परम्परागत टीपीडीएस खाद्यान्न वितरण जारी छ।
खाद्यान्नमा प्रत्यक्ष नगद हस्तान्तरणको कार्यान्वयन
• सेप्टेम्बर 2015: चण्डीगढ़ र पुडुचेरी (केन्द्र शासित प्रदेश)।
• मार्च 2016: डीएनएचएण्डडीडीको हिस्सा।
• यी केन्द्र शासित प्रदेशहरूमा, एनएफएसए नगद हस्तान्तरण मोडमा कार्य गर्दछन्:
• अनुदानको समतुल्य नगद सोझै लाभार्थीहरूको ब्याङ्क खातामा हस्तान्तरित गरिन्छ।
• योग्य परिवारहरूलाई खुला बजारबाट खाद्यान्न खरिद गर्न सक्षम बनाउँछ।
एकीकृत बाल विकास योजनाहरू
• यो योजना महिला तथा बाल विकास मन्त्रालयद्वारा गहुँमा आधारित पोषण कार्यक्रम (डब्ल्यूबीएनपी) र किशोरीहरूका लागि योजना अन्तर्गत सञ्चालित गरिन्छ।
• 6 महिनादेखि 59 महिना उमेरका बच्चाहरू, गर्भवती तथा स्तनपान गराउने महिला र 14-18 वर्ष उमेरका किशोरीहरूलाई आईसीडीएसको माध्यमद्वारा तातो पकाएको भोजन र/वा घर लैजाने राशनको रूपमा पूरक पौष्टिक भोजन प्रदान गरिन्छ।
• वित्त वर्ष 24-25 को लागि खाध्य तथा सार्वजनिक वितरण विभागबाट आवन्टन: 26.46 लाख मेट्रिक टन चामल, गहुँ र मोटो अन्न
पीएम पोषण (पोषण शक्ति निर्माण) योजना
• पीएम पोषण (पोषण शक्ति निर्माण) योजना एक महत्त्वपूर्ण राष्ट्रिय पहल हो, जसलाई सरकारी र सरकारी सहायता प्राप्त विद्यालयहरूमा बालबालिकाको पोषण स्तरमा सुधार गरेर शिक्षालाई बढावा दिन र भोकमरीसित लड्नका लागि डिजाइन गरिएको छ, जसले गर्दा विपन्न विद्यार्थीहरूमा नियमित उपस्थितिलाई प्रोत्साहन गर्न सकिन्छ। यस योजना अन्तर्गत, 14 वर्ष उमेरसम्मका सबै प्राथमिक विद्यार्थीहरूलाई एक पौष्टिक तातो पकाएको मध्याह्न भोजन प्रदान गरिन्छ। पोषण मापदण्डहरू अनुरूप मध्याह्न भोजन सुनिश्चित गरेर यसले राम्रो स्वास्थ्यलाई बढ़ावा दिन्छ, विद्यालयमा उपस्थिति बढाउँछ र बालबालिकाहरूको सिक्ने परिणाममा सुधार ल्याउँदछ, साथै सामाजिक समानता र सामुदायिक सहभागितालाई पनि बढ़ावा दिँदछ।
• वित्त वर्ष 24-25 को लागि खाद्य तथा सार्वजनिक वितरण विभागबाट आवन्टन: 22.96 लाख मेट्रिक टन चामल र गहुँ।
एक राष्ट्र एक राशन कार्ड (ओएनओआरसी)
सबै 36 राज्य/केन्द्र शासित प्रदेशहरूमा सफलतापूर्वक कार्यान्वित ओएनओआरसी योजनाले लगभग 81 करोड लाभार्थीहरूलाई ई-पीओएस उपकरणमा बायोमेट्रिक प्रमाणीकरणको साथ आफ्नो विद्यमान राशन कार्ड/आधार कार्ड प्रयोग गरेर देशको कुनै पनि उचित मूल्यको पसलबाट आफ्नो हकदार खाद्यान्न उठाउने अधिकार दिँदछ। ओएनओआरसी विशेष गरी प्रवासी मजदुरहरूको लागि लाभदायक छ र राशन कार्डहरूको दोहोरिने क्रमलाई रोक्छ। यसको शुरुआतदेखि लिएर अहिलेसम्म, अक्टोबर 2025 सम्ममा लगभग 191 करोड पोर्टेबिलिटी लेनदेन (अन्तर-राज्यीय र राज्यभित्र) रेकर्ड गरिसिकएका छन्।
फारमको मुनिल्लो भाग
सार्वजनिक वितरण प्रणाली (पीडीएस) र खुला बजार बिक्री योजना (घरेलु)
सार्वजनिक वितरण प्रणाली (पीडीएस) किफायती मूल्यमा खाद्यान्न वितरणको माध्यमद्वारा खाद्यान्नको कमीको प्रबन्धन गर्ने एक प्रणालीको रूपमा विकसित भएको छ। वर्षौँदेखि, पीडीएस देशमा खाद्य अर्थतन्त्रको प्रबन्धनको लागि सरकारको नीतिको एक महत्त्वपूर्ण हिस्सा बनेको छ। प्रविधि-सञ्चालित सुधारहरूको माध्यमद्वारा पीडीएसमा दक्षता, पारदर्शिता र जवाफदेहिता उल्लेखनीय रूपमा बढाइएको छ, जसको परिणामस्वरूप राशन कार्ड/लाभार्थी डेटाबेसहरूको 100% डिजिटलीकरण, राशन कार्डहरूको 99.9% आधार सिडिङ र लगभग 99.6% (5.43 लाख मध्ये 5.41 लाख) उचित मूल्य पसलहरू (एफपीएस) को ईपीओएस उपकरणहरू प्रयोग गरेर स्वचालन भएको छ, जसले अनुदानित खाद्यान्नको पारदर्शी, बायोमेट्रिक/आधार-प्रमाणित वितरण भइरहेको छ। यस अतिरिक्त, अतिशेष खाद्यान्न (गहुँ र चामल) -लाई खुल्ला बजार बिक्री योजना (घरेलु) ओएमएसएस(डी) को माध्यमद्वारा बेचिन्छ, ताकि बजारमा उपलब्धता बढ़ोस्, मुद्रास्फीति नियन्त्रण होस् र आम जनताको लागि वहनीयता सुनिश्चित होस्।
यसले निम्नलिखित कुराहरूमा मद्दत गर्दछ:
• बजारमा खाद्यान्नको उपलब्धता बढाउन
• मूल्यलाई स्थिर गरेर मुद्रास्फीति नियन्त्रण गर्न
• खाद्य सुरक्षा सुनिश्चित गर्न
• आम जनताको लागि खाद्यान्नलाई अधिक किफायती बनाउन
यस अतिरिक्त, खुला बजार विक्रय योजना घरेलु (ओएमएसएस-डी) नीति अन्तर्गत आम उपभोक्ताहरूलाई अनुदानित दरमा गहुँको आँटा र चामल उपलब्ध गराउनका लागि भारत आँटा र भारत चामल योजनाहरू शुरु गरिएका थिए।
एनएफएसए अन्तर्गत खाद्यान्नको खरिद, भण्डारण र आवन्टन
गहुँ र चामलको खरिद राज्य सरकारी एजेन्सीहरू र भारतीय खाद्य निगम (एफसीआई) द्वारा न्यूनतम समर्थन मूल्य (एमएसपी) मा गरिन्छ, जसले गर्दा अन्नले उचित औसत गुणस्तर (एफएक्यू) मानदण्डहरूलाई पूरा गर्छ भन्ने कुरा सुनिश्चित हुन्छ। यी खरिद गरिएका अन्नहरूलाई केन्द्रीय पूलमा भण्डारण गरिन्छ र राष्ट्रिय खाद्य सुरक्षा अधिनियम (एनएफएसए) र अन्य कल्याणकारी योजनाहरू (ओडब्ल्यूएस) अन्तर्गत वितरण गरिन्छ।
प्रत्येक विपणन सत्रभन्दा पहिला, खरिद दुई प्रणालीको माध्यमद्वारा गरिन्छ:
1. विकेन्द्रीकृत खरिद प्रणाली (डीसीपी) - राज्य सरकारहरूले एनएफएसए र अन्य कल्याणकारी योजनाहरू अन्तर्गत धान/चामल र गहुँ सिधै खरिद, भण्डारण र वितरण गर्छन्। राज्यको आवन्टनभन्दा अधिक स्टकहरू एफसीआईलाई हस्तान्तरण गरिन्छ।
2. केन्द्रीकृत खरिद प्रणाली (गैर-डीसीपी) - एफसीआई वा राज्य एजेन्सीहरूले खाद्यान्न खरिद गर्छन् र तिनलाई राज्यभित्र भण्डारण र वितरण वा अन्य राज्यहरूमा हस्तान्तरणका लागि एफसीआईलाई हस्तान्तरण गर्छन्।
दुवै प्रणालीले किसानहरूको आयलाई समर्थन गर्दै सार्वजनिक वितरणको लागि खाद्यान्नको पर्याप्त उपलब्धता सुनिश्चित गर्छन्।
देशभरमा खाद्य सुरक्षा र प्रभावकारी वितरण सुनिश्चित गर्नका लागि सरकारले खाद्यान्नको एक केन्द्रीय भण्डार कायम राखेको छ, जसले सार्वजनिक वितरण प्रणाली (पीडीएस) को मेरुदण्डको रूपमा काम गर्दछ। 1 जुलाई 2025 सम्म, केन्द्रीय भण्डारमा क्रमशः 135.40 लाख मेट्रिक टन र 275.80 लाख मेट्रिक टनको भण्डारण मापदण्डको विपरीत 377.83 लाख मेट्रिक टन (एलएमटी) चामल र 358.78 लाख मेट्रिक टन गहुँ थियो। यी भण्डारहरूले सबैभन्दा पहिले एनएफएसए/पीएमजीकेएवाई, अन्य कल्याणकारी योजनाहरू र आपदा वा चाडपर्वहरूको लागि अतिरिक्त आवश्यकताहरू अन्तर्गत वार्षिक आवन्टनलाई पूरा गर्छन्। अतिरिक्त खाद्यान्नको निपटान खुला बजार बिक्री योजना-घरेलु (ओएमएसएस-डी) को माध्यमद्वारा प्रबन्धन गरिन्छ, जबकि योग्य देशहरूलाई मानवीय सहायता विदेश मन्त्रालयको माध्यमद्वारा पूर्ण अनुदानको रूपमा प्रदान गरिन्छ।
हात जोड़ेको व्यक्तिद्वारा एआई-उत्पन्न सामग्री गलत हुन सक्छ। आफ्नो हात फैलाएर खड़ा भएका व्यक्तिद्वारा एआई-उत्पन्न सामग्री गलत हुन सक्छ।
न्यूनतम समर्थन मूल्य (एमएसपी) व्यवस्था अन्तर्गत प्रमुख खाद्यान्न - धान र गहुँ - को खरिद भारतमा खाद्य सुरक्षालाई समर्थन गर्ने एक आधारभूत स्तम्भ हो, जो मुख्य रूपमा भौतिक उपलब्धता सुनिश्चित गरेर र किसान र उपभोक्ताहरूको लागि स्थिरता एवं आर्थिक पहुँचलाई बढाएर सुनिश्चित गरिन्छ। 13 अक्टोबर, 2025 सम्म, खरिफ विपणन सत्र 2024-25 मा धानको खरिद 813.88 लाख मेट्रिक टन (एलएमटी) सम्म पुगेको छ, जसको मूल्य 1.9 लाख करोड रुपियाँ एमएसपी रहेको थियो जसबाट 1.15 करोड किसानहरूलाई फाइदा पुगेको छ। आरएमएस 2024-25 मा, 266.05 लाख मेट्रिक टन गहुँको खरिद गरिएको थियो, जसको मूल्य 60,526.80 करोड रुपियाँ थियो, जसले 22.49 लाख किसानहरूलाई फाइदा पुगेको छ। आरएमएस 2025-26 मा (11.08.2025 सम्म), 300.35 लाख मेट्रिक टन गहुँको खरिद गरिएको थियो, जसको मूल्य 72,834.15 करोड रुपियाँ थियो, जसले 25.13 लाख किसानहरूलाई फाइदा पुऱ्याएको छ।
राष्ट्रिय खाद्य सुरक्षा अधिनियम (एनएफएसए) को कार्यान्वयनमा सहायता प्रदान गर्न र खाद्यान्नको समयमै आपूर्ति सुनिश्चित गर्नका लागि, वित्त्य वर्ष 2025-26 को लागि जुलाई 2025 सम्ममा एनएफएसए अन्तर्गत खाद्यान्नको कुल वार्षिक आवन्टन 18,498.94 हजार टन थियो र वित्त वर्ष 2024-25 को लागि यो 55,493.044 हजार टन थियो।
सार्वजनिक वितरण प्रणाली (पीडीएस) मा पारदर्शिता र दक्षताका लागि प्रमुख उपायहरू
सरकारले सार्वजनिक वितरण प्रणाली (पीडीएस) सुधारहरूलाई बढाउनका लागि धेरै कदमहरू उठाएको छ : -
• डिजिटलीकरण: सबै राज्य र केन्द्र शासित प्रदेशहरू (यूटी) मा राशन कार्ड र लाभार्थीहरूको डेटाबेसलाई पूर्ण रूपमा (100%) डिजिटलाइज गरिएको छ।
• पारदर्शिता र शिकायत निवारण: एक पारदर्शिता पोर्टल, अनलाइन शिकायत निवारण सुविधा र टोल-फ्री नम्बर देशभरिमा लागू गरिएको छ।
• अनलाइन आवन्टन र आपूर्ति शृङ्खला प्रबन्धन: चण्डीगढ, पुडुचेरी र दादरा एवं नगर हवेलीका शहरी क्षेत्रहरूलाई छोड़ेर, सबै राज्य/केन्द्र शासित प्रदेशहरूमा अनलाइन आवन्टन लागू गरिएको छ, जसले डीबीटी प्रत्यक्ष लाभ नगद हस्तान्तरण योजनाहरू अपनाएका छन्। अर्कोतिर, 31 राज्य/केन्द्र शासित प्रदेशहरूमा आपूर्ति शृङ्खला प्रबन्धनलाई कम्प्युटराइज गरिएको छ।
• आधार सिडिङ: राष्ट्रिय स्तरमा लगभग 99.9% राशन कार्ड आधार नम्बरहरूसँग जोड़िएका छन्।
• उचित मूल्य पसलहरू (एफपीएस) को स्वचालन: लगभग सबै एफपीएस अहिले ईपीओएस उपकरणहरूले लैस छन्, जसले एनएफएसए अन्तर्गत खाद्यान्नको इलेक्ट्रोनिक र पारदर्शी वितरणको लागि बायोमेट्रिक/आधार-आधारित प्रमाणीकरणलाई सक्षम बनाउँछ।
• एक राष्ट्र, एक राशन कार्ड (ओएनओआरसी): यो पहलले लाभार्थीहरूलाई देशको जुनसुकै ठाउँमा सार्वजनिक वितरण प्रणाली (पीडीएस) का लाभहरूको उपयोग गर्ने सुविधा प्रदान गर्दछ, जसमा पोर्टेबिलिटी र सुविधा सुनिश्चित हुँदछ।
• सार्वजनिक वितरण प्रणालीसित सम्बन्धित शिकायतहरूको निवारण र सम्पर्क हेतु तथा इच्छित लाभार्थीहरूद्वारा कुनै पनि प्रकारको शिकायत दर्ता गराउनका लागि सबै राज्य/केन्द्र शासित प्रदेशहरूमा हेल्पलाइन नम्बर 1967/1800-राज्य शृङ्खला नम्बर कार्यरत छ। सार्वजनिक वितरण प्रणालीमा भ्रष्टाचार र हिनामिना लगायतका शिकायतहरू यस विभागमा कुनै पनि स्रोतबाट प्राप्त हुँदा तिनीहरूलाई जाँच तथा उपयुक्त कारबाहीको लागि सम्बन्धित राज्य/केन्द्र शासित प्रदेश सरकारहरूलाई पठाइन्छ।
सार्वजनिक वितरण प्रणाली (पीडीएस) मा डिजिटल सुधार
मेरा राशन 2.0: प्रधानमन्त्री गरीब कल्याण अन्न योजना (पीएमजीकेएवाई) अन्तर्गत लाभार्थीहरूको लागि पारदर्शिता र सुविधा बढाउन खाद्य तथा सार्वजनिक वितरण विभाग (डीएफपीडी) ले 20 अगस्त 2024 मा मेरा राशन 2.0 मोबाइल एप्लिकेशन शुरु गऱ्यो। यो अपग्रेड गरिएको अनुप्रयोगले लाभार्थीहरूलाई उनीहरूको अधिकार, निकासी विवरण र निकटतमको उचित मूल्य पसल (एफपीएस) को स्थानको बारेमा वास्तविक समयको जानकारी प्रदान गर्दछ, साथै एक सहज, प्रयोगकर्ता अनुकूल अनुभवको लागि नयाँ मूल्यवर्धित सुविधाहरू पनि प्रदान गर्दछ। यसका 1 करोडभन्दा अधिक डाउनलोड पहिले नै रेकर्ड गरिएको छ।
अन्न मित्र मोबाइल ऐप: यो ऐपले महत्वपूर्ण परिचालन डेटामा सुरक्षित पहुँच प्रदान गरेर सार्वजनिक वितरण प्रणाली (पीडीएस) क्षेत्रीय कार्यकर्ताहरूलाई सशक्त बनाउँछ। यो उचित मूल्य पसल (एफपीएस) का डिलर, खाद्य निरीक्षक र जिल्ला खाद्य आपूर्ति अधिकारीहरू (डीएफएसओ) को लागि क्षेत्र स्तरीय निगरानी, स्टक प्रबन्धन र अनुपालन रिपोर्टिङलाई सुव्यवस्थित गर्नका लागि डिजाइन गरिएको हो।
अन्न मित्रका प्रमुख डिजाइन विशेषताहरू:
• क्षेत्र स्तरीय सञ्चालन, स्टक ट्र्याकिङ र अनुपालन रिपोर्टिङलाई सुव्यवस्थित गर्दछ।
• रासन कार्डको लेनदेन सारांश, लाभार्थी प्रबन्धन र अन्य हितधारकहरूको जानकारी प्रदान गर्दछ।
• यसमा निरीक्षण मोड्युल, प्रतिक्रिया र मूल्याङ्कन सुविधा सामेल छन्।
• जिल्लादेखि लिएर उचित मूल्य पसल (एफपीएस) स्तरसम्म स्टक स्तरीय प्रबन्धनलाई सक्षम बनाउँछ।
लाभ:
• अवरोधहरूलाई कम गर्दछ र म्यानुअल कागजी कारबाहीहरूलाई समाप्त गर्दछ।
• वास्तविक समय डेटा पहुँचको माध्यमद्वारा निर्णय लिनमा क्षमता बढाउँछ।
• सबै प्रमुख पीडीएस हितधारकहरूलाई एकल सुरक्षित डिजिटल प्लेटफर्ममा ल्याएर पारदर्शिता, गति र दक्षतामा सुधार गर्दछ।
वर्तमानमा, अन्न मित्र ऐप 15 राज्यहरू - असम, मेघालय, मणिपुर, मिजोरम, सिक्किम, अण्डमान र निकोबार द्वीप समूह, लक्षद्वीप, नागाल्याण्ड, गोवा, जम्मू र कश्मीर, दमन एवं दीव, लद्दाख, महाराष्ट्र, पञ्जाब र त्रिपुरा - मा लागू छ र यो अङ्ग्रेजी र हिन्दीमा उपलब्ध छ। अन्य राज्य र केन्द्र शासित प्रदेशहरूमा यसलाई चरणबद्ध रूपमा लागू भइरहेको छ।
स्मार्ट-पीडीएस
यी सुधारहरूलाई अघि बढ़ाउनका लागि, भारत सरकारले दिसम्बर 2025 सम्ममा चरणबद्ध रूपमा स्मार्ट-पीडीएस (पीडीएसमा प्रविधिको माध्यमद्वारा आधुनिकीकरण र सुधारको योजना) पहल शुरु गर्ने तयारी गरेको छ, जसको उद्देश्य पीडीएसको प्राविधिक मेरुदण्डलाई बलियो बनाउनु र चार प्रमुख मोड्युलहरूमा ध्यान केन्द्रित गरेर परिवर्तनकारी परिवर्तन ल्याउनु हो:
1. खाद्य अन्न खरिद
2.आपूर्ति शृङ्खला प्रबन्धन र अन्नको आवन्टन
3.रासन कार्ड र उचित मूल्य पसलको प्रबन्धन
4. बायोमेट्रिक आधारित अन्न वितरण मोड्युल (ई-केवाईसी)।
निष्कर्ष
भारतको खाद्य सुरक्षा ढाँचा कृषि उत्पादनलाई मजबुत पार्ने र समतामूलक वितरण सुनिश्चित गर्ने दोहोरो रणनीतिमा आधारित छ। यसका साथै, राष्ट्रिय खाद्य सुरक्षा अधिनियम (एनएफएसए), 2013, जुन प्रधानमन्त्री गरीब कल्याण अन्न योजना (पीएकजीकेएवाई), विकेन्द्रीकृत खरिद योजना (डीसीपी) र खुला बजार बिक्री योजना - घरेलु (ओएमएसएस-डी) जस्ता प्रमुख कार्यक्रमहरूका साथ लगभग 81 करोड मानिसहरूलाई किफायती र समावेशी वितरणको ग्यारेन्टी दिन्छ, जसले उनीहरूले किफायती खाद्यान्न प्राप्त गर्ने, मूल्य स्थिरता कायम राख्ने र कमजोर परिवारहरूलाई भोकमरी र कुपोषणबाट सुरक्षित राख्ने कुरा सुनिश्चित गर्दछ।
सन्दर्भ
विश्व ब्याङ्क
https://www.worldbank.org/en/topic/agriculture/brief/food-security-update/what-is-food-security
खाद्य तथा सार्वजनिक मन्त्रालय वितरण
https://www.pib.gov.in/factsheetdetails.aspx?id=148563
https://www.pib.gov.in/PressNoteDetails.aspx?NoteId=151969&ModuleId=3
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1592269
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2098449
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2159013
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1988732.
https://www.pib.gov.in/PressNoteDetails.aspx?NoteId=151969&ModuleId=3
https://dfpd.gov.in/implementation-of-nfsa/en
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AU4518_ge2pFO.pdf?source=pqals
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AU602_TrQ8Qc.pdf?source=pqals
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AU4410_Jc3GA9.pdf?source=pqals
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AU1688_G6tfjV.pdf?source=pqals
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AU4141_ES2bf4.pdf?source=pqals
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AU4518_ge2pFO.pdf?source=pqals
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AU2834_fivpqa.pdf?source=pqals
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AS390_q5eZib.pdf?source=pqals
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AU1781_sGYRRs.pdf?source=pqals
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AS242_Qrobv3.pdf?source=pqals
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AU1763_1EKZjU.pdf?source=pqals
https://sansad.in/getFile/loksabhaquestions/annex/185/AU2834_fivpqa.pdf?source=pqals
https://www.nfsm.gov.in/Guidelines/NFSNM%20GUIDELINES%20APPROVED%20FY%202025-2026.pdf
https://oilseeds.dac.gov.in/doddocuments/Nodalcropsduring.pdf
https://dfpd.gov.in/procurement-policy/en
https://www.nfsm.gov.in/Guidelines/Guideline_nfsmandoilseed201819to201920.pdf
https://nfsm.gov.in/Guidelines/NFSNM%20GUIDELINES%20APPROVED%20FY%202025-2026.pdf
https://www.pib.gov.in/PressReleseDetailm.aspx?PRID=2055957