PIB Backgrounder
Integrated Cold Chain and Value Addition Infrastructure (ICCVAI)
India's Post-Harvest Supply Chain from Farm Gate to Consumer
29 OCT 2025 10:18AM by PIB Delhi
Introduction
Post-harvest losses remain a significant challenge in India, particularly for perishable commodities such as fruits, vegetables, dairy, meat, poultry, and fish. Research indicates that considerable losses occur throughout the supply chain, from harvesting and handling to transport, storage, and processing, reducing farmers’ incomes, increasing consumer prices, and undermining food security. To tackle these challenges, the Ministry of Food Processing Industries (MoFPI) runs the Integrated Cold Chain and Value Addition Infrastructure Scheme, commonly referred to as the Cold Chain scheme as part of the Pradhan Mantri Kisan Sampada Yojana (PMKSY). The main goal is to build a seamless cold chain from farm gate to retail outlet, to reduce post-harvest losses and help farmers secure better returns for their produce. Although the scheme was launched earlier, it was restructured and included under PMKSY in 2016-17. PMSKY is an umbrella scheme of the Ministry of Food Processing Industries which aims to create modern infrastructure with efficient linkages and supply chain management from farm gate to retail outlet. The Cold Chain Scheme was brought under the umbrella of PMSKY for creating complete cold chain solutions that connect farmers, processors, and markets, and for cutting wastage, boosting employment, and strengthening the competitiveness of the perishable goods sector.
Moreover, the significance of cold chain infrastructure extends beyond mere storage. It includes pre-cooling facilities at farms, modern processing centers, efficient distribution hubs, and temperature-controlled transport systems that work together in sync. The scheme encompasses multiple sectors, including horticulture (excluding fruits and vegetables since 2022 which get covered under a separate scheme), dairy, meat, poultry, and marine or fish products (excluding shrimp), thereby addressing a broad spectrum of perishable commodities crucial to agriculture and allied industries. This restructuring aimed to streamline assistance and prevent duplication. It also transferred fruits, vegetables, and shrimp under the Operation Greens scheme, another component of PMKSY focused on stabilizing supply chains.
An evaluation study conducted by NABARD Consultancy Services Pvt. Ltd. (NABCONS) in 2020 highlighted that interventions under the ICCVAI scheme resulted in a significant reduction in wastages, particularly in the Fruits & Vegetables, Dairy, and Fisheries sectors.
Objectives of the ICCVAI
The founding objectives of the scheme were clearly defined to ensure the holistic development of cold chain infrastructure:
Key components of ICCVAI
The scheme supports the creation of facilities across the supply chain, often emphasizing infrastructure at the farm level. For an applicant to receive financial assistance under the general cold chain scheme (as per 22.05.2025 guidelines), they must set up Farm Level Infrastructure (FLI) and connect it with either a Distribution Hub (DH) and/or refrigerated/insulated transport.
Its key components include:
Eligibility of PIA to establish Food Processing Unit
ICCVAI is a demand driven scheme. Various eligible entities (Project Implementing Agencies – PIAs can establish the food processing units. PIA can be anyone from the following:
• Individuals (including farmers).
• Entity/Organization such as Farmer Producer Organizations (FPOs), Farmer Producer Companies (FPCs), Non-Governmental Organizations (NGOs), Public Sector Undertakings (PSUs), Firms, Companies, Corporations, Cooperatives, and Self-Help Groups (SHGs).
Ministry invites applications/proposals from eligible entities through floating Expressions of Interest (EOIs) based on the availability of funds. Obtaining consent from the States for the storage of food commodities is not mandatory; however, their assistance is required in establishing the food processing units.
Key Government Initiatives Complementing the ICCVAI Scheme
Mission for Integrated Development of Horticulture (MIDH), National Horticulture Board (NHB), and Agriculture Infrastructure Fund (AIF) are some key government initiatives that complement the ICCVAI Scheme.
1. Mission for Integrated Development of Horticulture (MIDH)
Under the MIDH, financial assistance is provided for a range of horticulture activities, including the construction, expansion, and modernization of cold storages with a capacity of up to 5,000 MT across the country. These projects are implemented based on Annual Action Plans submitted by States and Union Territories. The cold storage component is demand and entrepreneur-driven, which offers credit-linked back-ended subsidies of 35% of the project cost in general areas and 50% in the North Eastern and hilly states, as well as in scheduled areas. The support is extended through the respective State Horticulture Missions.
1. Operation Greens Scheme
This is another Central Sector Scheme being implemented by MoFPI under Pradhan Mantri Kisan SAMPADA Yojana since 2018-19, with the objective of enhancing the value realisation of farmers and minimizing post-harvest losses. The scheme was initially intended for the integrated development of Tomato, Onion and Potato (TOP) value chain, but was later extended to cover a variety of other vegetables and fruits, and also shrimp.
1. National Horticulture Board (NHB)’s Initiative
NHB is implementing a scheme namely “Capital Investment Subsidy for Construction/Expansion/Modernization of Cold Storages and Storages for Horticulture Products”. The scheme provides a credit-linked back-ended subsidy of 35% of the project’s capital cost in general areas and 50% in the case of North Eastern, hilly, and scheduled areas. It supports the construction, expansion, and modernization of cold storage and Controlled Atmosphere (CA) storage facilities with capacities ranging from 5,000 MT to 20,000 MT, thereby promoting scientific storage and reducing post-harvest losses in the horticulture sector.
1. Agriculture Infrastructure Funds (AIF)
To further strengthen agricultural infrastructure across the country, the Government has launched the AIF with a corpus of 1 lakh crore. The Fund aims to facilitate the creation of post-harvest management and community farming assets, including cold storages, warehouses and processing units. All the eligible beneficiaries can avail collateral-free term loans of up to2 crore along with an interest subvention of 3% per annum on the term loan.
Financial Assistance
Enhanced Budgetary Allocation under PMKSY (2025)
The Union Cabinet in July 2025 approved an additional outlay of1,920 crore for the PMKSY, raising the total allocation to 6,520 crore for the 15th Finance Commission cycle (up to March 31, 2026). This approval includes Rs. 1000 crore to support the setting up of 50 Multi-Product Food Irradiation Units under the component scheme-Integrated Cold Chain and Value Addition Infrastructure (ICCVAI). This significant increase reflects the government’s strong commitment to expand the impact of cold chain infrastructure.
The scheme provides grants or subsidies to set up integrated cold chain projects covering 35% of the eligible project cost in general areas and 50% in difficult areas, as well as for proposals from SC/ST groups, FPOs, and SHGs. Difficult Areas include North-Eastern States (including Sikkim), Uttarakhand, Himachal Pradesh, Jammu & Kashmir, Ladakh, Integrated Tribal Development Programme (ITDP) areas, and Islands. Each project can receive up to 10 crore in financial assistance.
Achievements and Progress
As of June 2025, a total of 395 integrated cold chain projects have been approved under the Cold Chain Scheme since its launch in 2008. Out of these, 291 projects have been completed and are operational, creating a preservation capacity of 25.52 lakh metric tonnes (LMT) per year and a processing capacity of 114.66 LMT per year. The completed and operationalised projects have contributed to the generation of 1,74,600 jobs across the country.
Substantial progress became evident after 2016–17. Since 2016-17, an amount of 1535.63 crore has been released against approved grants-in-aid / subsidy of 2066.33 crore for implementing 269 approved projects with 169 cold chain projects have been completed and operationalised across the country.
Major Revision and Policy Updates
The scheme has undergone several revisions to enhance its effectiveness and align with emerging needs:
June 2022 Revision: A significant policy change was implemented on June 08, 2022 when the scheme discontinued support for cold chain projects in the fruits and vegetables sector. Moreover, the sector was shifted to the Operation Greens Scheme which is another component of PMKSY specifically designed to address price stabilization measures in the horticulture sector. Therefore, this strategic reallocation allowed for specialized focus and optimized resource utilization.
August 2024 Guidelines: Operational scheme guidelines were issued on August 06, 2024 for setting up multi-product food irradiation units (use of ionizing radiation to preserve food, extend shelf life, and reduce post-harvest losses for various products) under the cold chain scheme. Therefore, this addition reflects the incorporation of modern preservation technologies that extend shelf life and ensure food safety without compromising nutritional quality.
May 2025 Revision: The latest operational guidelines, released on May 22, 2025, focus on strengthening preservation and value-addition infrastructure across the entire supply chain, from the farm gate to the consumer. These measures aim to minimize post-harvest losses of non-horticulture produce, while also ensuring farmers receive fair and remunerative prices and consumers benefit from the year-round availability of food products.
Conclusion
The evolution of the scheme demonstrates adaptive governance. The 2022 sectoral realignment, transferring fruits and vegetables to Operation Greens, reflects strategic specialization. The 2025 budget increase to ₹6,520 crore underscores the government’s focus on strengthening and expanding the impact of cold chain infrastructure. The introduction of irradiation facilities and regular guideline revisions shows responsiveness to technological advancements and ground-level requirements.
The scheme’s financial framework ensures that cold chain development remains economically feasible for a wide range of stakeholders, from individual farmers to large corporate entities. It aims to ensure that projects are implemented in response to actual market needs. Furthermore, the scheme holds significant potential. Integrating modern technologies such as IoT-based monitoring, energy-efficient systems, and AI-driven logistics optimization can greatly enhance operational efficiency. Strengthening linkages with agricultural marketing reforms can further amplify benefits for farmers.
References
Ministry of Food Processing Industries (MoFPI)
Press Information Bureau
Sansad
Click here to see PDF

PIB Backgrounder
ସମନ୍ୱିତ ଶୀତଳ ଶୃଙ୍ଖଳା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଭିତ୍ତିଭୂମି (ଆଇସିସିଭିଏଆଇ)
ଚାଷଜମିରୁ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତର ଅମଳ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ
29 OCT 2025 10:18AM by PIB Bhubaneswar
ମୁଖ୍ୟାଂଶ
ଜୁଲାଇ ୨୦୨୫ରେ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ୍ ପିଏମକେଏସୱାଇ ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ୧,୯୨୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମଞ୍ଜୁର କରିଥିଲେ, ଯାହା ୧୫ତମ ଅର୍ଥ କମିଶନ ଚକ୍ର (ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ) ପାଇଁ ମୋଟ ବ୍ୟୟ ବରାଦକୁ ୬,୫୨୦ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଥିଲା।
ଏହି ଅନୁମୋଦନରେ ସମନ୍ବିତ ଶୀତଳ ଶୃଙ୍ଖଳ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଭିତ୍ତିଭୂମି (ଆଇସିସିଭିଏଆଇ) ଅଧୀନରେ ୫୦ ଟି ବହୁ-ଉତ୍ପାଦ ଖାଦ୍ୟ ବିକିରଣ ୟୁନିଟ୍ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ୧,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
୨୦୦୮ ମସିହାରୁ, ୩୯୫ ଟି ଶୀତଳ ଶୃଖଳ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଛି; ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ୨୯୧ ଟି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଛି, ଯାହା ବାର୍ଷିକ ୨୫.୫୨ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ୧୧୪.୬୬ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷମତା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ଏହା ୧.୭୪ ଲକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିଛି।
୨୦୧୬-୧୭ ମସିହାରୁ, ୨୬୯ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଅନୁମୋଦିତ ୨,୦୬୬.୩୩ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅନୁଦାନ ମଧ୍ୟରୁ ୧,୫୩୫.୬୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ଜାରି କରାଯାଇଛି। ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ୧୬୯ ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ସାରା ଦେଶରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଅଛି।
ଭାରତରେ ଫସଲ ପରବର୍ତ୍ତୀ କ୍ଷତି ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଆହ୍ବାନ ହୋଇ ରହିଛି। ବିଶେଷକରି ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବା, ଦୁଗ୍ଧ, ମାଂସ, କୁକୁଡ଼ା ଏବଂ ମାଛ ପରି ପଚନଶୀଳ ସାମଗ୍ରୀ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ବଡ଼ ସମସ୍ୟା । ଗବେଷଣାରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ, ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ପରିଚାଳନା ଠାରୁ ପରିବହନ, ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମଗ୍ର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ଏପରି କ୍ଷତି ବହୁଳ ଭାବରେ ଘଟେ । ଏହା ଦ୍ବାରା ଚାଷୀଙ୍କ ଆୟ କମିଥାଏ, ଗ୍ରାହକଙ୍କ ଲାଗି ଦରବୃଦ୍ଧି ହୁଏ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷାକୁ ଦୁର୍ବଳ ହୁଏ। ଏହି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ ପାଇଁ, ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସମନ୍ବିତ ଶୀତଳ ଶୃଙ୍ଖଳ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ସଂଯୁକ୍ତି ଭିତ୍ତିଭୂମି (ଆଇସିସିଭିଏଆଇ) ସ୍କିମ୍ ଚଳାଉଛି । ଏହା ସାଧାରଣଭାବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ପଦା ଯୋଜନା (ପିଏମକେଏସଓ୍ବାଇ)ର କୋଲ୍ଡ ଚେନ ସ୍କିମ ଭାବେ ଜଣାଶୁଣା ।
ଏହାର ପ୍ରାଥମିକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଚାଷଜମିରୁ ଖୁଚୁରା ବଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ସୁଗମ ଶୀତଳ ଶୃଙ୍ଖଳ ସୃଷ୍ଟି କରିବା, ଅମଳ ପରବର୍ତ୍ତୀ କ୍ଷତି ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦ ଉପରେ ଉତ୍ତମ ଲାଭ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା। ଯଦିଓ ଏହି ଯୋଜନା ପୂର୍ବରୁ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା, ଏହାକୁ ୨୦୨୬-୨୭ରେ ପୁନର୍ଗଠିତ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ପିଏମକେଏସଓ୍ବାଇ ଅଧୀନରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଥିଲା। ପିଏମକେଏସଓ୍ବାଇ ହେଉଛି ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଏକ ବ୍ୟାପକ ଯୋଜନା ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି କ୍ଷେତଠାରୁ ଖୁଚୁରା ଦୋକାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦକ୍ଷ ଯୋଗଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ଓ ସଂଯୋଗ ସହିତ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି କରିବା। ଚାଷୀ, ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣକାରୀ ଏବଂ ବଜାରକୁ ସଂଯୋଗ କରି ବ୍ୟାପକ ଶୀତଳ ଶୃଙ୍ଖଳ ସମାଧାନ ସୃଷ୍ଟି କରିବା, ଅପଚୟ ହ୍ରାସ କରିବା, ନିଯୁକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ନଷ୍ଟଶୀଳ ସାମଗ୍ରୀ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକ୍ଷମ କରିବା ପାଇଁ କୋଲ୍ଡଚେନ୍ ଯୋଜନା ପିଏମକେଏସଓ୍ବାଇ ଅଧୀନକୁ ଅଣାଯାଇଥିଲା ।
କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, କୋଲ୍ଡ ଚେନ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଗୁରୁତ୍ୱ କେବଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ରହିନାହିଁ। ଏଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ରହିଛି କୃଷିକ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରାକ୍-ଶୀତଳୀକରଣ ସୁବିଧା, ଆଧୁନିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କେନ୍ଦ୍ର, ଦକ୍ଷ ବଣ୍ଟନ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ତାପମାତ୍ରା-ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଓ ଏ ସମସ୍ତ ସମନ୍ବୟର ସହ କାମ କରନ୍ତି । ଏହି ଯୋଜନା ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରେ, ଯେପରିକି ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି (ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବା କ୍ଷେତ୍ର ବ୍ୟତୀତ, ଯାହାକୁ ୨୦୨୨ରୁ ଏକ ପୃଥକ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଅଣାଯାଇଛି), ଦୁଗ୍ଧ, ମାଂସ, କୁକୁଡ଼ା ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ କିମ୍ବା ମାଛ ଉତ୍ପାଦ (ଚିଙ୍ଗୁଡ଼ି ବ୍ୟତୀତ) । ଫଳରେ ଏହା କୃଷି ଓ ଆନୁଷଙ୍ଗିକ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ବର୍ଗକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିଥାଏ । ଏହି ପୁନର୍ଗଠନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ସହାୟତାକୁ ସୁଗମ କରିବା ଏବଂ ଡୁପ୍ଲିକେସନ୍ ରୋକିବା । ଏହା ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ସ୍ଥିର କରିବା ପାଇଁ ପିଏମକେଏସଓ୍ବାଇର ଅନ୍ୟ ଏକ ଉପାଦାନ ଅପରେସନ୍ ଗ୍ରୀନ୍ସ ଯୋଜନା ଅଧୀନକୁ ଫଳ, ପନିପରିବା ଏବଂ ଚିଙ୍ଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ କରିଥିଲା।
୨୦୨୦ ମସିହାରେ ନାବାର୍ଡ କନସଲ୍ଟାନ୍ସି ସର୍ଭିସେସ୍ ପ୍ରାଇଭେଟ୍ ଲିମିଟେଡ୍ (ନାବକନ୍ସ) ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ଏକ ମୂଲ୍ୟାୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ, ଆଇସିସିଭିଏଆଇ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବା, ଦୁଗ୍ଧ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅପଚୟକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରିଛି।
ଆଇସିସିଭିଏଆଇର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ
କୋଲ୍ଡ ଚେନ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଯୋଜନାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସମୟରୁ ହିଁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ପରିଭାଷିତ ହୋଇଥିଲା:
ଆଇସିସିଭିଏଆଇର ପ୍ରମୁଖ ଉପାଦାନ
ଏହି ଯୋଜନା ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ବିଭିନ୍ନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟିକୁ ସମର୍ଥନ କରେ, ବିଶେଷକରି କୃଷି ସ୍ତରରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଏ। ସାଧାରଣ ଶୀତଳ ଶୃଙ୍ଖଳ ଯୋଜନା (୨୨.୦୫.୨୦୨୫ ର ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଅନୁଯାୟୀ) ଅଧୀନରେ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପାଇବା ପାଇଁ, ଜଣେ ଆବେଦନକାରୀଙ୍କୁ କୃଷିକ୍ଷେତ୍ର ସ୍ତରୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି (ଏଫଏଲଆଇ) ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଏହାକୁ ଏକ ବଣ୍ଟନ କେନ୍ଦ୍ର (ଡିଏଚ୍) ଏବଂ/କିମ୍ବା ଶୀତଳ/ଅନୁପାତିକ ପରିବହନ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବାକୁ ପଡିବ।
ଏହାର ପ୍ରମୁଖ ଉପାଦାନ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା..
ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ୟୁନିଟ୍ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟତା
ଆଇସିସିଭିଏଆଇ ଏକ ଚାହିଦା-ଚାଳିତ ଯୋଜନା। ବିଭିନ୍ନ ଯୋଗ୍ୟ ସଂସ୍ଥା (ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଏଜେନ୍ସି - ପିଆଇଏ) ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ୟୁନିଟ୍ ସ୍ଥାପନ କରିପାରିବେ। ପିଆଇଏ ନିମ୍ନଲିଖିତ ମଧ୍ୟରୁ ଯେକୌଣସି ହୋଇପାରେ:
• ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ (କୃଷକଙ୍କ ସମେତ)
• ସଂସ୍ଥା/ସଂଗଠନ ଯେପରିକି କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ (ଏଫପିଓ), ଚାଷୀ ଉତ୍ପାଦକ କମ୍ପାନୀ (ଏଫପିସି), ଅଣ-ସରକାରୀ ସଂଗଠନ (ଏନଜିଓ), ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ଉଦ୍ୟୋଗ (ପିଏସୟୁ), ଫାର୍ମ, କମ୍ପାନୀ, କର୍ପୋରେସନ, ସମବାୟ ଏବଂ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ।
ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପାଣ୍ଠିର ଉପଲବ୍ଧତା ଉପରେ ଆଧାର କରି ଏକ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ (ଇଓଆଇ) ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଗ୍ୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକଠାରୁ ଆବେଦନ/ପ୍ରସ୍ତାବ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରେ। ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ସଂରକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରୁ ସମ୍ମତି ନେବା ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ନୁହେଁ, ତେବେ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ୟୁନିଟ୍ ସ୍ଥାପନ କରିବାରେ ସେମାନଙ୍କର ସହାୟତା ଆବଶ୍ୟକ।
ଆଇସିସିଭିଏଆଇ ଯୋଜନାର ପରିପୂରକ ପ୍ରମୁଖ ସରକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ
ସମନ୍ବିତ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ବିକାଶ ମିଶନ (ଏନଆଇଡିଏଚ) ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ବୋର୍ଡ (ଏନଏଚବି), ଅପରେସନ ଗ୍ରିନ ସ୍କିମ ଏବଂ କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଣ୍ଠି (ଏଆଇଏଫ) ହେଉଛି ଆଇସିସିଭିଏଆଇ ଯୋଜନାର ପରିପୂରକ କିଛି ପ୍ରମୁଖ ସରକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ।
ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା
ଜୁଲାଇ ୨୦୨୫ରେ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ୍ ପିଏମକେଏସଓ୍ବାଇ ପାଇଁ ୧୯୨୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅତିରିକ୍ତ ବ୍ୟୟବରାଦକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଥିଲେ, ଏହା ସହିତ ୧୫ତମ ଅର୍ଥ କମିଶନ ଚକ୍ର (୩୧ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ) ପାଇଁ ମୋଟ ଆବଣ୍ଟନ ୬,୫୨୦ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲା। ଏହି ଅନୁମୋଦନ ଅଧିନରେ ସମନ୍ୱିତ ଶୀତଳ ଶୃଙ୍ଖଳ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଭିତ୍ତିଭୂମି (ଆଇସିସିଭିଏଆଇ) ଅଧୀନରେ ୫୦ଟି ବହୁ-ଉତ୍ପାଦ ଖାଦ୍ୟ ବିକିରଣ ୟୁନିଟ୍ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ୧୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୃଦ୍ଧି କୋଲ୍ଡଚେନ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ପହଞ୍ଚକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ଏହି ସ୍କିମ କୋଲ୍ଡ ଚେନ ପ୍ରକଳ୍ପ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ଅନୁଦାନ ଓ ସବସିଡି ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ସାଧାରଣ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏହା ପ୍ରକଳ୍ପମୂଲ୍ୟର ୩୫ ପ୍ରତିଶତ ଓ ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଅନୁସୂଚୀତ ଜାତି ଓ ଜନଜାତି, ଏପପିଓ ଓ ସ୍ବୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ପ୍ରକଳ୍ପ ମୂଲ୍ୟର ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ହୋଇଥାଏ ।
ସଫଳତା ଏବଂ ଅଗ୍ରଗତି
୨୦୦୮ ମସିହାରେ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ ଜୁନ୍ ୨୦୨୫ ସୁଦ୍ଧା, କୋଲ୍ଡ ଚେନ୍ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ମୋଟ ୩୯୫ଟି ସମନ୍ୱିତ କୋଲ୍ଡ ଚେନ୍ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଛି। ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ୨୯୧ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଛି, ଯାହା ପ୍ରତିବର୍ଷ ୨୫.୫୨ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ସଂରକ୍ଷଣ କ୍ଷମତା ଏବଂ ୧୧୪.୬୬ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷମତା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିବା ଓ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ସାରା ଦେଶରେ ୧୭୪,୬୦୦ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରମୁଖ ସଂଶୋଧନ ଓ ନୀତି ସଂପର୍କରେ ନୂଆ ସୂଚନା
ଯୋଜନାର ପ୍ରଭାବଶାଳୀତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଏହାକୁ ଉଦୀୟମାନ ଆବଶ୍ୟକତା ସହିତ ସମନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଏଥିରେ ବିଭିନ୍ନ ସମୟରେ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇଛି ।
ଜୁନ୍ ୨୦୨୨ ସଂଶୋଧନ: ୮ ଜୁନ୍ ୨୦୨୨ରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନୀତିଗତ ପରିବର୍ତ୍ତନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶୀତଳ ଶୃଙ୍ଖଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ବନ୍ଦ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅପରେସନ୍ ଗ୍ରୀନ୍ସ ଯୋଜନାରେ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ କରାଯାଇଥିଲା ।
ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୪ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ: କୋଲ୍ଡ ଶୃଙ୍ଖଳ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ବହୁ-ଉତ୍ପାଦ ଖାଦ୍ୟ ବିକିରଣ ୟୁନିଟ୍ (ଖାଦ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ, ସେଲ୍ଫ ଲାଇଫ୍ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ଅମଳ ପରବର୍ତ୍ତୀ କ୍ଷତି ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଆୟନାଇଜିଂ ବିକିରଣ ବ୍ୟବହାର) ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ୨୦୨୪ ଅଗଷ୍ଟ ୬ରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଯୋଜନା ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଜାରି କରାଯାଇଥିଲା।
ମେ ୨୦୨୫ ସଂଶୋଧନ: ୨୨ ମେ ୨୦୨୫ରେ ଜାରି ହୋଇଥିବା ସର୍ବଶେଷ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ, ଚାଷ ଠାରୁ ଗ୍ରାହକ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମଗ୍ର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ-ସଂଯୋଜନ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଏ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଅଣ-ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ଉତ୍ପାଦର ଅମଳ ପରବର୍ତ୍ତୀ କ୍ଷତିକୁ ହ୍ରାସ କରିବା, ଚାଷୀମାନେ ଯେପରି ଉଚିତ୍ ଏବଂ ଲାଭଦାୟକ ମୂଲ୍ୟ ପାଇବେ ଏବଂ ଗ୍ରାହକମାନେ ବର୍ଷସାରା ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦର ଉପଲବ୍ଧତାରୁ ଉପକୃତ ହେବେ ତାହା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା।
ଉପସଂହାର
ଏହି ଯୋଜନାର ବିକାଶ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ପ୍ରଶାସନକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ୨୦୨୨ରେ କ୍ଷେତ୍ର-ୱାରୀ ପୁନର୍ଗଠନ, ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବା ଅପରେସନ୍ ଗ୍ରୀନ୍ସକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର, ରଣନୈତିକ ବିଶେଷଜ୍ଞତା ପ୍ରଦାନ କରେ। ୨୦୨୫ ବଜେଟରେ ୬,୫୨୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବୃଦ୍ଧି କୋଲ୍ଡଚେନ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ପ୍ରଭାବକୁ ସୁଦୃଢ଼ ଏବଂ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରେ। ବିକିରଣ ସୁବିଧାର ପ୍ରଚଳନ ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀର ନିୟମିତ ସଂଶୋଧନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉନ୍ନତି ଏବଂ ଭୂମି-ସ୍ତରୀୟ ଆବଶ୍ୟକତା ପ୍ରତି ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରେ।
ଯୋଜନାର ଆର୍ଥିକ ଢାଞ୍ଚା ନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ, ଶୀତଳ ଶୃଙ୍ଖଳ ବିକାଶ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଚାଷୀଙ୍କଠାରୁ ବଡ଼ କର୍ପୋରେଟ୍ ସଂସ୍ଥା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ଭାବରେ ଲାଭଦାୟକ ରହିବ। ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଯେପରି ପ୍ରକୃତ ବଜାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ହୁଏ ତାହା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଏହି ଯୋଜନାରେ ଆହୁରି ଯଥେଷ୍ଟ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି।