PIB Backgrounder
National Press Day 2025
Empowering Voices, Strengthening Democracy
16 NOV 2025 10:47AM by PIB Delhi
Key Takeaways
• National Press Day, celebrated on November 16, marks the start of the Press Council of India.
• The number of registered publications in India has grown significantly, rising from 60,143 in 2004-05 to 1.54 lakh in 2024-25.
• The Working Journalists Act, 1955, along with recent reforms like the Press and Registration of Periodicals Act 2023, protect journalist rights and modernize media regulation.
• The Press Sewa Portal has digitized periodical registration, onboarded 40,000 publishers, and registered 3,000 presses within six months, easing business for publishers.
• PRP (Press and Registration of Periodicals Act) 2023 and Press Sewa Portal modernize and digitize periodical registration, easing business for publishers.
Introduction
On November 16, India celebrates National Press Day, honouring the essential role of a free and responsible press in our society. The media is often referred to as the fourth pillar of democracy, playing a crucial role in shaping public opinion, driving development, and holding power to account. As a powerful tool for progress, it is essential that the press remains free from bias and upholds its duty to inform and educate the masses. For years, the media has been at the forefront, safeguarding the interests of millions and fostering transparency.
Roots of National Press Freedom
National Press Day (16 November) marks the establishment of the Press Council of India in 1966 under the Indian Press Council Act, 1965. The 1965 Act was later repealed in 1975, and a new Act, was subsequently enacted. Under this new legislation, the Press Council of India was reconstituted in 1979. Established as an independent body, the PCI’s primary role is to ensure that the press maintains high standards of journalism while remaining free from external influences. The idea for the Council was first proposed by the First Press Commission in 1956, which emphasized the need to protect press freedom and promote ethical reporting.
India’s vibrant media landscape continues to grow, registered publications have risen from 60,143 in 2004–05 to 1.54 lakh in 2024–25, reflecting the expanding reach and strength of the press.
This day symbolizes a free and responsible press, central to democracy. It is commemorated through various activities, including the National Awards for Excellence in Journalism and the release of a Souvenir.
The National Award for Excellence in Journalism honours outstanding contributions in print media. Presented annually on National Press Day, these awards recognize exceptional journalists across various fields, with the prestigious Raja Ram Mohan Roy Award serving as the highest honour.
The Souvenir is a compilation of goodwill messages from leaders and opinion pieces from media experts and academics on the theme of the year. Released on National Press Day, it highlights the achievements of awardees, showcasing their work through articles and photographs.
Media Governance: Key Initiatives and Legal Reforms
India’s media governance framework comprises a robust set of institutions, laws, and initiatives designed to safeguard press freedom, strengthen ethical journalism, modernise regulatory processes, and support media professionals. From statutory bodies like the Press Council of India and the Press Registrar General of India to landmark reforms such as the PRP Act, 2023 and the digital Press Sewa Portal, along with dedicated training institutions and welfare schemes, this ecosystem collectively upholds the integrity, accountability, and development of the country’s media sector.
Press Registrar General of India (PRGI)
Established in 1956, the Press Registrar General of India (PRGI) is linked to the rise of the print media in India. The print media, especially newspapers, has long nurtured India’s democracy by informing the public, analysing social issues, and driving social development. With an illustrious history, it continues to keep citizens engaged on matters that affect them. As the body overseeing periodical registration, it remains a partner in this legacy and ongoing progress.
Previously known as the Registrar of Newspapers for India or RNI, PRGI is a statutory body as per the Press and Registration of Periodicals Act, 2023.
The press played a vital role in shaping public opinion and in channelizing the energy of people in India’s struggle for independence. Aware about the role of the print media in the freedom struggle, and the part it could continue to play in strengthening democracy, the Government of free India set up the First Press Commission in 1956. The commission was mandated to examine the state of the Press in India and to make recommendations for its all-round development in the long term.
Press Council of India (PCI)
Press Council of India (PCI), a statutory autonomous body, has been set up under the Press Council Act, 1978 mainly to preserve the freedom of the Press and improve the standards of newspapers and news agencies in the country. PCI considers complaints filed 'by the Press' concerning curtailment of press freedom, physical assault/attack on journalists etc. under Section 13 of the Press Council Act 1978 and processed under the provisions of Press Council (Procedure for Inquiry) Regulations, 1979. PCI is also empowered to take suo-motu cognizance in matters on the pressing issues concerning freedom of Press and safeguarding of its high standards.
The Press Council of India (PCI), since its inception, has taken significant strides in shaping the landscape of press freedom and ensuring that the media in India upholds high ethical standards while remaining independent. Here's a brief overview of the Council's key developments and initiatives over the years:
• 2023: Representation of LGBTQ+ Community: The PCI adopted a report on the representation of the LGBTQ+ community in the media, promoting fair and responsible coverage.
• 2023: Guidelines for Reporting on Natural Disasters: The Council formulated guidelines for media professionals covering news during natural disasters, emphasizing sensitivity and accuracy in reporting.
• The PCI continued its advocacy for journalistic ethics by updating its Norms of Journalistic Conduct, ensuring that journalists adhere to professional and ethical standards over the years.
International Engagement:
• The PCI has signed MoUs with press councils from countries like Indonesia, Nepal, Bangladesh, and Sri Lanka, aimed at fostering mutual cooperation and advancing press freedom globally.
Internship Programs and Educational Initiatives:
• The PCI introduced merit-based internships for journalism students to foster a sense of responsibility and awareness regarding press freedom. The Summer Internship Program (SIP) and Winter Internship Program (WIP) offer students an opportunity to engage with the PCI's work.
The PCI's activities and initiatives reflect its ongoing commitment to protecting press freedom, upholding ethical standards, and supporting the professional development of journalists across India and internationally.
Did you know?
The Norms of Journalistic Conduct issued by the Press Council of India (PCI) serve as the guiding framework for ethical reporting in the print media. Newspapers are required to adhere to these norms, which, among other provisions, discourage the publication of fake, defamatory or misleading news. The Press Council is empowered under Section 14 of the Press Council Act to inquire into alleged violations of these norms and may warn, admonish or censure newspapers, editors or journalists, as appropriate.
Press and Registration of Periodicals (PRP) Act, 2023
The Press and Registration of Periodicals Act, 2023 (PRP Act), notified on 29 December 2023 and enforced from 1 March 2024, modernises and replaces the colonial PRB Act, 1867. It introduces a fully online, integrated system for simultaneous title allotment and registration, implemented through the Press Sewa Portal. The Act renames RNI as the Press Registrar General of India (PRGI), streamlines procedures, removes physical interfaces, reduces compliance burdens, and decriminalizes procedural lapses. The accompanying PRP Rules, 2024, provide the operational framework, together creating a transparent, efficient, and contemporary regulatory system for periodicals.
Press Sewa Portal
The Press Sewa Portal, developed under the Press and Registration of Periodicals Act, 2023 (PRP Act, 2023) by the Press Registrar General of India (PRGI), has ushered in a fully digitized and paperless system for the registration and regulation of periodicals. By automating all procedures, the portal has enhanced transparency, efficiency, and ease of doing business in the publishing sector.
The Portal has transformed the registration and regulation of periodicals with a fully digitized, paperless system and enhances the ease of doing business for publishers. With 40,000 publishers onboarded, 37,000 annual statements filed, and 3,000 printing presses registered within six months, reflecting its strong adoption. A dedicated website complements the portal, providing access to essential information and featuring an AI-based chatbot for user-friendly interaction.
Benefits of Automation
• Online services for title registration and related approvals.
• Paperless processing with e-sign facilities.
• Integrated Direct Payment Gateway for seamless transactions.
• QR code-enabled digital certificates ensuring authenticity.
• Dedicated module for Press Keepers to register and update press details online.
• Real-time tracking of registration status.
• Chatbot-based Grievance Resolution System for quick redressal.
Together, these features reflect the government’s commitment to streamlining media registration and ensuring a transparent, accountable, and technology-driven ecosystem for publishers across India.
Indian Institute of Mass Communication (IIMC)
Inaugurated on August 17, 1965, the Indian Institute of Mass Communication started with a small staff, including two consultants from UNESCO.
In the first few years, the Institute organised training courses mainly for Central Information Service Officers and undertook research studies on a modest scale. In 1969, a major international training programme, the Postgraduate Diploma Course in Journalism for Developing Countries, for middle-level working journalists from Afro-Asian countries, was started. Various specialised short courses of one week to three months' duration were subsequently started by the Institute to meet the training needs of communication professionals working in various media and publicity outfits of the Central and State Governments and public sector organisations. Over the years, IIMC started to offer regular Post-Graduate Diploma Courses.
The Indian Institute of Mass Communication (IIMC) entered into a Memorandum of Understanding (MoU) with Shri Lal Bahadur Shastri Rashtriya Sanskrit Vidyapeetha (SLBSRSV) in September, 2017 for jointly conducting a three-month Advanced Certificate course in Sanskrit Journalism. The Certification is given jointly by SLBSRSV and the IIMC. The Certificate Course in Sanskrit Journalism started in February, 2018. The Indian Institute of Mass Communication conducts Post Graduate Diploma Courses in Urdu, Odia, Marathi and Malayalam. By introducing specialized journalism programs and expanding linguistic offerings, IIMC is fostering an inclusive media ecosystem and demonstrating its commitment to nurturing tomorrow's journalists and empowering diverse voices in Indian media.
Since its inception, the institute has organized a total of 700 such courses and trained over 15,000 persons from India and abroad. The Indian Institute of Mass Communication stands as a cornerstone in shaping skilled media professionals, continually empowering Indian and international journalists to uphold values of ethical journalism.
In 2024, the Ministry of Education declared IIMC New Delhi along with its five regional campuses situated in Jammu (Jammu & Kashmir), Amravati (Maharashtra), Aizawl (Mizoram), Kottayam (Kerala), and Dhenkanal (Odisha) as Deemed to be University under the distinct category. With this elevated status, IIMC is empowered to confer degrees, including doctoral degrees.
Journalist Welfare Scheme
The scheme was originally launched in the year 2001, and revised in 2019. The main objective of Journalist Welfare Scheme (JWS) is to provide financial assistance to the journalists and their families under extreme hardships. Assistance available under the scheme:
1. Up to Rs. 5 lakh to family in case of journalist’s death due to extreme hardship.
2. Up to Rs. 5 lakh to journalist in case of permanent disability.
3. Up to Rs. 3 lakh for treatment of major ailments (cancer, renal failure, heart surgery, angioplasty, brain hemorrhage, paralytic attack, etc.), subject to non-coverage under CGHS/insurance; not available to non-accredited journalists above 65 years (age may be relaxed by Committee).
4. Up to Rs. 2 lakh for accident-related serious injuries requiring hospitalization, subject to non-coverage under CGHS/insurance; for non-accredited journalists, assistance for (ii), (iii), (iv) limited to Rs. 1 lakh for 5 years of work, plus Rs. 1 lakh for every additional 5 years, up to the prescribed ceiling.
The Working Journalists and Other Newspaper Employees (Conditions of Service) and Miscellaneous Provisions Act, 1955
This Act regulates the conditions of employment for working journalists and non-journalist newspaper employees. It covers key aspects such as hours of work, leave entitlements, and wage fixation. The Act also provides for the constitution of a Wage Board to revise and determine wage rates in the newspaper industry.
The Employees’ Provident Funds & Miscellaneous Provisions Act, 1952
This Act has been applicable to newspaper establishments since 31 December 1956 and was extended to private-sector electronic media companies in December 2007. Employees in these establishments are entitled to social security benefits under the EPF schemes. Additionally, print and electronic media personnel earning up to ₹21,000 per month in units covered under the Employees’ State Insurance (ESI) Act, 1948 are eligible to avail themselves of ESI benefits as per their entitlements.
Conclusion
National Press Day 2025 celebrates the vital role of a free, responsible, and independent press as a pillar of democracy, emphasizing its contribution to transparency, accountability, and public awareness. With landmark initiatives such as the Press and Registration of Periodicals Act, 2023, and the fully digital Press Sewa Portal, the government has modernized and simplified the registration process, fostering ease of doing business for publishers. The Press Council of India and Press Registrar General of India’s continued efforts to uphold ethical journalism, promote inclusivity, and engage internationally reinforce India’s commitment to a vibrant media ecosystem. This day serves as a reminder of the enduring importance of press freedom in strengthening democracy and empowering citizens. National Press Day 2025 stands as a tribute to the media’s unwavering dedication to informing and educating the nation.
References:
Ministry of Information and Broadcasting
Press Council of India
Press Registrar General of India
PIB Backgrounders
Ministry of Labour and Employment
Press Information Bureau
Click here to see PDF

PIB Backgrounder
ଜାତୀୟ ପ୍ରେସ୍ ଦିବସ 2025
ସ୍ୱରକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା, ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା
16 NOV 2025 10:47AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରସଙ୍ଗ
- ନଭେମ୍ବର ୧୬ ତାରିଖରେ ପାଳିତ ଜାତୀୟ ପ୍ରେସ୍ ଦିବସ, ଭାରତୀୟ ପ୍ରେସ୍ ପରିଷଦର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସକୁ ପାଳନ କରେ।
- ଭାରତରେ ପଞ୍ଜିକୃତ ପ୍ରକାଶନ ସଂଖ୍ୟା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ୨୦୦୪-୦୫ ରେ ୬୦,୧୪୩ ରୁ ୨୦୨୪-୨୫ ରେ ୧.୫୪ ଲକ୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
- କାର୍ଯ୍ୟରତ ସାମ୍ବାଦିକ ଆଇନ, ୧୯୫୫, ପ୍ରେସ୍ ଏବଂ ପଞ୍ଜିକରଣ ଆଇନ ୨୦୨୩ ପରି ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସଂସ୍କାର ସହିତ, ସାମ୍ବାଦିକ ଅଧିକାରକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦିଏ ଏବଂ ଗଣମାଧ୍ୟମ ନିୟନ୍ତ୍ରଣକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରେ।
- ପ୍ରେସ୍ ସେବା ପୋର୍ଟାଲ୍ ସାମୟିକ ପଞ୍ଜୀକରଣକୁ ଡିଜିଟାଇଜ କରିଛି, ୪୦,୦୦୦ ପ୍ରକାଶକଙ୍କୁ ସାମିଲ କରିଛି ଏବଂ ଛଅ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ୩,୦୦୦ ପ୍ରେସ୍ ପଞ୍ଜୀକୃତ କରିଛି ଯାହା ପ୍ରକାଶକଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟବସାୟକୁ ସହଜ କରିଛି।
- ପିଆରପି (ପ୍ରେସ୍ ଏବଂ ପଞ୍ଜୀକରଣ ପତ୍ରିକା ଆଇନ) ୨୦୨୩ ଏବଂ ପ୍ରେସ୍ ସେବା ପୋର୍ଟାଲ୍ ସାମୟିକ ପଞ୍ଜୀକରଣକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ ଏବଂ ଡିଜିଟାଇଜ କରିଛି, ପ୍ରକାଶକଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟବସାୟକୁ ସହଜ କରିଛି।
ପରିଚୟ
ଆମ ସମାଜରେ ଏକ ମୁକ୍ତ ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱବାନ ପ୍ରେସ୍ ର ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଭୂମିକାକୁ ସମ୍ମାନ ଜଣାଇ ୧୬ ନଭେମ୍ବରରେ ଭାରତ ଜାତୀୟ ପ୍ରେସ୍ ଦିବସ ପାଳନ କରେ। ପ୍ରାୟତଃ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଚତୁର୍ଥ ସ୍ତମ୍ଭ କୁହାଯାଉଥିବା ଗଣମାଧ୍ୟମ ଜନମତ ଗଠନ କରିବାରେ, ବିକାଶକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ଏବଂ କ୍ଷମତାରେ ଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ଉତ୍ତରଦାୟୀ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରେ। ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଉପକରଣ ଭାବରେ ପ୍ରେସ୍ ପକ୍ଷପାତରୁ ମୁକ୍ତ ରହିବା ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦେବା ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ଦେବାର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଳନ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ। ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଗଣମାଧ୍ୟମ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଆଗରେ ରହିଛି ।
ଜାତୀୟ ପ୍ରେସ୍ ସ୍ୱାଧୀନତାର ମୂଳ
ଜାତୀୟ ପ୍ରେସ୍ ଦିବସ (୧୬ ନଭେମ୍ବର) ଭାରତୀୟ ପ୍ରେସ୍ ପରିଷଦର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସକୁ ପାଳନ କରାଯାଏ, ଯାହା ୧୯୬୬ ମସିହାରେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରେସ୍ ପରିଷଦ ଆଇନ, ୧୯୬୫ ଅନ୍ତର୍ଗତ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ୧୯୬୫ ମସିହାର ଆଇନକୁ ପରେ ୧୯୭୫ ମସିହାରେ ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ଏକ ନୂତନ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ନୂତନ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ୧୯୭୯ ମସିହାରେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରେସ୍ ପରିଷଦ ପୁନର୍ଗଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଏକ ସ୍ୱାଧୀନ ସଂସ୍ଥା ଭାବରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ PCIର ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ବାହ୍ୟ ପ୍ରଭାବରୁ ମୁକ୍ତ ରଖି ସାମ୍ବାଦିକତାର ଉଚ୍ଚ ମାନଦଣ୍ଡ ବଜାୟ ରଖିବା। ୧୯୫୬ ମସିହାର ପ୍ରଥମ ପ୍ରେସ୍ କମିଶନ ପ୍ରଥମେ ଏହି ପରିଷଦ ଗଠନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲା, ଯାହା ପ୍ରେସ୍ ସ୍ୱାଧୀନତା ଏବଂ ନୀତିଗତ ସାମ୍ବାଦିକତାକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲା।
ଭାରତର ସ୍ପନ୍ଦନଶୀଳ ଗଣମାଧ୍ୟମ ପରିଦୃଶ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି, ପଞ୍ଜିକୃତ ପ୍ରକାଶନ ୨୦୦୪-୦୫ ରେ ୬୦,୧୪୩ ରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୨୦୨୪-୨୫ରେ ୧.୫୪ ଲକ୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଯାହା ପ୍ରେସର ପ୍ରସାର ଏବଂ ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ଏହି ଦିନଟି ଗଣତନ୍ତ୍ରର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ, ଏକ ମୁକ୍ତ ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରେସର ପ୍ରତୀକ। ଏହାକୁ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ମାଧ୍ୟମରେ ପାଳନ କରାଯାଏ, ଯେଉଁଥିରେ ସାମ୍ବାଦିକତାରେ ଉତ୍କର୍ଷତା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ପୁରସ୍କାର ଏବଂ ଏକ ସ୍ମାରକୀ ପ୍ରକାଶନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ସାମ୍ବାଦିକତାରେ ଉତ୍କର୍ଷତା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରିଣ୍ଟ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅବଦାନକୁ ସମ୍ମାନିତ କରିଥାଏ। ପ୍ରତିବର୍ଷ ଜାତୀୟ ପ୍ରେସ୍ ଦିବସରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ଏହି ପୁରସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରର ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ସାମ୍ବାଦିକମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ, ଯେଉଁଥିରେ ରାଜା ରାମମୋହନ ରାୟ ପୁରସ୍କାରକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସମ୍ମାନ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ।ଏହି ସ୍ମାରକୀ ହେଉଛି ବର୍ଷର ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ଆଧାରିତ ନେତାମାନଙ୍କ ଶୁଭେଚ୍ଛା ବାର୍ତ୍ତା ଏବଂ ଗଣମାଧ୍ୟମ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାବିତଙ୍କ ମତାମତର ଏକ ସଂକଳନ। ଜାତୀୟ ପ୍ରେସ୍ ଦିବସରେ ପ୍ରକାଶିତ ଏହି ସ୍ମାରକୀ ବିଜେତାମାନଙ୍କ ସଫଳତାକୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ କରିଥାଏ, ଲେଖା ଏବଂ ଫଟୋଗ୍ରାଫ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥାଏ।
ଗଣମାଧ୍ୟମ ଶାସନ : ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ନ୍ୟାୟିକ ସଂସ୍କାର
ଭାରତର ଗଣମାଧ୍ୟମ ଶାସନ ଢାଞ୍ଚା ହେଉଛି ପ୍ରେସ୍ ସ୍ୱାଧୀନତାକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା, ନୈତିକ ସାମ୍ବାଦିକତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ନିୟାମକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବା ଏବଂ ଗଣମାଧ୍ୟମ ବୃତ୍ତିଗତମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଥିବା ଅନୁଷ୍ଠାନ, ଆଇନ ଏବଂ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ଏକ ଦୃଢ଼ ସେଟ୍। ଭାରତୀୟ ପ୍ରେସ୍ ପରିଷଦ ଏବଂ ଭାରତର ପ୍ରେସ୍ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରାର ଜେନେରାଲ ଭଳି ସାମ୍ବିଧାନିକ ସଂସ୍ଥାଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପିଆରପି ଆଇନ ୨୦୨୩ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ରେସ୍ ସେବା ପୋର୍ଟାଲ ଭଳି ଐତିହାସିକ ସଂସ୍କାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ତାଲିମ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନା ସହିତ, ଏହି ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ସାମୂହିକ ଭାବରେ ଦେଶର ଗଣମାଧ୍ୟମ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଖଣ୍ଡତା, ଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ବଜାୟ ରଖେ।
ପ୍ରେସ୍ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରାର ଜେନେରାଲ୍ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ (PRGI)
୧୯୫୬ ମସିହାରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ, ପ୍ରେସ୍ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରାର ଜେନେରାଲ୍ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ (PRGI) ଭାରତରେ ମୁଦ୍ରିତ ଗଣମାଧ୍ୟମର ଉତ୍ଥାନ ସହିତ ଜଡିତ। ମୁଦ୍ରିତ ଗଣମାଧ୍ୟମ, ବିଶେଷକରି ସମ୍ବାଦପତ୍ର, ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦେଇ, ସାମାଜିକ ସମସ୍ୟାର ବିଶ୍ଳେଷଣ କରି ଏବଂ ସାମାଜିକ ବିକାଶକୁ ଆଗେଇ ନେଇ ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ପୋଷଣ କରିଆସିଛି। ଏକ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଇତିହାସ ସହିତ, ଏହା ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଥିବା ବିଷୟଗୁଡ଼ିକରେ ନିୟୋଜିତ କରିଆସୁଛି। ସାମୟିକ ପଞ୍ଜୀକରଣ ତଦାରଖ କରୁଥିବା ସଂସ୍ଥା ଭାବରେ, ଏହା ଏହି ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ପ୍ରଗତିରେ ଏକ ଅଂଶୀଦାର ହୋଇ ରହିଛି।
ପୂର୍ବରୁ ଭାରତର ଖବରକାଗଜର ରେଜିଷ୍ଟ୍ରାର କିମ୍ବା RNI ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା, PRGI ହେଉଛି ପ୍ରେସ୍ ଏବଂ ପଞ୍ଜିକରଣ ପତ୍ରିକା ଆଇନ, ୨୦୨୩ ଅନୁଯାୟୀ ଏକ ସାମ୍ବିଧାନିକ ସଂସ୍ଥା।
ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ଜନମତ ଗଠନ ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରେରଣ କରିବାରେ ପ୍ରେସ୍ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା। ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ମୁଦ୍ରିତ ଗଣମାଧ୍ୟମର ଭୂମିକା ଏବଂ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ଏହାର ନିରନ୍ତର ଅଂଶଗ୍ରହଣର ସମ୍ଭାବନା ବିଷୟରେ ସଚେତନ ହୋଇ, ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତ ସରକାର ୧୯୫୬ ମସିହାରେ ପ୍ରଥମ ପ୍ରେସ୍ କମିଶନ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ। ଏହି କମିଶନକୁ ଭାରତରେ ପ୍ରେସ୍ ର ସ୍ଥିତି ପରୀକ୍ଷା କରିବା ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଭାବରେ ଏହାର ସର୍ବାଙ୍ଗୀନ ବିକାଶ ପାଇଁ ସୁପାରିଶ କରିବା ପାଇଁ ଦାୟିତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଥିଲା।
ପ୍ରେସ୍ ପରିଷଦ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ (PCI)
ପ୍ରେସ୍ ପରିଷଦ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ (PCI), ଏକ ସାମ୍ବିଧାନିକ ସ୍ୱାୟତ୍ତ ସଂସ୍ଥା, ପ୍ରେସ୍ ପରିଷଦ ଆଇନ, 1978 ଅନୁଯାୟୀ ମୁଖ୍ୟତଃ ପ୍ରେସ୍ ସ୍ୱାଧୀନତା ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ଦେଶରେ ଖବରକାଗଜ ଏବଂ ଖବରକାଗଜ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକର ମାନଦଣ୍ଡ ଉନ୍ନତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ପ୍ରେସ୍ ସ୍ୱାଧୀନତା ହ୍ରାସ, ସାମ୍ବାଦିକଙ୍କ ଉପରେ ଶାରୀରିକ ଆକ୍ରମଣ/ଆକ୍ରମଣ ଇତ୍ୟାଦି ସମ୍ପର୍କିତ ପ୍ରେସ୍ ପରିଷଦ ଆଇନ, ୧୯୭୮ର ଧାରା ୧୩ ଅନୁଯାୟୀ ପ୍ରେସ୍ ଦ୍ୱାରା ଦାଖଲ ହୋଇଥିବା ଅଭିଯୋଗଗୁଡ଼ିକୁ PCI ବିଚାର କରେ ଏବଂ ପ୍ରେସ୍ ପରିଷଦ (ତଦନ୍ତ ପ୍ରକ୍ରିୟା) ନିୟମାବଳୀ, ୧୯୭୯ର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ ଏଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରେ। ପ୍ରେସ୍ ସ୍ୱାଧୀନତା ଏବଂ ଏହାର ଉଚ୍ଚ ମାନଦଣ୍ଡର ସୁରକ୍ଷା ସହିତ ଜଡିତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକର ସ୍ୱତଃସ୍ପୃତ ବିଚାର ପାଇଁ PCIକୁ ମଧ୍ୟ କ୍ଷମତା ଦିଆଯାଇଛି।
ଭାରତୀୟ ପ୍ରେସ୍ ପରିଷଦ (PCI), ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପରଠାରୁ ପ୍ରେସ୍ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଦୃଶ୍ୟପଟ ଗଠନ କରିବାରେ ଏବଂ ଭାରତରେ ଗଣମାଧ୍ୟମ ସ୍ୱାଧୀନ ରହି ଉଚ୍ଚ ନୈତିକ ମାନଦଣ୍ଡକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି। ଏଠାରେ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ପରିଷଦର ପ୍ରମୁଖ ବିକାଶ ଏବଂ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ଏକ ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ସାରାଂଶ ଦିଆଯାଇଛି:
୨୦୨୩: LGBTQ+ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ: PCI ଗଣମାଧ୍ୟମରେ LGBTQ+ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ଉପରେ ଏକ ରିପୋର୍ଟ ଗ୍ରହଣ କରିଛି, ଯାହା ନିରପେକ୍ଷ ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଭରେଜକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି।
୨୦୨୩: ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ରିପୋର୍ଟିଂ ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ: ପରିଷଦ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ ଖବର ପ୍ରକାଶ କରୁଥିବା ଗଣମାଧ୍ୟମ ବୃତ୍ତିଗତମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲା, ରିପୋର୍ଟିଂରେ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ଏବଂ ସଠିକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲା।
PCI ସାମ୍ବାଦିକତା ଆଚରଣର ମାନଦଣ୍ଡକୁ ଅପଡେଟ୍ କରି ସାମ୍ବାଦିକତା ନୀତିଶାସ୍ତ୍ର ପାଇଁ ଏହାର ସମର୍ଥନ ଜାରି ରଖିଛି, ଏହା ନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି ଯେ ସାମ୍ବାଦିକମାନେ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ବୃତ୍ତିଗତ ଏବଂ ନୈତିକ ମାନଦଣ୍ଡ ପାଳନ କରୁଛନ୍ତି।
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ପର୍କ
ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ପାରସ୍ପରିକ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରେସ୍ ସ୍ୱାଧୀନତାକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ PCI ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ, ନେପାଳ, ବାଂଲାଦେଶ ଏବଂ ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ଭଳି ଦେଶର ପ୍ରେସ୍ ପରିଷଦ ସହିତ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛି ।
ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାଗତ ପଦକ୍ଷେପ:
ପ୍ରେସ୍ ସ୍ୱାଧୀନତା ପ୍ରତି ଦାୟିତ୍ୱବୋଧ ଏବଂ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ପିସିଆଇ ସାମ୍ବାଦିକତା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଯୋଗ୍ୟତା - ଭିତ୍ତିକ ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍ ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ଗ୍ରୀଷ୍ମକାଳୀନ ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (SIP) ଏବଂ ଶୀତକାଳୀନ ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (WIP) ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ପିସିଆଇର କାର୍ଯ୍ୟ ସହିତ ଜଡିତ ହେବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରେ ।
ପିସିଆଇର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏବଂ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରେସ୍ ସ୍ୱାଧୀନତାର ସୁରକ୍ଷା, ନୈତିକ ମାନଦଣ୍ଡକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ଭାରତ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ସାମ୍ବାଦିକମାନଙ୍କ ବୃତ୍ତିଗତ ବିକାଶକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପ୍ରତି ଏହାର ନିରନ୍ତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ଆପଣ ଜାଣିଛନ୍ତି କି ?
ପ୍ରେସ୍ କାଉନସିଲ୍ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ PCI ଦ୍ୱାରା ଜାରି କରାଯାଇଥିବା ସାମ୍ବାଦିକ ଆଚରଣର ମାନଦଣ୍ଡଗୁଡ଼ିକ ମୁଦ୍ରିତ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ନୈତିକ ରିପୋର୍ଟିଂ ପାଇଁ ଏକ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଢାଞ୍ଚା ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ। ସମ୍ବାଦପତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଏହି ମାନଦଣ୍ଡଗୁଡ଼ିକୁ ପାଳନ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ, ଯାହା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ନକଲି, ମାନହାନିକାରକ କିମ୍ବା ଭ୍ରାମକ ଖବର ପ୍ରକାଶନକୁ ନିରୁତ୍ସାହିତ କରେ। ପ୍ରେସ୍ କାଉନସିଲ୍ ଆଇନର ଧାରା ୧୪ ଅନୁଯାୟୀ ଏହି ମାନଦଣ୍ଡଗୁଡ଼ିକର କଥିତ ଉଲ୍ଲଂଘନର ତଦନ୍ତ କରିବା ପାଇଁ କ୍ଷମତାପ୍ରାପ୍ତ ଏବଂ ଉପଯୁକ୍ତ ମନେ କଲେ, ସମ୍ବାଦପତ୍ର, ସମ୍ପାଦକ କିମ୍ବା ସାମ୍ବାଦିକମାନଙ୍କୁ ଚେତାବନୀ, ଭର୍ତ୍ସନା କିମ୍ବା ନିନ୍ଦା କରିପାରିବ ।
ପ୍ରେସ୍ ଏବଂ ପଞ୍ଜୀକରଣ ପତ୍ରିକା (PRP) ଆଇନ, ୨୦୨୩
ପ୍ରେସ୍ ଏବଂ ପତ୍ରିକା ପଞ୍ଜିକରଣ ଆଇନ , ୨୦୨୩ PRP ଆଇନ ଡିସେମ୍ବର ୨୯, ୨୦୨୩ରେ ଅଧିସୂଚିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ୧ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୪ରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ଆଇନ ୧୮୬୭ର ଔପନିବେଶିକ PRB ଆଇନକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ ଏବଂ ପ୍ରତିସ୍ଥାପନ କରେ। ଏହା ଏକକାଳୀନ ଶୀର୍ଷକ ଆବଣ୍ଟନ ଏବଂ ପଞ୍ଜୀକରଣ ପାଇଁ ପ୍ରେସ୍ ସେବା ପୋର୍ଟାଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିବା ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅନଲାଇନ୍, ସମନ୍ୱିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଚଳନ କରେ । ଏହି ଆଇନ RNI (ଭାରତର ଖବରକାଗଜ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରାର) କୁ ପ୍ରେସ୍ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରାର ଜେନେରାଲ୍ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ (( PRGI ) ଭାବରେ ନାମିତ କରେ , ପ୍ରକ୍ରିୟାଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଗମ କରିଥାଏ, ଭୌତିକ ଇଣ୍ଟରଫେସ୍ ଦୂର କରିଥାଏ, ଅନୁପାଳନ ଭାର ହ୍ରାସ କରିଥାଏ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାଗତ ତ୍ରୁଟିକୁ ଅପରାଧମୁକ୍ତ କରିଥାଏ। ସହିତ ଥିବା PRP ନିୟମ, ୨୦୨୪ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରେ, ଯାହା ମିଳିତ ଭାବରେ ପତ୍ରିକା ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ଦକ୍ଷ ଏବଂ ସମସାମୟିକ ନିୟାମକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ।
ପ୍ରେସ୍ ସେବା ପୋର୍ଟାଲ
ଭାରତର ପ୍ରେସ୍ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରାର ଜେନେରାଲ୍ (PRGI) ଦ୍ୱାରା ପ୍ରେସ୍ ଏବଂ ପଞ୍ଜିକରଣ ପତ୍ରିକା ଆଇନ, ୨୦୨୩ (PRP ଆଇନ, ୨୦୨୩) ଅଧୀନରେ ବିକଶିତ ପ୍ରେସ୍ ସେବା ପୋର୍ଟାଲ, ପତ୍ରିକାର ପଞ୍ଜିକରଣ ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପାଇଁ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଡିଜିଟାଇଜଡ୍ ଏବଂ କାଗଜବିହୀନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛି। ସମସ୍ତ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ କରି, ପୋର୍ଟାଲ ପ୍ରକାଶନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି।
ଏହି ପୋର୍ଟାଲ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଡିଜିଟାଇଜଡ୍, କାଗଜବିହୀନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ପତ୍ରିକାର ପଞ୍ଜୀକରଣ ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି ଏବଂ ପ୍ରକାଶକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି। ୪୦,୦୦୦ ପ୍ରକାଶକଙ୍କୁ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି, ୩୭,୦୦୦ ବାର୍ଷିକ ବିବରଣୀ ଦାଖଲ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ୩,୦୦୦ ପ୍ରିଣ୍ଟିଂ ପ୍ରେସ୍ ଛଅ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛି, ଯାହା ଏହାର ଦୃଢ଼ ଗ୍ରହଣକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ୱେବସାଇଟ୍ ପୋର୍ଟାଲକୁ ପରିପୂରକ କରିଥାଏ, ଯାହା ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସୂଚନାର ପ୍ରବେଶ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ଏବଂ ବ୍ୟବହାରକାରୀ-ଅନୁକୂଳ ପାରସ୍ପରିକ କ୍ରିୟା ପାଇଁ ଏକ AI-ଆଧାରିତ ଚାଟବଟ୍ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ।
ସ୍ୱୟଂଚାଳିତତାର ଲାଭ
ଟାଇଟଲ୍ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଏବଂ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ଅନୁମୋଦନ ପାଇଁ ଅନଲାଇନ୍ ସେବା।
ଇ-ସ୍ବାକ୍ଷର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ସହିତ କାଗଜବିହୀନ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ।
ସୁଗମ କାରବାର ପାଇଁ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ପେମେଣ୍ଟ ଗେଟୱେ।
ସତ୍ୟତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ QR କୋଡ୍-ସକ୍ଷମ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ରମାଣପତ୍ର।
ପ୍ରେସ୍ ବିବରଣୀ ଅନଲାଇନରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ ଏବଂ ଅପଡେଟ୍ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରେସ୍ ଅପରେଟରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମର୍ପିତ ମଡ୍ୟୁଲ୍।
ପଞ୍ଜୀକରଣ ସ୍ଥିତିର ପ୍ରକୃତ-ସମୟ ଟ୍ରାକିଂ।
ଶୀଘ୍ର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଚାଟବଟ୍-ଆଧାରିତ ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା।
ଏହି ସମସ୍ତ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମିଳିତ ଭାବରେ ଗଣମାଧ୍ୟମ ପଞ୍ଜିକରଣକୁ ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ କରିବା ଏବଂ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ପ୍ରକାଶକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ, ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା-ଚାଳିତ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ଭାରତୀୟ ଗଣ ଯୋଗାଯୋଗ ସଂସ୍ଥାନ (IIMC)
୧୭ ଅଗଷ୍ଟ ୧୯୬୫ରେ ଉଦଘାଟିତ ଭାରତୀୟ ଗଣ ଯୋଗାଯୋଗ ସଂସ୍ଥାନ IIMC ଦୁଇ ଜଣ UNESCO ପରାମର୍ଶଦାତାଙ୍କ ସମେତ ଏକ କ୍ଷୁଦ୍ର କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସହିତ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ପ୍ରଥମ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମୁଖ୍ୟତଃ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସୂଚନା ସେବା ଅଧିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ତାଲିମ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ପରିଚାଳନା କରିଥିଲା ଏବଂ ସାଧାରଣ ଗବେଷଣା ଅଧ୍ୟୟନ କରିଥିଲା। ୧୯୬୯ ମସିହାରେ, ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସାମ୍ବାଦିକତାରେ ସ୍ନାତକୋତ୍ତର ଡିପ୍ଲୋମା ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଆଫ୍ରିକୀୟ ଏବଂ ଏସୀୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟରତ ମଧ୍ୟ - ସ୍ତରୀୟ ସାମ୍ବାଦିକଙ୍କ ପାଇଁ ଥିଲା। ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ, କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଏବଂ ପ୍ରଚାର ସଂଗଠନ ଏବଂ ସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ର ସଂଗଠନରେ କାର୍ଯ୍ୟରତ ଯୋଗାଯୋଗ ବୃତ୍ତିଗତଙ୍କ ତାଲିମ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ, ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏକ ସପ୍ତାହରୁ ତିନି ମାସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କ୍ଷୁଦ୍ରକାଳୀନ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରଚଳନ କରିଥିଲା । ସମୟ ସହିତ, IIMC ନିୟମିତ ସ୍ନାତକୋତ୍ତର ଡିପ୍ଲୋମା ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା ।
ଭାରତୀୟ ଜନ ଯୋଗାଯୋଗ ସଂସ୍ଥାନ IIMC ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୧୭ରେ ଶ୍ରୀ ଲାଲ ବାହାଦୁର ଶାସ୍ତ୍ରୀ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସଂସ୍କୃତ ବିଦ୍ୟାପୀଠ SLBSRSV ସହିତ ଏକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଥିଲା ଯାହା ଦ୍ୱାରା ମିଳିତ ଭାବରେ ସଂସ୍କୃତ ସାମ୍ବାଦିକତାରେ ଏକ ତିନି ମାସିଆ ଆଡଭାନ୍ସଡ୍ ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ କୋର୍ସ ପରିଚାଳନା କରାଯାଇପାରିବ। ଏହି ପ୍ରମାଣପତ୍ର SLBSRSV ଏବଂ IIMC ଦ୍ୱାରା ମିଳିତ ଭାବରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ । ସଂସ୍କୃତ ସାମ୍ବାଦିକତାରେ ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ କୋର୍ସ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୧୮ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଭାରତୀୟ ଜନ ଯୋଗାଯୋଗ ସଂସ୍ଥାନ ଉର୍ଦ୍ଦୁ, ଓଡ଼ିଆ, ମରାଠୀ ଏବଂ ମାଲାୟଲମରେ ସ୍ନାତକୋତ୍ତର ଡିପ୍ଲୋମା ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରେ । ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସାମ୍ବାଦିକତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରି ଏବଂ ଭାଷା ପ୍ରଦାନକୁ ବିସ୍ତାର କରି, IIMC ଏକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି ଏବଂ ଆଗାମୀ ଦିନର ସାମ୍ବାଦିକମାନଙ୍କୁ ପୋଷଣ କରିବା ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ବିବିଧ ସ୍ୱରକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଏହାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛି।
ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ, ଏହି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମୋଟ ୭୦୦ଟି ଏପରି ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ପରିଚାଳନା କରିଛି ଏବଂ ଭାରତ ଏବଂ ବିଦେଶର ୧୫,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦେଇଛି । ଭାରତୀୟ ଜନ ଯୋଗାଯୋଗ ସଂସ୍ଥାନ ଦକ୍ଷ ଗଣମାଧ୍ୟମ ବୃତ୍ତିଗତମାନଙ୍କୁ ଗଠନ କରିବାରେ ଏକ ମୂଳଦୁଆ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି , ଯାହା ଭାରତୀୟ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସାମ୍ବାଦିକମାନଙ୍କୁ ନୈତିକ ସାମ୍ବାଦିକତାର ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ସଶକ୍ତ କରୁଛି।
୨୦୨୪ ମସିହାରେ, ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ IIMC ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ସହିତ ଜମ୍ମୁ (ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀର), ଅମରାବତୀ (ମହାରାଷ୍ଟ୍ର), ଆଇଜଲ (ମିଜୋରାମ), କୋଟ୍ଟାୟମ (କେରଳ) ଏବଂ ଢେଙ୍କାନାଳ (ଓଡ଼ିଶା) ରେ ଅବସ୍ଥିତ ଏହାର ପାଞ୍ଚଟି ଆଞ୍ଚଳିକ କ୍ୟାମ୍ପସକୁ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବର୍ଗ ଅଧୀନରେ ଏକ ଡିମ୍ଡ୍ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଭାବରେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲା। ଏହି ଉନ୍ନତ ମାନ୍ୟତା ସହିତ, IIMC ବର୍ତ୍ତମାନ ଡକ୍ଟରେଟ୍ ଡିଗ୍ରୀ ସମେତ ଡିଗ୍ରୀ ପ୍ରଦାନ କରିବାର ଅଧିକାର ପାଇଛି।
ସାମ୍ବାଦିକ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା
ଏହି ଯୋଜନାଟି ମୂଳତଃ ୨୦୦୧ ମସିହାରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ୨୦୧୯ ମସିହାରେ ସଂଶୋଧିତ ହୋଇଥିଲା। ସାମ୍ବାଦିକ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା (JWS)ର ପ୍ରାଥମିକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଅତ୍ୟନ୍ତ କଷ୍ଟରେ ଥିବା ସାମ୍ବାଦିକ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରକୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଉପଲବ୍ଧ ସହାୟତା:
ଅତ୍ୟନ୍ତ କଷ୍ଟ ଯୋଗୁଁ ସାମ୍ବାଦିକଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ହେଲେ ପରିବାରକୁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ।
ସ୍ଥାୟୀ ଅକ୍ଷମତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାମ୍ବାଦିକଙ୍କୁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ।
ପ୍ରମୁଖ ରୋଗ (କର୍କଟ, ବୃକକ୍ ବିଫଳତା, ହୃଦ୍ ଅସ୍ତ୍ରୋପଚାର, ଆଞ୍ଜିଓପ୍ଲାଷ୍ଟି, ମସ୍ତିଷ୍କ ରକ୍ତସ୍ରାବ, ପକ୍ଷାଘାତ ଷ୍ଟ୍ରୋକ୍, ଇତ୍ୟାଦି) ର ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ₹୩ ଲକ୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଯଦି ଏହା CGHS/ବୀମା ଅଧୀନରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ନୁହେଁ; ୬୫ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସ୍କ ଅଣ-ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ସାମ୍ବାଦିକଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ନୁହେଁ (ସମିତି ଦ୍ୱାରା ବୟସ ଛାଡ଼ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇପାରେ)।
ସିଜିଏଚ୍ଏସ୍/ବୀମା ଅଧୀନରେ କଭରେଜ୍ ନଥିବା ଦୁର୍ଘଟଣା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଗୁରୁତର ଆଘାତ ପାଇଁ ୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ହସ୍ପିଟାଲରେ ଭର୍ତ୍ତି ହେବା ଆବଶ୍ୟକ; ଅଣ-ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ସାମ୍ବାଦିକଙ୍କ ପାଇଁ, (ii), (iii), (iv) ପାଇଁ ସହାୟତା ସୀମିତ। ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସୀମା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୫ ବର୍ଷ କାମ ପାଇଁ ୧ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା, ଏବଂ ପ୍ରତି ଅତିରିକ୍ତ ୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ୧ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା।
କାର୍ଯ୍ୟରତ ସାମ୍ବାଦିକ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସମ୍ବାଦପତ୍ର କର୍ମଚାରୀ (ସେବା ସର୍ତ୍ତାବଳୀ) ଏବଂ ବିବିଧ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆଇନ, ୧୯୫୫
ଏହି ଆଇନ କାର୍ଯ୍ୟରତ ସାମ୍ବାଦିକ ଏବଂ ଅଣ - ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ବାଦପତ୍ର କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସର୍ତ୍ତାବଳୀକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରେ । ଏହା କାର୍ଯ୍ୟ ଘଣ୍ଟା, ଛୁଟି ଅଧିକାର ଏବଂ ମଜୁରୀ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ଦିଗଗୁଡ଼ିକୁ କଭର କରେ। ଏହି ଆଇନରେ ସମ୍ବାଦପତ୍ର ଶିଳ୍ପରେ ମଜୁରୀ ହାର ସଂଶୋଧନ ଏବଂ ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମଜୁରୀ ବୋର୍ଡ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ଅଛି ।
କର୍ମଚାରୀ ଭବିଷ୍ୟନିଧି ପାଣ୍ଠି ଏବଂ ବିବିଧ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆଇନ, ୧୯୫୨
ଏହି ଆଇନ ୩୧ ଡିସେମ୍ବର ୧୯୫୬ ଠାରୁ ଖବରକାଗଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ଏବଂ ଡିସେମ୍ବର ୨୦୦୭ରେ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ମିଡିଆ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ବିସ୍ତାରିତ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର କର୍ମଚାରୀମାନେ EPF ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଲାଭ ପାଇବା ପାଇଁ ହକଦାର । ଏହା ସହିତ, କର୍ମଚାରୀ ରାଜ୍ୟ ବୀମା ESI ଆଇନ, ୧୯୪୮ ଅଧୀନରେ ପ୍ରତି ମାସରେ ₹୨୧,୦୦୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରୋଜଗାର କରୁଥିବା ପ୍ରିଣ୍ଟ ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ମିଡିଆ କର୍ମଚାରୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଯୋଗ୍ୟତା ଅନୁସାରେ ESI ଲାଭ ପାଇବା ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ।
ଉପସଂହାର
ଜାତୀୟ ପ୍ରେସ୍ ଦିବସ ୨୦୨୫ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଏକ ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବରେ ଏକ ସ୍ୱାଧୀନ, ଦାୟିତ୍ୱବାନ ଏବଂ ନିରପେକ୍ଷ ପ୍ରେସ୍ ର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ପାଳନ କରେ, ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ଜନସଚେତନତାରେ ଏହାର ଅବଦାନକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଏ। ପ୍ରେସ୍ ଏବଂ ପତ୍ରିକା ପଞ୍ଜିକରଣ ଆଇନ ୨୦୨୩ ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ରେସ୍ ସେବା ପୋର୍ଟାଲ୍ ଭଳି ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ ସହିତ, ସରକାର ପଞ୍ଜୀକରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ ଏବଂ ସରଳୀକୃତ କରିଛନ୍ତି, ପ୍ରକାଶକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତାକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି। ଭାରତୀୟ ପ୍ରେସ୍ ପରିଷଦ ଏବଂ ଭାରତର ପ୍ରେସ୍ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରାର ଜେନେରାଲଙ୍କ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ନୀତିଗତ ସାମ୍ବାଦିକତାକୁ ବଜାୟ ରଖିବା, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଏକ ସ୍ପନ୍ଦନଶୀଳ ଗଣମାଧ୍ୟମ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ପ୍ରତି ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ। ଏହି ଦିନ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରେସ୍ ସ୍ୱାଧୀନତାର ସ୍ଥାୟୀ ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ମରଣ କରାଏ। ଜାତୀୟ ପ୍ରେସ୍ ଦିବସ ୨୦୨୫ ଜାତିକୁ ସୂଚନା ଦେବା ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ଗଣମାଧ୍ୟମର ଅଟଳ ସମର୍ପଣ ପ୍ରତି ଏକ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ସ୍ୱରୂପ।
sws