PIB Backgrounder
India’s Electronics Leap
Production soars to ₹11.3 lakh crore in 2024–25, six-fold over the decade
11 OCT 2025 2:23PM by PIB Delhi
Key Takeaways
• Electronics production increased nearly six-fold from ₹1.9 lakh crore in 2014–15 to 11.3 lakh crore in 2024–25.
• Mobile phone exports rose 127 times from ₹1,500 crore in 2014–15 to2 lakh crore in 2024–25.
• India is the world’s second-largest mobile phone manufacturer.
• Electronics manufacturing created 25 lakh jobs in the last 10 years.
Introduction
Electronics has become the engine of innovation and growth, powering economies and redefining the technological landscape. Across the world, the sector is driving advancements in communication, automation, and connectivity, shaping how societies live, work, and interact.
India has rapidly transformed into a major electronics manufacturing hub, marking nearly a six-fold increase in production over the past decade. The sector has not only expanded its industrial base but also created 25 lakh jobs in the last 10 years, underscoring its role as a key driver of employment and economic growth. Strategic government initiatives and strong policy support have further boosted local manufacturing, expanded exports, and attracted significant global investment.
With the ambitious vision of building a $500 billion domestic electronics manufacturing ecosystem by 2030–31, India is poised to emerge as a global technology leader, innovating for the world while creating vast opportunities at home.
Electronics Production and Exports Landscape
India has rapidly transformed into a global hub for electronics manufacturing, driven by initiatives like Make in India and Atmanirbhar Bharat. Strong policy support, technological advancements, and a skilled workforce have propelled both production and exports to unprecedented levels.
Key Achievements:
• Electronics production increased from ₹1.9 lakh crore in 2014–15 to 11.3 lakh crore in 2024–25, nearly a six-fold rise.
• Exports grew eight times from ₹38,000 crore to 3.27 lakh crore during the same period.
• In the last 10 years, electronics manufacturing in India has created 25 lakh jobs.[1]
• India has attracted more than USD 4 billion FDI Inflow in the field of electronics manufacturing since FY2020-21.
• Top 5 export destinations for Indian electronic goods in FY 2024–25 are the United States, United Arab Emirates, the Netherlands, the United Kingdom, and Italy.
Supportive measures such as the Production Linked Incentive (PLI) scheme and improvements in ease of doing business have significantly boosted manufacturing and exports. The rapid growth in electronics production has created substantial employment opportunities across the country, while India’s electronics sector has become deeply integrated into global supply chains, enhancing competitiveness and attracting foreign investment.
Mobile Manufacturing and Exports
India’s mobile phone revolution is reshaping lives and livelihoods. With over 85 per cent of Indian households owning at least one smartphone, the device today serves as a tool for banking, education, entertainment, and access to government services. Mobile connectivity has become a powerful driver of financial inclusion and digital empowerment, making India one of the most connected societies in the world.
Key Achievements:
• Mobile phone production increased from ₹18,000 crore in 2014–15 to ₹5.45 lakh crore in 2024–25, a 28-fold rise.
• India has become the world’s second-largest mobile phone manufacturer
• India’s mobile manufacturing industry has scaled rapidly- from just 2 units in 2014 to over 300 units today.
• Around 330 million mobile phones are produced annually, with nearly a billion devices in active use nationwide.
• Exports surged 127 times, from ₹1,500 crore in 2014–15 to ₹2 lakh crore in 2024–25.
• In 2024, Apple exports from India hit a record 1,10,989 crore (US$12.8 billion), crossing the ₹1 lakh crore mark with a 42% YoY growth.
• In just the first five months of FY 2025–26, smartphone exports reached ₹1 lakh crore, a 55% increase over the same period last year.
• India has achieved near self-reliance in mobile production- from importing 78% of its requirements in 2014–15 to manufacturing almost all devices domestically today.
• In Q2 FY 2025-26, India overtook China to become the top smartphone exporter to the United States.
Electronics as the Backbone of Modern Industries[3]
Electronics form the backbone of the modern economy. From homes to hospitals, and from factories to vehicles, they enable efficiency, comfort and innovation. Every major sector today relies on electronics to improve performance, enhance safety and deliver better services. As technology evolves, the importance of electronics in driving progress across industries continues to grow.
Some sectors where electronics play a big role are outlined below:
Consumer Electronics
Consumer electronics have become an inseparable part of daily life. Every household now depends on devices such as televisions, refrigerators, air conditioners and washing machines. These products bring convenience, entertainment and efficiency to homes. The growing affordability and variety of consumer gadgets reflect the expanding role of electronics in improving the quality of life for millions.
Electronic Components
Electronic components are the foundation of the entire electronics ecosystem. They power every device, from a simple home appliance to complex industrial systems. No manufacturer can produce consumer electronics, defence systems or medical devices without these essential parts. The strength of this sub-sector determines the overall resilience and competitiveness of the electronics industry.
Automotive Electronics
Modern vehicles are increasingly dependent on electronics for performance, safety and connectivity. As the world shifts towards electric and smart mobility, the demand for automotive electronics is rising sharply. Urbanisation and the growing need for cleaner transport are accelerating this change. From sensors to infotainment systems, electronics are transforming how vehicles operate and interact with users.
Medical Electronics
The rise in lifestyle-related illnesses and the growing demand for healthcare services have expanded the market for medical electronics. Devices such as oximeters, glucometers and digital monitors are now common in households and hospitals alike. Innovation in medical technology is improving diagnosis, treatment and patient care. Electronics have made healthcare more accessible, accurate and responsive to the needs of a changing world.
Key Government Initiatives for Electronics Manufacturing
India’s electronics industry has grown on the back of strong policy support and targeted government initiatives. These programmes aim to build a globally competitive manufacturing ecosystem, attract investment, and create large-scale employment while strengthening India’s role in global value chains.
Production-Linked Incentive (PLI) Scheme[4]
The Production-Linked Incentive Scheme, with an outlay of ₹1.97 lakh crore, spans 14 key sectors including electronics and IT hardware. It encourages companies to boost production, adopt new technologies, and expand exports.
Text Box: PLI Scheme for Large-Scale Electronics Manufacturing and IT Hardware
• Investments worth ₹13,107 crore attracted
• Production generated: ₹8.56 lakh crore
• Exports achieved: ₹4.65 lakh crore
• Over 1.35 lakh direct jobs created
*Data till June 2025
As mentioned earlier, India has attracted more than USD 4 billion FDI Inflow in the field of electronics manufacturing since FY2020-21. Nearly 70% of this FDI is contributed by the beneficiaries of PLI Scheme.
Scheme for Promotion of Manufacturing of Electronic Components and Semiconductors (SPECS)[5]
The SPECS scheme offers a 25 percent financial incentive on capital expenditure for producing key electronic goods. It helps bridge critical supply chain gaps, encourages local production, and supports India’s transition from assembly-based manufacturing to high-value component manufacturing.
Electronics Components Manufacturing Scheme (ECMS)[6]
The ECMS, approved by the Cabinet on 1st May 2025 with a fiscal outlay of ₹22,919 crore, has received 249 applications, signalling strong industry interest. The anticipated investment commitment of ₹1,15,351 crore is nearly double the original target of ₹59,350 crore.
The scheme is expected to generate production worth ₹10,34,700 crore over the next six years, which is 2.2 times the initial target of ₹4,56,000 crore. It is projected to create 1,42,000 direct jobs, far exceeding the target of 91,600, along with a manifold number of indirect jobs. This demonstrates the scheme’s potential to drive large-scale employment and economic growth.
The overwhelming response reflects India’s growing stature on the global stage and rising confidence in the domestic electronics industry, including MSMEs. The initial application window of three months, starting 1st May 2025, was extended till 30th September 2025. ECMS is expected to accelerate India’s journey towards the Prime Minister’s vision of a $500 billion domestic electronics manufacturing ecosystem by 2030-31.
National Policy on Electronics (NPE) 2019
The National Policy on Electronics aims to position India as a global hub for Electronics System Design and Manufacturing (ESDM). It envisions achieving $400 billion in revenue from ESDM by 2025. The policy promotes innovation, encourages design-led manufacturing, and supports research and development to ensure long-term industry growth.
Conclusion
India’s electronics and mobile manufacturing journey reflects ambition, innovation, and global competitiveness. Schemes such as the Production-Linked Incentive (PLI), Electronics Components Manufacturing Scheme (ECMS), and the Scheme for Promotion of Manufacturing of Electronic Components and Semiconductors (SPECS) have propelled domestic production, strengthened supply chains, and boosted exports. Combined with the National Policy on Electronics and initiatives under Make in India, these measures have generated employment, attracted investment, and enhanced India’s technological self-reliance. With sustained innovation and policy support, the country is poised to achieve a $500 billion domestic electronics ecosystem by 2030-31 and secure its position as a global leader in electronics and mobile technology.
References:
PIB Backgrounders:
Ministry of Electronics & IT:
Ministry of Communications:
Ministry of MSME:
Ministry of Commerce and Industry:
Click here to see pdf

PIB Backgrounder
विद्युतीय उपकरणको क्षेत्रमा भारतको तीव्र प्रगति
२०२४–२५ मा उत्पादन ११.३ लाख करोड़ रूपियाँ पुग्यो, १० वर्षमा ६ गुणा वृद्धि
11 OCT 2025 2:23PM by PIB Gangtok
मुख्य बुँदाहरू:
• विद्युतीय उपकरणहरूको उत्पादनमा वद्धि भएर २०१४–१५ मा १.९ लाख करोड़ रूपियाँ बाट बढ़ेर २०२४–२५ मा ११.३ लाख करोड़ पुगेको छ।
• मोबाइल फोन निर्यात १२७ गुणाले वृद्धि भएर २०१४–१५ मा १,५०० करोड़ रूपियाँबाट २०२४–२५ मा २ लाख करोड़ रूपियाँ पुगेको छ।
• भारत अहिले विश्वको दोस्रो ठूलो मोबाइल फोन उत्पादक देश बनेको छ।
• पछिल्लो १० वर्षमा विद्युतीय उपकरणहरूको उत्पादन क्षेत्रमा २५ लाख रोजगारी सिर्जना भएको छ।
परिचय
विद्युतीय उपकरण, नवीनता र आर्थिक वृद्धिको इन्जिन बन्न पुगेको छ, जसले विश्वका अर्थतन्त्रहरूलाई अघि बढाइरहेको छ र प्रविधिको स्वरूपलाई पुनः परिभाषित गरिरहेको छ। विश्वभरि, यो क्षेत्रले सञ्चार, स्वचालन र जड़ानमा प्रगति गराउँदैछ, जसले समाजहरू कसरी बस्छन्, काम गर्छन् र आपसमा अन्तक्रिया गर्छन् भन्ने तरिकामा परिवर्तन ल्याइरहेको छ।
भारतले अत्यन्तै तीव्र रूपमा आफूलाई एउटा प्रमुख विद्युतीय उपकरणहरूको उत्पादन केन्द्रको रूपमा रूपान्तरण गरेको छ, जसले विगत १० वर्षमा उत्पादनमा लगभग ६ गुणा वृद्धि हासिल गरेको छ। यस क्षेत्रले केवल औद्योगिक आधारलाई विस्तार गरेको छैन, तर पछिल्लो १० वर्षमा २५ लाख रोजगारी पनि सिर्जना गरेको छ, जसले रोजगारी र आर्थिक वृद्धिमा यसको महत्वपूर्ण भूमिका दर्शाउँदछ। सरकारी रणनीतिक पहलहरू र बलियो नीतिगत समर्थनले स्थानीय उत्पादनमा थप वृद्धि गरेको छ, निर्यात विस्तार गरेको छ, र विश्वव्यापी लगानी आकर्षित गर्न महत्वपूर्ण योगदान पुर्‍याएको छ।
वर्ष २०३०–३१ सम्ममा ५०० अर्ब डलरको स्वदेशी विद्युतीय उपकरणहरू उत्पादन प्रणाली निर्माण गर्ने महत्वाकांक्षी लक्ष्यसहित, भारत विश्वका लागि नवप्रवर्तन गर्ने तथा आफ्नै देशभित्र विशाल अवसरहरू सिर्जना गर्ने क्रममा विश्वको एउटा प्रविधि नेतृत्वकर्ता रूपमा अघि आउने तयारीमा छ।
विद्युतीय उपकरणहरूको उत्पादन र निर्यातको परिदृश्य
भारत मेक इन इण्डिया र आत्मनिर्भर भारत जस्ता पहलहरूले प्रेरित हुँदै, तीव्र गतिमा विश्वव्यापी रूपमा विद्युतीय उपकरणहरूको उत्पादन केन्द्रको रूपमा रूपान्तरण भएको छ। दृढ़ नीतिगत समर्थन, प्रविधिमा भएको प्रगति, र दक्ष जनशक्तिको बलमा, देशको उत्पादन र निर्यात दुबै अभूतपूर्व स्तरमा पुगेको छ।
मुख्य उपलब्धिहरू:
• विद्युतीय उपकरणहरूको उत्पादन २०१४–१५ मा १.९ लाख करोड़ रूपियाँबाट बढ़ेर २०२४–२५ मा ११.३ लाख करोड़ रूपियाँ पुगेको छ, जुन लगभग ६ गुणा वृद्धि हो।
• सोही अवधिमा निर्यात ३८,००० करोड़ रूपियाँ बाट बढ़ेर ३.२७ लाख करोड़ रूपियाँ पुगेको छ, जुन आठ-गुणा वृद्धि हो।
• पछिल्लो १० वर्षमा भारतको विद्युतीय उपकरणहरूको उत्पादन क्षेत्रमा २५ लाख रोजगारी सिर्जना भएको छ।
• वित्तीय वर्ष २०२०–२१ देखि हालसम्म भारतले विद्युतीय उपकरणहरूको उत्पादन क्षेत्रमा ४ अर्ब अमेरिकी डलरभन्दा बढ़ी प्रत्यक्ष एफडीआई आकर्षित गरेको छ।
• वित्तीय वर्ष २०२४–२५ मा भारतका विद्युतीय उपकरणहरूको सामग्रीहरूको शीर्ष ५ निर्यात गन्तव्यहरू हुन्- संयुक्त राज्य अमेरिका, संयुक्त अरब इमिरेट्स, निदरल्याण्ड्स, संयुक्त अधिराज्य र इटाली।
उत्पादनमा आधारित प्रोत्साहन योजना (पीएलआई) जस्ता सहयोगी उपायहरू र व्यवसाय गर्न सहजताको सुधारले उत्पादन र निर्यातमा उल्लेखनीय वृद्धि ल्याएको छन्। विद्युतीय उपकरणहरूको उत्पादनमा भएको तीव्र वृद्धिले देशभरि महत्वपूर्ण रोजगारीका अवसरहरू सृजना गरेको छ, साथै भारतको विद्युतीय उपकरणहरूको क्षेत्र वैश्विक आपूर्ति श्रृंखलामा गहिरो रूपमा एकीकृत हुँदै गएको छ, जसले प्रतिस्पर्धात्मकता बढ़ाउनुका साथै विदेशी लगानी आकर्षित गरिरहेको छ।
मोबाइल निर्माण र निर्यात
भारतको मोबाइल फोन क्रान्तिले जनजीवन र जीविकोपार्जनलाई पुनः परिभाषित गरिरहेको छ। आज भारतका ८५ प्रतिशतभन्दा अधिक घर परिवारमा कम्तीमा एउटा स्मार्टफोन छ, जसले ब्याङ्किङ, शिक्षा, मनोरञ्जन, तथा सरकारी सेवाहरूको पहुँच जस्ता कुरामा प्रमुख उपकरणको रूपमा काम गरिरहेको छ। मोबाइल जड़ानले वित्तीय समावेशिता र डिजिटल सशक्तीकरणको एउटा शक्तिशाली साधनको रूपमा काम गरिरहेको छ, जसले भारतलाई विश्वकै सबैभन्दा जड़ित समाजहरूमध्ये एक बनाइदिएको छ।
मुख्य उपलब्धिहरू:
• मोबाइल फोन उत्पादन २०१४–१५ मा १८,००० करोड़ रूपियाँबाट बढ़ेर २०२४–२५ मा ५.४५ लाख करोड़ रूपियाँ पुगेको छ, जुन २८ गुणा वृद्धि हो।
• भारत अहिले विश्वको दोस्रो ठूलो मोबाइल फोन उत्पादक देश बनेको छ।
• भारतको मोबाइल निर्माण उद्योगले तीव्र गति लिएको छ — २०१४ मा केवल २ इकाइबाट बढ़ेर आज ३०० भन्दा धेर इकाइहरू भएका छन्।
• अहिले वार्षिक लगभग ३३० मिलियन मोबाइल फोन उत्पादन हुन्छ, र देशभरि १ अर्ब जति उपकरणहरू सक्रिय रूपमा प्रयोगमा छ।
• मोबाइल निर्यात १२७ गुणाले बढ़ेको छ, २०१४–१५ मा १,५०० करोड़ रूपियाँबाट बढ़ेर २०२४–२५ मा २ लाख करोड़ पुगेको छ।
• २०२४ मा भारतबाट एप्पलको निर्यातले नयाँ रिकार्ड बनाउँदै १,१०,९८९ करोड़ रूपियाँ (US$12.8 अर्ब) पुगेको छ, जसले १ लाख करोड़ रूपियाँको आँकड़ा पार गरेको छ र ४२% वार्षिक वृद्धि देखाएको छ।
• केवल वित्तीय वर्ष २०२५–२६ को पहिलो पाँच महिनामै, स्मार्टफोन निर्यात १ लाख करोड़ पुगेको छ, जुन पछिल्लो वर्षको सोही अवधिको तुलनामा ५५% वृद्धि हो।
• भारतले मोबाइल उत्पादनमा लगभग आत्मनिर्भरताको उपलब्धि हासिल गरेको छ। २०१४–१५ मा आवश्यकताको ७८% आयात गरिन्थ्यो, तर आज प्रायः सबै मोबाइलहरू स्वदेशमै उत्पादन भइरहेको छ।
• वित्तिय वर्ष २०२५–२६ को दोस्रो त्रैमासिकमा भारतले चीनलाई पछि पार्दै अमेरिकामा सबैभन्दा धेरै स्मार्टफोन निर्यात गर्ने देश बनेको छ।
आधुनिक उद्योगहरूको मेरुदण्डको रूपमा विद्युतीय उपकरण
विद्युतीय उपकरणहरू आधुनिक अर्थतन्त्रको मेरुदण्ड हो। घरदेखि अस्पतालसम्म, कारखानादेखि सवारी साधनसम्म, यसले दक्षता, सहजता र नवप्रवर्तनलाई सक्षम बनाउँदछ। आज सबै प्रमुख क्षेत्रहरूले प्रदर्शन सुधार गर्न, सुरक्षा बढ़ाउन र उत्कृष्ट सेवा दिन विद्युतीय उपकरणहरूमा निर्भर गर्छन्। प्रविधिको विकाससँगै, उद्योगहरूमा प्रगति ल्याउन विद्युतीय उपकरणहरूको महत्व अझ बढ्दै गएको छ।
विद्युतीय उपकरणहरूले ठूलो भूमिका खेल्ने केही क्षेत्रहरू तल उल्लेख गरिएको छ:
उपभोक्ता विद्युतीय उपकरण
उपभोक्ता विद्युतीय उपकरणहरू अहिलेको दैनिक जीवनको अभिन्न हिस्सा बनिसकेको छ। प्रत्येक घरमा टेलिभिजन, फ्रिज, एअर कन्डिसनर, वाशिङ मशीन जस्ता उपकरणहरूमा उपभोक्ताको निर्भरता बढ़ेको छ। यस्ता उत्पादनहरूले घरमा सहजता, मनोरञ्जन र दक्षता ल्याउँदछ। उपभोक्ता विद्युतीय उपकरणहरू सस्तो हुँदै जानु र तिनीहरूको विविधता बढ्नुले करोडौं मानिसहरूको जीवनस्तर सुधार गर्न विद्युतीय उपकरणहरूले खेलिरहेको भूमिकालाई अझ प्रष्ट पार्दछ।
विद्युतीय घटकहरू
विद्युतीय घटकहरू सम्पूर्ण विद्युतीय उपकरण प्रणालीका आधार हुन्। यसले सामान्य घरेलु उपकरणदेखि लिएर जटिल औद्योगिक प्रणालीहरूसम्म सबै उपकरणहरूलाई शक्ति प्रदान गर्दछ। उपभोक्ता विद्युतीय उपकरण, रक्षा प्रणाली वा चिकित्सा उपकरणहरू उत्पादन गर्न कुनै पनि निर्माताहरूले यी अत्यावश्यक भागहरू बिना गर्न सक्दैन। यो उप-क्षेत्रको मजबूतीले सम्पूर्ण विद्युतीय उपकरण उद्योगको स्थायित्व र प्रतिस्पर्धात्मकता निर्धारण गर्दछ।
सवारी विद्युतीय उपकरणहरू
आधुनिक सवारी साधनहरू प्रदर्शन, सुरक्षा र जड़ानका लागि बढ्दो रूपमा विद्युतीय उपकरणहरूमा निर्भर छन्। विश्व विद्युतीय र स्मार्ट यातायाततर्फ उन्मुख हुँदै जाँदा सवारी विद्युतीय उपकरणहरूको माग तीव्र गतिमा बढ़ीरहेको छ। शहरीकरण र सफा यातायातको आवश्यकताले यो परिवर्तनलाई अझ तीव्र बनाइरहेको छ। सेन्सरदेखि इन्फोटेनमेन्ट प्रणालीसम्म, विद्युतीय उपकरणले सवारी साधनहरू कसरी सञ्चालन हुन्छन् र प्रयोगकर्तासँग कसरी अन्तरक्रिया गर्छन् भन्ने तरिकालाई रूपान्तरण गरिरहेको छ।
चिकित्सा विद्युतीय उपकरणहरू
जीवनशैलीसँग सम्बन्धित रोगहरूको वृद्धि र स्वास्थ्य सेवाको बढ़दो मागले चिकित्सा विद्युतीय उपकरणहरूको बजार विस्तार गरेको छ। अक्सिमिटर, ग्लुकोमिटर र डिजिटल मोनिटर जस्ता उपकरणहरू अहिले घरघरमा र अस्पतालहरूमा समान रूपमा सामान्य भएका छन्। चिकित्सा प्रविधिमा भएको नवप्रवर्तनले रोगको पहिचान, उपचार र बिरामी हेरचाहलाई सुधार गरिरहेको छ। बिद्युतीय उपकरणहरूले स्वास्थ्य सेवालाई अझ सहज, सटीक र बदलिंदो संसारको आवश्यकता अनुसार प्रतिक्रिया दिन सक्ने बनाएको छ।
विद्युतीय उपकरणहरूको उत्पादनका लागि प्रमुख सरकारी पहलहरू
भारतको विद्युतीय उपकरणहरूको उद्योग दृढ़ नीतिगत समर्थन र लक्षित सरकारी पहलहरूको आधारमा विकसित हुँदै आएको छ। यी कार्यक्रमहरूको उद्देश्य विश्वस्तरीय प्रतिस्पर्धात्मक उत्पादन प्रणाली निर्माण गर्नु, लगानी आकर्षित गर्नु, ठूलो मात्रामा रोजगार सिर्जना गर्नु तथा भारतको भूमिकालाई विश्व मूल्य शृंखलामा थप बलियो बनाउनु हो।
उत्पादन-आधारित प्रोत्साहन (पीएलआई) योजना
१.९७ लाख करोड़ रूपियाँको बजेट सहितको उत्पादन-आधारित प्रोत्साहन (पीएलआई) योजना १४ वटा प्रमुख क्षेत्रहरूमा लागू गरिएको छ, जसमा विद्युतीय उपकरणहरू र आईटी हार्डवेयर पनि समावेश छन्। यस योजनाले कम्पनीहरूलाई उत्पादन वृद्धि गर्न, नयाँ प्रविधि अप्नाउन र निर्यात विस्तार गर्न प्रोत्साहित गर्दछ।
ठूला स्तरको विद्युतीय उपरकरण उत्पादन र आईटी हार्डवेयरका लागि पीएलआई योजना
१३,१०७ करोड़ रूपियाँ को लगानी आकर्षित
- सिर्जित उत्पादन: ८.५६ लाख करोड़ रूपियाँ
- हासिल गरिएको निर्यात: ४.६५ लाख करोड़ रूपियाँ
१.३५ लाखभन्दा बढी प्रत्यक्ष रोजगार सिर्जना
*डेटा जुन २०२५ सम्मका लागि
पहिले उल्लेख गरिए अनुसार भारतले वित्तिय वर्ष २०२०-२१ देखि विद्युतीय उपकरणहरूको उत्पादनको क्षेत्रमा ४ अर्ब अमेरिकी डलरभन्दा बढ़ी एफडीआई आकर्षित गरेको छ। यसमध्ये झण्डै ७०% एफडीआई उत्पादन-आधारित प्रोत्साहन (पीएलआई) योजनाका लाभार्थीहरूले योगदान गरेका हुन्।
विद्युतीय उपकरणका घटकहरू र सेमीकन्डकटरहरूको उत्पादन प्रवर्द्धन योजना (ससपीईसीएस)
एसपीईसीएस योजनाले प्रमुख इलेक्ट्रोनिक वस्तुहरूको उत्पादनमा लगानी गरिएको पूँजीगत खर्चमा २५ प्रतिशत आर्थिक प्रोत्साहन प्रदान गर्दछ। यसले आपूर्ति श्रृंखलाका महत्वपूर्ण दूरीलाई कम गर्न, स्थानीय उत्पादनलाई प्रोत्साहन दिन र भारतलाई संयोजन आधारित उत्पादन प्रणालीबाट उच्च मूल्य अवयवहरू उत्पादनतर्फ रूपान्तरण गर्न सहयोग पुर्‍याउँदछ।
विद्युतीय उपकरणहरूको उत्पादन प्रवर्द्धन योजना (ईसीएमएस)
१ मई २०२५ मा मन्त्री परिषद्ले स्वीकृति दिएको ईसीएमएस योजनाको वित्तीय बजेट २२,९१९ करोड़ रूपियाँ रहेको छ। यस योजनामा हालसम्म २४९ वटा आवेदन प्राप्त भइसकेका छन्, जसले उद्योग क्षेत्रको मजबुत चासोलाई दर्शाउँदछ। अनुमानित लगानी प्रतिबद्धता १,१५,३५१ करोड़ रूपियाँ रहेको छ, जुन प्रारम्भिक लक्ष्य ५९,३५० करोड़ रूपियाँको लगभग दोब्बर हो।
यस योजना अन्तर्गत आउँदो ६ वर्षमा १०,३४,७०० करोड़ रूपियाँ बराबरको उत्पादन हुने अपेक्षा गरिएको छ, जुन प्रारम्भिक लक्ष्य ४,५६,००० करोड़ रूपियाँको २.२ गुणा हो। यस योजनाबाट १,४२,००० प्रत्यक्ष रोजगार सिर्जना हुने अनुमान गरिएको छ, जुन लक्ष्य गरिएको ९१,६०० भन्दा धेरै हो। साथै अप्रत्यक्ष रूपमा पनि धेरै रोजगार सिर्जना हुने अपेक्षा गरिएको छ। यस योजनाले ठूलो स्तरमा रोजगार र आर्थिक वृद्धि प्रवर्द्धन गर्ने सम्भावना राख्दछ भन्ने कुरालाई दर्शाउँदछ।
यो व्यापक प्रतिक्रियाले विश्व मञ्चमा भारतको बढ़दो प्रतिष्ठा र देशको विद्युतीय उपकरण उद्योगमा, विशेष गरी, लघु तथा मध्यम उद्यमहरू (एसएसएमई) मा, बढ़दो विश्वासलाई प्रतिबिम्बित गर्दछ। १ मई २०२५ देखि शुरु भएको तीन महिनाको प्रारम्भिक आवेदन अवधि ३० सेप्टेम्बर २०२५ सम्मका लागि विस्तार गरिएको थियो। ईसीएमएस योजनाले प्रधानमन्त्रीको वर्ष २०३०–३१ सम्ममा ५०० अर्ब डलरको घरेलु विद्युतीय उपकरण निर्माण प्रणालीको दृष्टिकोणतर्फ भारतको यात्रालाई तीव्र पार्ने अपेक्षा गरिएको छ।
राष्ट्रिय विद्युतीय उपकरण नीति (एनईपी) २०१९
राष्ट्रिय विद्युतीय उपकरण नीतिको उद्देश्य भारतलाई विद्युतीय उपकरण प्रणाली डिजाइन र निर्माण (ईएसडीएम) को लागि एउटा विश्वव्यापी केन्द्रको रूपमा स्थापित गर्नु हो। यसले वर्ष २०२५ सम्ममा ईएसडीएमबाट ४०० अर्ब डलर राजस्व प्राप्त गर्ने लक्ष्य लिएको छ। यस नीतिले नवप्रवर्तनलाई प्रवर्द्धन गर्दछ, डिजाइन-आधारित उत्पादनलाई प्रोत्साहन दिन्छ, र दीर्घकालीन औद्योगिक वृद्धि सुनिश्चित गर्न अनुसन्धान तथा विकासलाई समर्थन गर्दछ।
निष्कर्ष
भारतको विद्युतीय उपकरण तथा मोबाइल उत्पादन यात्राले महत्त्वाकांक्षा, नवप्रवर्तन, र विश्व प्रतिस्पर्धात्मकताको प्रतिबिम्ब प्रस्तुत गर्दछ। उत्पादनमा आधारित प्रोत्साहन योजना (पीएलआई), विद्युतीय उपकरणहरूको उत्पादन प्रवर्द्धन योजना (ईसीएमएस) र विद्युतीय उपकरणका घटकहरू र सेमीकन्डकटरहरूको उत्पादन प्रवर्द्धन योजना (ससपीईसीएस) जस्ता योजनाहरूले घरेलु उत्पादनलाई गति दिनका साथै आपूर्ति श्रृंखलालाई मजबुत बनाएर निर्यातमा वृद्धि गरेको छ। राष्ट्रिय विद्युतीय उपकरण नीति तथा "मेक इन इण्डिया" अन्तर्गतका पहलहरू सँगै, यी उपायहरूले रोजगार सिर्जना गर्नाका साथै लगानी आकर्षित गरेर भारतको प्राविधिक आत्मनिर्भरतामा टेवा पुर्‍याएको छ। निरन्तर नवप्रवर्तन र नीतिगत समर्थनको माध्यमबाट भारत वर्ष २०३०–३१ सम्ममा ५०० अर्ब डलर बराबरको घरेलु विद्युतीय उपकरण प्रणाली विकास गर्न र विद्युती उपकरण तथा मोबाइल प्रविधिको क्षेत्रमा विश्व नेतृत्व स्थान हासिल गर्न तयार अवस्थामा छ।
सन्दर्भ:
पीआईबी पृष्ठभूमि
इलेक्ट्रोनिक्स तथा सूचना प्रविधि मन्त्रालय
सञ्चार मन्त्रालय
लघु, सूक्ष्म तथा मध्यम उद्योग मन्त्रालय
वाणिज्य तथा उद्योग मन्त्रालय