PIB Backgrounder
Soaring Skies, Thriving Economy: India’s Aviation Vision 2047
23 OCT 2025 5:07PM by PIB Delhi
Key Takeaways
• UDAN revolutionised regional connectivity — 1.56 crore passengers, 3.23 lakh flights.
• The government's vision is to increase airports to 350-400 by 2047.
• Overall, India’s aviation sector supports over 7.7 million jobs.
• Initiatives like Digi Yatra, Greenfield Airports Policy, and Drone PLI Scheme are driving innovation and ease of travel.
Introduction
Connectivity is a bridge that transforms geography into opportunity. This is not just about the current time, but history tells how regional connectivity led to the growth of regions, trade and economic exchange, making growth inclusive and balanced. Even in the current time, connectivity plays an important role not just for the tourism and trade sectors but also for emergencies and reducing dependence on external markets. Among the many factors contributing to the growth of the domestic market, UDAN (Ude Desh ka Aam Nagrik) — a regional connectivity scheme launched on 21 October 2016 — has played a pivotal role in strengthening regional air connectivity. As UDAN completes nine years today, the scheme has evolved from a pilot initiative into a national success story, bridging distances and making air travel accessible to citizens across the country.
India’s Aviation: Soaring Towards Inclusive Growth
In the last decade, India’s skies have grown busier than ever. India has emerged as the world’s third-largest domestic aviation market. The number of airports increased from 74 in 2014 to 163 in 2025. Meanwhile, as India celebrates hundred years of independence in 2047, the government's vision is to increase airports to 350-400 by then.
The aviation sector is also one of the fastest-growing sectors in India’s economy, contributing through air transport services and indirectly through tourism, trade, logistics, and manufacturing.
According to the International Civil Aviation Organization (ICAO), investments in aviation have a strong ripple effect on the economy. For every rupee spent, the sector generates more than three times that value in economic activity and supports over six times as many jobs in connected industries.
Today, the sector supports over 7.7 million jobs indirectly, including 369,000 jobs directly, the demand for skilled personnel—pilots, engineers, ground staff, and logistics professionals—is expected to rise sharply. With over 116 bilateral Air Service Agreements, India is deepening global connectivity as Indian carriers expand internationally, reinforcing the country’s position as an aviation hub in Asia. Civil aviation is also driving FDI inflows, technology transfer, and Make in India initiatives in aircraft manufacturing, ground handling, and Maintenance, Repair, and Operations (MRO) services. Over the past decade, domestic air passenger traffic has grown 10-12% annually.
By 2040, the passenger traffic is expected to grow six-fold to around 1.1 billion. India’s commercial airline fleet is predicted to grow from 400 in 2014 to around 2359 in March 2040. The total employment due to aviation sector in 2040 is expected to be around 25 million - emerging as a core engine of India’s journey towards becoming a developed economy.
UDAN: Democratizing Air Travel for Every Citizen
From metro cities to mountain valleys, the Indian sky has become a map of new possibilities — connecting small towns, enabling tourism, and driving local economies. At the heart of this transformation lies the UDAN (Ude Desh ka Aam Nagrik) scheme under Ministry of Civil Aviation (MoCA), which has democratised air travel and reshaped India’s regional connectivity landscape.
According to NITI Aayog, domestic travellers accounted for over 83% of total tourism spending in 2019, a figure expected to rise to nearly 89% by 2028. This shift shows how government initiatives like UDAN have bridged the infrastructure gap and made air travel accessible for millions, connecting remote regions and making air travel affordable and accessible.
A blue pie chart with white text
This reflects the government’s efforts to make air travel affordable and inclusive, supported by initiatives like UDAN. This transformation has also reshaped India’s travel map. Once remote destinations— Kullu, Darbhanga, Hubballi and Shillong—are now directly connected by air, boosting local economies and regional tourism.
A blue and green poster with pictures of peopleAI-generated content may be incorrect.
The vision of UDAN emphasised the need to democratize air travel, a sentiment that ignited the vision for a more inclusive aviation sector. This commitment to the common man’s dreams led to the birth of UDAN.
UDAN Achievement:
• RCS-UDAN Connecting India: The Regional Connectivity Scheme (RCS) – UDAN has operationalised 649 routes and connected 93 aerodromes (including 2 water aerodromes and 15 heliports) across the country, among which 12 airports/heliports in the North-East region. It has also integrated the Andaman, Nicobar, and Lakshadweep Islands into the national aviation network.
• Milestone Achieved: Over 1.56+ crore passengers have travelled on RCS–UDAN flights, and a total of 3.23 lakh RCS flights have been operated across regional routes nationwide. Around 4,300 crore in Viability Gap Funding (VGF) has been disbursed to make regional routes commercially sustainable for airlines.
• Expanded UDAN: The scheme aims to increase regional connectivity to 120 new destinations across the country, catering to 4 crore passengers in the next 10 years. The scheme will also support helipads and smaller airports in hilly, aspirational and North East region districts.
• Affordable Food at Airports with UDAN Yatri Café: The UDAN Yatri Café initiative, launched at Kolkata and Chennai airports, provides affordable, quality meals (tea at ₹10, samosa at ₹20) — making air travel more inclusive and accessible to all.
Looking Ahead: Vision For 2047
As India moves toward its centenary of independence, the aviation sector is charting an ambitious growth path — from 163 airports in 2025 to over 350 by 2047, and passenger traffic expected to cross one billion. These numbers represents a shift toward cleaner fuels, digital airways, and inclusive mobility.
With 25 million jobs projected by 2047 and expanding opportunities in MRO, drone manufacturing, and pilot training, aviation will become a vital pillar of India’s $10 trillion economy.
A graph of a flight
Meanwhile, following initiatives in aviation sector are pivotal in achieving India’s 2047 vision -- connecting remote regions, supporting livelihoods, and advancing sustainable growth.
Krishi UDAN: Launched in September 2020, Krishi UDAN enables faster transport of agricultural produce and perishables, especially to benefit the tribal and northeastern states. In convergence with the Operation Greens Scheme, it offers 50% freight subsidy, multimodal transport options, and coverage of horticulture and allied produce.
Lifeline UDAN: This special initiative was launched in March 2020, during the COVID-19 lockdown, to ensure uninterrupted medical and essential supply deliveries. Over 588 flights carried 1,000 tons of cargo across 5.45 lakh km, focusing particularly on the North Eastern region, the Islands, and hilly terrains. Lifeline UDAN also supported setting up COVID labs, transporting medical teams, and responding to emergencies like the Vishakhapatnam gas leak.
Greenfield Airports Policy: The Greenfield Airports Policy provides a framework for building new airports on unused land through public–private partnerships to expand India’s aviation infrastructure and decongest metro hubs.
Enhancing Travel Experience: To enhance the travel experience, reduce redundancy, and save time, the government has launched various initiative including Digi Yatra.Implemented from 2022 onwards, Digi Yatra enabled paperless, contactless processing of passengers using facial recognition technology. By March 2025, more than 52.2 million passengers had used this facility. Digi Yatra App is available on Android as well as iOS platforms and has been downloaded by over 12.1 million users so far.
Flight Training and Pilot Development: To meet the projected demand of 30,000–34,000 pilots in the next 10–15 years, government is expanding Flight Training Organizations (FTOs) and commercial pilot licensing. Promoting gender inclusion, with 13–18% women pilots, DGCA targets 25% female representation in all aviation roles by 2025.
Drone Rules 2021, Production-Linked Incentive (PLI): The Drone Rules, 2021, liberalized India’s drone sector by simplifying regulations and enabling wider commercial use. Complementing this, the Production-Linked Incentive (PLI) scheme, with Rs 34.79 crore disbursed in FY 24–25, has encouraged domestic manufacturing and reduced reliance on imports, boosting India’s self-reliant drone ecosystem.
Bharatiya Vayuyan Adhiniyam, 2024: Legislative reform aimed at modernizing India’s aviation sector by re-enacting the Aircraft Act, 1934, in alignment with contemporary needs and global standards. The new legislation fosters indigenous manufacturing under Make in India and Atmanirbhar Bharat initiatives, aligning with international conventions like the Chicago Convention and ICAO, and streamlining regulatory processes, such as simplification of the issuance of licenses. The Act removes redundancies and provides provisions for appeals.
Conclusion:
India’s civil aviation sector has emerged as one of the fastest-growing sectors, making the country the third-largest domestic aviation market in the world. As country continues to record unprecedented rise in passenger traffic, expand regional connectivity, and modernise aviation frameworks, the efforts by the ministry enhance travel experiences for millions and bolster economic prosperity, strengthen national integration, and empower India to confidently soar towards its vision of becoming a developed nation—Viksit Bharat @2047.
References:
https://www.iata.org/en/iata-repository/publications/economic-reports/the-value-of-air-transport-to-india
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2098780
https://www.pib.gov.in/PressNoteDetails.aspx?NoteId=152143&ModuleId=3
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2123537
https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=2066445
https://sansad.in/getFile/annex/266/AU669_kOqHSU.pdf?source=pqars#:~:text=Out%20of%20which%2C%20RCS%20flights,economic%20growth%2C%20and%20enhance%20tourism
https://www.iata.org/en/iata-repository/publications/economic-reports/the-value-of-air-transport-to-india
https://www.pib.gov.in/PressNoteDetails.aspx?NoteId=154624&ModuleId=3
https://www.pib.gov.in/PressNoteDetails.aspx?ModuleId=3&NoteId=153352
https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=1943211#:~:text=Government%20of%20India%20has%20formulated,these%2C%2011%20Greenfield%20airports%20viz
https://sansad.in/getFile/annex/268/AU5_1mFQzx.pdf?source=pqars#:~:text(a)%20&%20(b):,Nadu%20under%20the%20UDAN%20Scheme
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2124459
https://www.pib.gov.in/Pressreleaseshare.aspx?PRID=1847005
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1989139
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1908939
Click here to see PDF

PIB Backgrounder
आकाशिँदो उडान, फस्टाउँदो अर्थव्यवस्था : भारतमा उड्डयनको परिकल्पना 2047
23 OCT 2025 5:07PM by PIB Gangtok
मुख्य बुँदा
• उडान अनि अन्य पहलका कारण हवाई यात्रा सस्तो, समावेशी अनि सुलभ भएको छ।
• सरकारको लक्ष्य 2047 सम्म हवाई अड्डाको सङ्ख्या बढाएर 350-400 बनाउनु रहेको छ।
• कूल मिलाएर भारतको उड्डयन क्षेत्रले 77 लाखभन्दा धेरै रोजगार प्रदान गर्दछ।
परिचय
सम्पर्क एउटा यस्तो सेतु हो जसले भौगोलिक स्थितिहरूलाई अवसरमा परिणत गर्दछ। यो हालैको कुरा नभएर कसरी क्षेत्रीय सम्पर्कले अलग-अलग क्षेत्रको विकास, व्यापार अनि आर्थिक आदान-प्रदानलाई बढावा दिँदै समावेशी अनि सन्तुलित विकास भएको छ भन्ने इतिहासले पनि बताउँछ। वर्तमान समयमा पनि सम्पर्क पर्यटन अनि व्यापार क्षेत्रको निम्ति मात्र नभएर आपात स्थिति अनि बाहिरी बजारमाथि निर्भरता घटाउन पनि सम्पर्कले महत्त्वपूर्ण भूमिका खेल्दै आएको छ। उडान (उडून् देशका आम नागरिक) योजना घरेलु बजारको विकासमा योगदान दिने अनेकौं कारकमध्ये एक रहेको छ। 21 अक्टोबर 2016 देखि शुरु गरिएको अलग-अलग क्षेत्रलाई जोड्ने यस योजनाले क्षेत्रीय स्तरमा हवाई सम्पर्कलाई प्रबल बनाउन महत्त्वपूर्ण भूमिका खेल्दै आएको छ। आज नौ वर्ष पूरा भइरहेको बेला, उडान योजना प्रायोगिक पहलबाट शुरु भई राष्ट्रिय स्तरमा सफलताको गाथा बन्नपुगेको छ, जसले दूरी पाट्नका साथै देशभरी नागरिकहरूका लागि हवाई यात्रा पनि सुलभ बनाएको छ।
भारतमा उड्डयन : समावेसी विकासतर्फ बढ्दै उडान
बितेको दसकमा भारतको आकाश पहिलेभन्दा धेरै नै व्यस्त बनेको छ। भारत विश्वको तेस्रो सबैभन्दा ठूलो घरेलु उड्डयन बजारका रूपमा स्थापित भएको छ। हवाई यात्रीहरूको सङ्ख्याले वर्ष 2014 को 10.3 करोडबाट बढेर 2025 मा 35 करोड पार गरेको छ। यसै गरी हवाई अड्डाको सङ्ख्या वर्ष 2014 को 74 बाट बढेर 2025 सम्म 163 पुगेको छ। यसैबीच, जब भारतले वर्ष 2047 मा आफ्नो स्वतन्त्रताको एक सय वर्ष पूरा भएको उत्सव मनाउनेछ, सरकारको लक्ष्य तबसम्म हवाई अड्डाको सङ्ख्या बढाएर 350-400 पुऱ्याउनु रहेको छ।
उड्डयन भारतको अर्थव्यवस्थामा सबैभन्दा तेज गतिले बढिरहेको क्षेत्रमध्ये एक हो, जसले वायु परिवहन सेवाका साथसाथै पर्यटन, व्यापार, रसद अनि विनिर्माणको माध्यमद्वारा परोक्ष रूपमा योगदान पुऱ्याउँदछ।
अन्तरराष्ट्रिय नागरिक उड्डयन सङ्गठन (आइसीएओ) अनुसार, उड्डयनमा निवेशको अर्थव्यवस्थामाथि गहिरो प्रभाव पर्ने गर्दछ। यसमाथि खर्च गरिएको प्रत्येक रुपियाँको निम्ति यस क्षेत्रले आर्थिक गतिविधिमा तीन गुणाभन्दा धेरै प्रभाव उत्पन्न गर्दछ र यससँग जोडिएका उद्योगमा 6 गुणाभन्दा धेरै रोजगार प्रदान गर्दछ।
आज यस क्षेत्रले परोक्ष रूपमा 77 लाखभन्दा धेरै नोकरीमा सहयोग दिइरहेको छ जसमध्ये 3,69,000 नोकरी सीधै यसमा सामेल छ। यसका साथै कुशलकर्मी-पाइलट, इञ्जिनियर, ग्राउण्ड स्टाफ र लजिस्टिक विशेषज्ञहरूको माग तेजीका साथ वृद्धि हुने आशा गरिएको छ। 116 भन्दा धेरै द्विपक्षीय वायु सेवा सम्झौताका साथ भारतको वैश्विक सम्पर्क गहिरो बन्दै गइरहेको छ कारण भारतीय वायु सेवाहरूको अन्तरराष्ट्रिय स्तरमा विस्तार भइरहेको छ, जसबाट एशियामा उड्डयनको केन्द्रका रूपमा देशको स्थिति बलियो बन्दैगएको छ। नागरिक उड्डयनको क्षेत्रले विमानहरूको निर्माण, ग्राउण्ड ह्याण्डलिङ र रखरखाउ, मरम्मति-सम्भार अनि सञ्चालन (एमआरओ) सेवाहरूमा प्रत्यक्ष विदेशी निवेशको प्रवाह, प्रौद्योगिकी हस्तान्तरण अनि मेक इन इण्डिया पहललाई पनि अघि बढाइरहेको छ। बितेको दसकमा घरेलु हवाई यात्री यातायातमा 10-12 प्रतिशतको वार्षिक वृद्धि भएको छ। वर्ष 2024 मा भारतको कूल हवाई यात्री यातायात बढेर 23.28 करोड पुगेको थियो, जुन 2023 मा 21.61 करोड थियो।
यसै गरी, वर्ष 2040 सम्म हवाई यात्री यातायात 6 गुणा बढेर करिब 1.1 बिलियन पुग्ने आशा गरिएको छ। भारतको वाणिज्यिक एयरलाइन बेडाको सङ्ख्या बढेर मार्च 2040 सम्म करिब 2,359 पुग्ने आशा गरिएको छ। यसै गरी यो क्षेत्र विकसित अर्थव्यवस्था बन्ने दिशामा भारतको यात्राको मुख्य इञ्जिनका रूपमा पनि उदय भइरहेको छ।
उडान : प्रत्येक नागरिकका लागि हवाई यात्राको लोकतन्त्रिकरण
मेट्रो शहरहरूदेखि लिएर पार्वत्य घाटीहरूसम्म, साना शहरहरूलाई जोड्नु, पर्यटनलाई सक्षम बनाउनु र स्थानीय अर्थव्यवस्थालाई गति दिनुका कारण भारतको आकाश नयाँ सम्भावनाको मानचित्र बनेको छ। नागरिक उड्डयन मन्त्रालय अन्तर्गत उडान (उडून् देशका आम नागरिक) योजना यस परिवर्तनको केन्द्रमा छ, जसले हवाई यात्रालाई लोकतान्त्रिक बनाउनका साथै भारतको क्षेत्रीय सम्पर्क परिदृश्यलाई नयाँ रूप दिएको छ।
नीति आयोग अनुसार, वर्ष 2019 म कूल पर्यटन खर्चको 83 प्रतिशतभन्दा धेरै हिस्सा घरेलु यात्रीहरूले वहन गरेका थिए। यो आँकडा वर्ष 2028 सम्म बढेर करिब 89 प्रतिशत हुने आशा गरिएको छ। यस परिवर्तनले उडान जस्तो सरकारी पहलले कसरी बुनियादी ढाँचामा अन्तरलाई पाट्नका साथै लाखौं मानिसका लागि सस्तो हवाई यात्रा सुलभ बनाउनका अतिरिक्त सुदूरवर्ती क्षेत्रहरूलाई जोड्ने काम गरिरहेको छ भन्ने देखाउँछ।
यसले उडान जस्तो पहलको सहायताद्वारा हवाई यात्रा सस्तो अनि समावेशी बनाउन सरकारको प्रयासलाई दर्शाउँछ। यस परिवर्तनले भारतको पर्यटन मानचित्रलाई पनि नयाँ रूप दिएको छ। कुनै समय सुदूर मानिने कुल्लू, शिमला अनि दरभङ्गादेखि लिएर पाकिम, हुबली अनि शिलङसम्मको क्षेत्र अब सीधा हवाई मार्गसँग जोडिन पुगेको छ, जसले गर्दा स्थानीय अर्थव्यवस्था अनि क्षेत्रीय पर्यटनले पनि प्रोत्साहन पाइरहेको छ।
उडानको दृष्टिकोणले हवाई यात्रालाई लोकतान्त्रिक बनाउनुपर्ने आवश्यकतामाथि जोड गिएको छ र यसै भावनाले बढी समावेशी उड्डयन क्षेत्रको सपनालाई जन्म दिएको हो। आम जनमानसको सपनाप्रति यसै प्रतिबद्धताले उडानलाई जन्म दिएको हो।
उडानको उपलब्धि :
• भारतलाई जोड्ने काम गर्दैछ आरसीएस-उडान योजनाले : क्षेत्रीय सम्पर्क योजना (आरसीएस) – उडानले देशभरी 649 मार्गमा परिचालन शुरु गर्नका साथै 93 हवाई अड्डालाई (2 जल हवाई अड्डा अनि 15 हेलिपोर्टसहित) जोड्ने काम गरेको छ, जसमध्ये 12 हवाई अड्डा/ हेलिपोर्ट पूर्वोत्तर क्षेत्रमा छन्। यसले अण्डमान, निकोबार अनि लक्षद्वीप द्वीपसमूहलाई पनि राष्ट्रिय उड्डयन सञ्जालसँग जोड्ने काम गरेको छ।
• कोशेढुङ्गाका रूपमा हासिल उपलब्धि : उडान अन्तर्गत सञ्चालित उडानहरूमा अहिलेसम्म 1 करोड 56 लाखभन्दा धेरै यात्रीले यात्रा गर्नका साथै देशभरीका क्षेत्रीय मार्गहरूमा कूल 3.23 लाख आरसीएस उडान परिचालन गरिएका छन्। एयरलाइनहरूका लागि क्षेत्रीय मार्गलाई व्यावसायिक रूपमा दिगो बनाउन ₹4,300 करोडको व्यवहार्यता अन्तर निधि (भीजीएफ) वितरण गर्नका अतिरिक्त ₹4,638 करोड क्षेत्रीय हवाई अड्डाको विकासमा निवेश गरिएको छ।
• क्षेत्रीय सम्पर्कको विस्तार : यस योजनाको उद्देश्य देशभरी 120 नयाँ गन्तव्यसम्म क्षेत्रीय सम्पर्क बढाउँदै आउँदो 10 वर्षमा 4 करोड यात्रीहरूलाई सेवा पुऱ्याउनु रहेको छ। यस योजनाले पार्वत्य, आकाङ्क्षी अनि पूर्वोत्तर क्षेत्रका जिल्लाहरूमा हेलीप्याड तथा स-साना हवाई अड्डाहरूलाई पनि सहायता प्रदान गर्नेछ।
• उडान यात्री क्याफेका साथ हवाई अड्डाहरूमा सस्तो भोजनको व्यवस्था : कोलकाता अनि चेन्नई हवाई अड्डामा शुरु गरिएको उडान यात्री क्याफे पहलले सस्तो अनि गुणस्तरीय खाद्य सामग्री (₹10 मा चिया, ₹20 मा समोसा) प्रदान गर्दछ, जसले गर्दा हवाई यात्रा सबैको निम्ति बढी समावेशी अनि सुलभ बनेको छ।
भविष्यतर्फ : 2047 को निम्ति दृष्टिकोण
जसै-जसै भारत आफ्नो स्वतन्त्रताको शताब्दीतर्फ अघि बढिरहेको छ, उड्डयन क्षेत्र महत्त्वकाङ्क्षी विकास पथमा अग्रसर छ – वर्ष 2025 मा 163 हवाई अड्डाबाट बढेर 2047 सम्म 350 भन्दा धेरै हवाई अड्डासम्मको लक्ष्य निर्धारित गरिएको छ, जबकि यात्रीको सङ्ख्याले एक अरब (1 बिलियन) पार गर्ने सम्भावना छ।
यस आँकडाले स्वच्छ इन्धन, डिजिटल हवाई मार्ग अनि समावेशी गतिशीलताको दिशामा भारतको परिवर्तनलाई दर्शाउँछ।
वर्ष 2047 सम्म 2.5 करोड नोकरीको अनुमानका साथै एमआरओ, ड्रोन निर्माण अनि पाइलट प्रशिक्षणको क्षेत्रमा बढ्दो अवसरका साथ उड्डयन भारतको 10 ट्रिलियन डलरको अर्थव्यवस्थाको महत्त्वपूर्ण स्तम्भ बन्नेछ।
यसैबीच, उड्डयन क्षेत्रमा यी पहलहरू भारतको 2047 को सपना साकार तुल्याउन महत्त्वपूर्ण ठहरिनेछ – सुदूरवर्ती क्षेत्रलाई जोड्ने, आजीविकामा सहयोग र सतत विकासलाई अघि बढाउने।
कृषि उडान : सेप्टेम्बर 2020 मा शुरु गरिएको कृषि उडान पहलले विशेष गरी आदिवासी अनि पूर्वोत्तर राज्यहरूलाई फाइदा पुऱ्याउनका लागि कृषि उब्जनी र चाँडै नाश हुने वस्तुहरूको तीव्र गतिले परिवहनलाई सक्षम बनाउँदछ। अपरेशन ग्रीन्स योजनासँग मिलेर यसमा 50 प्रतिशत माल ढुवानी सहायता, बहुविध परिवहन विकल्प अनि बागवानी तथा यससँग जोडिएका उब्जनीहरूलाई यसले समेट्दछ।
जीवनरेखा उडान : मार्च 2020 मा कोभिड-19 लकडाउनका समय, यो विशेष पहल निर्बाध चिकित्सा अनि आवश्यक आपूर्ति सुनिश्चित गर्नका लागि शुरु गरिएको थियो। यस अन्तर्गत 588 भन्दा धेरै उडानको माध्यमद्वारा 5.45 लाख किलोमिटरको परिधिमा 1,000 टन मालको ढुवानी गरियो। यसमा विशे, गरी पूर्वोत्तर क्षेत्र, द्वीप अनि पार्वत्य इलाकाहरूमाथि ध्यान केन्द्रित गरिएको थियो। जीवनरेखा उडानले कोभिड प्रयोगशाला स्थापित गर्न, चिकित्सा टोलीको परिवहन अनि विशाखापत्तनममा ग्यास चुहावट जस्तो आपात स्थितिलाई सम्बोधित गर्न पनि सहायता प्रदान गरेको थियो।
ग्रीनफील्ड हवाई अड्डा नीति : ग्रीनफील्ड हवाई अड्डा नीतिले भारतको उड्डयन बुनियादी पूर्वाधार विस्तार गर्नका साथै मेट्रो केन्द्रहरूमा भीड घटाउनका लागि प्रयोगमा नरहेको भूमिमा सार्वजनिक-निजी भागीदारीको माध्यमद्वारा नयाँ हवाई अड्डा निर्माण गर्नका लागि रूपरेखा प्रदान गर्दछ।
यात्रा अनुभवलाई उत्तम बनाउनु : यात्रा अनुभवलाई उत्तम बनाउनु, निरर्थक रूपमा हुने कठिनाई घटाउनु र समयको बचत गर्नुका लागि सरकारले डिजी यात्रासहित कैयौं पहल शुरु गरेको छ। वर्ष 2022 मा लागू डिजी यात्राले अनुहारको पहिचानको तकनिकी उपयोग गरी यात्रीहरूलाई कागजरहित, सम्पर्करहित आवागमन अनि जाँच प्रक्रिया सक्षम बनाएको छ। मार्च 2025 सम्म 52 करोड 20 लाखभन्दा धेरै यात्रीले यस सुविधाको उपयोग गरेका थिए। डिजी यात्रा एप एण्ड्रोयडका साथसाथै आइओएस प्लेटफर्ममा पनि उपलब्ध छ र यसलाई अहिलेसम्म 12 करोड 10 लाखभन्दा धेरै उपयोगकर्ताले डाउनलोड गरिसकेका छन्।
उडान प्रशिक्षण अनि पाइलट विकास : सरकारले आउँदो 10-15 वर्षमा 30,000-34,000 पाइलटको अनुमानित माग पूरा गर्नका लागि उडान प्रशिक्षण सङ्गठन (एफटीओ) अनि वाणिज्यिक पाइलट लाइसेन्सिङ विस्तार गरिरहेको छ। डीजीसीएले लैङ्गिक समावेशनलाई बढावा दिनका लागि 13-18 प्रतिशत महिला पाइलटका साथमा 2025 सम्म सबै उड्डयन भूमिकामा महिलाहरूको 25 प्रतिशत प्रतिनिधित्त्वको लक्ष्य राखेको छ।
ड्रोन नियम 2021, उत्पादनसँग जोडिएको प्रोत्साहन योजना (पीएलआइ) : ड्रोन नियम, 2021 अन्तर्गत नियमहरूलाई सरल बनाउँदै व्यापक व्यावसायिक उपयोगलाई सक्षम बनाई भारतको ड्रोन क्षेत्रलाई उदार बनाइएको छ। यसको पूरकका रूपमा उत्पादनसँग जोडिएको प्रोत्साहन (पीएलआइ) योजना अन्तर्गत वित्त वर्ष 2024-25 मा ₹34.79 करोड वितरित गरियो, जसले स्वदेशी विनिर्माणलाई प्रोत्साहित गर्नका साथै आयातमाथि निर्भरता घटाएको छ, जुन कारण भारतमा ड्रोनको निम्ति आत्मनिर्भर अनि अनुकूल परिवेशले बढावा पाएको छ।
भारतीय वायुयान अधिनियम, 2024 : वैधानिक सुधारको उद्देश्य समकालीन आवश्यकता अनि वैश्विक मानक अनुरूप विमान अधिनियम, 1934 लाई पुनः अधिनियमित गरी भारतको उड्डयन क्षेत्रको आधुनिकीकरण गर्नुरहेको छ। शिकागो अभिसन्धि अनि आइसीएओ जस्ता अन्तरराष्ट्रिय सम्मेलन अनुरूप यस नयाँ कानुनले मेक इन इण्डिया र आत्मनिर्भर भारत पहल अन्तर्गत स्वदेशी विनिर्माणलाई बढावा दिनका साथै लाइसेन्स जारी गर्ने प्रक्रियाको सरलीकरण जस्ता नियामक प्रक्रियालाई सुव्यवस्थित गर्दछ। यस अधिनियमले अनावश्यक नियमहरू हटाउनका साथै अपीलको प्रावधान प्रदान गर्दछ।
निष्कर्ष :
भारतको नागरिक उड्डयन क्षेत्र सबैभन्दा तेज गतिले बढिरहेको क्षेत्रमध्ये एक बनी उदाएको छ, जुन कारण यो देश विश्वमा तेस्रो सबैभन्दा विशाल घरेलु उड्डयन बजार बन्नपुगेको छ। देशमा यात्री यातायातमा अभूतपूर्व वृद्धि, क्षेत्रीय सम्पर्कको विस्तार अनि उड्डयन पूर्वाधारको आधुनिकीकरण जारी छ। यस कारण, मन्त्रालयको प्रयास लाखौं जनमानसको यात्रा अनुभवलाई उत्तम बनाउन, आर्थिक समृद्धिलाई बढावा दिन, सुदृढताका साथ राष्ट्रको एकिकरण र भारतलाई विकसित राष्ट्र बनाउने आफ्नो लक्ष्य – विकसित भारत@2047 –को दिशामा आत्मविश्वासका साथ बढ्नका लागि सशक्त बनाउने काम गरिरहेको छ।
सन्दर्भ :
https://www.iata.org/en/iata-repository/publications/economic-reports/the-value-of-air-transport-to-india
https://www.pib.gov.in/PressNoteDetails.aspx?NoteId=152143&ModuleId=3
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2123537
https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=2066445
https://sansad.in/getFile/annex/266/AU669_kOqHSU.pdf?source=pqars#:~:text=Out%20of%20which%2C%20RCS%20flights,economic%20growth%2C%20and%20enhance%20tourism
https://www.iata.org/en/iata-repository/publications/economic-reports/the-value-of-air-transport-to-india