PIB Backgrounder
Soaring Skies, Thriving Economy: India’s Aviation Vision 2047
23 OCT 2025 5:07PM by PIB Delhi
Key Takeaways
• UDAN revolutionised regional connectivity — 1.56 crore passengers, 3.23 lakh flights.
• The government's vision is to increase airports to 350-400 by 2047.
• Overall, India’s aviation sector supports over 7.7 million jobs.
• Initiatives like Digi Yatra, Greenfield Airports Policy, and Drone PLI Scheme are driving innovation and ease of travel.
Introduction
Connectivity is a bridge that transforms geography into opportunity. This is not just about the current time, but history tells how regional connectivity led to the growth of regions, trade and economic exchange, making growth inclusive and balanced. Even in the current time, connectivity plays an important role not just for the tourism and trade sectors but also for emergencies and reducing dependence on external markets. Among the many factors contributing to the growth of the domestic market, UDAN (Ude Desh ka Aam Nagrik) — a regional connectivity scheme launched on 21 October 2016 — has played a pivotal role in strengthening regional air connectivity. As UDAN completes nine years today, the scheme has evolved from a pilot initiative into a national success story, bridging distances and making air travel accessible to citizens across the country.
India’s Aviation: Soaring Towards Inclusive Growth
In the last decade, India’s skies have grown busier than ever. India has emerged as the world’s third-largest domestic aviation market. The number of airports increased from 74 in 2014 to 163 in 2025. Meanwhile, as India celebrates hundred years of independence in 2047, the government's vision is to increase airports to 350-400 by then.
The aviation sector is also one of the fastest-growing sectors in India’s economy, contributing through air transport services and indirectly through tourism, trade, logistics, and manufacturing.
According to the International Civil Aviation Organization (ICAO), investments in aviation have a strong ripple effect on the economy. For every rupee spent, the sector generates more than three times that value in economic activity and supports over six times as many jobs in connected industries.
Today, the sector supports over 7.7 million jobs indirectly, including 369,000 jobs directly, the demand for skilled personnel—pilots, engineers, ground staff, and logistics professionals—is expected to rise sharply. With over 116 bilateral Air Service Agreements, India is deepening global connectivity as Indian carriers expand internationally, reinforcing the country’s position as an aviation hub in Asia. Civil aviation is also driving FDI inflows, technology transfer, and Make in India initiatives in aircraft manufacturing, ground handling, and Maintenance, Repair, and Operations (MRO) services. Over the past decade, domestic air passenger traffic has grown 10-12% annually.
By 2040, the passenger traffic is expected to grow six-fold to around 1.1 billion. India’s commercial airline fleet is predicted to grow from 400 in 2014 to around 2359 in March 2040. The total employment due to aviation sector in 2040 is expected to be around 25 million - emerging as a core engine of India’s journey towards becoming a developed economy.
UDAN: Democratizing Air Travel for Every Citizen
From metro cities to mountain valleys, the Indian sky has become a map of new possibilities — connecting small towns, enabling tourism, and driving local economies. At the heart of this transformation lies the UDAN (Ude Desh ka Aam Nagrik) scheme under Ministry of Civil Aviation (MoCA), which has democratised air travel and reshaped India’s regional connectivity landscape.
According to NITI Aayog, domestic travellers accounted for over 83% of total tourism spending in 2019, a figure expected to rise to nearly 89% by 2028. This shift shows how government initiatives like UDAN have bridged the infrastructure gap and made air travel accessible for millions, connecting remote regions and making air travel affordable and accessible.
A blue pie chart with white text
This reflects the government’s efforts to make air travel affordable and inclusive, supported by initiatives like UDAN. This transformation has also reshaped India’s travel map. Once remote destinations— Kullu, Darbhanga, Hubballi and Shillong—are now directly connected by air, boosting local economies and regional tourism.
A blue and green poster with pictures of peopleAI-generated content may be incorrect.
The vision of UDAN emphasised the need to democratize air travel, a sentiment that ignited the vision for a more inclusive aviation sector. This commitment to the common man’s dreams led to the birth of UDAN.
UDAN Achievement:
• RCS-UDAN Connecting India: The Regional Connectivity Scheme (RCS) – UDAN has operationalised 649 routes and connected 93 aerodromes (including 2 water aerodromes and 15 heliports) across the country, among which 12 airports/heliports in the North-East region. It has also integrated the Andaman, Nicobar, and Lakshadweep Islands into the national aviation network.
• Milestone Achieved: Over 1.56+ crore passengers have travelled on RCS–UDAN flights, and a total of 3.23 lakh RCS flights have been operated across regional routes nationwide. Around 4,300 crore in Viability Gap Funding (VGF) has been disbursed to make regional routes commercially sustainable for airlines.
• Expanded UDAN: The scheme aims to increase regional connectivity to 120 new destinations across the country, catering to 4 crore passengers in the next 10 years. The scheme will also support helipads and smaller airports in hilly, aspirational and North East region districts.
• Affordable Food at Airports with UDAN Yatri Café: The UDAN Yatri Café initiative, launched at Kolkata and Chennai airports, provides affordable, quality meals (tea at ₹10, samosa at ₹20) — making air travel more inclusive and accessible to all.
Looking Ahead: Vision For 2047
As India moves toward its centenary of independence, the aviation sector is charting an ambitious growth path — from 163 airports in 2025 to over 350 by 2047, and passenger traffic expected to cross one billion. These numbers represents a shift toward cleaner fuels, digital airways, and inclusive mobility.
With 25 million jobs projected by 2047 and expanding opportunities in MRO, drone manufacturing, and pilot training, aviation will become a vital pillar of India’s $10 trillion economy.
A graph of a flight
Meanwhile, following initiatives in aviation sector are pivotal in achieving India’s 2047 vision -- connecting remote regions, supporting livelihoods, and advancing sustainable growth.
Krishi UDAN: Launched in September 2020, Krishi UDAN enables faster transport of agricultural produce and perishables, especially to benefit the tribal and northeastern states. In convergence with the Operation Greens Scheme, it offers 50% freight subsidy, multimodal transport options, and coverage of horticulture and allied produce.
Lifeline UDAN: This special initiative was launched in March 2020, during the COVID-19 lockdown, to ensure uninterrupted medical and essential supply deliveries. Over 588 flights carried 1,000 tons of cargo across 5.45 lakh km, focusing particularly on the North Eastern region, the Islands, and hilly terrains. Lifeline UDAN also supported setting up COVID labs, transporting medical teams, and responding to emergencies like the Vishakhapatnam gas leak.
Greenfield Airports Policy: The Greenfield Airports Policy provides a framework for building new airports on unused land through public–private partnerships to expand India’s aviation infrastructure and decongest metro hubs.
Enhancing Travel Experience: To enhance the travel experience, reduce redundancy, and save time, the government has launched various initiative including Digi Yatra.Implemented from 2022 onwards, Digi Yatra enabled paperless, contactless processing of passengers using facial recognition technology. By March 2025, more than 52.2 million passengers had used this facility. Digi Yatra App is available on Android as well as iOS platforms and has been downloaded by over 12.1 million users so far.
Flight Training and Pilot Development: To meet the projected demand of 30,000–34,000 pilots in the next 10–15 years, government is expanding Flight Training Organizations (FTOs) and commercial pilot licensing. Promoting gender inclusion, with 13–18% women pilots, DGCA targets 25% female representation in all aviation roles by 2025.
Drone Rules 2021, Production-Linked Incentive (PLI): The Drone Rules, 2021, liberalized India’s drone sector by simplifying regulations and enabling wider commercial use. Complementing this, the Production-Linked Incentive (PLI) scheme, with Rs 34.79 crore disbursed in FY 24–25, has encouraged domestic manufacturing and reduced reliance on imports, boosting India’s self-reliant drone ecosystem.
Bharatiya Vayuyan Adhiniyam, 2024: Legislative reform aimed at modernizing India’s aviation sector by re-enacting the Aircraft Act, 1934, in alignment with contemporary needs and global standards. The new legislation fosters indigenous manufacturing under Make in India and Atmanirbhar Bharat initiatives, aligning with international conventions like the Chicago Convention and ICAO, and streamlining regulatory processes, such as simplification of the issuance of licenses. The Act removes redundancies and provides provisions for appeals.
Conclusion:
India’s civil aviation sector has emerged as one of the fastest-growing sectors, making the country the third-largest domestic aviation market in the world. As country continues to record unprecedented rise in passenger traffic, expand regional connectivity, and modernise aviation frameworks, the efforts by the ministry enhance travel experiences for millions and bolster economic prosperity, strengthen national integration, and empower India to confidently soar towards its vision of becoming a developed nation—Viksit Bharat @2047.
References:
https://www.iata.org/en/iata-repository/publications/economic-reports/the-value-of-air-transport-to-india
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2098780
https://www.pib.gov.in/PressNoteDetails.aspx?NoteId=152143&ModuleId=3
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2123537
https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=2066445
https://sansad.in/getFile/annex/266/AU669_kOqHSU.pdf?source=pqars#:~:text=Out%20of%20which%2C%20RCS%20flights,economic%20growth%2C%20and%20enhance%20tourism
https://www.iata.org/en/iata-repository/publications/economic-reports/the-value-of-air-transport-to-india
https://www.pib.gov.in/PressNoteDetails.aspx?NoteId=154624&ModuleId=3
https://www.pib.gov.in/PressNoteDetails.aspx?ModuleId=3&NoteId=153352
https://www.pib.gov.in/PressReleaseIframePage.aspx?PRID=1943211#:~:text=Government%20of%20India%20has%20formulated,these%2C%2011%20Greenfield%20airports%20viz
https://sansad.in/getFile/annex/268/AU5_1mFQzx.pdf?source=pqars#:~:text(a)%20&%20(b):,Nadu%20under%20the%20UDAN%20Scheme
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=2124459
https://www.pib.gov.in/Pressreleaseshare.aspx?PRID=1847005
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1989139
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1908939
Click here to see PDF

PIB Backgrounder
ଭାରତର ବିମାନ ଭିଜନ ୨୦୪୭, ଅର୍ଥନୈତିକ ସମୃଦ୍ଧି ଦିଗରେ ନୂତନ ଉଡାନ
23 OCT 2025 5:07PM by PIB Bhubaneswar
ଉଡ଼ାନ ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂଯୋଗୀକରଣରେ ବିପ୍ଳବ ଆଣିଛି - ୧.୫୬ କୋଟି ଯାତ୍ରୀ, ୩.୨୩ ଲକ୍ଷ ବିମାନ।
ସରକାର ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିମାନବନ୍ଦର ସଂଖ୍ୟାକୁ ୩୫୦-୪୦୦କୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି।
ସାମଗ୍ରିକ ଭାବରେ, ଭାରତର ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ୭୭ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି।
ଡିଜି ଯାତ୍ରା, ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ ବିମାନବନ୍ଦର ନୀତି ଏବଂ ଡ୍ରୋନ୍ ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନା ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ବିମାନ ଯାତ୍ରାକୁ ସରଳ କରିଛି।
୨୩.୧୦.୨୦୨୫ : ସଂଯୋଗୀକରଣ ଏକ ସେତୁ ଯାହା ଭୌଗୋଳିକ ଅବସ୍ଥାକୁ ସୁଯୋଗରେ ପରିଣତ କରେ। ଏହା କେବଳ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟ ବିଷୟରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ଇତିହାସରୁ ଜଣାଯାଏ ଯେ, ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂଯୋଗୀକରଣ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ବିକାଶକୁ ସହଜ କରିଥାଏ। ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ, ସଂଯୋଗୀକରଣ କେବଳ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ଏବଂ ବାହ୍ୟ ବଜାର ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରେ। ଘରୋଇ ବଜାରର ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଥିବା ଅନେକ କାରଣ ମଧ୍ୟରୁ, ଉଡାନ (ଉଡେ ଦେଶ କା ଆମ ନାଗରିକ) - ୨୧ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୧୬ ମସିହାରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଏକ ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଯୋଜନା। ଏହା ଆଞ୍ଚଳିକ ବିମାନ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ଉଡ଼ାନ ଆଜି ନଅ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରୁଥିବାରୁ, ଏହି ଯୋଜନା ଏକ ପାଇଲଟ୍ ପଦକ୍ଷେପରୁ ଏକ ଜାତୀୟ ସଫଳତାର କାହାଣୀରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଏହା ଦୂରତା ହ୍ରାସ କରିଛି ଏବଂ ସାରା ଦେଶର ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ବିମାନ ଯାତ୍ରାକୁ ସୁଗମ କରିଛି।
ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ, ଭାରତର ଆକାଶ ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ବ୍ୟସ୍ତବହୁଳ ହୋଇଛି। ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ ଘରୋଇ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ବଜାର ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି। ୨୦୧୪ ମସିହାରେ ବିମାନବନ୍ଦର ସଂଖ୍ୟା ୭୪ ରୁ ୨୦୨୫ ମସିହାରେ ୧୬୩କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଲା। ଏହି ସମୟରେ, ଭାରତ ୨୦୪୭ ମସିହାରେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶହେ ବର୍ଷ ପାଳନ କରୁଥିବାରୁ, ସରକାରଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ସେତେବେଳେ ବିମାନବନ୍ଦର ସଂଖ୍ୟା ୩୫୦-୪୦୦କୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା।
ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତିରେ ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ, ଯାହା ବିମାନ ପରିବହନ ସେବା ମାଧ୍ୟମରେ ଏବଂ ପରୋକ୍ଷ ଭାବରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ବାଣିଜ୍ୟ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛି।
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ସଂଗଠନ (ଆଇସିଏଓ) ଅନୁଯାୟୀ, ବିମାନ ଚଳାଚଳରେ ନିବେଶର ଅର୍ଥନୀତି ଉପରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିଥାଏ। ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଟଙ୍କା ପାଇଁ, ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ଅର୍ଥନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ସେହି ମୂଲ୍ୟର ତିନି ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ସୃଷ୍ଟି କରେ ଏବଂ ସଂଯୁକ୍ତ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକରେ ଛଅ ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତିକୁ ସମର୍ଥନ କରେ।
ଆଜି, ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ପରୋକ୍ଷ ଭାବରେ ୭.୭ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ଦେଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ସିଧାସଳଖ ୩,୬୯,୦୦୦ ନିଯୁକ୍ତି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଦକ୍ଷ କର୍ମଚାରୀ - ପାଇଲଟ୍, ଇଞ୍ଜିନିୟର, ଭୂମି କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ପେଶାଦାରଙ୍କ ଚାହିଦା ଦ୍ରୁତ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାର ଆଶା କରାଯାଉଛି। ୧୧୬ ରୁ ଅଧିକ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବିମାନ ସେବା ଚୁକ୍ତିନାମା ସହିତ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ସଂଯୋଗକୁ ଗଭୀର କରୁଛି କାରଣ ଭାରତୀୟ ବାହକମାନେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ବିସ୍ତାର କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା ଏସିଆରେ ଏକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଦେଶର ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି। ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମଧ୍ୟ ଏଫଡିଆଇ ପ୍ରବାହ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସ୍ଥାନାନ୍ତର ଏବଂ ବିମାନ ନିର୍ମାଣ, ଭୂମି ପରିଚାଳନା ଏବଂ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ, ମରାମତି ଏବଂ ପରିଚାଳନା (ଏମଆରଓ) ସେବାରେ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ପଦକ୍ଷେପକୁ ଚାଳିତ କରୁଛି। ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ, ଘରୋଇ ବିମାନ ଯାତ୍ରୀ ପରିବହନ ବାର୍ଷିକ ୧୦-୧୨ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ତେଣୁ, ୨୦୪୦ ସୁଦ୍ଧା ବିମାନ ଯାତ୍ରୀ ଯାତାୟାତ ଛଅ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ପ୍ରାୟ ୧.୧ ବିଲିୟନ ହେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଭାରତର ବାଣିଜ୍ୟିକ ବିମାନ ପରିବହନ ବାହିନୀ ୨୦୧୪ ମସିହାରେ ୪୦୦ ରୁ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୪୦ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରାୟ ୨,୩୫୯କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି। ୨୦୪୦ ସୁଦ୍ଧା ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମୋଟ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରାୟ ୨୫ ନିୟୁତରେ ପହଞ୍ଚିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ଭାରତର ଏକ ବିକଶିତ ଅର୍ଥନୀତି ହେବା ଦିଗରେ ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଇଞ୍ଜିନ ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି।
ମେଟ୍ରୋ ସହରରୁ ପର୍ବତ ଉପତ୍ୟକା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଭାରତୀୟ ଆକାଶ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନାର ଏକ ମାନଚିତ୍ର ପାଲଟିଛି - ଛୋଟ ସହରଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା, ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଚଳାଇବା। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନର କେନ୍ଦ୍ରରେ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମଓସିଏ) ଅଧୀନରେ ଉଡାନ (ଉଡେ ଦେଶ କା ଆମ ନାଗରିକ) ଯୋଜନା ରହିଛି, ଯାହା ବିମାନ ଯାତ୍ରାକୁ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଇଛି ଏବଂ ଭାରତର ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂଯୋଗୀକରଣ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ କରିଛି।
ନୀତି ଆୟୋଗ ଅନୁଯାୟୀ, ୨୦୧୯ ରେ ଘରୋଇ ଯାତ୍ରୀମାନେ ମୋଟ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଖର୍ଚ୍ଚର ୮୩ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଅଂଶୀଦାର ଥିଲେ, ଯାହା ୨୦୨୮ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରାୟ ୮୯ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାର ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦର୍ଶାଏ ଯେ ଉଡ଼ାନ ଭଳି ସରକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ କିପରି ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବ୍ୟବଧାନକୁ ପୂରଣ କରିଛି ଏବଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ବିମାନ ଯାତ୍ରାକୁ ସୁଲଭ କରି, ଦୂରଦୂରାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ବିମାନ ଯାତ୍ରାକୁ ସୁଲଭ କରିଛି।
ଏହା ଉଡ଼ାନ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ ବିମାନ ଯାତ୍ରାକୁ ସୁଲଭ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ଏକଦା ଦୂରବର୍ତ୍ତୀ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ - କୁଲୁ, ଦରଭଙ୍ଗା, ହୁବଲି ଏବଂ ଶିଲଂ - ବର୍ତ୍ତମାନ ସିଧାସଳଖ ବିମାନ ଦ୍ୱାରା ସଂଯୋଗ ହୋଇଛି, ଯାହା ସ୍ଥାନୀୟ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି। ଉଡ଼ାନର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ବିମାନ ଯାତ୍ରାକୁ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଇବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲା, ଏକ ଭାବନା ଯାହା ଏକ ଅଧିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଗୁରୁତ୍ବ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା।
ଉଡ଼ାନ ସାରା ଦେଶରେ ୬୪୯ ଟି ରୁଟ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରିଛି ଏବଂ ୯୩ଟି ଏରୋଡ୍ରମ (୨ ଟି ଜଳ ଏରୋଡ୍ରମ ଏବଂ ୧୫ ଟି ହେଲିପୋର୍ଟ ସମେତ) ସଂଯୋଗ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ କ୍ଷେତ୍ରର ୧୨ ଟି ବିମାନବନ୍ଦର / ହେଲିପୋର୍ଟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହା ଆଣ୍ଡାମାନ, ନିକୋବର ଏବଂ ଲକ୍ଷଦ୍ୱୀପ ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜକୁ ମଧ୍ୟ ଜାତୀୟ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ନେଟୱାର୍କରେ ସଂଯୁକ୍ତ କରିଛି।
ଆରସିଏସ୍-ଉଡ଼ାନ ବିମାନରେ ୧.୫୬କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଯାତ୍ରୀ ଯାତ୍ରା କରିଛନ୍ତି, ଏବଂ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଆଞ୍ଚଳିକ ରୁଟରେ ମୋଟ ୩.୨୩ ଲକ୍ଷ ଆରସିଏସ୍ ବିମାନ ପରିଚାଳିତ ହୋଇଛି। ବିମାନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଆଞ୍ଚଳିକ ରୁଟ୍‌ଗୁଡ଼ିକୁ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଭାବରେ ସ୍ଥାୟୀ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୪,୩୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଭାୟାବିଲିଟି ଗ୍ୟାପ୍ ଫଣ୍ଡିଂ (ଭିଜିଏଫ୍‌) ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ଏହି ଯୋଜନାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଦେଶର ୧୨୦ ଟି ନୂତନ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳକୁ ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂଯୋଗୀକରଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଯାହା ଆଗାମୀ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୪ କୋଟି ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସେବା ଯୋଗାଇବ। ଏହି ଯୋଜନା ପାହାଡ଼ିଆ, ଆକାଂକ୍ଷୀ ଏବଂ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ କ୍ଷେତ୍ର ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ହେଲିପ୍ୟାଡ୍ ଏବଂ ଛୋଟ ବିମାନବନ୍ଦରକୁ ମଧ୍ୟ ସମର୍ଥନ କରିବ।
କୋଲକାତା ଏବଂ ଚେନ୍ନାଇ ବିମାନବନ୍ଦରରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଉଡ଼ାନ୍ ଯାତ୍ରୀ କାଫେ ପ୍ରୟାସ ସୁଲଭ, ଗୁଣାତ୍ମକ ଖାଦ୍ୟ (୧୦ ଟଙ୍କାରେ ଚା, ୨୦ ଟଙ୍କାରେ ସିଙ୍ଗଡ଼ା) ପ୍ରଦାନ କରେ - ଯାହା ବିମାନ ଯାତ୍ରାକୁ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଅଧିକ ସହଜ ଓ ସୁଲଭ କରିଥାଏ।
ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତବାର୍ଷିକୀ ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଥିବା ବେଳେ, ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ଏକ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପଥ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛି। ୨୦୨୫ ମସିହାରେ ୧୬୩ ବିମାନବନ୍ଦରରୁ, ୨୦୪୭ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ୩୫୦ ରୁ ଅଧିକ ବିମାନବନ୍ଦର, ଏବଂ ଯାତ୍ରୀ ଯାତାୟାତ ଏକ ବିଲିୟନ ଅତିକ୍ରମ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏହି ସଂଖ୍ୟାଗୁଡ଼ିକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଇନ୍ଧନ, ଡିଜିଟାଲ୍ ଏୟାରୱେ ଏବଂ ସମନ୍ବିତ ଗତିଶୀଳତା ଆଡକୁ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ। ୨୦୪୭ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ୨୫ ନିୟୁତ ନିଯୁକ୍ତିର ଆକଳନ ଏବଂ ଏମଆରଓ, ଡ୍ରୋନ୍ ନିର୍ମାଣ ତଥା ପାଇଲଟ୍ ତାଲିମରେ ସୁଯୋଗ ବିସ୍ତାର ସହିତ, ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଭାରତର ୧୦ ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର ଅର୍ଥନୀତିର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର ହୋଇଯିବ।
୨୦୨୦ ମସିହା ସେପ୍ଟେମ୍ବରରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା କୃଷି ଉଡାନ କୃଷି ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ନଷ୍ଟ ହେଉଥିବା ଦ୍ରବ୍ୟର ଦ୍ରୁତ ପରିବହନକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ, ବିଶେଷକରି ଆଦିବାସୀ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ। ଅପରେସନ୍ ଗ୍ରୀନ୍ସ ଯୋଜନା ସହିତ ସମନ୍ୱୟରେ, ଏହା ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନ ସବସିଡି, ମଲ୍ଟିମୋଡାଲ୍ ପରିବହନ ବିକଳ୍ପ ଏବଂ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ତଥା ଆନୁଷଙ୍ଗିକ ଉତ୍ପାଦର କଭରେଜ ପ୍ରଦାନ କରେ।
କୋଭିଡ୍-୧୯ ଲକଡାଉନ୍ ସମୟରେ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଯୋଗାଣ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପଦକ୍ଷେପ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୦ ମସିହାରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ୫୮୮ ରୁ ଅଧିକ ବିମାନ ୫.୪୫ ଲକ୍ଷ କିଲୋମିଟର ବ୍ୟାପି ୧୦୦୦ ଟନ୍ ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନ କରିଥିଲା, ବିଶେଷକରି ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଅଞ୍ଚଳ, ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ ଏବଂ ପାହାଡ଼ିଆ ଅଞ୍ଚଳ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିଥିଲା। ଲାଇଫଲାଇନ୍ ଉଡାନ୍ ମଧ୍ୟ କୋଭିଡ୍ ଲ୍ୟାବ୍ ସ୍ଥାପନ, ଡାକ୍ତରୀ ଦଳ ପରିବହନ ଏବଂ ବିଶାଖାପାଟଣା ଗ୍ୟାସ୍ ଲିକ୍ ଭଳି ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତିର ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ପାଇଁ ସହଯୋଗ କରିଥିଲା।
ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ ବିମାନବନ୍ଦର ନୀତି ଭାରତର ବିମାନ ଚଳାଚଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ଏବଂ ମେଟ୍ରୋ ହବ୍‌ଗୁଡ଼ିକୁ ଭିଡ଼ କମ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରୀ-ବେସରକାରୀ ସହଭାଗୀତା ମାଧ୍ୟମରେ ଅବ୍ୟବହୃତ ଜମିରେ ନୂତନ ବିମାନବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଏକ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରଦାନ କରେ।
ଯାତ୍ରା ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଅତିରିକ୍ତତା ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ସମୟ ବଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ, ସରକାର ଡିଜି ଯାତ୍ରା ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ୨୦୨୨ ମସିହାରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିବା, ଡିଜି ଯାତ୍ରା ମୁହଁ ଚିହ୍ନଟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର କରି ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କର କାଗଜବିହୀନ, ଯୋଗାଯୋଗବିହୀନ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥିଲା। ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୫ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା, ୫୨.୨ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ଯାତ୍ରୀ ଏହି ସୁବିଧା ବ୍ୟବହାର କରିଥିଲେ। ଡିଜି ଯାତ୍ରା ଆପ୍ ଆଣ୍ଡ୍ରଏଡ୍ ଏବଂ ଆଇଓଏସ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଉପଲବ୍ଧ ଏବଂ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୧୨.୧ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ୟୁଜର ଏହାକୁ ଡାଉନଲୋଡ୍ କରିସାରିଛନ୍ତି।
ଡ୍ରୋନ୍ ନିୟମ, ୨୦୨୧ ମସିହା, ନିୟମାବଳୀକୁ ସରଳ କରି ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ବାଣିଜ୍ୟିକ ବ୍ୟବହାରକୁ ସକ୍ଷମ କରି ଭାରତର ଡ୍ରୋନ୍ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବିସ୍ତାର କରିଛି। ଏହା ସହିତ, ଉତ୍ପାଦନ-ସଂଯୋଜିତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ (ପିଏଲଆଇ) ଯୋଜନା, ୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୩୪.୭୯ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆବଣ୍ଟନ ସହିତ, ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଛି ଏବଂ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିଛି, ଭାରତର ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଡ୍ରୋନ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି।
ସମସାମୟିକ ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ମାନଦଣ୍ଡ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରଖି ବିମାନ ଆଇନ, ୧୯୩୪ ମସିହାକୁ ପୁନଃ ପ୍ରଣୟନ କରି ଭାରତର ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଆଇନଗତ ସଂସ୍କାର। ନୂତନ ଆଇନ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ। ଭାରତର ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି, ଯାହା ଦେଶକୁ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ ଘରୋଇ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ବଜାରରେ ପରିଣତ କରିଛି।