Ministry of Tourism
Year End Review: Ministry of Tourism
India is expected to host over 200 G20 meetings at 55 locations
Ministry of Tourism has given in-principle approval for inclusion of 28 new tourism air routes; the total number of Tourism RCS air routes are now 59
The National Digital Tourism Mission is intended to connect stakeholders in the tourism eco-system digitally in the same lines of the National Health Mission
Ministry of Tourism initiated establishing of ‘YUVA Tourism Clubs’ as part of the ‘Azadi ka Amrit Mahotsav’ celebrations
Utsav Portal launched to showcase festivals, events and live darshans across India to promote different regions of the country as popular tourist destinations worldwide
Ministry of Tourism organized a National Conference of DGs/IGs of Police Department of all States/UTs in connection with implementation of Uniform Tourist Police Scheme
National Conference of State Tourism Ministers organised in Dharamshala, Himachal Pradesh to discuss issues related to development of tourism in the country
Through its overseas offices, Ministry participated in major international travel exhibitions like Arabian Travel Mart, Dubai and World Travel Market, London
22 DEC 2022 3:22PM by PIB Delhi
The major achievements of Ministry of Tourism for the calendar year 2022 are as follows:
• On 1st December 2022, India took over the G20 group of nations' presidency for a year. During the Presidency period, which ends on 30th November 2023, the country is expected to host over 200 meetings at 55 locations. Out of these, 4 meetings are being conducted by the Ministry of Tourism, GOI. Further, the Ministry of Tourism through its different domestic offices and ITDC are conducting skill training and sensitization programs for the tourism stakeholders including taxi/ cab drivers, tourist transport drivers, hotel frontline staff, tourist guides etc. The soft skill training programs include etiquette, workplace and personal hygiene, Covid protocol, foreign language amongst others. More than 2000 personnel have been trained so far at the venues of the G 20 meetings, on a pan India basis, so far, with more training programs lined up for the next few months.
• Ministry of Tourism in co-ordination with Ministry of Home Affairs and Bureau of Police Research and Development (BPR&D) organized a National Conference of Director Generals/ Inspector Generals (DGs/IGs) of Police Department of all States/UTs in connection with implementation of Uniform Tourist Police Scheme, on 19th October, 2022 at Vigyan Bhawan, New Delhi. The objective of the National Conference on Tourist Police Scheme is to bring Ministry of Tourism along with Ministry of Home Affairs, Bureau of Police Research & Development and State Govts/ UT Administration on the same platform, so that they may work together in close coordination with the State/UT Police department and sensitize them about the specific requirements of the foreign & domestic tourists for effective implementation of Uniform Tourist Police Scheme at pan-India level.
The National Digital Tourism Mission (NDTM) is intended to connect stakeholders in the tourism eco-system digitally in the same lines of the National Health Mission. Digitalization is key to bring tourism activities under a unified system and thereby enhance the competitiveness of the Hospitality & Tourism sector. NIDHI+ is positioned as an important component of NDTM.
• Under RCS UDAN-3 Tourism, Ministry of Tourism approached Ministry of Civil Aviation, with the purpose of further improving connectivity and got tourism routes included for better connectivity of important tourist places including Iconic sites. Till date, 31 tourism routes have been operationalized. Further to this, Ministry of Tourism has given in-principle approval for inclusion of 28 new tourism routes; therefore, the total number of approved Tourism RCS air routes are now 59.
• The Ministry of Tourism organized the International Tourism Mart in the NER to showcase the tourism potential of the North Eastern States of India at the domestic and international levels. The “10th International Tourism Mart (ITM) for the North East Region was organized from 17th to 19th November 2022 in Aizawl, Mizoram in association with the State Government of Mizoram. The Mart brought together the tourism business fraternity and entrepreneurs from the eight North Eastern States on a common platform. ITM provides an avenue for tourism stakeholders of Mizoram and other north-eastern States to showcase the uncharted travel destinations in the region.
• The Ministry of Tourism organized National Conference of State Tourism Ministers from 18th to 20th September 2022 in Dharamshala, Himachal Pradesh to discuss issues related to development of tourism in the country. The Conference was attended by Tourism Ministers from different States as well as Central Ministries, Tourism & Hospitality Associations, media etc. The objective of the Conference was to bring in diverse perspectives from all the States and Union Territories of India on tourism development and growth and to create a direct dialogue with the States on Schemes, policies and steps being taken at a national level for overall tourism improvement in India. During the Conference, best practices, successful projects and tourism product opportunities from across the country in the tourism sector was shared with the delegates and media. The Conference also focussed on the various policies and programmes of the Ministry, including development of tourism infrastructure, cultural, heritage and spiritual tourism, tourism in the Himalayan States, responsible and sustainable tourism and tourism related aspects of G-20 meetings.
• Ministry of Tourism, in partnership with United Environment Program (UNEP) and Responsible Tourism Society of India (RTSOI) organized National Summit on Developing Sustainable & Responsible Tourist Destinations in New Delhi. On the occasion, the Ministry of Tourism launched the National Strategy for Sustainable Tourism and Responsible Traveller Campaign. The Strategy document has identified the strategic pillars for development of sustainable tourism like Promoting Environmental Sustainability, Protecting Biodiversity, Promoting Economic Sustainability, Promoting Socio-Cultural Sustainability, Scheme for Certification of Sustainable Tourism, IEC and Capacity Building and Governance. While launching the Campaign, Secretary (Tourism) indicated that sustainable and responsible tourism practices will be implemented in various projects and initiatives through Swadesh Darshan 2.0.
• The Ministry organised the International Day of Yoga-2022 (IDY-2022) at Parade Ground, Secunderabad, Telangana on 21st June, 2022. The Chief Guest of the event was the Hon’ble Vice President of India, Shri M. Venkaiah Naidu. Shri G Kishan Reddy, Minister for Tourism, Culture and DoNER presided over the event along with celebrities, sports persons, Heads of Departments from Govt of Telangana and Govt of India, and Senior Officers from Ministry of Tourism. Approximately 10,000 participants attended the programme. The domestic offices of the Ministry too celebrated the occasion by organizing IDY events at various different locations in the country.
• The Ministry of Tourism in order to boost tourism throughout the country signed a Memorandum of Understanding with M/s Alliance Air Aviation Limited (AAAL) on 17th February,2022 at New Delhi. The Ministry endeavours to position India as a preferred tourism destination in the tourism generating markets whereas M/s Alliance Air Aviation Limited with its vast domestic network, plays a vital role in the promotion of tourism in India. The MoU was signed with a view to achieve the common purpose of joint domestic promotion and considering the need to synergise the activities of MoT and AAAL in the tourism markets.
• Ministry of Tourism through its overseas offices, participated in major international travel exhibitions like Arabian Travel Mart, Dubai and World Travel Market, London, leading a delegation of DMCs, inbound tour operators, hoteliers amongst others. India as a 360 degree destination was promoted to the international travel industry through the participation of the Ministry in these exhibitions.
• Ministry of Tourism initiated establishing of ‘YUVA Tourism Clubs’ as part of the ‘Azadi ka Amrit Mahotsav’ celebrations. The vision of YUVA Tourism Clubs is to nurture and develop young ambassadors of Indian tourism who would become aware of tourism possibilities in India, appreciate our rich cultural heritage and develop an interest and passion for tourism. These young ambassadors would be catalysts for promoting tourism in India. Participation in Tourism Clubs is also expected to facilitate development of soft skills like teamwork, management, leadership besides encouraging adoption of responsible tourism practices and concern for sustainable tourism. Central Board of Secondary Education has come forward to support the initiative of Ministry of Tourism and issued instructions to all CBSE affiliated schools regarding formation of Yuva Tourism Clubs. The Ministry of Tourism has also developed a ‘Handbook for Schools for conduct of Tourism Clubs’. The Handbook reiterates the purposes, operational strategies along with specific guidelines and suggestions for conduct of various activities.
• NIDHI + : The Ministry of Tourism has set up National Integrated Database of Hospitality Industry, (or NIDHI), a technology driven system, aligned with the Hon'ble Prime Minister's vision of an "Atmanirbhar Bharat", which is to facilitate digitalization and promote ease of doing business for hospitality & tourism sector. It provides clear picture on the geographical spread of the Hospitality & Tourism Sector, its size, structure and existing capacity so as to offer relevant services to the industry like showcasing, Star Classification etc. NIDHI Portal would help in assessing the facilities available at various destinations, requirements for skilled human resources and to frame policies & strategies for promotion / development of tourism at various destinations. This initiative is being upgraded as NIDHI+ to have more inclusivity, that is, of not only Accommodation Units, but also Travel agents, Tour Operators, Tourist Transport Operators, Food & Beverage Units, Online Travel Aggregators Convention Centres and tourist Facilitators. The new system also envisages a larger role of the State Governments and union Territories apart from our Industry Associations and other stakeholders. The portal may be accessed at https://nidhi.tourism.gov.in. NIDHI+ is being built on a tech-powered platform aligned with the vision of National Digital Tourism Mission, and will allow incremental upgrades in order to achieve a scalable and stable ecosystem.
• Under the Loan Guarantee Scheme for Covid Affected Tourism Service Sector (LGSCATSS), working capital/personal loans will be provided to people in the tourism sector to discharge liabilities and restart businesses impacted due to the COVID-19 pandemic. The scheme will cover 10,700 Regional Level Tourist Guides recognised by Ministry of Tourism and Tourist Guides recognised by the State Governments/ UT Administration; and about 1,000 Travel and Tourism Stakeholders (TTS) recognized by the Ministry of Tourism. TTS’s will be eligible to get guaranteed collateral free loan up to Rs. 10 Lakh each while tourist guides can avail guaranteed collateral free loans up to Rs.1 lakh each. There will be no processing charges, waiver of foreclosure/prepayment charges and no requirement of additional collateral. Scheme to be administered by the Ministry of Tourism through National Credit Guarantee Trustee Company (NCGTC).
• For boosting the tourism sector, first 5 lakh Tourists Visa was announced by the Govt. of India for the tourists of Foreign National to visit India, which was applicable till 31.03.2022 or till the 5 lakh free visas are issued, whichever is earlier. The benefit was available only once per tourist.
• Ministry of Tourism has developed new Incredible India brand films for welcoming of foreign tourists to the country after the re-opening of international commercial flights. These brand films have been widely circulated within the domestic travel industry for wider usage in for promotional and marketing purposes.
• Ministry of Tourism organized the National Tourism Award ceremony on 27th September 2022 to achievers in the Indian travel industry. 81 awards were given away this year highlighting the achievements of the industry in 2018-19. The awards were presented by the Hon`ble Vice President of India, Shri Jagdeep Dhankar.
• Ministry of Tourism has launched the Utsav Portal, a digital initiative launched by the Ministry of Tourism, which aims to showcase festivals, events and live darshans across India to promote different regions of the country as popular tourist destinations worldwide. The objective is to showcase various elements, dates and details of the events and festivals of India on a global platform and increase tourism awareness, attractions, and opportunities by providing tourists with contextual digital experiences in the form of visually appealing photographs and stills from the events. Additionally, the objective is also to let the devotees and travellers experience and view the sights of some of the well-known religious divine shrines in India in the form of Live Darshan.
• Recognising medical value travel and wellness tourism as important sectors having the potential of accelerating the country’s development, Ministry of Tourism has taken several steps to promote India as a Medical and Wellness tourism destination. Towards this objective, Ministry has formulated a National Strategy and Roadmap for Medical and Wellness Tourism. On similar lines, Ministry has also formulated a National Strategy for Adventure Tourism in order to position India as a preferred destination for adventure tourism globally. The strategic pillars identified in the strategy document for development of adventure tourism includes State assessment, ranking and strategy, Skills, capacity building and certification, Marketing and promotion, Strengthening adventure tourism safety management framework, National and State-level rescue and communication grid, Destination and Product Development and Governance and Institutional Framework.
Related links:
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1869257
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1877003
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1860161
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1860974
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1824684

পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়
বৰ্ষান্ত সমীক্ষা: পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়
ভাৰতৰ ৫৫খন ঠাইত ২০০ৰো অধিক জি20 বৈঠকৰ আয়োজন কৰাৰ আশা
পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ে ২৮টা নতুন পৰ্যটন আকাশী পথ অন্তৰ্ভুক্ত কৰাৰ নীতিগত মঞ্জুৰী দিয়ে, পৰ্যটন আৰচিএছ আকাশী পথৰ মুঠ সংখ্যা এতিয়া ৫৯
ৰাষ্ট্ৰীয় ডিজিটেল পৰ্যটন মিছনৰ উদ্দেশ্য হৈছে ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাস্থ্য মিছনৰ একেই শাৰীত পৰ্যটন ইকো-ছিষ্টেমৰ সৈতে হিতধাৰকক ডিজিটেল ৰূপত সংযুক্ত কৰা
পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ে 'আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ' সমাৰোহৰ জৰিয়তে 'যুৱ পৰ্যটন ক্লাব' স্থাপনৰ পদক্ষেপ লয়
বিশ্বৰ জনপ্ৰিয় পৰ্যটন স্থল হিচাপে দেশৰ বিভিন্ন ঠাইক উদগণি দিয়াৰ উদ্দেশ্যে ভাৰতৰ উৎসৱ, কাৰ্যক্ৰম আৰু লাইভ দৰ্শন দেখুৱাবলৈ উৎসৱ পৰ্টেল আৰম্ভ
পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ে সমান পৰ্যটক পুলিচ যোজনাৰ ৰূপায়ণ সন্দৰ্ভত সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশৰ পুলিচ বিভাগৰ মহা নিৰ্দেশক/মহা নিৰীক্ষকৰ এখন ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনৰ আয়োজন কৰে
দেশত পৰ্যটনৰ বিকাশ সম্পৰ্কীয় বিষয়ৰ ওপৰত আলোচনাৰ বাবে হিমাচল প্ৰদেশৰ ধৰ্মশালাত ৰাজ্যিক পৰ্যটন মন্ত্ৰীসকলৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনৰ আয়োজন কৰা হয়
বিদেশত থকা নিজৰ কাৰ্যালয়ৰ জৰিয়তে, মন্ত্ৰালয়ে এৰেবিয়ান ট্ৰেভেল মাৰ্ট, ডুবাই এণ্ড ৱৰ্ল্
22 DEC 2022 3:22PM by PIB Guwahati
কেলেণ্ডাৰ বৰ্ষ ২০২২ৰ বাবে পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ৰ প্ৰধান প্ৰাপ্তিসমূহ এনেধৰণৰ:
• ১ ডিচেম্বৰ ২০২২ত, ভাৰতে জি20 গোটৰ দেশসমূহৰ অধ্যক্ষতা এবছৰৰ বাবে নিজৰ হাতত লয়। অধ্যক্ষতাৰ সময়ছোৱাত, যি ৩০ নৱেম্বৰ ২০২৩ত সমাপ্ত হ'ব, দেশৰ ৫৫ স্থানত ২০০ৰো অধিক বৈঠকৰ আয়োজন কৰাৰ আশা আছে। ইয়াৰে ৪খন বৈঠক পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়, ভাৰত চৰকাৰৰ দ্বাৰা আয়োজন কৰি থকা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও, পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ে নিজৰ বিভিন্ন ঘৰুৱা কাৰ্যালয় আৰু আইটিডিচিৰ মাধ্যমত টেক্সি/কেব চালক, পৰ্যটন পৰিবহন চালক, হোটেল ফ্ৰণ্টলাইন কৰ্মচাৰী, টুৰিষ্ট গাইডসহ পৰ্যটন হিতধাৰকৰ বাবে দক্ষতা প্ৰশিক্ষণ আৰু সংবেদীকৰণ কাৰ্যক্ৰম আয়োজন কৰি আছে। স্মাৰ্ট স্কিল প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যক্ৰমত অন্য কথাৰ উপৰিও শিষ্টাচাৰ, কাৰ্যস্থল আৰু ব্যক্তিগত স্বচ্ছতা, কোভিড প্ৰটোকল, বিদেশী ভাষা আদি অন্তৰ্ভুক্ত আছে। সৰ্ব ভাৰতীয় আধাৰত জি20 বৈঠকৰ স্থানৰ ওপৰত এতিয়ালৈকে ২০০০ৰো অধিক কৰ্মীক প্ৰশিক্ষিত কৰা হৈছে, অহা কেইমাহমানত আৰু কিছুমান প্ৰশিক্ষণ কাৰ্যক্ৰম আয়োজন কৰা হ'ব।
• পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ে গৃহ মন্ত্ৰালয় আৰু পুলিচ গৱেষণা তথা বিকাশ ব্যুৰো (বিপিআৰএণ্ডডি)ৰ সহযোগত সমান পৰ্যটক পুলিচ যোজনাৰ ৰূপায়ণৰ সন্দৰ্ভত সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশৰ পুলিচ বিভাগৰ মহা নিৰ্দেশক/মহা নিৰীক্ষক (ডিজি/আইজিপি)ৰ ১৯ অক্টোবৰ, ২০২২ত বিজ্ঞান ভৱন, নতুন দিল্লীত এখন ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনৰ আয়োজন কৰে। পৰ্যটক পুলিচ যোজনাৰ ওপৰত ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনৰ উদ্দেশ্য হৈছে পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ক গৃহ মন্ত্ৰালয়, পুলিচ গৱেষণা তথা বিকাশ ব্যুৰোৰ সৈতে ৰাজ্য চৰকাৰ/কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰশাসনক এখন মঞ্চলৈ অনা যাতে তেওঁলোকে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰ শাসিত পুলিচ বিভাগৰ সৈতে লগ হৈ কাম কৰিব পাৰে আৰু সৰ্ব ভাৰতীয় স্তৰত সমান পৰ্যটক পুলিচ যোজনাৰ প্ৰভাৱশালী ৰূপায়ণৰ বাবে বিদেশী আৰু ঘৰুৱা পৰ্যটকৰ বিশেষ আৱশ্যকতাৰ বিষয়ে সংবেদনশীল হ'ব পাৰে।
• ৰাষ্ট্ৰীয় ডিজিটেল পৰ্যটন মিছন (এনডিটিএম)ৰ উদ্দেশ্য হৈছে ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাস্থ্য মিছনৰ একেই শাৰীত পৰ্যটন ইকো-ছিষ্টেমত হিতধাৰকক ডিজিটেল ৰূপত সংযুক্ত কৰা। পৰ্যটন গতিবিধিক এটা একীকৃত প্ৰণালীৰ জৰিয়তে আনিবলৈ ডিজিটেলীকৰণ গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু এনেদৰে আতিথ্য আৰু পৰ্যটন ক্ষেত্ৰৰ প্ৰতিদ্বন্দিতা বঢ়ায়। নিধি+ক এনডিটিএমৰ এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ ভাগ হিচাপে ৰখা হৈছে।
• আৰচিএছ উড়ণ-৩ পৰ্যটনৰ জৰিয়তে পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ে কানেক্টিভিটীক অধিক উন্নত কৰাৰ উদ্দেশ্যে নাগৰিক বিমান মন্ত্ৰালয়ৰ সৈতে সম্পৰ্ক কৰে আৰু প্ৰতিষ্ঠিত স্থলৰ লগতে গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰ্যটন স্থলৰ উন্নত কানেক্টিভিটীৰ বাবে পৰ্যটন পথসমূহ অন্তৰ্ভুক্ত কৰে। এতিয়ালৈকে, ৩১টা পৰ্যটন পথ আৰম্ভ কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও, পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ে ২৮টা নতুন পৰ্যটন পথ অন্তৰ্ভুক্ত কৰিবলৈ নীতিগত মঞ্জুৰী দিছে, সেয়ে স্বীকৃত পৰ্যটন আৰচিএছ আকাশী পথৰ মুঠ সংখ্যা এতিয়া ৫৯ হ'লগৈ।
• পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ে ঘৰুৱা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় স্তৰত ভাৰতক পূৰ্বোত্তৰ ৰাজ্যৰ পৰ্যটন সম্ভাৱনাক প্ৰদৰ্শিত কৰিবলৈ সেই ৰাজ্যসমূহত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যটন মাৰ্টৰ আয়োজন কৰে। মিজোৰাম চৰকাৰৰ সহযোগত মিজোৰামৰ ৰাজধানী আইজলত ১৭ৰ পৰা ১৯ নবেম্বৰ ২০২২লৈকে পূৰ্বোত্তৰ ক্ষেত্ৰৰ ১০ম আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যটন মাৰ্ট (আইটিএম)ৰ আয়োজন কৰা হয়। মাৰ্টে আঠখন পূৰ্বোত্তৰ ৰাজ্যৰ পৰ্যটন ব্যৱসায়ৰ ঐতিহ্য আৰু উদ্যমীসকলক এখন উমৈহতীয়া মঞ্চলৈ আনে। আইটিএম মিজোৰাম আৰু পূৰ্বোত্তৰ ৰাজ্যৰ পৰ্যটন হিতধাৰকক ক্ষেত্ৰৰ অজ্ঞাত যাত্ৰা স্থল প্ৰদৰ্শিত কৰাৰ এটা সুযোগ প্ৰদান কৰে।
• পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ে দেশত পৰ্যটনৰ বিকাশৰ সৈতে সম্পৰ্কযুক্ত বিষয়ৰ ওপৰত আলোচনা কৰিবলৈ হিমাচল প্ৰদেশৰ ধৰ্মশালাত ১৮ৰ পৰা ২০ ছেপ্টেম্বৰ ২০২২লৈকে ৰাজ্যৰ পৰ্যটন মন্ত্ৰীসকলৰ ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনৰ আয়োজন কৰে। সন্মিলনত বিভিন্ন ৰাজ্যৰ পৰ্যটন মন্ত্ৰীসকলৰ লগতে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়সমূহ, পৰ্যটন আৰু আতিথ্য সংঘ, মিডিয়া আদিয়ে ভাগ লয়। সন্মিলনৰ উদ্দেশ্য হৈছে পৰ্যটন বিকাশ আৰু বৃদ্ধিৰ ওপৰত ভাৰতৰ সকলো ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশৰ বিবিধ দৃষ্টিভংগীক সন্মুখলৈ অনা আৰু ভাৰতত সামগ্ৰিক পৰ্যটন সংশোধনৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় স্তৰত যোজনা, নীতি আৰু গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপৰ ওপৰত ৰাজ্যসমূহৰ সৈতে পোনপটীয়া বাৰ্তা বিনিময় কৰা। সন্মিলনৰ সময়ত, পৰ্যটন ক্ষেত্ৰত দেশজুৰি সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ কাৰ্য প্ৰণালী, সফল পৰিকল্পনা আৰু পৰ্যটন সামগ্ৰীৰ সুযোগ প্ৰতিনিধি আৰু মিডিয়াৰ সৈতে ভাগ বতৰা কৰা হয়। সন্মিলনত মন্ত্ৰালয়ৰ বিভিন্ন নীতি আৰু কাৰ্যক্ৰমৰ ওপৰতো মনোযোগ কেন্দ্ৰীভূত কৰা হয়, য'ত পৰ্যটন বুনিয়াদী আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশ, সাংস্কৃতিক, ঐতিহ্য আৰু আধ্যাত্মিক পৰ্যটন, হিমালয়ান ৰাজ্যত পৰ্যটন, দায়িত্ব আৰু দীৰ্ঘকালীন পৰ্যটন আৰু জি20 বৈঠকৰ সৈতে জড়িত পদক্ষেপ অন্তৰ্ভুক্ত আছে।
• পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ে সংযুক্ত পৰিৱেশ কাৰ্যক্ৰম (ইউএনইপি) আৰু ৰেস্পন্সিবল টুৰিজিম ছচাইটি অফ ইণ্ডিয়া (আৰটিএছঅ'আই)ৰ সৈতে লগ হৈ নতুন দিল্লীত দীৰ্ঘকালীন আৰু দায়বদ্ধ পৰ্যটন স্থলৰ বিকাশৰ ওপৰত ৰাষ্ট্ৰীয় শিখৰ সন্মিলনৰ আয়োজন কৰে। এই উপলক্ষে পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ে দীৰ্ঘকালীন পৰ্যটন আৰু দায়বদ্ধ যাত্ৰী অভিযানৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ৰণনীতিৰ শুভাৰম্ভ কৰে। ৰণনীতি দস্তাবেজে দীৰ্ঘকালীন পৰ্যটনৰ বিকাশৰ বাবে পৰিৱেশৰ স্থিৰতাক উৎসাহিত কৰা, জৈৱ বৈচিত্ৰ্য ৰক্ষা কৰা, অৰ্থনৈতিক স্থিৰতাক উৎসাহিত কৰা, সামাজিক-সাংস্কৃতিক স্থিৰতাক উৎসাহিত কৰা, দীৰ্ঘকালীন পৰ্যটনৰ প্ৰমাণনৰ বাবে যোজনা, আইইচি আৰু সমতা নিৰ্মাণ আৰু শাসনৰ দৰে স্থায়ী পৰ্যটনৰ বিকাশৰ ৰণনীতিগত স্তম্ভ চিনাক্ত কৰা হৈছে। অভিযানৰ আৰম্ভণি কৰি, সচিব (পৰ্যটন)য়ে সংকেত দিয়ে যে স্বদেশ দৰ্শন ২.০ৰ মাধ্যমত বিভিন্ন পৰিকল্পনা আৰু পদক্ষেপত দীৰ্ঘকালীন আৰু দায়বদ্ধ পৰ্যটন কাৰ্য প্ৰণালী প্ৰৱৰ্তন কৰা হ'ব।
• মন্ত্ৰালয়ে ২১ জুন, ২০২২ত পেৰেড গ্ৰাউণ্ড, ছেকেন্দ্ৰাবাদ, তেলেংগনাত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস-২০২২ (আইডিৱাই-২০২২)ৰ আয়োজন কৰে। এই কাৰ্যক্ৰমৰ মুখ্য অতিথি ভাৰতৰ তদানীন্তন উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি, শ্ৰী এম ভেংকায়া নাইডু আছিল। পৰ্যটন, সংস্কৃতি আৰু উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ বিকাশ মন্ত্ৰী শ্ৰী জি কিষান ৰেড্ডীয়ে প্ৰসিদ্ধ লোক, খেলুৱৈ, তেলেংগনা চৰকাৰ আৰু ভাৰত চৰকাৰৰ বিভাগৰ মুৰব্বী আৰু পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াৰ সৈতে এই কাৰ্যক্ৰমৰ অধ্যক্ষতা কৰে। প্ৰায় ১০,০০০জন প্ৰতিনিধিয়ে কাৰ্যক্ৰমত ভাগ লয়। মন্ত্ৰালয়ৰ ঘৰুৱা কাৰ্যালয়েও দেশৰ বিভিন্ন স্থানত আইডিৱাই কাৰ্যক্ৰমৰ আয়োজন কৰে।
• দেশজুৰি পৰ্যটনক উদগণি যোগাবলৈ পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ে ১৭ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২২ত নতুন দিল্লীত মেছাৰ্ছ এলায়েঞ্চ এয়াৰ এভিয়েচন লিমিটেড (এএএএল)ৰ সৈতে এক বুজাবুজি চুক্তিত স্বাক্ষৰ কৰে। মন্ত্ৰালয়ৰ ভাৰতক পৰ্যটন ক্ষেত্ৰত এক পছন্দৰ বজাৰ স্থলী হিচাপে স্থাপন কৰাৰ প্ৰয়াস আছে আৰু ইয়াৰ বিপৰীতে মেছাৰ্ছ এলায়েঞ্চ এয়াৰ এভিয়েচন লিমিটেডে নিজৰ বিশাল ঘৰুৱা নেটৱৰ্কেৰে ভাৰতত পৰ্যটনক উদগণি যোগাবলৈ মহত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আছে। সংযুক্ত ঘৰুৱা প্ৰচাৰৰ সাধাৰণ উদ্দেশ্য আহৰণ কৰা আৰু পৰ্যটন বজাৰত এমঅ'টি আৰু এএএএলৰ গতিবিধিৰ সংগতিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত আলোচনা কৰিবলৈ বুজাবুজি চুক্তিত স্বাক্ষৰ কৰা হৈছিল।
• পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ে বিদেশত থকা নিজৰ কাৰ্যালয়ৰ মাধ্যমত এৰেবিয়ান ট্ৰেভেল মাৰ্ট, ডুবাই এণ্ড ৱৰ্ল্ড ট্ৰেভেল মাৰ্কেট, লণ্ডনৰ দৰে প্ৰধান আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যাত্ৰা প্ৰদৰ্শনীত ভাগ লয়, য'ত অন্য লোকৰ উপৰিও ডিএমচি, ইনবাউণ্ড টুৰ অপাৰেটৰ, হোটেল ব্যৱসায়ীৰ প্ৰতিনিধিসকলে ভাগ লয়। এই প্ৰদৰ্শনীত মন্ত্ৰালয়ৰ অংশগ্ৰহণকাৰীৰ মাধ্যমত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যাত্ৰা উদ্যোগৰ বাবে ভাৰতক ৩৬০ ডিগ্ৰীৰ গন্তব্য হিচাপে প্ৰচাৰ কৰা হয়।
• পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ে 'আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ' সমাৰোহৰ জৰিয়তে 'যুৱ পৰ্যটন ক্লাব' স্থাপনৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰে। যুৱ পৰ্যটন ক্লাবৰ পৰিকল্পনা ভাৰতীয় পৰ্যটনৰ যুৱ ৰাজদূতসকলক তৈয়াৰ কৰা আৰু তেওঁলোকক আগবঢ়াই নিয়া যি ভাৰতত পৰ্যটনৰ সম্ভাৱনাৰ বিষয়ে অৱগত হ'ব আৰু আমাৰ সমৃদ্ধ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যক প্ৰশংসা কৰিব আৰু পৰ্যটনৰ বাবে ৰুচি আৰু উৎসাহ বিকশিত কৰিব। এই যুৱ ৰাজদূতসকলে ভাৰতত পৰ্যটনক উৎসাহিত কৰিবলৈ প্ৰেৰণাদাতা হিচাপে কাম কৰিব। যুৱ পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ে 'পৰ্যটন ক্লাবক চলাবলৈ স্কুলৰ বাবে বিৱৰণ পুস্তিকা'ও প্ৰস্তুত কৰিছে। বিৱৰণ পুস্তিকাই বিভিন্ন গতিবিধিৰ সঞ্চালনৰ বাবে বিশেষ দিক-নিৰ্দেশনা আৰু পৰামৰ্শৰ লগতে উদ্দেশ্য, পৰিচালন ৰণনীতি দোহাৰে।
• নিধি+: পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ে আতিথ্য উদ্যোগৰ ৰাষ্ট্ৰীয় একীকৃত ডেটাবেছ (বা নিধি) স্থাপন কৰিছে, যি এক প্ৰযুক্তি চালিত প্ৰণালী, যি মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ "আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত"ৰ পৰিকল্পনাৰে সম্পৃক্ত, যি ডিজিটেলীকৰণৰ সুবিধা দিয়ে আৰু আতিথ্য তথা পৰ্যটন ক্ষেত্ৰৰ বাবে ব্যৱসায়িক সুগমতা সৃষ্টিত উৎসাহিত কৰে। ই আতিথ্য আৰু পৰ্যটন ক্ষেত্ৰৰ ভৌগোলিক প্ৰচাৰ, ইয়াৰ আকাৰ, সংৰচনা আৰু বৰ্তমানৰ ক্ষমতাৰ ওপৰত স্পষ্ট ছবি প্ৰদান কৰে যাতে উদ্যোগে গুৰুত্বপূৰ্ণ সেৱা যেনে প্ৰদৰ্শন ধাৰাবাহিকতা, ষ্টাৰ শ্ৰেণী বিভাজন আদিৰ উপস্থাপন কৰিব পাৰি। নিধি পৰ্টেলে বিভিন্ন গন্তব্যত উপলব্ধ সুবিধা, দক্ষ মানৱ সম্পদৰ আৱশ্যকতা আৰু বিভিন্ন স্থলত পৰ্যটনৰ প্ৰচাৰ/বিকাশৰ বাবে নীতি আৰু ৰণনীতি প্ৰস্তুত কৰাত সহায় কৰিব। এই পদক্ষেপক নিধিৰ ৰূপত আপগ্ৰেড কৰা হৈছে যাতে কেৱল আৱাস সংস্থাই নহয় বৰং ট্ৰেভেল এজেণ্ট, টুৰ অপাৰেটৰ, পৰ্যটক পৰিবহন অপাৰেটৰ, খাদ্য আৰু পেয়ি সংস্থা, অনলাইন যাত্ৰা এগ্ৰিগেটৰ, কনভেচন কেন্দ্ৰ আৰু টুৰিষ্ট ফেচিলিটেটৰ সন্দৰ্ভত অধিক সমাৱেশী দৃষ্টিভংগী প্ৰয়োগ কৰিব পাৰি। নতুন প্ৰণালীত আমাৰ উদ্যোগ সংঘ আৰু অন্য হিতধাৰকৰ উপৰিও ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশৰ এটা ডাঙৰ ভূমিকাৰো পৰিকল্পনা কৰা হৈছে পৰ্টেললৈকে https://nidhi.tourism.gov.inত যাব পাৰি। নিধি+ক ৰাষ্ট্ৰীয় ডিজিটেল পৰ্যটন মিছনৰ পৰিকল্পনাৰ সৈতে সংযুক্ত কৰি এটা প্ৰযুক্তি চালিত প্লেটফৰ্মত বনাই থকা হৈছে, আৰু এক স্কেলেবল আৰু স্থিৰ ইকো-ছিষ্টেম পাবলৈ বৃদ্ধিশীল উন্নয়নৰ অনুমতি দিব।
• কোভিড-১৯ মহামাৰীৰ কাৰণে, পৰ্যটন ক্ষেত্ৰৰে জড়িত মানুহৰ আৱশ্যকতা সম্পূৰ্ণ কৰা আৰু প্ৰভাৱিত ব্যৱসায় আকৌ আৰম্ভ কৰিবলৈ কোভিড প্ৰভাৱিত পৰ্যটন সেৱা ক্ষেত্ৰ (এলজিএছচিএটিএছএছ)ৰ বাবে ঋণ গেৰাণ্টি যোজনাৰ জৰিয়তে কৰ্মশীল পুঁজি/ব্যক্তিগত ঋণ প্ৰদান কৰা হ'ব। এই যোজনাত পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ৰ দ্বাৰা মান্যতাপ্ৰাপ্ত ১০,৭০০ ক্ষেত্ৰীয় স্তৰৰ টুৰিষ্ট গাইড আৰু ৰাজ্য চৰকাৰ/কেন্দ্ৰ শাসিত প্ৰদেশৰ দ্বাৰা মান্যতাপ্ৰাপ্ত টুৰিষ্ট গাইড আৰু পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ৰ দ্বাৰা মান্যতাপ্ৰাপ্ত প্ৰায় ১,০০০ যাত্ৰা আৰু পৰ্যটন হিতধাৰক (টিটিএছ) অন্তৰ্ভুক্ত হ'ব। প্ৰত্যেক টিটিএছে ১০ লাখ টকালৈকে, ইয়াৰ বিপৰীতে প্ৰত্যেক পৰ্যটক গাইডে ১ লাখ টকালৈকে গেৰাণ্টি মুক্ত ঋণৰ সুবিধা ল'ব পাৰে। কোনো প্ৰক্ৰিয়াকৰণ শুল্ক নালাগে, ঋণ ফৰক্লজাৰ/প্ৰিপেমেণ্ট নাথাকিলে শুল্ক ৰেহাই হ'ব আৰু অতিৰিক্ত গেৰাণ্টিৰ কোনো আৱশ্যক নহ'ব। যোজনাক পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ৰ দ্বাৰা নেচনেল ক্ৰেডিট গেৰাণ্টি ট্ৰাষ্টি কোম্পানী (এনচিজিটিচি)ৰ মাধ্যমত প্ৰভাৱশালী কৰা হ'ব।
• পৰ্যটন ক্ষেত্ৰক উদগণি দিবলৈ ভাৰত চৰকাৰে বিদেশী নাগৰিক ভাৰতলৈ অহাৰ আগতে ৫ লাখ পৰ্যটক ভিছাৰ ঘোষণা কৰা হৈছিল, যি ৩১-০৩-২০২২লৈকে বা ৫লাখ মুক্ত ভিছা জাৰি হোৱালৈকে, যি প্ৰথমে হয়, বলৱৎ আছিল। লাভ প্ৰাপ্তি পৰ্যটকে কেৱল এবাৰ পাব পাৰিছিল।
• পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাণিজ্যিক উড়ণ পুনৰ আৰম্ভ হোৱাৰ পাছত দেশত বিদেশী পৰ্যটকৰ আদৰণিৰ বাবে অতুল্য ভাৰত ব্ৰেণ্ড ফিল্ম নিৰ্মাণ কৰে। এই ব্ৰেণ্ড ফিল্ম প্ৰচাৰ আৰু বিপণন উদ্দেশ্যৰ বাবে ব্যাপক ব্যৱহাৰৰ হেতু ঘৰুৱা যাত্ৰা উদ্যোগৰ ভিতৰত ব্যাপক ৰূপত ঘুৰোৱা হয়।
• পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ে ২৭ ছেপ্টেম্বৰ ২০২২ত ভাৰতীয় যাত্ৰা উদ্যোগত প্ৰাপ্তি আহৰণ কৰা সকলৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যটন পুৰস্কাৰ সমাৰোহৰ আয়োজন কৰে। ২০১৮-১৯ত উদ্যোগৰ প্ৰাপ্তিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি এই বছৰ ৮১টা পুৰস্কাৰ দিয়া হয়। মাননীয় উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰী জগদীপ ধনখৰে এই পুৰস্কাৰ প্ৰদান কৰে।
• পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ে উৎসৱ পৰ্টেল আৰম্ভ কৰিছে, যি পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ৰ দ্বাৰা আৰম্ভ কৰা এটা ডিজিটেল পদক্ষেপ, যাৰ উদ্দেশ্য হৈছে পৃথিৱীজুৰি জনপ্ৰিয় পৰ্যটন স্থল হিচাপে দেশৰ বিভিন্ন ঠাইক উদগণি দিবলৈ ভাৰতজুৰি হোৱা উৎসৱ, কাৰ্যক্ৰম আৰু লাইভ দৰ্শন প্ৰদৰ্শিত কৰা। ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে বিশ্ব মঞ্চত ভাৰতৰ কাৰ্যক্ৰম আৰু উৎসৱৰ বিভিন্ন তত্ত্ব, তাৰিখ আৰু বিৱৰণ প্ৰদৰ্শিত কৰা আৰু পৰ্যটকক প্ৰাসংগিক ডিজিটেল প্ৰাপ্তি প্ৰদান কৰি কাৰ্যক্ৰমৰ মাধ্যমত আকৰ্ষণীয় ছবি আৰু ফটোৰ ৰূপত পৰ্যটন সজাগতা, আকৰ্ষণ আৰু সুযোগ বৃদ্ধি কৰা।
• দেশৰ বিকাশত দ্ৰুততা অনাৰ সম্ভাৱনা থকা গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰ হিচাপে চিকিৎসা মূল্য পৰ্যটন আৰু স্বাস্থ্য পৰ্যটনক মান্যতা দি, পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ে ভাৰতক চিকিৎসা আৰু স্বাস্থ্য পৰ্যটন গন্তব্যৰ ৰূপত উৎসাহিত কৰিবলৈ অনেক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। এই উদ্দেশ্যে, মন্ত্ৰালয়ে চিকিৎসা আৰু স্বাস্থ্য পৰ্যটনৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় ৰণনীতি আৰু ৰোডমেপ প্ৰস্তুত কৰিছে। ইয়াৰ সমান্তৰালকৈ বিশ্বজনীন স্তৰত ভাৰতক দুঃসাহসিক পৰ্যটনৰ এক পছন্দৰ গন্তব্য হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবেও মন্ত্ৰালয়ে এক ৰাষ্ট্ৰীয় ৰণনীতি প্ৰস্তুত কৰিছে। দুঃসাহসিক পৰ্যটনৰ বিকাশৰ বাবে ৰণনীতিগত দস্তাবেজত উল্লেখ কৰা ৰণনৈতিক স্তম্ভত ৰাজ্য মূল্যাংকন, ৰেংকিং আৰু ৰণনীতি, দক্ষতা, ক্ষমতা নিৰ্মাণ আৰু প্ৰমাণন, বিপণন আৰু প্ৰচাৰ, দুঃসাহসিক পৰ্যটন সুৰক্ষা ব্যৱস্থাৰ আন্তঃগাঁথনি শক্তিশালী কৰা, ৰাজ্য আৰু ৰাজ্য-স্তৰীয় উদ্ধাৰ আৰু সঞ্চাৰ গ্ৰিড, গন্তব্য আৰু সামগ্ৰীৰ বিকাশ আৰু শাসন তথা সংস্থাগত আন্তঃগাঁথনি অন্তৰ্ভুক্ত আছে।
সম্পৰ্কীয় লিংক:
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1869257
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1877003
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1860161
https://www.pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1860974
https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1824684